20-10-12

ALINE SAX WOENSDAG IN ‘DE GROENE WATERMAN’

Voor Vlaanderen, Volk en Führer (foto 1) is zondermeer één van de beste non-fictie boeken dat dit jaar is verschenen. Aanstaande woensdag 24 oktober is auteur Aline Sax (foto  2) te gast bij boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen.

 

In Voor Vlaanderen, Volk en Führer legt Aline Sax de ziel van de Vlaamse collaborateur bloot. De naoorlogse beeldvorming over de collaboratie werd steeds gedomineerd door stereotypes als de Vlaamse idealist of de katholieke Oostfrontstrijder die geen ideologische verwantschap had met Duitse bezetter en het nationaalsocialisme. Deze beeldvorming houdt echter niet langer stand als ze getoetst wordt aan gerechtelijke dossiers en egodocumenten, zo blijkt uit onderzoek van historica Aline Sax. Aan de hand van repressiedossiers, brieven en dagboeken gaat ze na waarom deze mensen collaboreerden, wat hen dreef en in welke ideologie ze hun collaboratie inpasten. Twee op drie van de gewone collaborateurs waren overtuigde aanhangers van het nationaalsocialisme, zo blijkt.

 

“Een belangrijk boek dat zonder enige twijfel tot de standaardliteratuur over de collaboratie in Vlaanderen zal gaan behoren”, schreef historicus en professor Bruno De Wever (UGent). “Een vernieuwend onderzoek met een grote wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie”, vindt doctor Nico Wouters (Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse maatschappij). “Aline Sax gaat tewerk als een dokter die een kankerplek minutieus onderzoekt, wat de kanker echter nog afschuwelijker maakt dan vooraf gedacht”, schreven wij. Ook De Morgen was lovend over het boek. Alleen bij ’t Pallieterke waren ze niet enthousiast. Bij ’t Pallieterke hebben ze moeite met de conclusie van Aline Sax en vragen ze zich af: “Was Aline erbij toen het allemaal gebeurde?”

 

Bij De Standaard kunnen ze zich wel inbeelden dat de motieven om te collaboreren waren zoals Aline Sax ze beschreef, maar blijven ze zitten met de vraag: “Volgens welke oorzakelijke verbanden zetten mensen gevoelens van onzekerheid en angst om in een extreemrechtse ideologie? Hoe wordt die een motivatie om actief te collaboreren?” Misschien kan iemand het woensdagavond eens vragen? Er is geen activiteit rond Voor Vlaanderen, Volk en Führer voorzien op de komende Boekenbeurs, zodat woensdagavond in De Groene Waterman een unieke kans is om meer te vernemen over het boek en het onderzoek van Aline Sax.

 

Woensdag 24 oktober, 20 uur. Sven Speybrouck (Interne keuken, Radio 1) in gesprek met Aline Sax. De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.