03-10-12

“MET UNIFORM VOOR STADSPERSONEEL: VEEL MINDER DISCUSSIE”

“Het abnormale is nieuws”, zei eens een bevriend journalist. Het zal dan wel daarom zijn dat Antwerpen zo vaak het nieuws haalt in de lopende verkiezingscampagne. Vroeger had men daar Filip Dewinter die wel eens een straffe uitspraak durft doen. Dewinter is er nog steeds, maar heeft nu gezelschap gekregen van Bart De Wever.

 

Maandagavond werden de politieke kopstukken in de Scheldestad verwacht bij een debat ingericht door een Marokkaanse, een Turkse en een Afrikaanse koepelvereniging. Er werd gevraagd wat de lijsttrekkers zouden doen aan de discriminatie op de arbeidsmarkt. Volgens deredactie.be zagen zowel Patrick Janssens (SP.A), Bart De Wever (foto, N-VA) als Annemie Turtelboom (Open VLD) veel heil in het onderwijs om de competenties van jongeren op de noden van bedrijven af te stemmen. Door vervolgens positieve ervaringen op te bouwen zouden vooroordelen volgens hen automatisch verdwijnen.

 

Hallo? Niet gelezen dat bijvoorbeeld hoogopgeleide allochtonen evengoed gediscrimineerd worden dan andere allochtonen? Toch maar eens de opiniebijdrage gisteren van Caroline Copers lezen, waarin de algemeen secretaris van het Vlaams ABVV uitlegt waarom opleiding, bijscholing, taalachterstand wegwerken, enz. belangrijke maatregelen zijn… maar dit niet het hele verhaal uitmaakt. We moeten ook inzetten op het bestrijden van discriminatie. Iets waar Vlaams minister voor Werk Philippe Muyters (N-VA) opvallend gelaten op reageert.

 

Ook het hoofddoekenverbod kwam ter sprake. Patrick Janssens bleef achter het verbod staan, al erkende hij wel dat het stadsbestuur bij het invoeren van het verbod op het dragen van religieuze en andere tekenen te weinig overleg pleegde met de verschillende gemeenschappen en het getroffen personeel. Al even voorspelbaar zei Meyrem Almaci (Groen) dat haar partij het verbod wil intrekken. De verrassing van de avond kwam van Bart De Wever. Ja ja, de kracht van verandering. Bart De Wever verdedigde het hoofddoekenverbod, maar slimme Bart wist hoe de emotionele discussie bij het hoofddoekenverbod had vermeden kunnen worden. Bart De Wever: “Er had een echte dresscode moeten ingevoerd worden, zoals een uniform, dan was er veel minder discussie over geweest.”

 

Zo simpel is het. Stop de 8.000 Antwerpse stadsambtenaren, en hun collega’s van het OCMW en de verzelfstandigde gemeentebedrijven, in een uniform en die ellendige discussie over het hoofddoekenverbod had omzeild kunnen worden. Bart De Wever vertelde er niet bij of hij bij een uniform voor het Antwerps stads- en OCMW-personeel dacht aan iets zoals bij de Vlaamse Wacht dan wel van zijn eigen kostuumontwerper Guy-David Lambrechts. En heeft hij aan de kostprijs van dergelijke uniformen gedacht? Toch even aan Philippe Muyters vragen om dat eens te berekenen.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, racisme, islam, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.