30-09-12

BRUSSEL. DE TELOORGANG VAN EXTREEMRECHTS

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verdwijnt extreemrechts na 14 oktober grotendeels uit de lokale besturen in het hoofdstedelijke gewest. Geen moeilijke voorspelling; in de Brusselse regio blinken de extreemrechtse partijen immers vooral uit in afwezigheid. Vooral aan Franstalige kant is de keuze zeer beperkt; vrijwel nergens werden lijsten ingediend. Aan Nederlandstalige kant dingt Vlaams Belang naar de gunst van de kiezer in amper zes van de negentien gemeenten. Dat was ooit anders.

 

In tien Brusselse gemeenten (Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Gillis, Oudergem, Koekelberg, Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek en Elsene, nvdr.) zal men in het stemhokje tevergeefs op zoek gaan naar een extreemrechtse lijst. Ter vergelijking: in 2006 waren er amper drie gemeenten die geen enkele extreemrechtse lijst op het stembiljet hadden staan. Geen VB, geen FN of iets van die orde op het stembiljet.

 

Het VB verdedigt haar zetels in de gemeenteraad van Ganshoren, Koekelberg en Evere dus niet. Zowel in Koekelberg als in Evere haalde de VB-lijst zes jaar jaar geleden nog 7,5% van de stemmen en telkens één zetel in de gemeenteraad. In Ganshoren was dat zelfs 8,4%, en ook één zetel. Te weinig interesse, verhuisde en overleden lokale boegbeelden, overgelopen leden en mandatarissen… verklaren de afwezigheid in de gemeenten waar de partij voorheen goed scoorde.  

 

Het ziet er, rekening houdend met de loodzware concurrentie van de N-VA, niet goed uit voor het VB in en rond de hoofdstad. Op 14 oktober worden in totaal dertien zetels verdedigd. Vraag is hoeveel ervan zullen overblijven. Onze inschatting: hoogstens de helft. Maar we kunnen ons vergissen. “Errare humanum est”, zou Bart De Wever zeggen. Louis Bogemans verdedigt de eer (nouja) van het VB in Anderlecht (in 2006: 7,9 %, 3 verkozenen), Frédéric Erens doet dat in Brussel (5,3 %, 2), Dominiek Lootens-Stael in Jette (foto 2, 8,9 %, 3), Paul Van Goethem in Schaarbeek (4,1 %, 1), Joris Claessens in Sint-Jans-Molenbeek (6,5 %, 2) en Bob De Brabandere in Sint-Agatha-Berchem (9,3 %, 2).

 

Aan Franstalige kant zien de zaken er zo mogelijk nog slechter uit. In slechts drie gemeenten kan men op extreemrechtse kandidaten stemmen. De zetels van het Front National (FN) in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek gaan sowieso verloren wegens geen FN meer. Twee van de vroegere ‘kopstukken’ van het FN staan, zoals eerder gemeld op deze blog, op een VB-lijst. Faut le faire.

 

Wat blijft er dan nog over? In Vorst en Evere neemt het uiterst rechtse Nation deel aan de verkiezingen. In Evere met een twaalfkoppige lijst die aangevoerd wordt door een zekere Eddy De Smedt. In Vorst staat ene Jean-Pierre Demol ‘tête de liste’ te wezen. Rekening houdend met de twijfelachtige aantrekkingskracht van Nation en de vroegere electorale avonturen van de mini-partij behoort vooral een marginale score tot de mogelijkheden. Belge, maître chez toi is de slogan waarmee Nation de kiezer hoopt te paaien.

 

In Sint-Lambrechts-Woluwe neemt ‘Democratie Nationale’, één van de (vele) FN-nazaten, deel aan de stembusslag met vijf kandidaten. Trekker van de onvolledige lijst is René Vande Maele. Een lokaal politicus die eerder deel uitmaakte van het FDF en ‘Cap Woluwe’.

 

Het verschil met de vroege jaren negentig en de gloriedagen van het FN is bijzonder groot. Toen slaagde het FN er in om tientallen kandidaten te laten verkiezen. Zeven raadsleden in St.-Jans-Molenbeek, zes verkozenen in Anderlecht… En dat zonder noemenswaardige campagne of aansprekende figuren. Op 14 oktober wordt het FN-tijdperk voorgoed afgesloten. Niemand die er om zal malen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.