23-09-12

VB’ERS BIJ DE N-VA: NU AL 60

Guy Verhofstadt (Open VLD) verwees gisteren in een interview bij de RTBF-radio en Le Soir naar de VB’ers die overgestapt zijn naar de N-VA. Dat zijn er intussen al minstens zestig. Bij onze laatste stand van zaken hadden we vijftig ex-VB’ers gedetecteerd bij de N-VA. Intussen is daar eentje van afgevallen: voormalig VB-gemeenteraadslid Jean Gallet heeft afgehaakt en is geen secretaris meer van de N-VA in Houthulst. Onze IJverige Speurder vond echter nog eens elf ex-VB’ers bij de N-VA. Wat ons dus voorlopig op alvast zestig ex-VB’ers bij de N-VA brengt.  Waar is de tijd dat Freya Van den Bossche twintig ex-VB’ers bij de N-VA al veel vond?

 

In Niel vinden we Lizzy Verhoeven op de zevenste plaats op de N-VA-lijst. Tot april dit jaar zetelde ze nog in de gemeenteraad van Niel als VB-gemeenteraadslid. De overgang van VB naar N-VA was dus snel beklonken. In Willebroek stapten Michel Eeraerts en Marina De Wit over naar de N-VA. Michel Eeraerts was als VLOTT’er verkozen op de VB-VLOTT-lijst in 2006 en zegt dat hij als onafhankelijke op de N-VA-lijst staat. Om die reden rekenen we hem niet mee in onze optelsom, maar toch nog dit. Het VB stopte in augustus 2010 de samenwerking met Michel Everaerts omdat hij al anderhalf jaar niet meer verschenen was op de gemeenteraad. Desondanks wordt hij nu blijkbaar als een valabele kandidaat voor de N-VA-lijst aanzien. Ook in augustus 2010 stapte Marina De Wit op bij het VB. Sindsdien zetelt ze als onafhankelijk gemeente- en OCMW-raadslid in Willebroek, en nu vinden we haar terug op de plaatselijke N-VA-lijst. In Laakdal stapt nu ook Vicky Mondelaers over naar de N-VA. In 2006 was ze als gemeenteraadslid verkozen op de VB-lijst, maar omdat haar vader Robert Mondelaers ook al verkozen was als VB-gemeenteraadslid kon Vicky Mondelaers niet zetelen. Bij de N-VA komt ze terug haar vader tegen, want die stapte al eerder over van het VB naar de N-VA.

 

Na de provincie Antwerpen, Limburg. In Gingelom staat gemeenteraadslid en VB-lijsttrekker in 2006 Firmin Kempeneers op de N-VA-lijst. Hij stapte in december 2010 op bij het VB omdat hij de lijn-Dewinter om altijd maar voor de oppositie te kiezen beu was. Ook zinde het hem niet hoe Marie-Rose Morel binnen het VB aangepakt werd. Hij noemt zichzelf “rechts-liberaal”. De Open VLD in Gingelom vindt hij “te links”. Dilsen-Stokkem, vlakbij Maaseik, is één van de vijftien Vlaamse gemeenten waar het VB opkomt samen met een aantal onafhankelijken. Die zet kon Jozef Aerts, in 2006 kandidaat-gemeenteraadslid op de VB-lijst, niet vermurwen om bij het VB te blijven. Hij staat nu als derde op de plaatselijke N-VA-lijst.

 

Vlaams-Brabant dan. In Machelen is na Steven Tielemans nu ook Dirk Stinis van het VB overgestapt naar de N-VA. Dertiende op de VB-lijst in 2006, nu twaalfde op de N-VA-lijst. Het gaat vooruit, maar niet spectaculair. In Roosdaal wisselt Patrick Van Eeckhout de VB-lijst voor de N-VA-lijst. In november 2008 kreeg hij de kans om een ontslagnemend VB-gemeenteraadslid op te volgen, maar hij weigerde het. In Kruibeke (provincie Oost-Vlaanderen, met oud-VMO’er Antoine Denert als burgemeester en lijsttrekker voor de N-VA) stapte gemeenteraadslid Peggy Dams in februari dit jaar op bij het VB. Tot groot ongenoegen van de plaatselijke VB-afdeling zetelt Peggy Dams sindsdien verder als onafhankelijk gemeenteraadslid. En nu staat ze op de N-V-lijst voor 14 oktober. Eerder ruilde VB-gemeenteraadslid in Kruibeke Kamiel Van Mieghem ook al zijn partij voor de N-VA.

