15-10-12

VLAAMS BELANG VAN DE WEG GEREDEN

Alles staat klaar op onze redactie om het verlies van het VB volledig in kaart te brengen, maar gisterenavond laat waren nog niet alle uitslagen volledig. Met veel plezier brengen we dat later, maar de trend is duidelijk: het VB verliest fors. Doorgaans verliest het VB de helft tot tweederde van de stemmen, en niet zelden blijft nog maar eenvierde van haar aantal gemeenteraadsleden over.

 

Filip Dewinter (foto 1) had de grens eerst op 20 % van de stemmen in Antwerpen gelegd, later op 15 %. Komend van 33,5 % van de stemmen was dat al een pak minder, maar nu komt Dewinter nog maar uit op een 10 % van de stemmen in Antwerpen. "De hoofdstad van het Vlaams Belang", zoals hij dat zelf zegt. Meer dan 20 % verlies, meer dan tweederde van de stemmen kwijt. De telling is er nog onvolledig maar waarschijnlijk valt de VB-fractie in de Antwerpse gemeenteraad terug van 20 naar 5 gemeenteraadsleden. Nog maar een kwart van nu. Bravo. In het district Borgerhout, de bakermat van het Vlaams Blok, haalt men komend van 30,7 nog maar 9,2 % van de stemmen. Een verlies van 21,5 %. Een verlies van tweederde van de stemmen, en ook al nog maar een kwart van het aantal mandatarissen als nu. Van 8 naar 2 districtsraadsleden. Van districten als Deurne en Hoboken, waar het VB haar beste scores haalde, mankeerden gisterenavond laat nog telkens de stemmen van twee telbureaus maar gaat het verlies respectievelijk richting 29 en 25 %. Prachtig.

 

In Schoten, de gemeente waar het Vlaams Belang in 2006 het best scoorde, valt het VB van 34,7 naar 12,9 %, een verlies van 21,8 %. Men houdt van de 12 gemeenteraadsleden nog maar 4 over. In Mechelen dondert het VB van 26,5  naar 8,7 %, een verlies van 17,8 %. Ook weer een verlies van tweederde van de stemmen, dat zich vertaalt in nog maar eenvierde van de gemeenteraadsleden: van 11 naar 3. Soms is de terugval iets minder. In Boom gaat men van 29,6 naar 13,7 %, een verlies van 15,9 % oftewel iets meer dan de helft. Het aantal gemeenteraadsleden vermindert van 8 naar 3. In Essen, tegen de Nederlandse grens, valt het VB slechts terug van 12,2 naar 7,8 %, een verlies van 4,4 %. Zijnde eenderde kwijt. Het aantal gemeenteraadsleden vermindert wel met tweederde. Van 3 naar 1. De verkozene daar is lijsttrekker Siegfried Heylen. Zijn roepnaam vergt weinig verbeelding.

 

In Hasselt gaat het voor het VB van 13,9 naar 5,5 %, met een spectaculair verlies aan gemeenteraadsleden tot gevolg: van 5 naar 1. In Beringen, waar het VB met Bert Schoofs onder een andere lijstnaam opkwam, gaat het van 24,3 naar 12,2 %, en van 8 naar 4 gemeenteraadsleden. In Genk is het verlies in stemmenpercentage iets minder, van 16,6 naar 9,3 %. Maar het verlies aan gemeenteraadsleden is er even groot, van 6 naar 3. In Aalst gaat het van 22,8 naar 10,8 %, en van 10 naar 4 gemeenteraadsleden. In Gent, met nog 5 van de 100 telbureaus waarvan de stemmen nog niet binnen waren, gaat het van 18,1 % naar vermoedelijk 6,5 %, van 9 naar waarschijnlijk slechts 2 gemeenteraadsleden. Het VB trekt zich in Oost-Vlaanderen op aan Ninove, met de Forza Ninove-lijst van VB-parlementslid Guy D’Haeseleer die van 23,6 naar 26,5 % en van 8 naar 9 gemeenteraadsleden gaat.

 

Onder een andere naam dan VB opkomen is misschien het middel om stand te houden. In Grimbergen, met de lijst Vernieuwing van VB-parlementslid Bart Laeremans, valt men slechts terug van 21,8 naar 17 %, en van 7 naar 6 gemeenteraadsleden. In Leuven, met de VB-lijst van VB-parlementslid Hagen Goyvaerts, gaat het van 11,6 naar 3,7 %, en van 5 naar nog slechts 1 gemeenteraadslid. In Tienen valt men terug van 14 naar 6,7 %, en van 4 naar ook nog maar 1 gemeenteraadslid. Tot slot nog een paar plaatsen in West-Vlaanderen. In Brugge tuimelt het VB van 16,2 naar 5,4 %, en van 8 naar 2 gemeenteraadsleden. In Blankenberge, waar met de komst van Tanguy Veys de ambitie was de 3 gemeenteraadszetels te behouden en het niet mankeerde aan steun van Filip Dewinter en de VRT-televisie, is het stemmenpercentage gehalveerd, van 12,9 naar 6,4 %, en is het aantal gemeenteraadszetels verminderd van 3 naar 1.

 

Never change a winning team, maar in het omgekeerde geval blijft alles ook hetzelfde bij het VB. Bruno Valkeniers wordt waarschijnlijk opzij gezet als VB-voorzitter – hijzelf zei “Ik mag het hopen” toen hem voor het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine gevraagd werd of er wijzigingen komen aan de top van de partij. Maar Filip Dewinter blijft aan het stuur zitten van de partij (foto 2). Volgens Bruno Valkeniers is het VB de ijsbreker geweest die de weg voor Bart De Wever en de N-VA heeft vrijgemaakt. In beeldspraak zijn ze sterk bij het VB, maar daarmee hebben we het ook gehad. Wat die andere kampioen in bon mots en venijnige uitspraken, Bart De Wever, gaat doen, zullen we nog wel zien. De uitslag voor de SP.A-Groen-lijst in Gent, de versterking van Groen en de opvallende goede score van PVDA+ in Antwerpen, geven hoop voor een versterkte strijd tegen het neoliberalisme in Vlaanderen. Het zal nodig zijn, maar het biedt perspectief.

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 14 oktober, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.