19-10-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Tot gisteren waren we nog niet bekomen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De cijfers dansten nog voor onze ogen, de beelden van de triomfmars van de nieuwe keizer van Antwerpen, de verzoenende taal en dan weer de bitsige uitspraken van Bart De Wever (foto)… Maar dan kwam de coup de théâtre  met de coalitievoorstellen van Patrick Janssens die het al dan niet tegemoet komen aan de programmapunten van Groen (en de vasthoudendheid dan wel compromisbereidheid van Groen) centraal stellen voor de coalitievorming. Er zijn weer boeiende dagen in het vooruitzicht, maar nu eerst een terugblik.

“In de eerste plaats het cordon sanitaire, de overeenkomst tussen alle democratische partijen dat ze nooit coalities zouden aangaan met een partij die haar racistische programma boven de universele verklaring voor de rechten van de mens stelde. In eerste instantie was dat een morele verbintenis, geen strategische. Want in de eerste jaren werkte het cordon zelfs contraproductief. (…) Maar op termijn bleek het wel een productieve strategische keuze. Door het Belang 20 jaar op de zijlijn te stationeren, werd ook voor de rabiate fan duidelijk dat een stem voor de partij in wezen niet meer was dan een stem voor steriliteit, omdat ze nooit ofte nimmer een werkelijke impact op de besluitvorming zou hebben.” Yves Desmet weet hoe Der Untergang voor het VB begon. Hij vergeet wel te zeggen dat intussen alle andere partijen verrechtst zijn, in plaats van gewoon het cordon sanitaire toe te passen en gewoon christendemocraat, socialist, liberaal… te blijven. (De Morgen, 15 oktober 2012)

“De Wever is dus geslaagd in zijn missie om het Vlaams-nationalisme uit dat donkerbruin kamp te bevrijden. Maar het is ook een bijzonder zware opdracht om die kiezers aan boord te houden. In verkiezingsonderzoek zien we heel duidelijk dat wie voor Vlaams Belang stemde vaak gedreven werd door rancune, racisme, wantrouwen, onbehagen en onveiligheid. Dat is een bijzondere explosieve mix van emoties, en De Wever zal hemel en aarde moeten bewegen om op basis daarvan toch iets constructiefs op te bouwen.” Volgens professor Marc Hooghe moet Bart De Wever niet alleen de nationale krachtsverhoudingen veranderen, maar ook hemel en aarde bewegen om zijn nieuwe kiezers tevreden te houden. (De Standaard, 15 oktober 2012)

“De kunstwereld moet stoppen met die angsthazerij. Verdomme! Het is flauw om De Wever nu af te schilderen als fascist. Dat is niet zo. We zouden blij moeten zijn dat de impact van Vlaams Belang zo sterk is afgenomen. Waarom die angst? Misschien worden hier en daar wat subsidies geschrapt... Dat is toch veel minder erg dan mensen die hun job of hun huis verliezen?” Nigel Williams maakt het onderscheid tussen de dingen. (De Standaard, 16 oktober 2012)

 

Het vorige stadsbestuur wilde de Antwerpenaar weer fier maken op zijn stad. Dat leek hen gelukt, tot ons weer calimero-complexen werden aangepraat.” Suzanne Van Well, oma van Luna Drowart, slachtoffer van Hans Van Themsche, kan de nieuwe burgemeester niet smaken. Zelf hoorden wij ook véél Antwerpenaren die kwaad zijn op Bart De Wever omdat hij zijn tijd weer wil besteden aan nationale thema’s in plaats van zich voor 100 % in te zetten voor en in Antwerpen. (De Morgen, 17 oktober 2012)

 

“Een alibi-gesprek, want hij heeft al gezegd dat hij toch niet met ons wil besturen. We zullen het dan maar hebben over voetbal of over de temperatuur van het water in de Schelde, zeker?” Filip Dewinter over zijn gesprek met Bart De Wever in het kader van diens informatieronde. In Villa Vanthilt zei Filip Dewinter dat hij in de Schelde zou springen als Bart De Wever burgemeester zou worden maar het Vlaams Belang slechts tien percent van de stemmen zou halen. Een gesprek over de temperatuur van het water in de Schelde is dan ook niet zonder belang. (Gazet van Antwerpen, 17 oktober 2012)

 

“De limieten van de centrumkoers zijn bereikt. De sp.a heeft teveel haar eieren in de mand van de middenklasse gelegd, maar naar de lagere sociale klassen komt de sp.a teveel over als een hardvochtige partij. Dat verklaart mee de zeer hoge scores van de PVDA+ in Borgerhout (17,1 procent) en Hoboken (16,4 procent), twee Antwerpse districten met een hoge concentratie kansarme en allochtone bevolkingsgroepen.” Algemeen secretaris van het Vlaams ABVV Caroline Copers legt de vinger op de wonde. Ze pleit ervoor dat de sp.a niet in een rechts bestuur met Bart De Wever stapt. (De Morgen, 17 oktober 2012)

 

“Zondag en maandag liepen de koude rillingen echter over mijn rug bij de taal én lichaamstaal van Bart. Het deed mij denken aan een periode uit de vorige eeuw die ik gelukkig enkel uit de geschiedenisles ken! Ik verwachtte een stralende De Wever die na zijn eclatante overwinning met een brede glimlach een positief project voor Antwerpen zou voorstellen. Met verbijstering zag ik echter een verbitterde en hautaine voorzitter van de N-VA, die met een uiterst giftige en rancuneuze toespraak revanche wilde nemen op iedereen die niet voor de N-VA had gestemd of België niet wil opblazen.” Lezersbrief van Eric Willems, oud-schoolgenoot van Bart De Wever. (Het Laatste Nieuws, 18 oktober 2012)

“In elk scenario is dat een eis van ons.” Patrick Janssens wil dat Bart De Wever in elk geval burgemeester wordt, zijn verantwoordelijkheid niet ontloopt en bewijst wat hij waard is als burgemeester. (ATV, 18 oktober 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, cordon sanitaire, de wever, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.