30-09-12

BRUSSEL. DE TELOORGANG VAN EXTREEMRECHTS

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verdwijnt extreemrechts na 14 oktober grotendeels uit de lokale besturen in het hoofdstedelijke gewest. Geen moeilijke voorspelling; in de Brusselse regio blinken de extreemrechtse partijen immers vooral uit in afwezigheid. Vooral aan Franstalige kant is de keuze zeer beperkt; vrijwel nergens werden lijsten ingediend. Aan Nederlandstalige kant dingt Vlaams Belang naar de gunst van de kiezer in amper zes van de negentien gemeenten. Dat was ooit anders.

 

In tien Brusselse gemeenten (Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Gillis, Oudergem, Koekelberg, Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek en Elsene, nvdr.) zal men in het stemhokje tevergeefs op zoek gaan naar een extreemrechtse lijst. Ter vergelijking: in 2006 waren er amper drie gemeenten die geen enkele extreemrechtse lijst op het stembiljet hadden staan. Geen VB, geen FN of iets van die orde op het stembiljet.

 

Het VB verdedigt haar zetels in de gemeenteraad van Ganshoren, Koekelberg en Evere dus niet. Zowel in Koekelberg als in Evere haalde de VB-lijst zes jaar jaar geleden nog 7,5% van de stemmen en telkens één zetel in de gemeenteraad. In Ganshoren was dat zelfs 8,4%, en ook één zetel. Te weinig interesse, verhuisde en overleden lokale boegbeelden, overgelopen leden en mandatarissen… verklaren de afwezigheid in de gemeenten waar de partij voorheen goed scoorde.  

 

Het ziet er, rekening houdend met de loodzware concurrentie van de N-VA, niet goed uit voor het VB in en rond de hoofdstad. Op 14 oktober worden in totaal dertien zetels verdedigd. Vraag is hoeveel ervan zullen overblijven. Onze inschatting: hoogstens de helft. Maar we kunnen ons vergissen. “Errare humanum est”, zou Bart De Wever zeggen. Louis Bogemans verdedigt de eer (nouja) van het VB in Anderlecht (in 2006: 7,9 %, 3 verkozenen), Frédéric Erens doet dat in Brussel (5,3 %, 2), Dominiek Lootens-Stael in Jette (foto 2, 8,9 %, 3), Paul Van Goethem in Schaarbeek (4,1 %, 1), Joris Claessens in Sint-Jans-Molenbeek (6,5 %, 2) en Bob De Brabandere in Sint-Agatha-Berchem (9,3 %, 2).

 

Aan Franstalige kant zien de zaken er zo mogelijk nog slechter uit. In slechts drie gemeenten kan men op extreemrechtse kandidaten stemmen. De zetels van het Front National (FN) in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek gaan sowieso verloren wegens geen FN meer. Twee van de vroegere ‘kopstukken’ van het FN staan, zoals eerder gemeld op deze blog, op een VB-lijst. Faut le faire.

 

Wat blijft er dan nog over? In Vorst en Evere neemt het uiterst rechtse Nation deel aan de verkiezingen. In Evere met een twaalfkoppige lijst die aangevoerd wordt door een zekere Eddy De Smedt. In Vorst staat ene Jean-Pierre Demol ‘tête de liste’ te wezen. Rekening houdend met de twijfelachtige aantrekkingskracht van Nation en de vroegere electorale avonturen van de mini-partij behoort vooral een marginale score tot de mogelijkheden. Belge, maître chez toi is de slogan waarmee Nation de kiezer hoopt te paaien.

 

In Sint-Lambrechts-Woluwe neemt ‘Democratie Nationale’, één van de (vele) FN-nazaten, deel aan de stembusslag met vijf kandidaten. Trekker van de onvolledige lijst is René Vande Maele. Een lokaal politicus die eerder deel uitmaakte van het FDF en ‘Cap Woluwe’.

 

Het verschil met de vroege jaren negentig en de gloriedagen van het FN is bijzonder groot. Toen slaagde het FN er in om tientallen kandidaten te laten verkiezen. Zeven raadsleden in St.-Jans-Molenbeek, zes verkozenen in Anderlecht… En dat zonder noemenswaardige campagne of aansprekende figuren. Op 14 oktober wordt het FN-tijdperk voorgoed afgesloten. Niemand die er om zal malen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

PARIJS. DE WEVER WEIGERT INTERVIEW EN IS DAN KWAAD...

Woensdag was Bart De Wever (foto 1) van ’s morgens vroeg (De Ochtend, Radio 1) tot ’s avonds laat (De Kruitfabriek, Vier) kwaad omdat Hij, Bart De Wever, geen tijd had om de vragen van Knack-journalist Stijn Tormans te beantwoorden en Knack dan maar besloot om alvast de vragen van Antwerpenaar-met-een-ziel-voor-zijn-stad Stijn Tormans te publiceren. Donderdag was Bart De Wever dan weer boos omdat Patrick Janssens de Franse media inschakelde in zijn campagne. Allez, zo klonk het toch bij Bart De Wever.

 

In een reactie aan het persagentschap Belga betreurde Bart De Wever dat Patrick Janssens “een negatieve campagne voert op zijn Amerikaans. Hij gaat ons nu overal zwart maken, tot in het buitenland toe. Wij gaan ons niet in die modderpoel laten meetrekken en gaan onverstoord verder met ons eigen positief verhaal voor de stad.” Nou moe, als er iemand is die een positief verhaal heeft over Antwerpen, is het toch wel Patrick Janssens. En als er iemand is die met modder gooit, is het toch wel Bart De Wever. En Patrick Janssens zei in het Parijse blad Les Inrockuptibles (foto 2) niets wat hij in Vlaanderen nog niet zou gezegd hebben. 

 

Heeft Patrick Janssens Les Inrockuptibles opgebeld om daar zijn gram te uiten, in de hoop dat het via Parijs ook de Franstalige media en bevolking in België zou bereiken? Natuurlijk niet. Les Inrockuptibles heeft een goede reportage gemaakt over het politieke leven in en om Antwerpen. Van Borgerhout tot Doel, en daarbij vaak bij toevallige ontmoetingen een stem pro N-VA opgetekend. AFF/Verzet was er trouwens even bij. In ons verslag van de gemeenteraadscommissie veiligheid na de ‘rellen’ in Borgerhout schreven we dat Filip Dewinter zich vóór het begin van de gemeenteraadscommissie gewillig liet fotograferen door een persfotograaf, met het Antwerps stadhuis op de achtergrond. Dat was voor de reportage à Anvers, la tentation nationaliste die deze week verscheen in Les Inrockuptibles.

 

Reporter David Doucet probeerde ook een reactie van Bart De Wever voor zijn artikel te krijgen, maar… “Ce dernier n’a d’ailleurs pas souhaité, malgré plusieurs sollicitations, s’adresser aux Inrockuptibles.” Ook op het Antwerpse N-VA-secretariaat ving Les Inrockuptibles bot. “Au siège du mouvement, sur le quai des Flamands, trois militants, postés derrière des ordinateurs au sein de la permanence, refusent de nous parler.” En dan maar reclameren over Patrick Janssens die de Franse media gebruikt om… En geen enkele krant die de versie-De Wever niet klakkeloos overschrijft, geen enkele krant die het betwiste artikel zelf heeft gelezen en de reactie van De Wever in de juiste context plaatst.

 

Filip Dewinter vergelijkt Bart De Wever in Les Inrockuptibles overigens met Nicolas Sarkozy. “Bart De Wever est un peu l’équivalent de Nicolas Sarkozy. Votre ancien président reprenait le discours du Front national pour siphonner ses voix. Aujourd’hui, la N-VA apparaît comme unz sorte de Vlaams Belang light.” We weten intussen hoe het met Nicolas Sarkozy is afgelopen. Het wordt nog even zweten, maar daarna is er weer hoop voor Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, dewinter, media, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

29-09-12

LEZEN

Vandaag publiceert De Standaard een dubbelinterview met de politicologen Carl Devos en Dave Sinardet. P-magazine deed begin deze week al hetzelfde. In P-magazine namen de twee politicologen een voor een de verschillende politieke partijen onder de loep.

 

Carl Devos over het Vlaams Belang: “De wereld ziet er voor het VB totaal anders uit dan zes jaar geleden. In 2006 haalden ze in sommige Antwerpse gemeenten monsterscores die het cordon sanitair ei zo na doorbraken. Vanuit Antwerpen breidde die bruine vlek zich uit over heel Vlaanderen. Maar tegelijk leed Dewinter een nederlaag tegen Patrick Janssens en dat was het keerpunt. Plots was er het besef dat het cordon nooit zou doorbroken worden. Vandaag is de dreiging helemaal weg. 14/10 wordt een mokerslag.” Dave Sinardet herhaalde dat het niet uit te sluiten is dat het Vlaams Belang ooit nog een revival maakt, de onvrede over de multiculturele maatschappij verdwijnt niet zomaar.

 

Met welke lijsten trekt het Vlaams Belang naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober? Waar staat het nog sterk? Waar staat het zwak? Waarom is het Vlaams Belang nog vóór de eerste stem wordt uitgebracht al zestig gemeenteraadsleden kwijt? Lees het maandag in ons dossier over de VB-lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

NEGEREN

De voorbije week werden de mensen die geabonneerd zijn op de AFF-twitterberichten geplaagd met boodschappen die duidelijk niet van het AFF of van AFF/Verzet afkomstig zijn.

 

Als we twitterberichten versturen, zijn het politieke boodschappen. Niet persoonlijke aanvallen, laat staan dat we onheuse zaken over iemand zouden verspreiden. Het is niet de eerste keer, en het valt op dat de foute berichten verstuurd worden als lijkt het dat het AFF die verstuurt, terwijl anonieme AFF-medewerkers met hun persoonlijke Twitter-account geen last hebben van zogezegd door hen verstuurde twitterberichten.

 

Voor al wie nog van die rare boodschappen krijgt: gewoon negeren. Twitter verwittigt ons overigens automatisch als Twitter denkt dat er boodschappen verstuurd worden die waarschijnlijk niet door ons verspreid worden. Ons wachtwoord wordt dan automatisch gereset, maar daarmee is de kwaal nog niet verdwenen. Excuses.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

28-09-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Intussen een vaste afspraak op vrijdag: de citaten van de week. Bart De Wever en Filip Dewinter streden om de meeste aandacht, maar ook hier haalde De Wever het op Dewinter.

 

“Toen Tom Lenaerts de N-VA-voorzitter afgelopen donderdag in De Kruitfabriek vroeg wat er over twee jaar in de stad zou veranderen mocht hij burgemeester zijn, moest hij zoeken naar een antwoord. Vervolgens sprak hij over het migratiebeleid, een probleem dat het federaal beleidsniveau moet oplossen.” Bart Brinckman zag hetzelfde als AFF/Verzet. (De Standaard, 22 september 2012)

 

“Het is niet de eerste keer dat De Wever met een verbale uitschuiver iets van zijn diepste denken prijsgeeft. In de zomer van 2007 kon hij het niet laten om Herman De Croo met het verbijsterende zinnetje ‘het is niet omdat die man Nederlands spreekt dat hij Vlaming is' te schofferen. Uitgerekend De Croo, die al een eeuwigheid in de Vlaamse klei ploetert, een leven lang pensenkermissen afdweilt en veertig jaren door Vlamingen verkozen wordt, botste op een Vlaamse fatwa.” Paul Goossens na de ’t Stad is (niet) van iedereen-discussie. (De Standaard, 22 september 2012)

 

“De Wever is een moeilijkere tegenstander (dan Filip Dewinter, nvdr.). Hij is heel verstandig en retorisch extreem sterk. Hij is creatiever in zijn redeneringen en argumentatie. Dewinter is niet creatief. Dewinter is een rechtdoordenker en daardoor extreem voorspelbaar. In de gemeenteraad weet ik altijd op voorhand wat hij gaat zeggen. Als je snel bent, haal je makkelijk de kaas van zijn brood. Nu zal ik een niveau hoger moeten schakelen.” Patrick Janssens gaat vragen over Bart De Wever niet uit de weg in zijn eigen magazine. (Patrick, verkiezingsdrukwerk SP.A)

 

“In beide gevallen spring ik in de Schelde. Ik wil een andere coalitie.” Filip Dewinter na de vraag wat hij verkiest: 30 % stemmen voor het VB maar Patrick Janssens burgemeester of 10 % stemmen voor het VB en Bart De Wever burgemeester. Maar velen twijfelen of Dewinter zijn belofte zal nakomen. Dewinter zei ook naar Namibië te verhuizen als Elio Di Rupo premier werd. Elio Di Rupo is intussen eerste-minister, maar Dewinter is nog altijd in het land. Filip Dewinter: politicus die zijn beloften niet nakomt nog voor hij aan de macht is. (Villa Vanthilt, 23 september 2012)

 

“Misschien moeten progressieve lieden er hun Karl Marx maar eens op nalezen: het komt er niet op aan de werkelijkheid te interpreteren, het komt er op aan ze te veranderen.” Bart De Wever reageert op het schrappen van de term ‘allochtoon’ door De Morgen. Denkt De Wever dat de redactie van De Morgen bevolkt is met marxisten? Voor het overige heeft hij wel gelijk: er is meer nodig dan het schrappen van een begrip. Lees bijvoorbeeld Ikrame Kasit en Hakim Benichou. (De Standaard, 25 september 2012)

 

“Wat hebben Bart De Wever en Bruno Valkeniers gemeen? Het antwoord ‘ze zijn even mager en willen beide een onafhankelijk Vlaanderen’ zou correct kunnen zijn, maar is het niet. (…) Wat hebben Filip Dewinter en Frank Vanhecke gemeen? Het antwoord ‘ooit konden ze door dezelfde deur, maar nu niet meer’ zou correct kunnen zijn, maar is het niet.” ’t Pallieterke somt op welke bekende namen allemaal ’t Pallieterke lezen. (’t Pallieterke, 26 september 2012)

 

“De muur hangt nu al vol met Rood!-affiches en graffiti.” Organisatieverantwoordelijke van het VB-Antwerpen Albrecht Cleymans vindt het niet erg dat op de woning van Rood!-kandidaat Johan Cabello Vlaams Belang-affiches geplakt werden, en hoe (foto’s). (Gazet van Antwerpen, 27 september 2012)

 

“‘Respect voor A’ zou je nieuwe slogan voor Antwerpen zijn mocht u burgemeester worden. Als ik uw reacties lees op deze journalist die ‘vooringenomen’ vragen durft te stellen, dan stel ik voor dat u dat vooral zelf toepast. Want ook mensen die u niet aanbidden, die het niet met u eens zijn en die u kritische vragen durven stellen, verdienen respect.” Bleri Lleshi bekeek het antwoord dat Bart De Wever uiteindelijk gaf op de Knack-vragen. (Bleri Lleshi’s Blog, 27 september 2012).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, dewinter, cleymans |  Facebook | | |  Print

27-09-12

FILIP ZWIJGT EN KOOKT. BART SCHELDT EN VERDEELT

Neen, Filip Dewinter is zich niet aan het inleven in wat volgens vele VB’ers de ideale vrouw is.

 

Maar Filip Dewinter zwijgt nadat hij er veel lol in had dat hij zaterdagavond de aftrap mocht geven bij de thuiswedstrijd van Beerschot (foto 1). “Ratten stemmen rechts”, twitterde hij. Dat er een fluitconcert volgde, en niet alleen vanuit het vak met de Kortrijk-supporters, twitterde Dewinter er niet bij. Het haalde evenwel deze en andere media. Aan twee kranten vertelde Dewinter dat hij door Beerschot-voorzitter Patrick Vanoppen gevraagd is de aftrap te geven. “Voorzitter Vanoppen heeft me dat gevraagd tijdens de wedstrijd tegen Standard, twee weken geleden. De aftrap werd toen gegeven door Annemie Turtelboom (Open VLD). Vanoppen vroeg me of ik geen zin had om hetzelfde te doen tijdens de wedstrijd tegen Kortrijk.” Volgens De Morgen is die uitleg plausibel, passend in de strijd van Patrick Vanoppen tegen het Antwerps stadsbestuur. Maar intussen reageerde Beerschot met een persmededling waarin de club een en ander rechtzet en preciseert. Onder andere: “Wij willen benadrukken dat de heer Dewinter contact met ons opnam, met het verzoek de aftrap te geven.”

