13-10-12

VB: STEUN UIT ONVERDACHTE HOEK

Volgens De Morgen kwam LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker het meest op televisie in de VRT-verkiezingsprogramma’s (33'). Meer dus dan CD&V-voorzitter Wouter Beke (30’), SP.A-voorzitter Bruno Tobback (28’), Groen-voorzitter Wouter Van Besien (24’), N-VA-voorzitter Bart De Wever (23’) en Open VLD-voorzitter Alexander De Croo (17’). De telling voor de Antwerpse lijsttrekkers levert alweer een voorkeur van de VRT-televisie op voor rechtse populistische praat.

Van de Antwerpse lijsttrekkers kreeg VB-boegbeeld Filip Dewinter de meeste zendtijd. De cijfers die het kabinet van Justitieminister en Antwerps Open VLD-lijsttrekster Annemie Turtelboom hierover verzamelde verschillen van die van De Morgen omdat er in een andere uitzendperiode en bij minder programma's geteld werd, maar de volgorde waarin de lijsttrekkers bediend werden door de VRT-televisie is in beide tellingen dezelfde. De telling door de medewerkers van Annemie Turtelboom gebeurde tussen 24 september en 9 oktober, en sloeg op vier programma's: Het Journaal, Terzake, Reyers Laat (foto 1) en De Zevende Dag.

Filip Dewinter kreeg met 30 minuten de meeste VRT-televisiezendtijd. Kleine maar dappere Meyrem Almaci (Groen) kreeg 25 minuten airplay. Bart De Wever (N-VA) de 23 minuten die ook De Morgen telde. Voor zetelend burgemeester Patrick Janssens (SP.A) waren er 21 minuten. Peter Mertens (PVDA) kreeg 11 minuten zendtijd. Annemie Turtelboom (Open VLD) amper 2 minuten. Voor dat laatste is er een verklaring (zie verder), en dan blijft nog de vele zendtijd voor Filip Dewinter over als opvallend gegeven. Het Vlaams Belang klaagt altijd dat de partij genegeerd wordt door de VRT. Maar uit de cijfers blijkt dat Filip Dewinter de voorbije weken de lieveling was van de openbare omroep.

Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van de VRT, erkent dat er een onevenwicht is ten nadele van Annemie Turtelboom, maar nuanceert. Veel hangt af van de actualiteit, en natuurlijk ook van wie de partijen naar voren schuiven als woordvoerder. Wat Annemie Turtelboom niet telde en vertelde is dat ze tijdens de verkiezingscampagne anderhalf uur te gast was in het nieuwe radioprogramma van Annemie Peeters, samen met haar zus in een korte reportage over een mosseldiner zat, en… deelname aan een debat van 30 minuten lang in Terzake met Bart De Wever en Filip Dewinter weigerde.

Toen wij woensdag schreven dat het Vlaams Belang niet weg te slaan is van het televisiescherm, reageerde Olaf Evrard verongelijkt. De VB-lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen in Oost-Vlaanderen schreef: “Wat een giller! Voor wie de waarheid soms geweld aandoet… Echt ‘grappige’ flurken, die jongens van het AFF!”. De telling van het kabinet-Turtelboom geeft ons echter gelijk.

Filip Dewinter is intussen boos om de parodiërende affiches (foto 2) die donderdagnacht her en der in Antwerpen geplakt zijn. Bart H., homo. Genezen. Zonder pardon!; Amina E., asielzoekster. Stenigen. Zonder pardon!; Geoffrey C., kunstenaar. Censureren. Zonder pardon!. Kennelijk gemaakt en geplakt door dezelfde mensen die de voorbije zomer Igor S.-poppen ophingen. Over de aandacht die Dewinter van de VRT-televisie kreeg, kan hij echter niet klagen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, dewinter, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.