01-10-12

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (1)

Waar kan het Vlaams Belang nog volledige kandidatenlijsten indienen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Waar dient de partij onvolledige lijsten in? Waar vindt de kiezer geen Vlaams Belang-lijst meer? Wat leert ons de vergelijking met zes jaar geleden? Deze en nog andere vragen beantwoorden we vandaag. Eerst bekijken we waar het VB nog volledige lijsten neerlegde, en waar had men zes jaar geleden nog wel een volledige VB-lijst en nu niet meer? 

 

Een vergelijking van de kandidatenlijsten van 2006 en 2012 stuit op de vraag: hoe ga je om met kandidatenlijsten die niet zuiver en alleen Vlaams Belang zijn? De lijst Vernieuwing in Grimbergen bijvoorbeeld wordt getrokken door VB-senator Bart Laeremans, en bij de eerste voorstelling van de lijst stonden er 10 VB-leden op de voorlopige lijst en 7 niet-VB'ers. Je kan erover discussiëren of Vernieuwing als een VB-lijst moet beschouwd worden of niet, maar een volledige VB-lijst is het alleszins niet. Maar we waren ook mild voor het VB. Wanneer het VB zich zowel in 2006 als nu in een kartelformule presenteert, en daarbij telkens een volledige lijst voorlegt, hebben we dit gerekend als het behoud van een volledige VB-lijst. Zoals in Ninove met in 2006 een volledige VB-VLOTT-lijst, en nu een volledige Forza Ninove-lijst met opnieuw VB-volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer als lijsttrekker.  Meer hierover in deel vier.

 

Provincie Antwerpen. Volledige VB-lijsten werden neergelegd in: Antwerpen°, Brasschaat, Brecht, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Meerhout, Mortsel, Niel, Puurs, Rumst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. In totaal 18 gemeenten.

Waar lukte het niet meer een volledige VB-lijst in te dienen en zes jaar geleden nog wel? In: Beerse*, Boechout, Bornem, Borsbeek, Hemiksem, Herentals (woonplaats van Vlaams volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts), Kalmthout, Kapellen, Nijlen, Willebroek en Zoersel. In totaal 11 gemeenten.

 

Limburg. Volledige VB-lijsten in: Bilzen, Bree°, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Lanaken en Leopoldsburg. In totaal 7 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Beringen*, Maasmechelen, Overpelt* en Zonhoven. In totaal 4 gemeenten.

 

Oost-Vlaanderen. Volledige VB-lijsten in: Aalst, Beveren, Buggenhout, Denderleeuw, Gent, Ninove°, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Temse, en voor het eerst in Wetteren en Wichelen. In totaal 11 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Dendermonde (woonplaats van federaal volksvertegenwoordiger en ex-voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren Barbara Pas), Hamme (woonplaats van N-SA’er Jan De Beule, nu lijstduwer op de VB-lijst), Kruibeke*, Landen, Lochristi, Lokeren, Nevele, Moerbeke*, Stekene en Zele. In totaal 10 gemeenten.

 

Vlaams-Brabant. Volledige VB-lijsten in: Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, en voor het eerst in Halle en Tremelo. In totaal 6 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Affligem, Dilbeek*, Grimbergen*, Landen, Leuven (woonplaats van federaal volksvertegenwoordiger Hagen Goyvaerts), Liedekerke, Londerzeel en Zoutleeuw (waar er zelfs geen VB-lijst meer is). In totaal 8 gemeenten.

 

West-Vlaanderen tenslotte. Volledige VB-lijsten in: Brugge, Diksmuide, Izegem, Kortrijk, Oostende, Roeselaere, en nieuw: in Blankenberge en Poperinge. In totaal 8 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Knokke-Heist°, Menen en Middelkerke. In totaal 3 gemeenten.

 

In heel Vlaanderen legt het VB volledige lijsten voor in 50 gemeenten (16 % van de 308 Vlaamse gemeenten). Zes jaar geleden was dat nog in 86 gemeenten (28 %).

 

Het percentage volledige VB-lijsten is per provincie: eerst het percentage nu, en dan tussen haakjes zes jaar geleden.

     Antwerpen: 26 % (41 %).

     Oost-Vlaanderen: 17 % (32 %)

     Limburg: 16 % (25 %)

     West-Vlaanderen: 13 % (17 %)

     Vlaams-Brabant: 9 % (22 %).

 

 

° Gemeente waar het VB in 2006 een lijst indiende samen met een andere partij, meestal VLOTT.

* Gemeente waar VB'ers zich nu verschuilen onder een andere lijstnaam, een lijst met ook niet-VB'ers. 

De commentaren zijn gesloten.