18-09-12

DEWINTER IN DE LUREN GELEGD

Gisterenavond zou Filip Dewinter (foto in de Antwerpse gemeenteraadszaal) Patrick Janssens aan de tand voelen over ‘de rellen’ in Borgerhout zaterdagnamiddag. Let op de aanhalingstekens die wij plaatsten, want veel meer dan geroep door een paar kinderen en nog niet volwassenen was het niet. Om 18u30 was gisterenavond in Antwerpen de gemeenteraadscommissie Veiligheid gepland, en Filip Dewinter zou het daar eens zeggen.

 

18u25. Filip Dewinter laat zich uitgebreid fotograferen door een persfotograaf. Op de Grote Markt, met het stadhuis op de achtergrond. Dewinter onderwerpt zich gewillig aan de richtlijnen van de fotograaf.

 

18u30. De gemeenteraadscommissie Veiligheid gaat dadelijk beginnen. Op de agenda de punten die volgende week maandag besproken en gestemd worden in de maandelijkse gemeenteraadszitting en twee informatieve vragen. Eén van de twee informatieve vragen gaat over de Turnhoutsebaan in Borgerhout, over de snelheidsduivels die de Turnhoutsebaan wel eens onveilig maken.

 

18u32. Voorzitter van de gemeenteraadscommissie Ergün Top (CD&V, geen kandidaat meer voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen) wil met de agenda beginnen als hij ziet dat Filip Dewinter het woord wil nemen. Dewinter heeft gezien dat Jo Vermeulen (SP.A) in de vroege ochtend een informatieve vraag over de gebeurtenissen in Borgerhout heeft geagendeerd voor de gemeenteraadscommissie Veiligheid, maar twintig minuten later de vraag heeft omgevormd in een interpellatie tijdens de gemeenteraadszitting volgende week maandag. Omdat een gemeenteraadszitting natuurlijk een hogere status heeft dan een gemeenteraadscommissie houdt dit, volgens het huishoudelijk reglement, in dat die vraag enkel tijdens de gemeenteraadszitting zal behandeld worden. De show die Dewinter gisterenavond wilde afsteken, wordt dus verwezen naar volgende week en Dewinter jammert dat de rellen tegen dan uit de actualiteit zijn verdwenen, reeds afgehandeld zijn door de media… Dewinter vraagt om toch zijn informatieve vraag te mogen stellen.

 

18u-en-zoveel. Ergün Top wijst erop dat hij als voorzitter en jurist (Ergün Top is advocaat, nvdr.) niet anders kan dan het reglement toepassen, en dat houdt in dat als een interpellatie is aangevraagd die voorrang heeft op een informatieve vraag. Tenzij Dewinter alsnog een juridisch argument kan aanreiken…

 

18u-en-nog-eens-zoveel. Filip Dewinter kan geen juridisch argument aanreiken en vraagt dan maar om de goodwill van de burgemeester en de bestuursmeerderheid om zijn informatieve vraag toch te behandelen. De burgemeester is er; van de meerderheidspartijen is er bijna niemand. Bart De Wever – anders ook wel gul het voorbije weekend met zijn kritiek op Patrick Janssens en de slogan ’t Stad is van iedereen is in Londen. Uiteindelijk komt Jo Vermeulen binnen en die legt met zijn onschuldigste gezicht uit dat hij aanvankelijk een informatieve vraag wilde stellen, maar uiteindelijk de kwestie toch zo belangrijk vond om ze voor te behouden voor de gemeenteraadszitting. Burgemeester Patrick Janssens zegt het eigenaardig te vinden dat Dewinter geen interpellatie voor de gemeenteraadszitting volgende week heeft geagendeerd, met toch meer pers en volk op de publieksbanken, en raadt Dewinter aan een actualiteitsvraag in te dienen.

 

18u-en-nog-eens-en-nog-eens-zoveel. Filip Dewinter vraagt of het waar is dat Patrick Janssens de gemeenteraadscommissie snel-snel wil afhandelen omdat in Terzake om 20.00 uur een debat over de rellen is geprogrammeerd tussen Patrick Janssens en Zuhal Demir (N-VA). Patrick Janssens antwoordt dat zijn interventie tijdens Terzake reeds is opgenomen (zie ook Zuhal Demir en Wouter Van Besien, en de integrale uitzending omdat er soms problemen zijn met de fragmenten).Tot viermaal toe komt Filip Dewinter tussen om toch zijn informatieve vraag te mogen stellen. Soms smekend, soms alsof hij de onschuldige en naïeve zelf is. Andere keren zou Antwerpen te klein zijn als ‘het reglement’ niet scrupuleus nageleefd wordt, maar nu vraagt Dewinter om af te wijken van het reglement. Freya Piryns (Groen) vraagt om het reglement na te leven en eindelijk te beginnen met de afgesproken dagorde.

 

18u50. De hele Vlaams Belang-fractie stapt op, op aansturen van Filip Dewinter. Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers en nog een tiental andere Vlaams Belang’ers stappen op. Ze hebben elk 165 euro opgestreken als zitpenning terwijl de gemeenteraadscommissie niet eens echt begonnen is.

 

18u52. Schepen Robert Voorhamme vervangt Patrick Janssens op de banken van de burgemeester en schepenen. “Het college is één en ondeelbaar”, antwoordt Ergün Top als iemand het opmerkt.

 

19u45. ‘De Kruitfabiek’, het actualiteitenprogramma van de nieuwe zender Vier gaat van start, en wie is de eerste gast in de studio in Vilvoorde? Live in de uitzending. Patrick Janssens over ‘de rellen’ in Borgerhout, weliswaar kritisch aangepakt door de De Kruitfabriek-presentator en zijn sidekicks. Kijkcijfers zijn nog niet bekend, maar in elk geval keken alle media uit naar de start van Vier en De Kruitfabriek. Meer in prime time kan je niet zijn als gisterenavond. De volgende gast is Erik Van Looy. In 2006 steunde hij nog de ‘Patrick’-campagne, maar nu wil hij zich ver houden van politiek gevoelige uitspraken. Gevraagd naar de tweestrijd De Wever - Janssens zegt Van Looy uiteindelijk: “Ik denk dat Bart De Wever een betere komiek is, en hij (= Patrick Janssens, nvdr.) een betere burgemeester.”

 

20u-en-zoveel. Als Dewinter dit ziet, voelt hij zich driedubbel gerold.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, actie, media, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.