 

Filip Dewinter wilde gisteren niet meer reageren op de Beerschot-rel. Het is de tweede keer dat hij betrapt wordt op een leugen over Beerschot. Eind vorig jaar twitterde hij dat het heel het Beerschot-stadion zwart-geel kleurde na het uitdelen van Vlaamse Leeuw-vlaggen door het Vlaams Belang, en dat tijdens de match tegen Bergen – de club van Elio Di Rupo. In werkelijkheid waren er maar een paar meer dan de gebruikelijke enkele Vlaamse Leeuw-vlaggen te zien. Dewinter pakt het nu maar anders aan. Vandaag gaat hij de markt in Deurne verstoren met een paar VB-vrouwen die zich gaan verhullen in een boerka, goed wetend dat het verboden is gezichtsverhullende kledij te dragen. Filip Dewinter looft zelfs een geldpremie uit voor wie vrouwen in boerka signaleert en meldt aan de politie. Allen naar de markt vandaag in Deurne! En anders vrijdag 28 september naar het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Volgens een e-mail die gisteren verstuurd werd, gaat Filip Dewinter dan een zelfbereid potje Irish Stew klaarmaken, en dat serveren met “Baileys, Guiness, Ierse wiskeys (sic) (Jameson, Old Bushmills), Irish coffee en dessert”. Het is nu maar te hopen dat de Antwerpse politie na afloop geen Wodca-controle houdt.

 

En Bart. Die zat gisterenmorgen vroeg al in de VRT-radiostudio om te reageren op de vragen van Knack-journalist Stijn Tormans… die zijn pertinente vragen over Antwerpen niet mocht stellen aan Bart De Wever en dan toch maar de vragen aan De Wever publiceerde (foto 2). Bart De Wever had geen tijd om een interview toe te staan, had Knack-hoofdredacteur Johan Van Overtvelt of Knack-commentator Rik Van Cauwelaert het gevraagd zou het anders zijn, Stijn Tormans is “buitengewoon slechte journalistiek”, zijn vragen lazen als een “anti-N-VA-pamflet” enzovoort. ’s Avonds mocht De Wever het nog eens allemaal herhalen in De Kruitfabriek. Tussendoor had hij nog wel de Knack-vragen beantwoord voor de N-VA-website, natuurlijk zonder de aanwezigheid van de man die de vragen bedacht had en misschien wel had willen doorvragen op antwoorden die meer “naast de pot pissen” zijn. Dat De Wever wél positief zou gereageerd hebben als de conservatieve vleugel van Knack had aangedrongen, toont eens te meer aan dat de gunsten van De Wever niet voor iedereen zijn. Stijn Tormans is overigens de eerste winnaar van de Jan Wouters-prijs voor goede taalbeheersing. Iemand die als geen ander het Nederlands beheerst en gebruikt, maar dat maakt hem voor Bart De Wever nog geen goede Vlaming.

 

Voor de ene kan een goede moslim nooit een goede Vlaming zijn, voor de andere is een kritische journalist een 'vooringenomen' journalist. Filip Dewinter en Bart De Wever hebben meer met elkaar gemeen dan ze misschien wel denken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, de wever, media |  Facebook | | |  Print

26-09-12

NOG MEER VREEMD VOLK BIJ HET VLAAMS BELANG

Wat hebben Diandra en Onofrio Abbruzzese, Joanna Andrzejewska en Fanny Savvapoulos, en Branko Babic en Sheila Cheung met elkaar gemeen? Ze staan op de kandidatenlijsten voor 14 oktober? Juist, maar er is nog iets meer.

 

Volgens een rapport  over etnische diversiteit in de lokale politiek is het aantal kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen met een migratie-achtergrond licht gestegen tegenover zes jaar geleden, maar blijft er een kloof met de samenstelling van de bevolking. In Mechelen bijvoorbeeld heeft 23 % van de bevolking een niet-Europese, Zuid-Europese of Oost-Europese nationaliteit of achtergrond, en maar 10 % van de kandidaten op de lijsten heeft diezelfde nationaliteit of achtergrond. Ook in de andere centrumsteden in Vlaanderen gaat het om ongeveer dezelfde verhouding. Het aantal kandidaten van etnisch-culturele minderheden is in de dertien centrumsteden in Vlaanderen wel gestegen van 6,7 % naar 9,5 %.

 

De PVDA+ is koploper met 16,5 % kandidaten van etnisch-culturele minderheden, Groen volgt met 13,4 %, SP.A herbergt 10,8 % en zo daalt het verder naar 5,4 % voor de N-VA (foto 1: Bart Dewever en een N-VA-kandidaat voor de districtsraad in Borgerhout afkomstig uit Nepal) en 1,9 % voor het Vlaams Belang. Maghrebijnse namen zijn het meest voorkomend, gevolgd door Turkse namen, Mediterraanse namen, Centraal- en Oost-Europese namen, Aziatische namen… Voor alle partijen is er een stijging van het aantal kandidaten van een etnisch-culturele minderheid. Bij het Vlaams Belang is die het kleinst, maar ook daar is er een stijging.

 

De in de inleiding opgesomden zijn respectievelijk VB-kandidaten in Genk, Hasselt en Antwerpen. Voor Sheila Cheung (foto 2) werd de volledige laatste bladzijde vrijgehouden van Antwerpse Volksgazet, de nieuwe campagnekrant van het Vlaams Belang Antwerpen. Haar echte naam is Chi Mang Cheung, maar haar vrienden noemen haar Sheila Cheung. “Toen ik 18 was”, vertelt Cheung in het VB-boulevardblad, “bereidde ik me voor om te gaan stemmen door verschillende politieke folders te lezen. Toen ik een folder van het Vlaams Belang (toen Vlaams Blok) in handen kreeg, stelde ik vast dat ik het met alle standpunten eens was. Tot ik de partijnaam zag… Van meet af aan werd me immers wijsgemaakt dat ik niet op het Vlaams Belang mocht stemmen omdat die partij racistisch zou zijn.” “Racistisch zou zijn?” Het Vlaams Blok is anders in 2004 toch wel door het Hof van Beroep, bevestigd door het Hof van Cassatie, veroordeeld voor racisme.

 

“Er wordt in de aldus naar het groot publiek toe gevoerde propaganda permanent een hatelijk beeld van de ‘vreemdelingen’ opgehangen, teneinde bij de bevolking (al dan niet latent reeds aanwezige) gevoelens van vreemdelingenhaat aan te wakkeren, te onderhouden en op de spits te drijven, met als achterliggende bedoeling het behalen van stemmen en, na een desgevallend overweldigend electoraal succes, de op het vlak van de ‘vreemdelingenpolitiek’ voorgestelde zeer verstrekkende discriminerende voorstellen ook in de praktijk te kunnen omzetten. (…) De door het Vlaams Blok hierbij aangebrachte feiten, cijfermatige gegevens en statistisch materiaal strekken er duidelijk niet toe de bevolking louter te informeren of op te komen tegen bepaalde wantoestanden, hetgeen uiteraard is toegelaten, doch wel degelijk, gelet op de systematische en eenzijdige wijze waarop deze gegevens worden aangebracht en op de daarbij gehanteerde slogantaal of sarcasme, de bevolking aan te zetten tot vreemdelingenhaat en deze ook warm te maken voor de voorgestelde discriminerende maatregelen.” (Lees hier het volledige vonnis van het Hof van Beroep van Gent, 21 april 2004; bevestigd door het Hof van Cassatie van Brussel, 9 november 2004.)

 

Te oordelen naar het jongste boekje en bijhorende dvd van Filip Dewinter is bij het Vlaams Belang nog niets veranderd naar inhoud en toon. Als Cheung desondanks vindt dat het Vlaams Belang “helemaal geen racistische partij is, maar gewoon een gezonde kijk heeft op het immigratieprobleem”… Tja. Toch wat doorstuderen Cheung, en niet alleen in fiscale wetenschappen die ze nu met een avondcursus volgt. Dat het Vlaams Belang een van de belangrijkste bladzijden in haar verkiezingskrant voorbehoudt voor de uit Hong Kong afkomstige Cheung is tekenend voor het belang dat ook het Vlaams Belang hecht aan mensen van vreemde afkomst. Maar het Vlaams Belang is nog niet toe aan de nodige (zelf)relativering zoals Hichame Imane, PS-kandidaat in Charleroi die op meesterlijke wijze de vooroordelen over mensen als hij weerlegt met zijn Pourquoi ne pas voter pour un Arabe?-website.

 

Eenmaal is het VB wél grappig. Op de 17de plaats van de VB-lijst in Roeselare staat ene Marcella Deturck.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 14 oktober, racisme |  Facebook | | |  Print

25-09-12

VOTEZ VLAAMS BELANG

Het Vlaams Belang verliest leden en mandatarissen aan de N-VA, maar kan – objectief als we zijn melden we dat evengoed – ook kandidaten van andere partijen aantrekken. In Molenbeek en Schaarbeek heeft de Vlaams-nationale partij bij uitstek twee Franstalige kandidaten op de lijst gezet. Francofoon maar met een serieuze extreemrechtse ‘pedigree’, ça va sans dire… Dat laatste is het voornaamste.

 

Patrick Sessler (54 j., foto's 1) staat op de derde plaats van de Vlaams Belang-lijst in Schaarbeek. In 1994 werd hij in Schaarbeek verkozen als gemeenteraadslid voor het Front National (FN). Veel vreugde was er evenwel niet om, want een maand later werd het FN ontbonden. Sessler zou daarom als onafhankelijk gemeenteraadslid in Schaarbeek zetelen. In 1997 vervoegt Sessler het Vlaams Blok dat dan met Filip De Man als campagneleider bezig is om oud-politiecommissaris Johan Demol als Brussels parlementslid verkozen te krijgen. In 1999 wordt Sessler secretaris van het Vlaams Blok in Brussel. Vanaf 2001 zetelt hij in de Schaarbeekse gemeenteraad als verkozene van de lijst-Demol. In 2004 stapt Patrick Sessler evenwel op bij het Vlaams Blok omdat hij het niet eens is met de Vlaams-nationalistisch opties van Johan Demol.

 

Sessler wordt terug lid van het FN. In 2005 komt Sessler in opspraak na een RTBF-uitzending waaruit Sesslers bewondering voor Rex-leider Léon Degrelle blijkt. In 2007 wordt Sessler secretaris-generaal van het FN, en in 2008, door opvolging van een overleden FN-parlementslid, Brussels parlementslid. Bij de regionale verkiezingen in 2009 slaagt Sessler er niet in zijn mandaat als Brussels parlementslid te verlengen en besluit hij de brui te geven aan de politiek. Maar nu duikt Sessler terug op, als derde op de VB-lijst in Schaarbeek. Met het VB gaat het anders niet goed in Schaarbeek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde het VB in Schaarbeek nog maar één zetel (een verlies van drie), een gemeenteraadszetel voor Johan Demol  die sinds 2010 weg is bij het VB.

 

Dat het VB een schandaalgevoelig figuur als Sessler op haar lijst zet, zegt veel over de schrijnende bloedarmoede in de partij. Tweede oudgediende die bij het VB werd binnengehaald is Christiane Van Nieuwenhoven (67 j., foto 2). Zij werd zes jaar geleden als enige verkozen op de Molenbeekse FN-lijst. Tijdens de afgelopen legislatuur heeft de dame in kwestie nooit van zich laten horen in de gemeenteraad. Niet één tussenkomst werd genotuleerd. Dat volgehouden stilzwijgen gold ook voor haar periode als Brussels parlementslid (2005 - 2009). Ook daar hulde ze zichzelf in een totaal stilzwijgen. Op de VB-lijst in Molenbeek staat ze op de tweede plaats. In 2006 behaalde de VB-lijst in Molenbeek twee gemeenteraadszetels op een totaal van 41. Het FN behaalde er één.

 

Foto 1: Patrick Sessler achtereenvolgens op de foto met Léon Degrelle, met neonazi en negationist Olivier Mathieu, en met Jean-Marie Le Pen. Binnenkort: mee op de foto met Filip Dewinter. Meer over de nieuwe camerades bij het VB lees je bij onze collega’s van RésistanceS.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schaarbeek, molenbeek, brussel, sessler, fn, vb, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

24-09-12

FILIP DEWINTER UITGEJOUWD DOOR BEERSCHOT-SUPPORTERS

Bij thuismatchen van Beerschot is het de gewoonte dat iemand, al dan niet tegen betaling, de aftrap geeft van de voetbalwedstrijd. Soms is dat een kandidate miss-ik-weet-niet-wat, nog vaker een sponsor van de club, en nu dagen er ook politici op. Vorige keer, bij de wedstrijd tegen Standard, gaf Annemie Turtelboom de aftrap. Zaterdag mocht Filip Dewinter de aftrap geven voor de wedstrijd Beerschot - Kortrijk.

 

“Aftrap gegeven op Beerschot - Kortrijk”, twitterde Dewinter. “En dat op de avond van het bal van (Beerschot-supporter, nvdr.) Patrick Janssens. Ratten (= bijnaam van de Beerschot-supporters, nvdr.) stemmen rechts…”, waarbij Dewinter de wazige foto hiernaast mee rondstuurde (Filip Dewinter met sjaal en bruine jas, nvdr.). Maar Dewinter vertelde niet alles.

 

Het scenario voorziet dat de stadionomroeper naam en functie omroept van wie de aftrap geeft, en je dan mag plaatsnemen in de middencirkel om een tikje te geven tegen de bal. Daarna volgt een beleefd applausje van het publiek terwijl de genodigde het terrein verlaat richting eretribune. Het is nog nooit gebeurd dat de man of vrouw die de aftrap geeft, wordt uitgejouwd. Zaterdagavond gebeurde dat wel. Toen "Filip Dewinter, lijsttrekker van het Vlaams Belang" werd omgeroepen, kwam er onmiddellijk boegeroep vanuit de supportersvakken. Een paar jaren geleden liep wie bij Beerschot-supporters iets onvriendelijk zou zeggen over het Vlaams Blok/Belang de kans een toek op zijn bakkes te krijgen. Nu werd Filip Dewinter in ‘zijn’ Beerschot-stadion uitgejouwd.

 

De woordvoerder van Beerschot zegt in een reactie dat Annemie Turtelboom (Open VLD) de vorige keer de aftrap had mogen geven, en dus vond Beerschot dat de club de vraag van Dewinter niet kon weigeren om ook de aftrap te mogen geven. “We proberen als club politiek neutraal te zijn.” Maar de woordvoerder begrijpt ook dat Dewinter in de ogen van supporters botst met de visie van Beerschot als multiculturele sportclub voor iedereen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

SANDY NEEL: 0 % HALAL. OF WAT DACHT JE ?

De winnaar in de competitie ‘Wie komt het opvallendste uit de hoek om de aandacht van de kiezer te trekken?’ is bekend. Veel gekker moet het immers niet worden. Vlaams Belang-personeelslid en door opvolging ook provincieraadslid Sandy Neel laat zich voor 14 oktober naakt zien, ingepakt als een stuk vlees. Met op de strategische plaatsen de plastiekfolie die wazig is en een etiket ‘0 % halal, 100 % Vlaams. Sandy Neel' (foto 1), en verder haar Twitter- en Facebookadres en haar plaats op de VB-lijsten (zie ook foto 2).

Sandy Neel (over een maand 41 jaar) groeide op in een socialistisch milieu. Bekendste familielid is haar op 4 juli dit jaar overleden nonkel Staf Neel. Van 1971 tot november 1992 zetelde Staf Neel voor de BSP en de SP in de Antwerpse gemeenteraad, in november 1992 stapte hij over naar het Vlaams Blok. Als langst zetelende gemeenteraadslid mocht Staf Neel op 23 april dit jaar de Antwerpse gemeenteraad voorzitten, bij afwezigheid van de door een hernia gevelde Antwerpse burgemeester. Broer Theo Neel is de vader van Sandy Neel, en hij zetelde destijds in de OCMW-raad. Tegenwoordig vult hij zijn dagen vooral als barman van café De Leeuw van Vlaanderen, waar hij graag Duitse marsmuziek uit de jaren veertig opzet voor zijn klanten. Na de overstap naar het Vlaams Blok van haar nonkel en vader werd ook Sandy Neel lid van het Vlaams Blok. In 1994 werd ze door het VB afgevaardigd naar de districtsraad van Deurne, deelgemeente van Antwerpen.

Van haar passage in de Deurnese districtsraad (in 1997 verhuisde Sandy Neel naar Lille, in de Antwerpse Kempen) is vooral haar tussenkomst over de Bevrijdingsfeesten bekend. Sandy Neel wil een andere naam voor de Bevrijdingsfeesten. Sandy Neel motiveert een naamsverandering met: “Wij begrijpen dat het einde van de Tweede Wereldoorlog een bevrijding was voor velen. Maar voor anderen, en geloof me het waren er van alle politieke strekkingen, was de bevrijding een ware nachtmerrie.” Sandy Neel werkte toen al op het nationaal secretariaat van het Vlaams Blok. Voor het overige wordt Neel vooral opgemerkt in studentikoze kringen, al heeft ze haar studies maatschappelijk assistent onderbroken. In 1994 wordt Sandy Neel lid van de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV), in 1998 wordt ze lid van Voorpost.