 

West-Vlaanderen tenslotte. In de kustgemeente Bredene switcht Elisabeth Callebout van de VB-lijst in 2006 naar de N-VA-lijst in 2012. In Nieuwpoort ruilt Patricia Vanoverbeke de VB-lijst voor de N-VA-lijst. Zij was de echtgenote van VB-lijsttrekker in 2006 Rudi Hesters die ervoor koos om in april vorig jaar uit het leven te stappen. In de Tijl Uilenspiegel-gemeente Damme stapt gemeenteraadslid Gerard De Zutter over naar de N-VA. Als tweede op de VB-lijst en eerste opvolger gemeenteraadslid geworden, intussen onafhankelijk gemeenteraadslid.

 

Dit is de nieuwe lijst. In West-Vlaanderen: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Tine Van Winkel (Brugge), 3. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Louis Vanhoudt (Houthulst)*, 4. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 4. Willy Delbecque (Wervik), 4. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 5. Pascal Maertens (Zwevegem), 6. Daisy Verbergt (Wingene), 7. Elisabeth Callebout (Bredene)*, 8. Patricia Vanoverbeke (Nieuwpoort)*, 9. Gerard De Zutter (Damme).

 

In Oost-Vlaanderen: 10. Karim Van Overmeire (Aalst), 11. Mia De Brouwer (Aalst), 12. Ignace Verhaegen (Aalst), 13. Bruno Stevenheydens (Beveren), 14. Donald Meerschman (Deinze)*, 14. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 15. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 16. Peggy Dams (Kruibeke), 17. Jan Lievens (Lede), 18. Annita Sonck (Ninove), 19. Dirk Souffriau (Ninove), 20. Bruno Alens (Zele), 21. Elsje Sinnaeve (Lebbeke), 22. Patrick De Clercq (Eeklo)*, 23. Hilde Raman (Dendermonde), 24.Luc Vandewalle (Nevele)*, 25. An Wille (De Pinte).

In Antwerpen: 26. Christel Uytdewilghen (Boechout), 26. Luc Sevenhans (Brasschaat), 27. Karina Leys (Hoboken), 28. Jeroen Van de Water (Kasterlee), 29. Robert Mondelaers (Laakdal), 30. Vicky Mondelaers (Kruibeke)*, 31. Joris Van Dessel (Nijlen)*, 32. Eddy Van den Bossche (Nijlen)* 33. Patrick Verlinden (Schoten), 34. Kristel Geubels (Brasschaat), 35. Leo Smans (Lille), 36. Geert Geens (Lille), 37. Jenny Van Damme (Lier), 38. Etienne De Lombaert (Wuustwezel), 39. Fons Vandebriel (Kasterlee), 40. Rita Schauwvlieghe (Zandhoven)*, 41. Lizzy Verhoeven (Niel), 42. Marina de Wit (Willebroek).

In Vlaams-Brabant: 43. Steven Dupont (Grimbergen), 44. Wim Demuylder (Halle), 45. Dirk Jacobs (Zemst), 46. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 47. Rudi Matthijs (Zoutleeuw), 48. Jurgen Ceder (Dilbeek), 49. Johan Christiaens (Zaventem), 50. Steven Tielemans (Machelen), 51. Dirk Stinis (Machelen)*, 52. Patrick Van Eeckhout (Machelen)*.

In Limburg: 53. Michel Laenen (Herk-de-Stad), 54. Theo Stelten (Lommel), 55. Eddy Wouters (Lommel)*, 56. Inge Van Heester (Ham), 57. Olivier Gobba (Sint-Truiden), 58. Ludo Vansimpsen (Borgloon), 59. Firmin Kempeneers (Gingelom), 60. Jozef Aerts (Dilsen-Stokkem)*.

De met een asterix gemerkte namen zijn niet minstens gemeente- of OCMW-raadslid. De doorgehaalde namen zijn VB'ers die overstapten naar de N-VA maar daar intussen weer weg zijn. Er zijn ook VB'ers overgestapt naar andere partijen (Open VLD, CD&V...) maar per partij heb je voor het tellen voldoende aan het aantal vingers aan je twee handen. Illustratie: Lectrr (De Standaard, na de jongste boekpresentaties van N-VA en VB).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.