17-10-12

DE VB-SCORES: 600 GEMEENTERAADSLEDEN MINDER

In het persbericht dat het Vlaams Belang rondstuurde om de vervroegde voorzittersverkiezingen aan te kondigen schrijft de partij: “Het Vlaams Belang is niet dood, laat staan begraven. Het tegendeel is waar.” Het Vlaams Belang is inderdaad niet dood, maar springlevend kan je de partij toch ook niet noemen. Hoe groot is de ravage die 14 oktober bij het Vlaams Belang heeft aangericht?

 

Gisteren kreeg je hier al de detailcijfers per provincie, per stad of gemeente, en voor Antwerpen ook per district. Vandaag bundelen we de resultaten. We wisten dat het Vlaams Belang al 60 gemeenteraadsleden kwijt was met de gemeenten waar het Vlaams Belang in 2006 nog deelnam aan de gemeenteraads-verkiezingen, maar nu geen Vlaams Belang-lijst meer ingediend werd noch een lijst onder een andere naam met Vlaams Belang’ers en anderen. Na het tellen van de stemmen op 14 oktober zijn er daar nog eens 540 Vlaams Belang’ers bijgekomen die hun gemeentelijk mandaat kwijt zijn. Het Vlaams Belang telt nu dus 600 gemeenteraadsleden minder, en houdt er nog 214 over.

 

Het verlies is waarschijnlijk echter nog iets groter, en het aantal Vlaams Belang-gemeenteraadsleden waarschijnlijk nog iets kleiner. We hebben de verkozenen op de circa vijftien lijsten onder een andere naam (met als bekendste de lijst Forza Ninove van VB-parlementslid Guy D”haeseleer en de lijst Vernieuwing van VB-parlementslid Bart Laeremans) allemaal gerekend als Vlaams Belang’ers terwijl niet iedereen op die lijsten Vlaams Belang’er is. Op de lijst Vernieuwing in Grimbergen bijvoorbeeld stonden achttien onafhankelijken en vijftien Vlaams Belang’ers. Het is ons niet bekend  hoe de verdeling is bij de zes verkozenen van Vernieuwing. Met de welwillendheid ten overstaan van het Vlaams Belang die ons kenmerkt hebben we ze voor bovenstaande optelsom alle zes als Vlaams Belang’er gerekend.

 

Per provincie is het resultaat:

    Antwerpen: 90 gemeenteraadsleden, 214 kwijt.

    Limburg: 27 gemeenteraadsleden, 72 kwijt.

    Oost-Vlaanderen: 52 gemeenteraadsleden, 112 kwijt.

    Vlaams-Brabant: 22 gemeenteraadsleden, 106 kwijt.

    West-Vlaanderen: 22 gemeenteraadsleden, 81 kwijt.

    Brussel: 1 gemeenteraadslid, 15 gemeenteraadsleden kwijt.

 

In de provincieraden kan het Vlaams Belang nog 29 zitjes bezetten, 59 is het Vlaams Belang kwijt. In de districtsraden in Antwerpen heeft het Vlaams Belang nog slechts 27 afgevaardigden, 50 is men kwijt. Voor de districtsraden stemden een paar duizend mensen meer Vlaams Belang dan voor de gemeenteraad, 31.886 Vlaams Belang-stemmen voor de districtsraden en 27.824 voor de gemeenteraad. De figuur van kandidaat-burgemeester Bart De Wever zal daarvoor wel verantwoordelijk zijn. Maar allicht was het N-VA-verhaal en het inzien van het nutteloze van een Vlaams Belang-stem bepalender voor het verlies van het Vlaams Belang. Voor de districtsraden komt het Vlaams Belang van 92.999 stemmen in 2006.

 

Het Vlaams Belang gaat nu op zoek naar een nieuwe voorzitter en wil op de partijraad aanstaande zaterdag starten met “een herbronning en modernisering van de partij”. De vraag is maar met wie dat kan gebeuren. De basis van mandatarissen is versmald. Niet alleen door de ravage bij het aantal gemeenteraadsleden. Diegenen die verkozen zijn, zijn in de eerste plaats mensen die ook een provinciaal of parlementair mandaat hebben. Verhoudingsgewijs is de macht binnen het Vlaams Belang na 14 oktober nog sterker geconcentreerd rond wie het op verschillende niveaus al voor het zeggen had. Moet zo de vernieuwing komen?

 

Filip Dewinter (foto) heeft het Vlaams Belang naar haar Waterloo geleid. Op de Nederlandse televisie zei hij gisterenavond in 2014 niet langer lijsttrekker te zijn (zie ook het begin van de volledige uitzending van Pauw & Witteman). Maar is Dewinter ookvan plan het Vlaams Belang van inhoud en toon te laten veranderen? Dewinter ziet in de harde lijn de enige mogelijkheid om zich af te zetten ten overstaan van de N-VA, en zelfs niet ten onrechte. Maar door op dezelfde weg voort te gaan, wenkt alleen maar de volgende nederlaag. Bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2014 waarmee niet alleen de zitjes in de verschillende parlementen, maar ook meer dan een honderd jobs van personeelsleden bij het Vlaams Belang in gevaar komen. En een kopie worden van de N-VA is ook al geen oplossing, want uitgerekend het Vlaams Belang heeft altijd verkondigd dat het origineel steeds beter is dan een kopie.

 

Opdoeken die handel, is dan ook de beste oplossing. Gaat men bij het Vlaams Belang voor de korte pijn of voor de langgerekte?

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de vb-scores, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.