In de zomer van 2007 onderneemt Sandy Neel een reis naar Duitsland en Oostenrijk, samen met enkele leden van Voorpost en van het Sint-Maartensfonds, vereniging van oud-collaborateurs. De plaatsen die bezocht worden zijn onder andere: Wunsiedel (waar Rudolf Hess begraven lag), Braunau am Inn (geboorteplaats van Adolf Hitler), Ullrichsberg (jaarlijkse trefplaats van neonazi’s) en het Kehlsteinhaus (het Adelaarsnest van Hitler). Het verslag van die reis, rijkelijk geïllustreerd met foto’s, plaatste Sandy Neel op haar intussen afgevoerde website. Niet op haar website maar op haar toenmalige Facebookpagina plaatste Neel twee jaar later een fotoreeks over het verjaardagsfeestje dat zij in café De Leeuw van Vlaanderen organiseerde voor haar toenmalige partner die op de persdienst van het Vlaams Belang werkt.

Foto’s van dat feestje verschenen in Humo en in Joods Actueel. In Humo werd bekend gemaakt dat op dat feestje onder andere Blood and Honour/Combat 18’er Arnoud Kuipers aanwezig was. VB-voorzitter Bruno Valkeniers zei daarop dat politici welk vaker op foto’s staan met mensen waarvan ze de politieke overtuiging niet kennen. In de gemeenteraad van Lille, waar Sandy Neel een vierkoppige VB-fractie leidde, zei Neel hetzelfde. Joods Actueel pakte daarna uit met een foto van Sandy Neel op dat feestje, met naast zich Arnoud Kuipers zichtbaar in Combat 18-T-shirt. De drie andere VB-gemeenteraadsleden in Lille namen uit verontwaardiging over de onbetrouwbare verklaringen en het gedrag van Sandy Neel ontslag uit het VB. Sandy Neel is intussen ook weg uit de gemeenteraad van Lille. Ze verhuisde dit jaar terug naar Antwerpen.

Als café De Leeuw van Vlaanderen gesloten wordt omdat de zaak onrendabel wordt, wordt de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck opgericht om de uitbating over te nemen. Sandy Neel is voorzitter van de Raad van Bestuur. Twee van de drie andere bestuurders zijn Staf en Theo Neel. Sandy Neel staat opvallend achter de toog op 31 oktober 2009 als vaste klanten van café De Leeuw van Vlaanderen op een geheime locatie een concert inrichten met de op voetbalhooligans en rechts-extremisten gerichte Duitse groep Kategorie C. De regionale televisiezender ATV achterhaalde nog vóór het concert de locatie op de Antwerpse Linkeroever en AFF/Verzet zag Sandy Neel ’s middags volk naar de zaal brengen voor het in orde brengen van de concertzaal. Maar ’s avonds stond Sandy Neel opvallend achter de toog in café De Leeuw van Vlaanderen alsof ze niets te maken had met het Kategorie C-concert.

Dat Sandy Neel wel eens meer contacten heeft in bedenkelijke milieus blijkt uit een van de foto’s op haar vorig Facebookprofiel waarop ze poseert in een T-shirt van Les Vilains, de huisgroep van de vooral door extreemrechtse skinheads bezochte Brugse kroeg De Kastelein (nu: Moloko). Als Filip Dewinter volk nodig heeft om hem bij te staan tijdens verkiezingscampagnes is Sandy Neel bij de eersten om haar bureaujob bij de ‘sociale cel’ van het VB te laten voor wat het waard is en mee met Dewinter op campagne te gaan. De vorige keer was dat onder andere om als een in boerka verklede vrouw de islamisering van Antwerpen uit te beelden. Deze keer zie je haar onder andere rondrijden met één van de kleine autootjes waarop reclame gemaakt wordt voor Filip Dewinter (foto), door Sandy Neel omgedoopt tot ‘partytuut’.

Het beeld van Sandy Neel die zich aanbiedt als 0 % halal vleeswaar is intussen ook als verkiezingsaffiche opgedoken aan de stedelijke aanplakborden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neel, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

23-09-12

VB’ERS BIJ DE N-VA: NU AL 60

Guy Verhofstadt (Open VLD) verwees gisteren in een interview bij de RTBF-radio en Le Soir naar de VB’ers die overgestapt zijn naar de N-VA. Dat zijn er intussen al minstens zestig. Bij onze laatste stand van zaken hadden we vijftig ex-VB’ers gedetecteerd bij de N-VA. Intussen is daar eentje van afgevallen: voormalig VB-gemeenteraadslid Jean Gallet heeft afgehaakt en is geen secretaris meer van de N-VA in Houthulst. Onze IJverige Speurder vond echter nog eens elf ex-VB’ers bij de N-VA. Wat ons dus voorlopig op alvast zestig ex-VB’ers bij de N-VA brengt.  Waar is de tijd dat Freya Van den Bossche twintig ex-VB’ers bij de N-VA al veel vond?

 

In Niel vinden we Lizzy Verhoeven op de zevenste plaats op de N-VA-lijst. Tot april dit jaar zetelde ze nog in de gemeenteraad van Niel als VB-gemeenteraadslid. De overgang van VB naar N-VA was dus snel beklonken. In Willebroek stapten Michel Eeraerts en Marina De Wit over naar de N-VA. Michel Eeraerts was als VLOTT’er verkozen op de VB-VLOTT-lijst in 2006 en zegt dat hij als onafhankelijke op de N-VA-lijst staat. Om die reden rekenen we hem niet mee in onze optelsom, maar toch nog dit. Het VB stopte in augustus 2010 de samenwerking met Michel Everaerts omdat hij al anderhalf jaar niet meer verschenen was op de gemeenteraad. Desondanks wordt hij nu blijkbaar als een valabele kandidaat voor de N-VA-lijst aanzien. Ook in augustus 2010 stapte Marina De Wit op bij het VB. Sindsdien zetelt ze als onafhankelijk gemeente- en OCMW-raadslid in Willebroek, en nu vinden we haar terug op de plaatselijke N-VA-lijst. In Laakdal stapt nu ook Vicky Mondelaers over naar de N-VA. In 2006 was ze als gemeenteraadslid verkozen op de VB-lijst, maar omdat haar vader Robert Mondelaers ook al verkozen was als VB-gemeenteraadslid kon Vicky Mondelaers niet zetelen. Bij de N-VA komt ze terug haar vader tegen, want die stapte al eerder over van het VB naar de N-VA.

 

Na de provincie Antwerpen, Limburg. In Gingelom staat gemeenteraadslid en VB-lijsttrekker in 2006 Firmin Kempeneers op de N-VA-lijst. Hij stapte in december 2010 op bij het VB omdat hij de lijn-Dewinter om altijd maar voor de oppositie te kiezen beu was. Ook zinde het hem niet hoe Marie-Rose Morel binnen het VB aangepakt werd. Hij noemt zichzelf “rechts-liberaal”. De Open VLD in Gingelom vindt hij “te links”. Dilsen-Stokkem, vlakbij Maaseik, is één van de vijftien Vlaamse gemeenten waar het VB opkomt samen met een aantal onafhankelijken. Die zet kon Jozef Aerts, in 2006 kandidaat-gemeenteraadslid op de VB-lijst, niet vermurwen om bij het VB te blijven. Hij staat nu als derde op de plaatselijke N-VA-lijst.

 

Vlaams-Brabant dan. In Machelen is na Steven Tielemans nu ook Dirk Stinis van het VB overgestapt naar de N-VA. Dertiende op de VB-lijst in 2006, nu twaalfde op de N-VA-lijst. Het gaat vooruit, maar niet spectaculair. In Roosdaal wisselt Patrick Van Eeckhout de VB-lijst voor de N-VA-lijst. In november 2008 kreeg hij de kans om een ontslagnemend VB-gemeenteraadslid op te volgen, maar hij weigerde het. In Kruibeke (provincie Oost-Vlaanderen, met oud-VMO’er Antoine Denert als burgemeester en lijsttrekker voor de N-VA) stapte gemeenteraadslid Peggy Dams in februari dit jaar op bij het VB. Tot groot ongenoegen van de plaatselijke VB-afdeling zetelt Peggy Dams sindsdien verder als onafhankelijk gemeenteraadslid. En nu staat ze op de N-V-lijst voor 14 oktober. Eerder ruilde VB-gemeenteraadslid in Kruibeke Kamiel Van Mieghem ook al zijn partij voor de N-VA.

 

West-Vlaanderen tenslotte. In de kustgemeente Bredene switcht Elisabeth Callebout van de VB-lijst in 2006 naar de N-VA-lijst in 2012. In Nieuwpoort ruilt Patricia Vanoverbeke de VB-lijst voor de N-VA-lijst. Zij was de echtgenote van VB-lijsttrekker in 2006 Rudi Hesters die ervoor koos om in april vorig jaar uit het leven te stappen. In de Tijl Uilenspiegel-gemeente Damme stapt gemeenteraadslid Gerard De Zutter over naar de N-VA. Als tweede op de VB-lijst en eerste opvolger gemeenteraadslid geworden, intussen onafhankelijk gemeenteraadslid.

 

Dit is de nieuwe lijst. In West-Vlaanderen: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Tine Van Winkel (Brugge), 3. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Louis Vanhoudt (Houthulst)*, 4. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 4. Willy Delbecque (Wervik), 4. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 5. Pascal Maertens (Zwevegem), 6. Daisy Verbergt (Wingene), 7. Elisabeth Callebout (Bredene)*, 8. Patricia Vanoverbeke (Nieuwpoort)*, 9. Gerard De Zutter (Damme).

 

In Oost-Vlaanderen: 10. Karim Van Overmeire (Aalst), 11. Mia De Brouwer (Aalst), 12. Ignace Verhaegen (Aalst), 13. Bruno Stevenheydens (Beveren), 14. Donald Meerschman (Deinze)*, 14. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 15. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 16. Peggy Dams (Kruibeke), 17. Jan Lievens (Lede), 18. Annita Sonck (Ninove), 19. Dirk Souffriau (Ninove), 20. Bruno Alens (Zele), 21. Elsje Sinnaeve (Lebbeke), 22. Patrick De Clercq (Eeklo)*, 23. Hilde Raman (Dendermonde), 24.Luc Vandewalle (Nevele)*, 25. An Wille (De Pinte).

In Antwerpen: 26. Christel Uytdewilghen (Boechout), 26. Luc Sevenhans (Brasschaat), 27. Karina Leys (Hoboken), 28. Jeroen Van de Water (Kasterlee), 29. Robert Mondelaers (Laakdal), 30. Vicky Mondelaers (Kruibeke)*, 31. Joris Van Dessel (Nijlen)*, 32. Eddy Van den Bossche (Nijlen)* 33. Patrick Verlinden (Schoten), 34. Kristel Geubels (Brasschaat), 35. Leo Smans (Lille), 36. Geert Geens (Lille), 37. Jenny Van Damme (Lier), 38. Etienne De Lombaert (Wuustwezel), 39. Fons Vandebriel (Kasterlee), 40. Rita Schauwvlieghe (Zandhoven)*, 41. Lizzy Verhoeven (Niel), 42. Marina de Wit (Willebroek).

In Vlaams-Brabant: 43. Steven Dupont (Grimbergen), 44. Wim Demuylder (Halle), 45. Dirk Jacobs (Zemst), 46. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 47. Rudi Matthijs (Zoutleeuw), 48. Jurgen Ceder (Dilbeek), 49. Johan Christiaens (Zaventem), 50. Steven Tielemans (Machelen), 51. Dirk Stinis (Machelen)*, 52. Patrick Van Eeckhout (Machelen)*.

In Limburg: 53. Michel Laenen (Herk-de-Stad), 54. Theo Stelten (Lommel), 55. Eddy Wouters (Lommel)*, 56. Inge Van Heester (Ham), 57. Olivier Gobba (Sint-Truiden), 58. Ludo Vansimpsen (Borgloon), 59. Firmin Kempeneers (Gingelom), 60. Jozef Aerts (Dilsen-Stokkem)*.

De met een asterix gemerkte namen zijn niet minstens gemeente- of OCMW-raadslid. De doorgehaalde namen zijn VB'ers die overstapten naar de N-VA maar daar intussen weer weg zijn. Er zijn ook VB'ers overgestapt naar andere partijen (Open VLD, CD&V...) maar per partij heb je voor het tellen voldoende aan het aantal vingers aan je twee handen. Illustratie: Lectrr (De Standaard, na de jongste boekpresentaties van N-VA en VB).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

22-09-12

VLAAMS BELANG: ANDER ANTWOORD IN GENT EN ANTWERPEN

Bij vorige verkiezingscampagnes werd het Vlaams Belang, en al zeker het Vlaams Blok, wel eens niet gevraagd om deel te nemen aan verkiezingsdebatten. “Je moet discussiëren met hun kiezers, niet met hun leiders”, was de redenering. Als het debat ingericht werd door een gesubsidieerde organisatie was dan de stad of gemeente waar het debat plaatsvond weer eens te klein voor de verontwaardiging van het Vlaams Blok/Belang. Zeker een door de overheid gesubsidieerde organisatie hoort alle politieke strekkingen aan bod te laten komen.  

 

Zoals hier vorige zondag aangekondigd organiseerde VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) deze week zowel in Gent als in Antwerpen een verkiezingsdebat. Woensdag in Gent, in een moskee. Donderdag in Antwerpen, in het statige Elzenveld. Nog een ander verschil dan de locatie: in Gent nam Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn deel aan het debat (foto 1), in Antwerpen zat Filip Dewinter noch enig andere Vlaams Belang’er in het panel (foto 2).

 

Zijn de Antwerpse organisatoren balorige soixante-huitards die nog altijd het Vlaams Belang willen weren uit verkiezingsdebatten? Toch niet. Ook in Antwerpen was het Vlaams Belang uitgenodigd om deel te nemen aan het verkiezingsdebat, maar de partij reageerde niet op de uitnodigingsbrief, en ook niet op de mails die nadien verstuurd werden. Zo zijn de Antwerpse Vlaams Belang’ers dus: reclameren als ze niet uitgenodigd worden, en niet eens antwoorden als ze uitgenodigd worden.

 

VOEM-voorzitter Youssef Souissi zal het allicht niet eens geweest zijn met de standpunten van Vlaams Belang’er Johan Deckmyn, maar Souissi was wel tevreden over het globale verloop van het debat in Gent. We hebben Filip Dewinter niet gemist in Antwerpen. Er was al genoeg om zich aan te ergeren bij de andere sprekers. Maar Dewinter & Co hebben nu wel alle recht verloren om te klagen over “linkse, politiek correcte en overgesubsidieerde lobbygroepen” die het Vlaams Belang zouden discrimineren.

 

Als het Vlaams Belang Antwerpen de kans krijgt haar standpunt te verduidelijken voor een publiek van overwegend vreemde origine, dan antwoordt het Vlaams Belang niet eens op de uitnodigingen. Hoe kan dat publiek dan ‘Vlaming onder de Vlamingen’ worden? Of is dat niet echt de bedoeling?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, antwerpen, deckmyn, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

BETOGING TEGEN DISCRIMINATIE, VOOR WERK

Volgende zaterdag 29 september betogen leden en sympathisanten van Hand in Hand en andere organisaties in Antwerpen tegen discriminatie en racisme, en voor meer kansen op werk van mensen uit etnisch-culturele minderheden.

 

Eén op vier werkzoekenden in Vlaanderen behoort tot een etnisch culturele minderheid. Zij hebben vier tot vijf maal meer kans om werkloos te zijn dan generatie-Belgen. Vooroordelen, discriminatie en racisme spelen een grote rol. Een groot aantal jongeren is te laag geschoold maar uit de cijfers blijkt dat ook hooggeschoolden minder makkelijk werk vinden dan hun autochtone collega’s. Gemeentebesturen zijn belangrijke werkgevers en kunnen meehelpen om deze tewerkstellingsachterstand in te halen.

 

De betogers en de organisaties achter hen vragen een engagement van de politieke partijen die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 om meer allochtonen aan het werk te zetten in de verschillende gemeentelijke diensten door een aangepast personeelsbeleid, met streefcijfers die hun aandeel in de bevolking weerspiegelen, en met jobs op alle niveaus die rekening houden met hun kennis en ervaring. Bedrijven die overheidsopdrachten willen, en verenigingen die subsidies aanvragen, moeten gestimuleerd worden om allochtonen tewerk te stellen. Wie discrimineert komt niet in aanmerking.


