02-10-12

NIET VOOR A

Met een ludieke stickeractie hebben activisten het voorbije weekend verduidelijkt wat het wordt met Bart De Wever als burgemeester van Antwerpen. Ook in de Koekestad betoogde Hand-in-Hand.

 

De blik van Bart De Wever prijkt sinds het voorbije weekend op een aantal verkeersborden die aangeven dat het verboden is de straat in te rijden, met daaronder de slogan/woordspeling Niet Voor A (foto 1). Aanleiding is de kritiek van Bart De Wever op de stadsslogan ’t Stad is van iedereen. Voor het zetelend stadsbestuur hangt aan die slogan een verhaal van rechten en plichten. Het gebruik van die slogan wordt daarenboven streng bewaakt. Toen een paar jaren geleden een groep mensen zonder geldige verblijfspapieren met steun van de Algemene Centrale (ABVV) in de 1-meistoet in Antwerpen wilden opstappen… kwam er vanuit het stadhuis een verbod om de slogan ’t Stad is van iedereen mee te dragen. Er werd op gewezen dat de slogan een gedeponeerd merk is, dat niet zonder toestemming mag overgenomen worden. En voor de mensen zonder geldige verblijfspapieren was er geen toestemming om...

 

Toch vond Bart De Wever het nodig om te benadrukken dat ’t Stad niet van iedereen is, tezelfdertijd wel lof zwaaiend naar de Antwerpse politie die de ‘rellen’ in Borgerhout naar aanleiding van het filmpje Innocence of Muslims meteen de kop in drukte. Bart De Wever als burgemeester zou niet anders zijn opgetreden dan Patrick Janssens. Maar de perceptie moest gecreëerd worden dat het met Bart De Wever anders zou zijn. En het zal ook wel anders worden met Bart De Wever als die zelfs over Herman De Croo uitkraamt: “Het is niet omdat die man Nederlands spreekt, dat hij Vlaming is”, en een journalist die kritische vragen durft te stellen afdoet als een slechte journalist met wie hij niet meer wil praten.

 

In de nacht van vrijdag op zaterdag plakten activisten de priemende blik van Bart De Wever met bijhorende slogan op een honderdtal verbodsborden. Van de Hoogstraat over de Groenplaats tot de Dageraadplaats: in de hele stad gingen ze hun zelfontworpen stickers kleven. Met die actie willen ze hun onvrede uiten over De Wevers kiescampagne. “Hij vertrekt van wat ons verdeelt, in plaats van wat ons verbindt”, stellen ze in Het Nieuwsblad. De activisten zien in Bart De Wever geen goede burgemeester. “We wonen nu in een bruisende stad en willen dat blijven doen. Als hij Antwerpen gaat leiden, zullen de stad en haar inwoners er zeker niet op vooruitgaan.” Om GAS-boetes te vermijden, willen de actievoerders anoniem blijven. “Na de verkiezingen van 14 oktober zullen we de stickers eigenhandig verwijderen”, beloven ze.

 

Met een maximale GAS-boete van 250 euro per vaststelling, riskeren de verantwoordelijken een sanctie van 25.000 euro. “We gaan proberen alle stickers te verwijderen. De verantwoordelijken zullen we opsporen en sanctioneren”, verzekert woordvoerder Dirk Delechambre van de Stad Antwerpen. Het is niet de eerste keer dat in Antwerpen een verbodsteken om een straat in te rijden gebruikt wordt voor een ludieke actie. In maart vorig jaar werd de rechte witte streep op verkeersbord C1 omgebogen zodat het een lachend gezicht werd. Het valt te vrezen dat het met Bart De Wever voortaan zuur lachen wordt. De man is veranderd, het is niet meer de sympathieke De Slimste Mens ter Wereld-kandidaat. “Hij is veel minder benaderbaar dan vroeger. (…) Hij verandert als politicus”, zei politicoloog Carl Devos nog het voorbije weekend in De Standaard. Overigens gaat het om meer dan een veranderde karaktertrek.

 

Voorbije zaterdag werd in Antwerpen betoogd tegen discriminatie en voor werk voor allochtonen ook bij gemeentebesturen (foto 2). Onder de betogers kopstukken van bijna alle partijen (SP.A: Yasmine Kherbache, CD&V: Nahima Lanjri, Groen: Meyrem Almaci, PVDA+: Peter Mertens, Rood!: Ivo Janssens…), maar we hebben niemand gezien van de N-VA. ’t Stad is inderdaad niet van iedereen, als het van Bart De Wever afhangt. Over een tewerkstelling bij de Antwerpse stadsdiensten vergelijkbaar met de samenstelling van de Antwerpse bevolking, lezen we niets in het het programma van de N-VA. We vonden wel het zinnetje: “De stad geeft het voorbeeld door niet systematisch al zijn afvloeiend personeel te vervangen”. Verderop staat in het N-VA-programma: “Een stijgende bevolking, die veel diverser is dan een paar decennia terug, zorgt voor nieuwe noden”. Dat laatste is wel A zeggen, maar niet B durven zeggen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.