17-09-12

NA PHILIP TEGEN FILIP, NU OOK BART TEGEN PHILIP

De vraag van Philip Heylen (foto 1) vorige dinsdag op een verkiezingsdebat in Antwerpen dat na Patrick Janssens, Freddy Thielemans en Elio Di Rupo, ook de Vlaams-nationalisten uitdrukkelijk hun spijt zouden betuigen voor de jodenvervolging zindert nog na. “Heylen is een zeer kleine meneer”, zegt Bart De Wever. “Ik zal dit niet vergeten.”

 

Philip Heylen (CD&V, derde op de Stadslijst van Patrick Janssens) zei dinsdagavond op een debat bij de Joodse gemeenschap in Antwerpen dat hij het “heel moeilijk (heeft) met mensen van de N-VA die deelnemen aan plechtigheden voor collaborateur Staf De Clercq en anderen” en vroeg daarom dat ook Vlaams-nationalisten hun spijt zouden betonen voor hun medewerking aan de jodenvervolging in de jaren veertig. Vlaams-nationalisten, niet nieuwbakken N-VA’ers als de voormalige Open VLD’ers André Gantman en Ludo Van Campenhout. Donderdag publiceerde Gazet van Antwerpen een verslag van het debat bij B’nai B’rith, vrijdag reageerden Bart De Wever en Filip Dewinter in dezelfde krant.

 

Bart De Wever: “Ik vind het zeer pijnlijk dat mijn collega de Holocaust met zijn uitspraak banaliseert en de inzet maakt van deze verkiezingen. Blijkbaar is hij nu in paniek door de goede peilingen voor N-VA. Alles is nu gepermitteerd. Toen wij in kartel waren met CD&V heb ik Heylen hierover nooit iets horen zeggen. Heylen is een zeer kleine meneer. Ik ben trouwens altijd bereid om een debat aan te gaan over de verantwoordelijkheid van alle politieke strekkingen in die periode, maar dan na de verkiezingen. Dit is een delicaat onderwerp met veel nuances.”

 

Bart De Wever overdrijft weer eens. Te oordelen aan zijn verkiezingspropaganda maakt Philip Heylen van de jodenvervolging echt niet de inzet van de verkiezingen. Daarvoor is het onder zijn verantwoordelijkheid afgewerkte MAS een te mooi cadeau voor de Antwerpse schepen voor cultuur, en heeft hij los daarvan nog wel voldoende christendemocratische waarden waarvoor hij opkomt. Dat bij een debat bij de Joodse gemeenschap de jodenvervolging en de recent hierover uitgesproken schuldbekentenissen ter sprake komen, is niet abnormaal. Wat er in het verleden allemaal gezegd is tussen Philip Heylen en Bart De Wever weten we niet,  maar we weten wel dat Philip Heylen ook in niet-verkiezingstijden tegenover derden zijn wrange gevoelens over bepaalde N-VA’ers geuit heeft.

 

Vrijdag noemden wij de in dit verband meest geviseerde N-VA’er, Luk Lemmens (foto 2). Voormalig gemeenteraadslid, nu OCMW-ondervoorzitter en N-VA-lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook vrijdag schetste Claude Marinower (Open VLD) Luk Lemmens in Gazet van Antwerpen: “In 2004 bracht Lemmens nog hulde aan de collaborateur Staf De Clercq. Na de eerste razzia’s in Antwerpen zei De Clercq nog dat hij nu vrijer en rustiger kon ademen. Aan deze man bracht Lemmens dus hulde. Bovendien is Lemmens lid van de algemene vergadering van de IJzerwake. Lemmens wordt door N-VA nu gehonoreerd met het lijsttrekkerschap.”

 

Luk Lemmens bevestigt in Gazet van Antwerpen zijn betrokkenheid bij de IJzerwake. Hij kan ook moeilijk anders gezien hij op de website van de IJzerwake nog steeds vermeld wordt als regisseur van de IJzerwake in 2004 toen Staf De Clercq er gehuldigd werd, zoals wij hier eerder al signaleerden. Luk Lemmens: “In 2004 bracht ik een bloemenhulde aan verschillende mensen, onder wie Staf De Clercq. Dit was een persoonlijk initiatief. En mijn standpunt over de collaboratie: het was een historische vergissing.” Een historische vergissing, maar ook wel een vergissing die duizenden mensen de dood injoeg en hun families in rouw en trauma’s dompelde. Maar als de collaboratie een historische vergissing is, waarom distantieert Luk Lemmens zich dan niet van de IJzerwake waar dit jaar nog een andere collaborateur werd herdacht? Wies Moens, dit jaar dertig jaar geleden overleden.

 

Ook Filip Dewinter voelde zich geroepen om te reageren. “Heylen gedraagt zich steeds meer als een echte socialist. Hij compromitteert het Vlaamse nationalisme door het in verband te brengen met de jodenvervolging. Dit moet ophouden. Ik verwacht dat vooral Heylen zich nu verontschuldigt voor misbruiken van de Holocaust voor politieke doeleinden.” Philip Heylen “een echte socialist”? In nog geen honderd jaar. Maar ja, Philip Heylen heeft zich altijd nadrukkelijk afgezet tegen Filip Dewinter. Hij heeft nog verkiezingsfolders verspreid met als kop Philip tegen Filip. Waarvoor hulde.

 

In een redactioneel commentaar wijst Gazet van Antwerpen er onder andere op dat Bart De Wever zei de uitspraak van Philip Heylen niet te vergeten. “Dat is bijzonder veelzeggend en kan weinig anders betekenen dan dat Philip Heylen niet op een schepenambt moet rekenen als de N-VA na 14 oktober de lakens uitdeelt op het Schoon Verdiep. Het lijkt erop dat Bart De Wever nu al de politieke postjes aan het verdelen is.” Zover gaat de arrogantie al: Bart De Wever wil niet alleen bepalen wie bij de N-VA schepen wordt, maar ook wie bij de onvermijdelijke coalitiepartner schepen wordt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.