Ben je tegen discriminatie en racisme? Sta je achter deze eisen? Kom dan zeker mee betogen op 29 september! Vertrek om 14 uur aan het Astridplein, vlakbij het Centraal Station in Antwerpen. Voor meer info: www.anti-racisme.be. En nu maar hopen dat niet teveel mensen zaterdag opgeslorpt zijn door de kiescampagne in eigen stad of gemeente, al is die campagne natuurlijk ook wel belangrijk. Het terrein in de steden en gemeenten mag zaterdag natuurlijk niet vrij gelaten worden aan partijen als de N-VA en het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

21-09-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Er is deze week weer hard nagedacht om maatschappijvisies puntig te verwoorden. ’t Stad is van iedereen, ’t Stad is niet van iedereen… waarmee eigenlijk twee keer hetzelfde bedoeld werd maar anders verwoord. Het is verwarrend. Alleen de grappen die nadien gemaakt werden, waren duidelijk. En dan waren er nog deze citaten (Illustratie hiernaast: Jo Adriaens, Apache).

 

“De N-VA-slogan ‘Denken, durven, doen’ heeft hij voor twee derde in de vingers, maar het ‘denken’ is nog een aandachtspuntje.” Waar hij verkiezingsborden plaatst, plaatst N-VA-lijsttrekker in Aalst Christoph D’Haese ineens twee borden tegelijk. Op het ene bord de klassieke N-VA-slogan ‘Denken, durven, doen’, op het andere bord ‘Aalst moet Oilsjt blijven’. De verandering van de N-VA is dat ze tegen verandering is. Kan dat niet eenvoudiger uitgelegd worden? (De Standaard, 14 september 2012)

 

“Vlaams Belang voelde zich ook vaak tekortgedaan, maar die partij speelde het tenminste correct.” De N-VA komt bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV ‘maar’ zeven keer aan bod bij de acht geplande debatten en bazuint haar ongenoegen hierover uit via Gazet van Antwerpen. De werkgeversorganisatie VOKA springt de N-VA bij en maakt er allusie op in een persbericht nog diezelfde dag. ATV-hoofdredacteur Hans Hellemans reageert. (Het Nieuwsblad, 15 september 2012)

 

“Heethoofden, zo worden de allochtone relschoppers van Borgerhout genoemd. Vergoelijkend zou je hen ook warhoofden kunnen noemen. Maar eigenlijk moet je hen gewoon leeghoofden noemen, want dat zijn ze. Annemie Turtelboom, kandidaat-burgemeester van Antwerpen, is meteen van de illusie verlost dat je door Fouad Belkacem op te sluiten in één moeite alle onzin van Sharia4Belgium muilkorft. Niet dus.” Politiek commentator Jan Segers herinnert aan de discussie over hoe je organisaties als Sharia4Belgium moet aanpakken. (Het Laatste Nieuws, 17 september 2012)

 

“De cijfers zijn moeilijk tegen te spreken, maar u moet dit ook niet dramatiseren.” In 42 gemeenten waar je in 2006 nog op het Vlaams Belang kon stemmen, is er deze keer geen Vlaams Belang-lijst meer. In 138 Vlaamse gemeenten slaagt het VB er niet in evenveel kandidaten te presenteren dan er zitjes zijn in de gemeenteraad (N-VA en Groen hebben dat probleem slechts in 36 gemeenten). En in totaal daalt het aantal Vlaams Belang-kandidaten in de Vlaamse gemeenten met een 1.200. Bruno Valkeniers vraagt de pers om dit niet te dramatiseren. Toch is zijn partij nog niet uitgeteld. Politicoloog Dave Sinardet: “De partij zit in een negatieve spiraal en het dieptepunt is waarschijnlijk nog niet bereikt, maar er zal altijd wel een electoraat blijven voor haar boodschap. Zeker als je weet hoe volatiel de kiezer geworden is, kan je zelfs niet uitsluiten dat de partij ooit nog een revival maakt. Uiteraard wordt het kiespubliek van het Belang momenteel fel aangesproken door De Wever, maar het is maar de vraag hoe lang die blijft wegkomen met de spreidstand tussen mee besturen enerzijds en het establishment bestrijden anderzijds. Maar als Vlaams Belang nog wil terugkeren, zal het ook een nieuw boegbeeld moeten vinden en dat is er momenteel niet.” (Het Laatste Nieuws, 18 september 2012)

 

“Ik groet u allen hoofs en aan die van het CGKR: mijn middenvinger.” Ray De Bouvre (‘Ray van Angeltjes’) plaatst op zijn blog het filmpje Innocence of Muslims spijts, of juist omdat, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding waarschuwt dat het op internet tonen van het filmpje én  “aan te zetten tot haat, geweld of discriminatie (al dan niet tegen moslims)” strafbaar is. Ook het Vlaams Belang zette het gewraakte YouTube-filmpje online, uitgerekend in een artikel met kritiek op het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. (Angeltjes, 19 september 2012)

 

“Ik ben momenteel op vakantie in Oostenrijk. Waarom steeds rellen in Borgerhout, en niet in Deurne of Antwerpen-Noord? Daar heb ik totaal geen gedacht van.” VB-lijsttrekster voor de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout Ledy Broeckx is spijts de Reuzenstoet en de verkiezingscampagne niet in Borgerhout, maar op vakantie in Oostenrijk. (Het Nieuwsblad, 19 september 2012)

 

"Toch heeft De Wever alweer een nieuwe verslaving gecultiveerd: cola light. Ik schat dat hij per dag zo'n vijf liter van dat spul inneemt. En dat moet er allemaal ook weer uit. Zo heeft hij er meteen een nieuwe hobby bij gekregen: zoeken naar urinoirs." Lex Moolenaar was met Bart De Wever in Londen en stelde vast dat de slogan 'De kracht van verandering' een nieuwe invulling heeft gekregen. (Gazet van Antwerpen, 20 september 2012)

20-09-12

VOOR VLAANDEREN, VOLK EN FÜHRER

Voor Vlaanderen, volk en führer.JPGDe naoorlogse beeldvorming over collaboratie werd gedomineerd door stereotypes als de Vlaamse idealist of de katholieke Oostfrontstrijder die geen ideologische verwantschap had met de nazi’s. Maar wanneer deze stereotype beeldvorming getoetst wordt aan de egodocumenten tijdens de Tweede Wereldoorlog houdt ze niet langer stand, zo blijkt uit het doctoraal proefschrift van Aline Sax dat nu verwerkt is in een boek (foto) dat vanaf volgende week in de boekhandel ligt.

 

Oud-collaborateurs, die zich na de oorlog vrij snel weer in het openbare leven wisten in te werken, zorgden voor een erg eenzijdig zelfbeeld dat de nadruk legde op het Vlaams-nationalisme als drijvende kracht achter hun collaboratie. Vandaar was het nog maar een kleine stap om de nadruk te leggen op de repressie waarvan ze na de oorlog “het slachtoffer” werden. Van collaboratie verdachte of ervoor veroordeelden schopten het bij de CVP en de VU vrij snel tot senator en zelfs tot minister. Vanaf de jaren tachtig komt de collaboratie terug onder de aandacht met de documentaires van Maurice De Wilde en de opkomst van het Vlaams Blok; vanaf de jaren negentig krijgen we enkele belangrijke en kritische studies over repressie en collaboratie. Als het over de collaboratie gaat blijft de focus in deze historische werken vooral liggen op de grote structuren, partijen en nationale en lokale leiders. De ‘gewone collaborateur’ bleef tot nog toe grotendeels buiten beeld. Aline Sax brengt daar nu verandering in.


“Uit de documenten die ik onderzocht,  bleek dat je Vlaamse collaborateurs op vlak van motivatie kan onderverdelen in drie groepen”, legt Aline Sax uit. “De eerste groep omvat collaborateurs die handelden omwille van ideologische motieven. Deze mensen collaboreerden vanuit een maatschappelijke bekommernis en wilden zich actief inzetten voor de Nieuwe Orde. De tweede groep had zowel ideologische als persoonlijke motieven. Deze mensen leunden wel aan tegen Nieuwe Ordegezindheid, maar zetten deze overtuiging niet om in handelen tot ze geconfronteerd werden met een persoonlijk probleem. Een derde groep wordt gevormd door personen die niét ideologisch beïnvloed waren en louter om persoonlijke redenen collaboreerden.” Twee derde van de collaborateurs valt onder die eerste en tweede categorie, wat wil zeggen dat de Nieuwe Orde de belangrijkste drijfveer was om te collaboreren.


Aline Sax onderzocht ook de blik van de collaborateurs op de wereld en hoe ze hun geloof rijmden met hun daden. Sax kwam tot vier belangrijke conclusies. Allereerst was collaboratie naast een economische en ideologische beslissing ook een sociale stap. De keuze om te collaboreren bepaalde je netwerk. Ten tweede ontdekte ze dat ideologische collaborateurs een dubbele identiteit aannamen. Ze identificeerden zich met de Duitsers en het nationaalsocialisme, maar bleven ook trouw aan hun eigen Vlaamse roots. Adolf Hitler werd binnen het  Vlaams nationaalsocialisme gezien als de ultieme leider die hen een betere toekomst zou brengen, meer nog dan Vlaamse leiders zoals VNV’er Staf De Clercq. Vele collaborateurs legden een eed af waarbij ze hun persoonlijke loyaliteit aan Hitler beloofden. Tot slot waren vele collaborateurs ervan overtuigd dat een betere toekomst alleen bereikt kon worden door een groot engagement aan de dag te leggen, het was de overwinning of de dood.

 

Aline Sax koos ervoor om geen gewezen collaborateurs te interviewen. Ze concentreerde zich op de procesdossiers van veroordeelde collaborateurs: verhoren waarin ze zich verantwoorden voor hun daden, en de verklaringen van hun entourage, collega’s en buren. Sax las ook de brieven die collaborateurs tijdens de oorlog naar hun familie en vrienden stuurden, en bij huiszoekingen werden gevonden. Hieruit komt een waarachtig beeld, niet bijgekleurd door verklaringen achteraf. Vraag mensen bij het verlaten van het stemhokje om de motivering van hun stemkeuze, of vraag ze het een paar weken later als een leger van politici, politicologen en persmensen hun uitleg hebben gegeven over de stembusuitslag, en je krijgt ook een ander resultaat.

 

In een pittige inleiding schetst de auteur hoe men over collaborateurs vooral als “repressieslachtoffers” begon te praten. In het eerste hoofdstuk van het boek wordt een verantwoording gegeven van de geraadpleegde bronnen, inclusief waarvoor men moest opletten bij het lezen van de stukken. Na op een heldere manier geschetst te hebben in welk een tijdgeest de ideeën van het nazisme een draagvlak vonden bij de bevolking, worden de resultaten van het onderzoek naar de motieven van de gewone collaborateurs gepresenteerd. Aline Sax gaat tewerk als een dokter die een kankerplek minutieus onderzoekt, wat de kanker echter nog afschuwelijker maakt dan vooraf gedacht.

 

Aline Sax, Voor Vlaanderen, Volk en Führer, Uitgeverij Manteau, 430 blzn., 24,95 euro. 

Foto op de cover van het boek: Optocht van de Vlaamse Wacht in Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, collaboratie |  Facebook | | |  Print

19-09-12

WAT HEBBEN VB EN N-VA IN PETTO VOOR DE JEUGD ?

Debattle.JPGOnder de noemer Debattle worden dezer dagen in meer dan honderd gemeenten politieke debatten ingericht door jeugdraden, jeugdhuizen en andere jongerenorganisaties. De meeste debatten worden volgende week vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 september ingericht (Een Debattle in jouw buurt?). Wij keken al eens na wat het Vlaams Belang en de N-VA de jeugd te bieden hebben.

 

Het Vlaams Belang is, volgens het nationaal verkiezingsprogramma dat we online vinden, voor de ondersteuning van de traditionele jeugdbewegingen,  en wil hiervoor degelijke infrastructuur, kampvervoer en inbraak- en vandalismepreventie. Waar mogelijk moet er een speelbos komen en “goed gereglementeerde speel- en ontmoetingspleintjes waar voldoende sociale controle mogelijk is”. Het Vlaams Belang wil gemeentelijke jeugdcentra, maar die moeten tegelijkertijd ook wel “dienstdoen als auditorium, theaterzaal voor plaatselijke harmonies, toneel, kleinkunstenaars enzovoorts”. In de jeugdraad “moeten alle representatieve jeugdbewegingen en jongerenorganisaties van elke ideologische strekking vertegenwoordigd worden”. Subsidies moeten volgens objectieve criteria toegekend worden en de jeugdraad “kan een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van het gemeentelijk jeugdwerkbeleidsplan.”

 

De overgrote meerderheid van de jongeren kiest niet voor deelname aan het traditionele jeugdwerk (Chiro, scouts…) en voor hen heeft het Vlaams Belang niets in gedachten, en het Vlaams Belang heeft een paar jaren evolutie in de beleidsplanning gemist. Er is al lang geen sprake meer van een “jeugdwerkbeleidsplan” (gefocust op die traditionele jeugdwerkvormen), de jongste jaren maakt men jeugdbeleidsplannen (plannen voor jeugd ruimer dan voor het traditionele jeugdwerk). Het jeugdbeleidsplan 2011-2013 is, driewerf helaas evenwel, het laatste jeugdbeleidsplan ooit. Voortaan moeten de plannen voor jeugd ingeschreven worden in een strategisch meerjarenplan, samen met 101 plannen voor andere doelgroepen en sectoren. En verder zullen vooral de “plaatselijke harmonies” en kleinkunstenaars blij zijn met de Vlaams Belang-plannen voor jeugd. Maar dat is nog niet het ergste. Als we het Antwerpse Vlaams Belang-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen openslaan, lezen we een heel ander verhaal.

 

“Teveel multiculturele initiatieven krijgen de voorrang”, luidt het daar. “Er moet op gewaakt worden dat de jeugdbewegingen niet islamiseren omdat ze verplicht worden allerlei maatregelen ten voordele van de moslimjeugd te nemen.” En: “De Antwerpse jeugdraad levert amper nog enig serieus werk ten gevolge van politieke bemoeizucht van links en van het invoeren van de zogenaamde jeugdparagraaf waarbij ze de jeugdraden hebben overladen met administratief werk. Het Vlaams Belang vraagt de afschaffing van de jeugdparagraaf (…).”

 

De jeugdparagraaf is een paragraaf bij collegebesluiten die in de tweede helft van de jaren negentig in Antwerpen is ingevoerd, die garandeert dat de mening van kinderen en jongeren gehoord en genoteerd wordt bij elke ingreep op het openbaar domein. Van de aanleg van speelpleintjes tot de inrichting van straten en pleinen. Niet alleen wordt zo de stad kind- en jeugdvriendelijker, de inspraak is zo structureel vastgelegd. Is niet afhankelijk van het al dan niet goedgemutst zijn van een schepen om inspraak te verlenen. En de ambtenaren die het openbaar domein gaan herinrichten weten dat ze moeten peilen naar en rekening houden met de mening van de jeugd. De principes van de Antwerpse jeugdparagraaf zijn intussen overgenomen door vele andere Vlaamse gemeenten… maar als het aan het Vlaams Belang ligt wordt de gegarandeerde inspraak van jeugd bij de inrichting van het openbaar domein afgeschaft.

 

We hebben ook het N-VA-programma voor Antwerpen en de Antwerpse jeugd erbij gehaald. De N-VA pleit voor het ondersteunen van jeugdbewegingen en -verenigingen, onder andere door een uitleendienst voor allerhande materiaal. Het gebruik voor jeugdactiviteiten van parken en groenzones moet gegarandeerd worden. Jongeren moeten zelf hun aanbod kunnen creëren, de stad steunt hen daarin en voert niet alles zelf uit. De N-VA heeft aandacht voor jongeren met een handicap, maar heeft in haar hoofdstuk jeugd geen specifieke aandacht voor jongeren in armoede en/of met een andere etnische achtergrond. De kracht van de verandering tegenover het huidig jeugdbeleid zit alleszins niet in het programma van de N-VA.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugd, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

18-09-12

DEWINTER IN DE LUREN GELEGD

Gisterenavond zou Filip Dewinter (foto in de Antwerpse gemeenteraadszaal) Patrick Janssens aan de tand voelen over ‘de rellen’ in Borgerhout zaterdagnamiddag. Let op de aanhalingstekens die wij plaatsten, want veel meer dan geroep door een paar kinderen en nog niet volwassenen was het niet. Om 18u30 was gisterenavond in Antwerpen de gemeenteraadscommissie Veiligheid gepland, en Filip Dewinter zou het daar eens zeggen.

 

18u25. Filip Dewinter laat zich uitgebreid fotograferen door een persfotograaf. Op de Grote Markt, met het stadhuis op de achtergrond. Dewinter onderwerpt zich gewillig aan de richtlijnen van de fotograaf.

 

18u30. De gemeenteraadscommissie Veiligheid gaat dadelijk beginnen. Op de agenda de punten die volgende week maandag besproken en gestemd worden in de maandelijkse gemeenteraadszitting en twee informatieve vragen. Eén van de twee informatieve vragen gaat over de Turnhoutsebaan in Borgerhout, over de snelheidsduivels die de Turnhoutsebaan wel eens onveilig maken.

 

18u32. Voorzitter van de gemeenteraadscommissie Ergün Top (CD&V, geen kandidaat meer voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen) wil met de agenda beginnen als hij ziet dat Filip Dewinter het woord wil nemen. Dewinter heeft gezien dat Jo Vermeulen (SP.A) in de vroege ochtend een informatieve vraag over de gebeurtenissen in Borgerhout heeft geagendeerd voor de gemeenteraadscommissie Veiligheid, maar twintig minuten later de vraag heeft omgevormd in een interpellatie tijdens de gemeenteraadszitting volgende week maandag. Omdat een gemeenteraadszitting natuurlijk een hogere status heeft dan een gemeenteraadscommissie houdt dit, volgens het huishoudelijk reglement, in dat die vraag enkel tijdens de gemeenteraadszitting zal behandeld worden. De show die Dewinter gisterenavond wilde afsteken, wordt dus verwezen naar volgende week en Dewinter jammert dat de rellen tegen dan uit de actualiteit zijn verdwenen, reeds afgehandeld zijn door de media… Dewinter vraagt om toch zijn informatieve vraag te mogen stellen.

 

18u-en-zoveel. Ergün Top wijst erop dat hij als voorzitter en jurist (Ergün Top is advocaat, nvdr.) niet anders kan dan het reglement toepassen, en dat houdt in dat als een interpellatie is aangevraagd die voorrang heeft op een informatieve vraag. Tenzij Dewinter alsnog een juridisch argument kan aanreiken…

 

18u-en-nog-eens-zoveel. Filip Dewinter kan geen juridisch argument aanreiken en vraagt dan maar om de goodwill van de burgemeester en de bestuursmeerderheid om zijn informatieve vraag toch te behandelen. De burgemeester is er; van de meerderheidspartijen is er bijna niemand. Bart De Wever – anders ook wel gul het voorbije weekend met zijn kritiek op Patrick Janssens en de slogan ’t Stad is van iedereen is in Londen. Uiteindelijk komt Jo Vermeulen binnen en die legt met zijn onschuldigste gezicht uit dat hij aanvankelijk een informatieve vraag wilde stellen, maar uiteindelijk de kwestie toch zo belangrijk vond om ze voor te behouden voor de gemeenteraadszitting. Burgemeester Patrick Janssens zegt het eigenaardig te vinden dat Dewinter geen interpellatie voor de gemeenteraadszitting volgende week heeft geagendeerd, met toch meer pers en volk op de publieksbanken, en raadt Dewinter aan een actualiteitsvraag in te dienen.

 

18u-en-nog-eens-en-nog-eens-zoveel. Filip Dewinter vraagt of het waar is dat Patrick Janssens de gemeenteraadscommissie snel-snel wil afhandelen omdat in Terzake om 20.00 uur een debat over de rellen is geprogrammeerd tussen Patrick Janssens en Zuhal Demir (N-VA). Patrick Janssens antwoordt dat zijn interventie tijdens Terzake reeds is opgenomen (zie ook Zuhal Demir en Wouter Van Besien, en de integrale uitzending omdat er soms problemen zijn met de fragmenten).Tot viermaal toe komt Filip Dewinter tussen om toch zijn informatieve vraag te mogen stellen. Soms smekend, soms alsof hij de onschuldige en naïeve zelf is. Andere keren zou Antwerpen te klein zijn als ‘het reglement’ niet scrupuleus nageleefd wordt, maar nu vraagt Dewinter om af te wijken van het reglement. Freya Piryns (Groen) vraagt om het reglement na te leven en eindelijk te beginnen met de afgesproken dagorde.

 

18u50. De hele Vlaams Belang-fractie stapt op, op aansturen van Filip Dewinter. Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers en nog een tiental andere Vlaams Belang’ers stappen op. Ze hebben elk 165 euro opgestreken als zitpenning terwijl de gemeenteraadscommissie niet eens echt begonnen is.

 

18u52. Schepen Robert Voorhamme vervangt Patrick Janssens op de banken van de burgemeester en schepenen. “Het college is één en ondeelbaar”, antwoordt Ergün Top als iemand het opmerkt.

 

19u45. ‘De Kruitfabiek’, het actualiteitenprogramma van de nieuwe zender Vier gaat van start, en wie is de eerste gast in de studio in Vilvoorde? Live in de uitzending. Patrick Janssens over ‘de rellen’ in Borgerhout, weliswaar kritisch aangepakt door de De Kruitfabriek-presentator en zijn sidekicks. Kijkcijfers zijn nog niet bekend, maar in elk geval keken alle media uit naar de start van Vier en De Kruitfabriek. Meer in prime time kan je niet zijn als gisterenavond. De volgende gast is Erik Van Looy. In 2006 steunde hij nog de ‘Patrick’-campagne, maar nu wil hij zich ver houden van politiek gevoelige uitspraken. Gevraagd naar de tweestrijd De Wever - Janssens zegt Van Looy uiteindelijk: “Ik denk dat Bart De Wever een betere komiek is, en hij (= Patrick Janssens, nvdr.) een betere burgemeester.”

 

20u-en-zoveel. Als Dewinter dit ziet, voelt hij zich driedubbel gerold.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, actie, media, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

17-09-12

NA PHILIP TEGEN FILIP, NU OOK BART TEGEN PHILIP

De vraag van Philip Heylen (foto 1) vorige dinsdag op een verkiezingsdebat in Antwerpen dat na Patrick Janssens, Freddy Thielemans en Elio Di Rupo, ook de Vlaams-nationalisten uitdrukkelijk hun spijt zouden betuigen voor de jodenvervolging zindert nog na. “Heylen is een zeer kleine meneer”, zegt Bart De Wever. “Ik zal dit niet vergeten.”

 

Philip Heylen (CD&V, derde op de Stadslijst van Patrick Janssens) zei dinsdagavond op een debat bij de Joodse gemeenschap in Antwerpen dat hij het “heel moeilijk (heeft) met mensen van de N-VA die deelnemen aan plechtigheden voor collaborateur Staf De Clercq en anderen” en vroeg daarom dat ook Vlaams-nationalisten hun spijt zouden betonen voor hun medewerking aan de jodenvervolging in de jaren veertig. Vlaams-nationalisten, niet nieuwbakken N-VA’ers als de voormalige Open VLD’ers André Gantman en Ludo Van Campenhout. Donderdag publiceerde Gazet van Antwerpen een verslag van het debat bij B’nai B’rith, vrijdag reageerden Bart De Wever en Filip Dewinter in dezelfde krant.

 

Bart De Wever: “Ik vind het zeer pijnlijk dat mijn collega de Holocaust met zijn uitspraak banaliseert en de inzet maakt van deze verkiezingen. Blijkbaar is hij nu in paniek door de goede peilingen voor N-VA. Alles is nu gepermitteerd. Toen wij in kartel waren met CD&V heb ik Heylen hierover nooit iets horen zeggen. Heylen is een zeer kleine meneer. Ik ben trouwens altijd bereid om een debat aan te gaan over de verantwoordelijkheid van alle politieke strekkingen in die periode, maar dan na de verkiezingen. Dit is een delicaat onderwerp met veel nuances.”

 

Bart De Wever overdrijft weer eens. Te oordelen aan zijn verkiezingspropaganda maakt Philip Heylen van de jodenvervolging echt niet de inzet van de verkiezingen. Daarvoor is het onder zijn verantwoordelijkheid afgewerkte MAS een te mooi cadeau voor de Antwerpse schepen voor cultuur, en heeft hij los daarvan nog wel voldoende christendemocratische waarden waarvoor hij opkomt. Dat bij een debat bij de Joodse gemeenschap de jodenvervolging en de recent hierover uitgesproken schuldbekentenissen ter sprake komen, is niet abnormaal. Wat er in het verleden allemaal gezegd is tussen Philip Heylen en Bart De Wever weten we niet,  maar we weten wel dat Philip Heylen ook in niet-verkiezingstijden tegenover derden zijn wrange gevoelens over bepaalde N-VA’ers geuit heeft.

 

Vrijdag noemden wij de in dit verband meest geviseerde N-VA’er, Luk Lemmens (foto 2). Voormalig gemeenteraadslid, nu OCMW-ondervoorzitter en N-VA-lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook vrijdag schetste Claude Marinower (Open VLD) Luk Lemmens in Gazet van Antwerpen: “In 2004 bracht Lemmens nog hulde aan de collaborateur Staf De Clercq. Na de eerste razzia’s in Antwerpen zei De Clercq nog dat hij nu vrijer en rustiger kon ademen. Aan deze man bracht Lemmens dus hulde. Bovendien is Lemmens lid van de algemene vergadering van de IJzerwake. Lemmens wordt door N-VA nu gehonoreerd met het lijsttrekkerschap.”

 

Luk Lemmens bevestigt in Gazet van Antwerpen zijn betrokkenheid bij de IJzerwake. Hij kan ook moeilijk anders gezien hij op de website van de IJzerwake nog steeds vermeld wordt als regisseur van de IJzerwake in 2004 toen Staf De Clercq er gehuldigd werd, zoals wij hier eerder al signaleerden. Luk Lemmens: “In 2004 bracht ik een bloemenhulde aan verschillende mensen, onder wie Staf De Clercq. Dit was een persoonlijk initiatief. En mijn standpunt over de collaboratie: het was een historische vergissing.” Een historische vergissing, maar ook wel een vergissing die duizenden mensen de dood injoeg en hun families in rouw en trauma’s dompelde. Maar als de collaboratie een historische vergissing is, waarom distantieert Luk Lemmens zich dan niet van de IJzerwake waar dit jaar nog een andere collaborateur werd herdacht? Wies Moens, dit jaar dertig jaar geleden overleden.

 

Ook Filip Dewinter voelde zich geroepen om te reageren. “Heylen gedraagt zich steeds meer als een echte socialist. Hij compromitteert het Vlaamse nationalisme door het in verband te brengen met de jodenvervolging. Dit moet ophouden. Ik verwacht dat vooral Heylen zich nu verontschuldigt voor misbruiken van de Holocaust voor politieke doeleinden.” Philip Heylen “een echte socialist”? In nog geen honderd jaar. Maar ja, Philip Heylen heeft zich altijd nadrukkelijk afgezet tegen Filip Dewinter. Hij heeft nog verkiezingsfolders verspreid met als kop Philip tegen Filip. Waarvoor hulde.

 

In een redactioneel commentaar wijst Gazet van Antwerpen er onder andere op dat Bart De Wever zei de uitspraak van Philip Heylen niet te vergeten. “Dat is bijzonder veelzeggend en kan weinig anders betekenen dan dat Philip Heylen niet op een schepenambt moet rekenen als de N-VA na 14 oktober de lakens uitdeelt op het Schoon Verdiep. Het lijkt erop dat Bart De Wever nu al de politieke postjes aan het verdelen is.” Zover gaat de arrogantie al: Bart De Wever wil niet alleen bepalen wie bij de N-VA schepen wordt, maar ook wie bij de onvermijdelijke coalitiepartner schepen wordt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

WAT ONTHOUDEN WE VAN ZATERDAG IN BORGERHOUT?

Borgerhout 15 september 2012 A.JPGBorgerhout 15 september 2012 B.JPGBorgerhout 15 september 2012 C.JPGNatuurlijk meer dan de jodenvervolging (zie hierboven) was gisteren het gespreksonderwerp in Antwerpen het geroep van een tweehonderdtal moslimjongeren zaterdag in een zijstraat van de Turnhoutsebaan in Borgerhout (foto 1).

 

De politie was erop voorbereid (foto 2) en pakte na enige tijd de hele meute op. Als vliegen die een pot confituur zien, haalden het VB en de N-VA hun laptops boven voor een persmededeling. Eerst even echter dé gebeurtenis van het weekend in Borgerhout. De reuzen van Borgerhout zijn 300 jaar oud, en om dat te vieren is door het district Borgerhout een Reuzenjaar opgezet met talloze activiteiten, en zaterdag de jaarlijkse Reuzenstoet. Maar traditioneel was die Reuzenstoet niet want voor het eerst sinds decennia zijn talloze verenigingen, buurtcomité’s, scholen en anderen bezig geweest een eigen reus te maken om die dan met de nodige kleur en vrolijkheid zaterdag te tonen. Zo een beetje zoals de Zinnekeparade in Brussel, zij het dat die nog wel spectaculairder oogt. Maar het was prachtig hoe eraan gewerkt werd, en ook de moslimgemeenschap in Borgerhout werkte eraan mee (foto 3).

 

Uitgerekend op datzelfde ogenblik is er een idioot in de Verenigde Staten die een in alle opzichten schabouwelijk slecht anti-islamfilmpje maakt, waarvan fragmenten op het internet belanden en wereldwijd protest ontstaat in moslimkringen. Er zal wel oprechte verontwaardiging bij dit protest meespelen, maar vaak lijkt het protest ons ook een uitlaatklep om het niet te hebben over het sociaal onrecht en het dictatoriaal bestuur in een aantal moslimlanden. In eigen land zijn het niet alleen figuren à la Sharia4Belgium-leden die het filmpje graag aangrijpen voor protest, het wordt ook door clubjes als RechtsActueel aanbevolen voor het Vlaams Belang om er “iets mee (te) doen”.

 

Volgens verschillende getuigen – wijzelf waren er ook, maar dan vooral om naar de Reuzenstoet te kijken – zijn de problemen begonnen nadat politieagenten in burger een toeschouwer bij de Reuzenstoet oppakten, naar verluidt een lid van Sharia4Belgium. De man had nog geen kik gegeven, werd opgepakt en meegenomen door politieagenten in burger, en pas dan is de samenscholing van enkele tientallen jongeren begonnen. Fotograaf-journalist John Moussiaux stond erbij en vraagt zich af: “Was het nuttig zo in te grijpen terwijl alles rustig verliep?” Moslimjongeren uit heel Antwerpen afgezakt naar Borgerhout en enkele ophitsers deden dan de rest.

 

Tussen haakjes: naast Antwerpse en federale politieagenten in gevechtsuitrusting was er ook een heel peloton Antwerpse en vermoedelijk ook federale politieagenten-in-burger aanwezig. Die laatsten oogden nog gevaarlijker dan de politie in Robocop-uitrusting, zodat we lang getwijfeld hebben of ze politieagenten-in-burger waren dan wel dat het een rechts-extremistische knokploeg was. Dat één van politieagenten een sweater aan had met het logo van een groep hooligans, droeg natuurlijk niet bij tot de geruststelling. Misschien is dat wel gepaste kledij om bij bepaalde voetbalwedstrijden in te grijpen, maar in Borgerhout is het een volkomen verkeerde keuze.

 

“Alle gemeenschappen hadden hard aan dit feest (de Reuzenstoet met bijhorende braderij, parkfeest etc., nvdr.) gewerkt. Het gedrag van sommige jongeren is totaal respectloos tegenover alle kinderen, handelaars en actieve bewoners die Borgerhout zaterdag in een feestelijk daglicht wilden stellen”, zegt Alain Herremans, districtlijsttrekker voor N-VA in Borgerhout. Juist. Maar Bart De Wever gaat dan verder: “De leidraad kan niet langer zijn dat het stad van iedereen is. Voor de N-VA is de stad alleen van die mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren.” Ja, en? Moeten de opgepakte jongeren dan gedeporteerd worden, of wat moet er gebeuren? Goedkope slogans zijn geen goede oplossingen.

 

In een persmededeling protesteert Filip Dewinter dat de jongeren “vlaggen van bevriende naties in brand (hebben) gestoken zonder dat de politie optrad”. Volgens televisiebeelden is er één Amerikaanse vlag in brand gestoken, maar het goede voorbeeld zullen de geviseerde jongeren alleszins niet vinden bij het Vlaams Belang. Daar vindt men het normaal dat men letterlijk zijn voeten veegt aan de Belgische vlag, en bij de kampen van het Vlaams Nationaal jeugdverbond (VNJ) behoort het tot de pedagogische opdrachten om een Belgische vlag in brand te steken. Volgens Dewinter liep de Borgerhoutse Reuzenstoet door de samenscholing van de moslimjongeren “in het honderd”. Blijkbaar was Dewinter er niet zelf, of anders scheelt er iets aan zijn linkeroog. Vandaag zal Filip Dewinter burgemeester Janssens over de gebeurtenissen interpelleren in de gemeenteraadscommissie Veiligheid. We hadden natuurlijk niet anders verwacht.

 

Wordt vervolgd en wordt uitgemolken, in plaats van de schitterende Reuzenstoet en het al even prachtige Reuzenjaar in de kijker te stellen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, antwerpen, cultuur, islam |  Facebook | | |  Print

16-09-12

DE ALLOCHTONE STEM IN ANTWERPEN

N-VA op campagne op de Turnhoutsebaan in Borgerhout.JPG
Twee kranten pakken dit weekend uit met het stemgedrag van allochtonen in Antwerpen.
Gazet van Antwerpen brengt een uitgebreid interview met vijf jonge allochtonen (22 tot 35 jaar oud, van Marokkaanse, Algerijnse en Turkse afkomst); Het Laatste Nieuws peilde naar het stemgedrag in Antwerpen, ook bij de allochtonen.

 

Wat bekend staat als het hoofddoekenverbod, in feite: een verbod op uiterlijke tekens van religieuze, politieke of andere aanhankelijkheid aan loketten, speelt nog altijd sterk. Hakima El Makhloufi: “Wanneer werd het verbod ook weer ingevoerd? Vorig jaar?” Nee, in 2007 (ingevoerd onder impuls van Patrick Janssens vrij snel nadat de SP.A-stemmen uit de allochtone gemeenschap verzilverd waren, nvdr.). El Makhloufi: “Zo lang al? Kijk, zo vers zit het dus nog in het geheugen.” Kan je een partij of een bestuur afrekenen op basis van één beslissing? Mourad Bekkour: “Het is de manier waarop: ‘Oké, de stemmen zijn binnen. Bedankt.’ En vanaf dan tellen we niet meer mee.” Farah Okka: “Dat gaf ons het gevoel dat we een kat in een zak hadden gekocht. Dat gevoel leeft nog steeds heel sterk onder de allochtonen.”

 

Maar er is meer. Bekkour: “Geen enkele allochtone schepen, behalve nu op het allerlaatste moment. Ook de manier waarop allochtonen worden benaderd, de toon. Alle rechtse maatregelen.” Adil El Arbi: “Ja, betuttelend, handje vasthouden. ‘Wij gaan je helpen om er te geraken.’ Maar dan niet te snel en niet te hoog. Dat is bij alle partijen zo.” Bekkour: “Dat komt omdat geen enkele allochtoon een politiek zwaargewicht is, behalve Meyrem Almaci (lijsttrekster van Groen, nvdr.) Niemand behoort echt tot de top van de partij.” Toch stemmen ze niet perse op een allochtoon. Okka: “Als de ideeën van die persoon aansluiten bij mijn visie en wat ik van goed bestuur verwacht, kan dat net zo goed een autochtoon zijn.” Yakup Yardimci: “Maar die moet dan wel af en toe bij onze verenigingen langskomen, luisteren naar waar wij mee bezig zijn en wat de problemen zijn.”

 

Hoe doet de N-VA het binnen de allochtone gemeenschappen? El Arbi: “Als afstraffing van de vorige ploeg zou de N-VA misschien wel interessant zijn. Maar in feite is dat een partij als een andere, en geloof ik niet dat ze het verschil gaat maken ten opzicht van CD&V, Open VLD en SP.A. De N-VA zit tenslotte ook al zes jaar in de coalitie. Die partij is al zes jaar aan de macht.” Yardimci: “Op economisch vlak heeft de N-VA wel plannen, maar verder hoor ik altijd zeggen dat het gaat om een lichtere versie van het Vlaams Belang. Zelfs de kleuren.” Stemmen allochtonen nog steeds SP.A? Yakup: “SP.A is nu niet meer zo links als vroeger.” El Arbi: “Alle partijen lijken vandaag zo sterk op elkaar. Er is een algemene tendens naar verrechtsing. Behalve dan bij Groen, waardoor die partij ook niet aan de macht is. “

 

El Arbi: “Voor het eerst sinds zeventig jaar krijgt Antwerpen misschien een burgemeester die geen socialist is. Dan is het spannend om te zien wat er gaat gebeuren. Als de N-VA aan de macht komt, komt het onbekende op ons af. Dat is nog nergens in Vlaanderen gebeurd. Toch wel. In Dessel, in de Kempen, is Vlaams parlementslid en één van de zwaargewichten van de N-VA Kris Van Dijck al twaalf jaar burgemeester. Maar hijzelf waarschuwt (in De Standaard, 13 september 2012): De N-VA is “nog niet de partij die we moeten zijn. Ik durf mijn hand niet in het vuur steken dat na oktober de beste mensen verkozen zullen zijn.” Hoe is Antwerpen de voorbije zes jaar geëvolueerd? Bekkour: “Er is veel meer transparantie. De stad heeft nu een imago, er is een feelgoedsfeer. De aanpak is ook veel professioneler, bijna als een bedrijf. Efficiënter, maar tegelijkertijd is er ook meer afstand. Kil, koud en strak. En nog wat rechtser.”

 

Het is niet duidelijk hoe betrouwbaar de cijfers van Het Laatste Nieuws zijn als zij binnen hun algemene opiniepeiling in Antwerpen de stemmen van de allochtonen afzonderen, maar waarschijnlijk zal de tendens wel kloppen. Voor een goed begrip eerst nog de cijfers van die algemene peiling in Antwerpen: de N-VA zou 36,1 % van de stemmen krijgen, de Stadslijst van SP.A en CD&V 26,0 %, Vlaams Belang 13,0 %, Groen 10,7 %, Open VLD 7,3 %, PVDA 4,2 %, Rood! 1,4%. Eén op vijf van de mensen die voor N-VA dan wel voor SP.A/CD&V zouden stemmen, zouden allochtonen zijn. Ten overstaan van een peiling zes maanden geleden is dat voor de N-VA een vooruitgang met 6 %, voor de SP.A/CD&V een achteruitgang met 3 %. Omdat de N-VA meer stemmen haalt dan de Stadslijst is de N-VA de partij met de meeste stemmen van allochtonen. Groen en Open VLD haalden bij de vorige peiling een derde van hun stemmen bij allochtonen, nu nog maar een kwart. Het Vlaams Belang mag rekenen op iets meer dan een op tien kiezers die allochtoon is.

 

In Nederland hebben we  deze week nog eens gezien dat peilers er wel eens naast kunnen zitten, tendensen wel kunnen voorspellen maar niet hoe fel die tendensen in positieve of negatieve zin zullen doorwegen. Maar toch nog dit. Volgens deelcijfers uit de Het Laatste Nieuws-enquête zou de N-VA in de districten Deurne en Borgerhout op haar eentje de helft van de stemmen krijgen. Deurne was het district waar het Vlaams Belang zes jaar geleden met 43,5 % van de stemmen haar beste score haalde (dus nog meer dan de 34,7 % van Marie-Rose Morel in Schoten). In Borgerhout behaalde het Vlaams Belang zes jaar geleden 30,7 % van de stemmen, een van de weinige gemeenten waar het Vlaams Belang achteruitging en meteen de grootste achteruitgang van alle verliezende Vlaams Belang-afdelingen.

 

Foto 1: De N-VA op campagne op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Foto 2: VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) richt aanstaande woensdag in Gent, komende donderdag in Antwerpen (foto), een verkiezingsdebat in met meestal allochtone kandidaten als partijwoordvoerders.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, deurne, borgerhout, 14 oktober, n-va, vb |  Facebook | | |  Print

15-09-12

BOETES VOOR HET VLAAMS BELANG

Nadat PVDA en Rood! de stad Antwerpen voor de rechtbank hadden gesleept, en de Raad van State oordeelde dat het niet plaatsen van aanplakborden partijen met minder financiële middelen achteruitstelt tegenover de andere partijen, zijn de bekende aanplakborden dan toch verschenen in het Antwerps straatbeeld.

 

Voor Filip Dewinter is het echter nog niet genoeg. Niets gedaan tegen het niet-plaatsen van aanplakborden behalve hierover wat lawaai maken in de gemeenteraadszaal, zijn zijn troepen begonnen met her en der aan bomen en verkeerspalen affiches op te hangen van Filip ‘Napoleon’ Dewinter (foto 1). En dat mag niet. De stedelijke aanplakborden zijn er trouwens als alternatief voor het wildplakken. Filip Dewinter ziet het probleem niet. “In Duitsland bijvoorbeeld is dat een courante, toegelaten praktijk. Ik gebruik de bestaande infrastructuur. Dus ook palen en bomen. We doen dat netjes en zullen alles meteen na 14 oktober weghalen. De stad heeft er de voorbije weken trouwens een potje van gemaakt." Dat “de stad” er een potje van gemaakt heeft, kan niemand ontkennen. Maar op het nippertje werd de zaak toch nog in orde gebracht. Verwijzen naar wat in Duitsland een courante praktijk is, ontlokt enkel maar de bedenking: als het er zoveel beter is, ga er dan wonen.

 

Geen kat trouwens die gelooft dat de bordjes na de verkiezingscampagne keurig terug ingezameld worden door de Vlaams Belang-troepen. Dat zou dan de eerste keer zijn dat bordjes voor-om-het-even-wat niet achtergelaten worden eens de zaak waarvoor ze reclame maken voorbij is. Volgens Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen, zal het Vlaams Belang voor elk bordje een gemeentelijke administratieve sanctie krijgen van maximum 250 euro. “De partijen waren allemaal op de hoogte van wat niet is toegelaten. Er staan nu aanplakborden voor politieke affiches. Het Vlaams Belang is in overtreding en krijgt daarom voor elk bordje een boete. Ook andere partijen die zich niet aan de afspraak houden riskeren zo’n boete.”

 

Intussen is de PVDA de door haar geëiste borden beginnen te gebruiken (foto 2), wat eigenlijk ook niet mag. Pas na dit weekend weten we welke kleinere partijen ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en welk lijstnummer, en dus plaats op de aanplakborden, zij krijgen. De stad Antwerpen tilt echter minder zwaar aan de reeds beplakte aanplakborden dan aan de wild opgehangen verkiezingsaffiches. “Dat partijen als wij pas volgende week zo’n lijstnummer wordt toegekend, is zuivere discriminatie”, zegt Peter Mertens en hij heeft gelijk. Waarom kennen de grote partijen al een week hun nationaal lijstnummer, en moeten de kleine partijen daar nog op wachten? Men had evengoed op één en dezelfde dag de nationale lijstnummers en de lokale lijstnummers kunnen toekennen.

 

Discriminatie van de kleine partijen ten overstaan van de grote: het begint met het al dan niet plaatsen van aanplakborden, gaat dan verder met de toekenning van lijstnummers en zendtijd op radio en televisie, om te eindigen met het verschil in stemmen die grote partijen versus kleine partijen nodig hebben om een gemeenteraadszetel te bekomen. En dan gaat het verder, want uit de verkiezingsuitslag is toch gebleken dat...

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

14-09-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Wie denkt dat Bart De Wever nog altijd op poeiertjes en sapjes leeft, vergist zich. Zondagavond was hij in het Antwerpse Hilton Hotel, op het jaarlijks galadiner van de Koninklijke Centrale voor Joodse Weldadigheid, en hij liet het zich daar smaken (foto, in de achtergrond: André Gantman). Le tout Anvers was er, van burgemeester Patrick Janssens, over Annemie Turtelboom en Liesbeth Homans, tot Kris Peeters. Alleen Filip Dewinter was er niet. Maar die komt deze week dan weer ruim aan bod in onze verzameling citaten.

 

“Als ik haar (= Yasmine Kherbache, nvdr.) was geweest, dan had ik mijn afkomst uitgespeeld. Dan had ik gezegd: 'Meneer Dewinter, beantwoord ik, die hier nu voor u zit, aan de karikatuur van de gewelddadige, niet geïntegreerde, radicale moslim die u altijd schetst?' Daar was ik op voorbereid, maar die snaar heeft ze niet eens betokkeld.” Filip Dewinter misrekende zich bij de voorbereiding van een Terzake-debat. (Het Laatste Nieuws, 7 september 2012)

 

“Mocht ik de faciliteiten en de media krijgen die mijnheer De Wever de laatste jaren heeft gekregen, dan had ik al lang de absolute meerderheid in Antwerpen. Maar onze kiezers zijn uitgeput door het cordon sanitaire.” De uitleg over het uitgeput zijn door het cordon sanitaire – kiezers zien in dat een stem voor het Vlaams Belang een weggegooide stem is – klopt, maar of Dewinter met nog meer media-aandacht de absolute meerderheid van de Antwerpse kiezers achter zich zou gekregen hebben? (De Zevende Dag, 9 september 2012)

 

“Welkom hier in de Antwerpse Zoo, een historische plaats waar vandaag 68 jaar geleden de toenmalige incivieken werden opgesloten in de leeuwenkooien.” Bruno Valkeniers opent zijn toespraak op de gezinsdag van het Vlaams Belang met een verwijzing naar de wortels van het Vlaams Belang. (Gezinsdag Vlaams Belang, 9 september 2012)

 

"Waar zijn de centen van uw portemonnee? Dankzij de N-VA weggegeven als subsidie voor een nieuwe moskee." Filip Dewinter denkt al aan een leven na de politiek. Een carrière als bedenker van titels voor toneelstukken bij het Echt Antwaarps Teater lijkt hem wel wat. Het moet wel nog wat bondiger. Mijne gebuur heeft het zuur en De Mon komt uit ’t prison zijn betere voorbeelden. (Gezinsdag Vlaams Belang, 9 september 2012)

 

“Ik heb het persoonlijk heel moeilijk met mensen van de N-VA die deelnemen aan plechtigheden voor collaborateur Staf De Clercq en anderen. (…) Het zou een mooi signaal zijn dat democratisch Vlaanderen spijt betoont, en dat is dan niet André Gantman of Ludo (Van Campenhout, nvdr.) die dat moet doen. Ik wil dit weten vanuit Vlaams-nationale hoek.” Schepen Philip Heylen (CD&V) op een debat ingericht door B’nai B’rith, 11 september 2002. Toen hij "Vlaams-nationale" uitsprak, ging zijn stem geagiteerd omhoog. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt dat Philip Heylen een terechte opmerking maakt. Michaël Freilich: “Er bestaan in de Joodse gemeenschap veel twijfels over de N-VA door onder meer het binnenhalen van Vlaams Belangers en de deelname van N-VA’ers aan herdenkingsplechtigheden van collaborateurs. Veel mensen herinneren zich de twijfels van De Wever over de excuses van de stad Antwerpen. Het is belangrijk dat hij duidelijkheid verschaft. Misschien moet hij op een gepast moment een signaal in die zin geven.” (Gazet van Antwerpen, 13 september 2012). Krijgen we van Bart De Wever dan "duidelijkheid" over bijvoorbeeld Luk Lemmens? De N-VA-lijsttrekker bij de provincieraadsverkiezingen is nog altijd lid van het IJzerwakecomité dat dit jaar Wies Moens huldigde, was regisseur van de IJzerwake in 2004 toen Staf De Clercq gehuldigd werd, en is volgens een doorgaans goedingelichte bron bezoeker van de jaarlijkse August Borms-herdenking in Merksem.

 

“BLANKENberge” Tot VB’er Tanguy Veys van Gent naar Blankenberge verhuisde hebben wij die woordspeling noch een cartoon daarover gezien. Tanguy Veys vindt dit leuk. (Facebook, 11 september 2012)

 

“De kiezer heeft het geheugen van een demente goudvis. Het is nu wachten op een aantal nieuwe jihadisten en op de eerste shariazones. #PVV” Sam Van Rooy, ex-medewerker van Geert Wilders’ PVV en nu VB-personeelslid, reageert op de verkiezingsuitslag in Nederland. (Twitter, 12 september 2012)

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, dewinter, valkeniers, veys, de wever, lemmens |  Facebook | | |  Print

13-09-12

NIET LANGER POLITIEBESCHERMING VOOR CHRYSI AVGI

De Griekse politie, die verdacht wordt van nauwe banden met de neonazi’s van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’), zal de achttien Chrysi Avgi-parlementsleden niet langer beveiligen. Aanleiding is de aanval van militanten en parlementsleden van de partij op kraampjes van buitenlandse straatverkopers voorbije zaterdag. De actie zaterdag richtte zich niet alleen tegen illegaal verblijvende buitenlanders. 

Op een video (hier de Terzake-versie met vertaling en commentaar) is te zien hoe drie parlementsleden samen met tientallen aanhangers een markt in Rafina bestormden. Chrysi Avgi beschuldigde buitenlandse straatverkopers illegaal in het land te verblijven, ook al kon deze man (foto) aantonen dat hij wel degelijk geldige papieren heeft. De politie keek toe, en ondernam niets om de aanval te stoppen. Het leidde tot verontwaardiging: de lokale politiechef van Rafina is geschorst in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar de zaak.

Bij wet hebben alle Griekse parlementsleden recht op bescherming. Het is voor het eerst dat de regering die bescherming intrekt. Chrysi Avgi klaagde politie hiervoor aan omdat de beslissing “het werken” van de partij onmogelijk zou maken. Het is maar wat je “werken” noemt.Minister Nikos Dendias van Openbare Orde kan naar eigen zeggen niet toestaan dat agenten die parlementsleden beschermen mee de wet overtreden. Dendias is er ook niet mee opgezet dat Chrysi Avgi zegt door te gaan met gewelddadige acties tegen buitenlanders. Zo kondigde de partij meermaals aan ziekenhuizen aan te vallen die mensen zonder verblijfspapieren helpen.

De kameraden van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en van RechtsActueel hebben nog niet gereageerd op de jongste ontwikkeling in Griekenland. Bij het N-SA postte men graag een grafiek met de jongste kiespeiling die Chrysi Avgi tot derde grootste partij in Griekenland maakt (12 %), evenwel ver achter het centrumrechtse Nea Dimokratia (28 %) en het radicaal-linkse Syrizia (30 %). Bij RechtsActueel postte men de video over de vernieling van marktkramen en de daar uitgestalde waren met het commentaar: “Terwijl de militanten van de V-partijen dezer dagen op markten rustig folders uitdelen gaat het er in Griekenland heel wat steviger aan toe…“. Spijt dat men in Vlaanderen niet doortastender optreedt? 

De “sloopt illegale kramen” in hun titel over het marktbezoek van Chrysi Avgi is aan een update toe nu blijkt dat evengoed kramen van legaal verblijvenden, maar zwarte, markthandelaars vernield werden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, internationaal, n-sa, rechtsactueel |  Facebook | | |  Print

12-09-12

DE BLINDE VLEK BIJ DE N-VA-LIJSTTREKKER IN TURNHOUT

Het is ons al eerder gesignaleerd dat de lijsttrekker van de N-VA in Turnhout, Erwin Brentjens (foto 1), een verleden heeft bij het Taal Aktie Komitee (TAK) waar hij nu liever niet over spreekt. Deze week schrijft ook ’t Pallieterke er over. Het roept twee vragen op: 1.  Waarom zwijgt Erwin Brentjens, en vooral: wat denkt hij nu over zijn TAK-activiteiten en de TAK-eisen? 2. Waarom begint ’t Pallieterke nu in dit potje te roeren?

 

“In Turnhout trekt Kontichnaar Erwin Brentjens de N-VA-lijst”, weet ’t Pallieterke deze week. “Hij woont nog maar een vijftal jaar in die stad en hij kent ze nog niet erg goed. (…) In zijn personalia leest men van alles over zijn beroepservaring en zijn engagementen in verenigingen en de Kontichse politiek. Mooi. Maar over één engagement rept hij niet. Destijds was hij woordvoerder en actieverantwoordelijke van het Taalaktiekomitee. Wie herinnert hem niet, met zijn trainerspak, alsof hij de leider van een sportclub was?! Wijst die blinde vlek erop dat hij met de radicale en actieve Vlaamse beweging gebroken heeft? Schaamt hij zich voor zijn verleden als medeverantwoordelijke voor de hevige taalstrijd- en zelfs amnestieacties van TAK? Staat dat verleden de salonfähigkeit van zijn partij naar een bestuursmandaat in de weg? Vragen waarop Erwin eens antwoord zou moeten geven, want ze leven bij heel wat mensen in Turnhout, en daarbuiten. Hallo, Erwin?”

 

Het TAK werd in 1972 opgericht na een ontmoeting tussen twee oud-VMO-leden die vonden dat de rol van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) uitgespeeld was en het tijd was voor een nieuwe actiegroep. Het TAK ijvert voor een onafhankelijke Vlaamse staat en doet dat vooral door acties rond de taalwetgeving.  In de jaren zeventig maakte het TAK veel ophef met acties rond de Schaarbeekse lokettenkwestie en ‘wandelingen’ in de Voerstreek. Tegenwoordig is het allemaal wat minder, maar bij De Gordel begin deze maand bijvoorbeeld ketende het TAK de fietsen van een aantal CD&V’ers aan elkaar vast – naar het woord van Björn Roose: “Eerst de judassen aanpakken en dan pas diegenen aan wie ze ons uitleveren.” Eind deze maand organiseert het TAK nog een betoging dwars door faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode.

 

Erwin Brentjens is in 1953 geboren in een gezin “dat sterk was getroffen door de repressie. Zijn vader werd na de oorlog immers veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.” Vader Brentjens richt de Volksunie-afdeling in Berchem op en wordt gemeente- en provincieraadslid voor de VU. Vanaf midden jaren zeventig doet Erwin Brentjens mee aan de acties van het TAK; eind jaren zeventig wordt hij voorzitter van de TAK-raad en spreekbuis van het TAK. Als voorzitter staat hij op ideologische neutraliteit en geweldloosheid, wat hem niet geliefd maakt bij verenigingen als Voorpost die naast Vlaamsgezind ook extreemrechts is. De meeste naam en faam verwerft Erwin Brentjens als stuwende kracht achter een campagne voor amnestie, amnestie voor collaborateurs met het naziregime. Hoogtepunt is een audiëntie die het TAK bij paus Johannes Paulus II in Rome krijgt op 7 november 1984, waarbij 2.665 handtekeningen van katholieke geestelijken pro amnestie worden afgegeven. Als de paus het daaropvolgend jaar naar België komt, zal hij echter niet spreken over de amnestiekwestie. In 1986 wordt Erwin Brentjens tot ontslag uit zijn TAK-functies gedwongen omdat hij de Kamerlijst van de Volksunie in Antwerpen wil duwen. Meer over het TAK en Erwin Brentjens: Het Taak Aktie Komitee. 25 jaar Vlaams-nationale prikken 

Erwin Brentjens, nu directeur van een basisschool, is lijsttrekker van de N-VA in Turnhout. Bekendste kandidaat op die lijst is Marc Van Damme (foto 2), voormalig woordvoerder van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB). Ook op de Turnhoutse N-VA-lijst: Paul Moelans die in het verleden de rol van Lamme Goedzak speelde in de jaarlijkse Tijlstoet. Een man die actie voerde voor amnestie, iemand van de autolobby en een Lamme Goedzak: dat is de N-VA voluit.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: turnhout, provincie antwerpen, n-va, 14 oktober, brentjens, tak |  Facebook | | |  Print

11-09-12

GEERT WILDERS' FASCINATIE VOOR DE SMURFEN EN EUROPA

Morgen trekken de Nederlanders naar de stembus nadat Geert Wilders de stekker uittrok voor het door hem gedoogde minderheidskabinet van liberalen en christen-democraten. Nederlandse regering die nu al sinds 23 april 2012 ontslagnemend is. Dat de werkelijkheid wel eens de verbeelding overtreft is ook in Nederland het geval.

 

Wie zou beweerd hebben dat Geert Wilders (PVV) zich laat inspireren door het monoculturele Smurfendorp zou weggelachen worden. "Grotesk", zou Sam Van Rooy twitteren. In het Jeugdjournaal voorbije donderdag vertelde Geert Wilders nochtans dat hij als kind gek was op de smurfen. En eigenlijk nog steeds gek is op de smurfen: hij is pas nog naar de bioscoopfilm over de blauwe ventjes met hun witte mutsjes geweest. Een overzichtelijk, monocultureel dorp, waarin men een eigen taaltje spreekt, bestuurd door Grote Smurf, bedreigd door het kwaad van buitenaf, de tovenaar Gargamel die uit is op de vernietiging van alles wat Smurf is. Het favoriete ontspanningsmoment van Wilders is overigens… gaan wandelen in het sprookjesbos van de Efteling. Wij verzinnen het niet, Wilders zegt het zelf in het Jeugdjournaal. De kijkertjes vonden Geert Wilders overigens de beste spreker van de Nederlandse politici. Meer dan 10.000 keer werd er gestemd. 35% van die stemmen ging naar Geert Wilders. Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) eindigden gelijk met 20%. Daarna volgen Mark Rutte (VVD) met 15% en Sybrand Buma (CDA) met 5 % van de stemmen. Helaas voor Wilders zijn het niet kinderen maar volwassenen die morgen naar de stembus mogen trekken.

 

Vrijdag haalde Wilders opnieuw de Nederlandse televisie, maar deze keer was hij er niet zo gelukkig mee. Antwoordde Wilders bij de verkiezingscampagne twee jaar geleden op elke mogelijke vraag dat het de schuld is van de massa-immigratie, deze keer is zijn antwoord op elke mogelijke vraag dat het de schuld is van Europa. In KRO Reporter werd vorige vrijdag onthuld dat Wilders graag een graantje, en meer dan één, meepikt uit de Europese subsidieruif. Dat is opmerkelijk omdat Wilders zich afzet tegen de “geldverkwisting in Europa” en bij herhaling heeft gezegd dat de PVV “geen cent subsidie” ontvangt. De werkelijkheid is anders. De PVV diende vorig jaar in Brussel een rekening in voor een studie over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse PVV-fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt. Toch werd de factuur van ruim 13.000 euro door het Europees Parlement betaald.

 

In maart dit jaar diende de Europese PVV-fractie opnieuw een subsidieaanvraag in voor ruim 13.000 euro. Deze keer werd de aanvraag niet gehonoreerd. Op de factuur werden elf dagen research vermeld maar van daadwerkelijk onderzoek is geen sprake. In werkelijkheid ging het om niet meer dan het vertalen van de samenvatting van een bestaand rapport. KRO Reporter belicht ook de quasi inactiviteit van de vier PVV-Europarlementsleden, en dat ze spijts andersluidende verklaringen toch aansluiting zochten bij een bestaande fractie in het Europees Parlement (wat hen meer financiële en andere voordelen zou opleveren). Uit KRO Reporter blijkt verder dat voormalig PVV- Europarlementslid Daniel van der Stoep, die een auto-ongeluk veroorzaakte met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed, bij Europa kosten voor zijn ontwenningskuur indiende. Een rekening van 24.500 euro.

 

Geert Wilders zei in een reactie dat de KRO-reportage ‘PVV-bashing’ is, maar kon de aangehaalde feiten niet tegenspreken. Voor morgen rekent Wilders op een ‘gordijnbonus’: kiezers die uit schaamte bij peilingen aangeven voor de VVD van Mark Rutte te stemmen, maar achter het gordijntje van het stemhok toch voor de PVV van Geert Wilders zouden stemmen. Dat zou Wilders vier zetels moeten opleveren bovenop wat de peilingen aangeven. Morgenavond kennen we het resultaat van de enige peiling die echt telt. Intussen werd bevestigd wat iedereen vermoedde, dat Geert Wilders financieel gesteund wordt door een aantal conservatieve Amerikaanse groeperingen. Het lijkt in te druisen tegen de Amerikaanse wetgeving. Die laat immers niet toe dat non-profit organisaties directe financiële steun geven aan politici of partijen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

10-09-12

BOEK TEGEN BOEK

Boeken Dewinter - Francken.jpgVorige week presenteerden twee V-partijen een boek over het migratiebeleid. Woensdag de N-VA met België. Land zonder grens. Hoe moet het verder met ons asiel- en migratiebeleid? van Theo Francken en Sarah Smeyers; donderdag het VB met de pocket en dvd Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie van Filip Dewinter. AFF/Verzet maakte Test-Aankoopgewijs een vergelijkende warentest. 

 

De eerste paragraaf. Francken/Smeyers: “De eeuw van de migratie, dat is onze eeuw. In zijn boek Arrival City voorspelt de gerenommeerde Canadese journalist Doug Saunders dat tegen het einde van de 21ste eeuw meer dan 2 miljard mensen het platteland voor de stad zullen hebben ingeruild. Dat zal het gezicht van onze planeet ingrijpend veranderen.”

Dewinter: “Op 6 juni 1944 landden 156.000 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. D-Day staat bekend als de grootste invasie van troepen op vijandelijk grondgebied. (…) In vergelijking met de huidige immigratie-invasie was D-Day, wat de aantallen betreft, kinderspel.”

 

Het eerste cijfer. Francken/Smeyers: “De afgelopen jaren kwamen er in België elk jaar ‘netto’ gemiddeld 65.000 nieuwkomers bij, een migratieaanwas ter grootte van een stad als Genk.”

Dewinter: “Sinds 2005 ligt het jaarlijkse aantal immigranten boven de 100.000. (…) In 2010 werd andermaal een record verbroken met 140.083 immigraties.” Francken/Smeyers en Dewinter beschikken over dezelfde bronnen. Het verschil is dat Francken/Smeyers spreekt over een gemiddeld jaar (in de praktijk: 2007) terwijl Dewinter liefst de hoogst mogelijke cijfers citeert, en vooral: Francken/Smeyers spreekt over de aanwas door het verschil tussen het aantal nieuwkomers en het aantal vertrekkers, terwijl Dewinter enkel spreekt over de nieuwe vreemdelingen en zwijgt over de vreemdelingen die datzelfde jaar uit ons land vertrokken.

 

Sterk. Francken/Smeyers brengen de vijf migratiekanalen in kaart die migranten naar ons land brengen: asiel, gezinshereniging, regularisatie, arbeids- en studiemigratie. Ook het terugkeerbeleid en de nationaliteitsverwerving worden onder de loep genomen. Francken/Smeyers vertellen daarbij over de parlementaire initiatieven die vanaf de onderhandelingen over de laatste regeringsvorming veelal geleid hebben tot een verstrenging van de regels.

Filip Dewinter overgiet de lezer met een stortvloed van cijfers, al dan niet gemanipuleerd (zie: ‘Het eerste cijfer’, nvdr.), over de “immigratie-invasie” en de kostprijs van de immigratie. Dewinter gidst de vreemdelingen hoe ze sociale voorzieningen kunnen misbruiken. En besteedt vervolgens twee volle hoofdstukken aan  de islamisering, zodat nog maar zes bladzijdjes overblijven voor de beleidsvoorstellen van het Vlaams Belang. Drama is nooit weg met tussentitels als: “het immigratiecomplot”, “de doodgravers van het eigen volk”, “ziekenboeg van de derde wereld”, enzovoort, enzoverder.

 

Zwak. Francken/Smeyers vertellen in een paar pakkende paragrafen (blz. 14-16) over hun bezoek aan een aantal Balkanlanden om de redenen voor de emigratie daar te achterhalen… maar vertellen niet dat ze de schrijnende problemen daar willen verhelpen. Voor migratie naar België komen de mensen daar niet in aanmerking want de N-VA wil enkel een migratiebeleid op maat van “onze bedrijven (die) snakken naar een modern en soepel arbeidsmigratiebeleid zonder administratieve pesterijen, (…) creatieve en innovatieve brains.”

Dewinter: Bijvoorbeeld: “Het probleem van de allochtonenwerkloosheid is in de eerste plaats immers een probleem van te lage scholing (vooral door gebrek aan studie-interesse), van attitude (bijvoorbeeld het aanvaarden van gezag en stipte uren) en van culturele problemen (onder andere gebrekkige taalkennis Nederlands). De verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen ligt in de eerste plaats bij de allochtonen zelf, niet bij de overheid.” De verklaring voor de te lage scholing etc. is natuurlijk wel complexer dan Dewintger het voorstelt, en over discriminatie op de arbeidsmarkt rept Dewinter niet. En nog: “In 2012 achtte de Vlaamse regering de tijd rijp om te starten met de organisatie van een opleiding islamitische godsdienstwetenschappen in Vlaanderen. (…) Of het ‘stenigen van overspeligen’ als praktijkvak voorzien wordt is vooralsnog onduidelijk.” Dat het de bedoeling is imams te krijgen die in Vlaanderen geboren en opgegroeid zijn in plaats van even naar Vlaanderen gestuurd worden vanuit Marokko, Turkije of waar ook, kan niet rekenen op begrip bij Dewinter.

 

Reacties. Bob Pleysier over het boek van Francken/Smeyers (in De Morgen): “Het blijft een Vlaams en rechts discours dat weinig mededogen of solidariteit kent. En voor één keer is de N-VA niet tuk op regionalisering: asiel en gezinshereniging blijven beter federale bevoegdheden (weliswaar tot Europa overneemt) maar arbeids- en studiemigratie, die wil de N-VA wel. Cherry picking heet zoiets.”

Theo Francken over het boek van Dewinter (in Gazet van Antwerpen): “Met zijn ranzig discours smeekt Dewinter gewoon om een nieuwe klacht bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.”

 

Extra. Francken/Smeyers: Terzake plande vorige woensdag een debat tussen Theo Francken en Filip Dewinter, maar naar verluidt weigerde Francken het debat en werd daarom Yasmine Kherbache (SP.A) opgetrommeld. "Kherbache pakte Dewinter slim aan", vond Het Laatste Nieuws. Wij mailden Theo Francken met de vraag of het waar is dat hij het debat met Dewinter geweigerd heeft, en in voorkomend geval om welke reden dan, maar Theo Francken vindt het blijkbaar beneden zijn waardigheid om ons te antwoorden. Gisteren was er in De Zevende Dag dan toch nog een debat over het migratiebeleid tussen de V-partijen... waarbij Filip Dewinter Bart De Wever verweet een extreem-links discours te hanteren. 

Dewinter: Bij de pocket van Dewinter krijgt men ook een dvd. Naast een filmpje met vrolijke Vlaamse kindjes op een kermismolen die moeten wijken voor dreigende figuren in boerka, bevat de dvd onder andere ook een interview ten huize van Dewinter. Daarbij komt herhaaldelijk een stapeltje favoriete boeken in beeld. Dat Dewinter een fan is van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan wisten we, maar blijkbaar is Dewinter ook helemaal weg van de figuur van Napoleon. Op weg naar zijn eigen Waterloo kan Dewinter inderdaad best een en ander weten over Napoleon.  

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, francken, smeyers, dewinter, van osselaer |  Facebook | | |  Print

09-09-12

DE RELATIVITEIT VAN EEN LIJST INDIENEN

Volgend weekend moeten de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen ingediend worden, waarna een eerste balans kan opgemaakt worden over het aantal lijsten per gemeenten en in heel Vlaanderen.

 

Het Vlaams Belang zou 201 lijsten indienen. In 2006 waren dat er nog 238. In het getal van 201 zijn de 14 lijsten inbegrepen waarbij het VB in kartel met een andere partij deelneemt aan de verkiezingen en de lijsten die niet onder een VB-vlag gepresenteerd worden maar wel onder aanvoering van het VB opgesteld zijn (Forza NinoveVernieuwing in Grimbergen…). In Limburg, waar het VB maar in de helft van de gemeenten opkomt, worden de lijsten met ‘VB’ers maar niet onder VB-vlag’ niet als een VB-lijst gerekend door het plaatselijk VB-secretariaat. Verwarring troef dus over die lijsten, om te beginnen al bij het VB zelf. Maar goed, ruim gerekend zou het VB opkomen in 201 van de 308 Vlaamse gemeenten + 19 Brusselse gemeenten + 9 Antwerpse districten + 5 Vlaamse provincies. Dat zou dan een 'penetratiegraad' van 60 % betekenen, 16 % minder lijsten dan in 2006.

 

Misschien wordt het aantal VB-lijsten de komende week nog verhoogd tot 210, maar niet alle lijsten zijn evenwaardig. ’t Pallieterke meldde deze week dat in Sint-Truiden Rik Beckers (foto 1) voorlopig als enige op de VB-lijst voor 14 oktober staat. Dan wordt in de Trudostad nog wel een lijst ingediend, maar wat betekent dat dan nog? In 2006 had het Vlaams Belang in Sint-Truiden nog een lijst met negentien kandidaten. Met de echtgenote van Rik Beckers, Marleen Govaerts, als lijsttrekster en grootste stemmentrekster (1.904 voorkeurstemmen). En de dochter van Rik Beckers, Roosmarijn Beckers, als tweede lijstduwster en tweede grootste stemmentrekster (1.024 voorkeurstemmen). Rik Beckers kreeg als lijstduwer 978 voorkeurstemmen. Marleen Govaerts zetelt nog steeds in de Sint-Truidense gemeenteraad, maar dan als onafhankelijke. Zij noch dochter Roosmarijn (foto 2) denken eraan opnieuw op de VB-lijst te staan.

 

Van de vier gemeenteraadsleden die de VB-VLOTT-lijst in 2006 bekwam zetelen er nog maar twee onder die naam in de Sint-Truidense gemeenteraad: Marina Herbots en Nik Blondeel. Marina Herbots liet intussen weten nog op de VB-lijst te willen staan, als tweede op de lijst. Nik Blondeel is een VLOTT’er, en in tegenstelling tot in een paar andere gemeenten wil VLOTT in Sint-Truiden niet langer samen met het VB op een lijst. Voormalig VB-gemeenteraadslid Olivier Gobba staat in oktober op de N-VA-lijst. Er zal in Sint-Truiden op 14 oktober dus wel nog een VB-lijst zijn, maar het zal een magere lijst zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 14 oktober, sint-truiden, limburg |  Facebook | | |  Print

08-09-12

WIE HET SCHOENTJE PAST, TREKKE HET AAN

Het vooral door Vlaams Belang-personeelsleden en Voorpost’ers bijeengeschreven RechtsActueel heeft al meer dan 2.000 reacties ontvangen via de reactiemodule van hun website, en dat hebben ze gisteren in de kijker gezet. Dat daarbij ook gesneerd werd naar deze AFF-blog zal niemand verbazen. Het luidt: “Het is ook wel opmerkelijk dat wat hier op RechtsActueel kan, een democratisch debat met respect voor vrijheid van mening zoals het hoort, niet kan op de websites van extreem-links. Op het weblogje van bijvoorbeeld het AFF, dat graag het morele vingertje heft over ‘mensenrechten’ en ‘democratie’, is reageren en debatteren onmogelijk: extreem-links wil alleen een extreem-linkse mening horen. Zielig.”

 

We hebben het al een paar keer uitgelegd maar zullen het dan nog maar eens doen, al kan iedereen die dit wil het reeds jaren lezen in de rechterbovenhoek van deze blog. Tot november 2006 kon men hier rechtstreeks reageren op artikels. Het verscheen allemaal onmiddellijk online, de reacties van Bert Deckers en anderen. Maar we zijn daarmee moeten stoppen na het permanent posten van onheuse zaken, tot en met doodsbedreigingen. Ook al wordt dat gepost door derden, de webbeheerder is verantwoordelijk voor de inhoud. En wij zijn Jurgen Verstrepen niet. Doodsbedreigingen kunnen geen seconde geduld worden. Zoals hier de voorbije week nog uitgelegd werd, werkt voor AFF/Verzet niemand die betaald wordt door een bevriende partij (vakbond, organisatie...), laat staan dat die partij (vakbond, organisatie...) toelaat dat we tijdens onze werkuren voor deze blog mogen werken. Vandaar dat het permanent monitoren  van reacties op deze blog niet mogelijk is.

 

Bij RechtsActueel is dat anders. Drie van de vijf actiefste RechtsActueel-medewerkers zijn Vlaams Belang-medewerkers (Bert Deckers (foto), Rob Verreycken en Wim De Winter). Te oordelen naar de tijdstippen waarop zij artikels posten, kunnen zij voor RechtsActueel werken tijdens de normale werkuren die zij slijten op een Vlaams Belang-secretariaat. Tant mieux voor hen, maar het werpt wel een schril licht op de zogenaamde onafhankelijkheid van RechtsActueel. Reageren op AFF/Verzet-artikels kan nog altijd met de ‘Contacteer me’-knop rechtsboven deze blog, maar dat genereert natuurlijk minder reacties dan een reactiemodule die open staat vlak onder elk artikel.

 

Gevolg is wel dat de zeurderige reacties vaak achterwege blijven, en al zeker van mensen die het vooral te doen is hun eigen naam op de blog te zien verschijnen. We krijgen nu vooral opbouwende kritiek en suggesties via de ‘Contacteer me’-knop. Meer dan 90 % van onze oplijsting van VB’ers bij de N-VA bijvoorbeeld, is gestart met mensen die reageerden via de ‘Contacteer me’-knop. We houden het dan ook maar zo. Het etiket “zielig” past vooral de RechtsActueel-man die meende dit voor de AFF-blog te moeten gebruiken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rechtsactueel |  Facebook | | |  Print

07-09-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Mensen durven nogal. Dinsdag werd, zoals daags tevoren op deze blog onthuld werd, de helikopter voorgesteld waarmee Filip Dewinter dezer dagen boven Antwerpen vliegt (foto). En hoe wordt dat in de pers voorgesteld? Het Nieuwsblad, op haar Antwerpse bladzijden woensdag 5 september: “Dewinter riep de pers bij elkaar op een helihaven aan de Herbouvillekaai, waar hij zijn nieuw speeltje voorstelde.” De helikopter kost ik-weet-niet-hoeveel en dan wordt dat door een journalist gereduceerd tot een “nieuw speeltje”. Karel Dillen wist wel wat hij met journalisten moest doen: zet ze allemaal voor een kanon, en hij zou dan wel “Vuur!” roepen. Wat noteerden de persmuskieten en wijzelf nog de voorbije week?

 

 “Het Zangfeest, daar zullen ze mij niet gauw zien. En de tekst van de Leeuw… Ja zeg, ik ga hier geen Letermeke doen, hoor!” Alhoewel de Antwerpse schepen van financiën Luc Bungeneers (ex-CVP, ex-Open VLD, nu N-VA) in Merksem woont, en het Sportpaleis in Merksem ligt, zullen ze Luc Bungeneers daar niet vlug zien voor het Vlaams Nationaal Zangfeest. Aan het zingen van De Vlaamse Leeuw waagt hij zich ook niet. (De Standaard, 31 augustus 2012)

 

“Alleen is het tragische aan gezond verstand dat zij die er het vaakst een beroep op beweren te doen, er meestal het minst van hebben.” Filosofe en auteur van De verovering van de vrijheid Alicja Gescinska reageert op de tweet van Jurgen Verstrepen om een Albanees te betalen die Michelle Martin “neerlegt”. (De Standaard, 1 september 2012)

 

“Björn Roose leest (in Het Nieuwsblad, nvdr.) ‘Enkele jaren geleden werd de fiets van (CD&V-Europarlementslid, nvdr.) Marianne Thyssen gesaboteerd. Niet door Franstalige spijkergooiers maar door het TAK. Ik vrees dat we stilaan de richting uitgaan van de IJzerbedevaart. Een mens zou schrik krijgen om mee te rijden’. Geen idee of de stouterds van TAK dat werkelijk gedaan hebben, maar het lijkt me logisch dat we eerst de judassen aanpakken en dan pas diegenen aan wie ze ons uitleveren ...” VB-personeelslid en Voorpost-persverantwoordelijke Björn Roose vindt het logisch dat eerst de Vlamingen die niet grosso modo zoals het VB en Voorpost denken aangepakt worden door de stormtroepen van de Vlaamse beweging, en dan pas de vermaledijde Franstaligen. (Facebook, 1 september 2012)

 

“Er  werd meegezongen alsof we in een voetbalstadion stonden en de armen gingen zo vaak enthousiast de hoogte in dat zelfs een getrainde nazi er een lamme arm aan over zou houden.” De Standaard brengt verslag uit over het dancefestival Laundry Day. (De Standaard, 3 september 2012)

 

“Jammer dat Club Brugge nu deze supporters in de rug zal schieten. In Rusland zouden zo’n supporters nooit miserie met overheid en club vinden, toch niet voor zoiets banaal.” Kris Roman (N-SA/Euro-Rus) post een reactie op HLN.be na een bericht over Duitsers van Turkse afkomst, twee mannen en twee vrouwen waarvan één duidelijk zwanger, die iets aan het eten zijn aan een parking langs de E17 in Kruibeke als er een bus met Club Brugge-supporters stopt. Acht supporters maken racistische opmerkingen, beginnen te spuwen en blikjes te gooien naar het viertal, en de vier te slaan zodat ze naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moeten gebracht worden. De reactie van Kris Roman werd niet gepubliceerd op HLN.be, maar Kris Roman postte ze ook op Facebook. (Facebook, 4 september 2012),  

 

“Zeg, @FDW_VB, zou je niet meer stemmen halen met sossiesen uit te delen of zo? Wat heeft het volk nu aan een gele helicopter??” Filip Dewinter doet eens iets wat geen enkele lijsttrekker in Antwerpen doet, en weer is het niet goed. (Twitterbericht van stijn___, 4 september 2012)

 

“Heel wat van die vreemdelingen worden met een mes tussen de pampers geboren.” Eén dag voor de persvoorstelling van het boek en de dvd Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie mag Filip Dewinter zijn voornaamste vaststellingen al toelichten in Terzake (Terzake, 5 september 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, dewinter, n-va, tak, voorpost, roose, roman, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

06-09-12

DE LEIDCULTUUR VAN JOHAN SANCTORUM

Op 24 augustus werd Anders Behring Breivik veroordeeld tot minstens 21 jaar gevangenisstraf voor de bom die hij op 22 juli 2011 in hartje Oslo liet ontploffen waarbij 8 mensen omkwamen en de schietpartij op het eiland Utoya waarbij 69 jongeren omkwamen, allen lid van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. In een slotwoord verontschuldigde Breivik zich bij alle militante nationalistische militanten dat hij niet meer slachtoffers heeft kunnen maken… waarna de voorzitster van de rechtbank de microfoon van Breivik uit zette.

 

In extreemrechtse en ‘militante nationalistische’ kringen werd niet gereageerd op het vonnis, tot vorige week de Franse schrijver Richard Millet schreef dat “Breivik is wat Noorwegen verdiende en wat westerse samenlevingen te wachten staat. Het land liet het toe dat andere gebruiken, talen en religies zo dominant werden dat een verdediger van de traditionele samenleving zich gedwongen voelde om drastisch te werk te gaan.” Vorige zaterdag, 1 september, reageerde Johan Sanctorum (foto 1), naast auteur onder diverse schuilnamen (Hilde de Breuckere, Annick Verbauwen…) tekstschrijver voor VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Wij hebben Breivik niet nodig om de multicultuur in vraag te stellen”, schreef Johan Sanctorum. Dat klopt. Breivik haalde de inspiratie voor zijn manifest bij mensen als Geert Wilders, Filip Dewinter en Paul Belien (The Brussels Journal). Niet omgekeerd.

 

Johan Sanctorum klaagt over “het spook van de politieke correctheid” waardoor een aantal problemen en evidenties niet aan bod komen in het maatschappelijk debat. Johan Sanctorum: “Het spook van de politieke correctheid heeft ervoor gezorgd dat er ook vandaag nog in de media bericht wordt over ‘jongeren’ die een buschauffeur in het ziekenhuis slaan, terwijl het om allochtone jongeren gaat met een moslimachtergrond. Dat is relevante informatie die om verdere duiding vraagt, niet om verdoezeling.” Wij zijn geen kenners van de islam, maar zou ergens in de geschriften van de islam staan dat moslims buschauffeurs, bij uitbreiding: al wie een publieke dienstverlening doet, het ziekenhuis ingeslagen moeten worden? Zo neen, waarom is dan de “moslimachtergrond” van die daders relevante informatie?

 

“Het alternatief voor de multiculturaliteit is niet de monocultuur, maar een leidcultuur die als een ongeschreven grondwet de voorwaarden omschrijft van een goed functionerende communicatiemaatschappij”, schrijft Johan Sanctorum verder. Zelf somt hij als principes voor die “leidcultuur” op: “het onvoorwaardelijk recht op free speech, de scheiding van kerk en staat, gelijkberechtiging van man en vrouw, en dies meer”. Al met het eerste principe loopt het verkeerd: “het onvoorwaardelijk recht op free speech”. Moet, om maar een recent voorbeeld te nemen, een Twitteroproep om een Albanese huurmoordenaar in te schakelen dan zomaar kunnen? Sanctorum zou het liever anders hebben, maar minstens al in ons land kunnen oproepen tot racisme en discriminatie niet tot een beschaafde wereld gerekend worden.

 

Het brengt ons naadloos naar een andere Vlaams Belang-medewerker. In vast dienstverband dan nog (Johan Sanctorum wordt per opdracht betaald), vijfde op de VB-lijst voor de districtsraadsverkiezingen in Deurne en zevenste op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Sam Van Rooy (foto 2). Vorige week wezen we erop dat Sam Van Rooy moeite had met het protest tegen Brusselse politieagenten die, getuige een YouTube-filmpje, een man die geboeid op de grond zat volop aftroefden, sloegen en stampten. Sam Van Rooy reageerde daarop met een Twitterbericht dat hij het AFF-artikel “grotesk” vond, een verwijzing naar de Griekse neonazi’s van ‘Gouden Dageraad’ uit den boze is… want hij, Sam Van Rooy, is toch een Jodenvriend en antiracist. Het eerste zal niemand ontkennen, maar het tweede…

 

Op Facebook verspreidde Sam Van Rooy op 1 september een ‘bewijs’ hoe slim Google is. Wie “Nederlander steelt fiets” als zoektermen ingeeft,  zou als vraag van Google krijgen: “Bedoelde u: Marokkaan steelt fiets”. Probeer het maar eens, en je zal zien dat dit niet klopt. Het is een ‘grap’ die enkele techneuten begin 2011 uithaalden, een hoax van anderhalf jaar geleden die een paar VB’ers (Sandy Neel via Twitter, Sam Van Rooy op Facebook…) nu opnieuw aan het verspreiden zijn. Sam Van Rooy een antiracist? Vergeet het. Sam Van Rooy mag dan wel niet leven volgens de door hem bestudeerde en verfoeide islam, hem als inspiratiebron stellen van hoe het wel moet, zouden we ook niet durven doen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, sanctorum, van rooy |  Facebook | | |  Print