21-10-12

HERNEMING 'VLAANDEREN VAKANTIELAND'

Vanaf aanstaande zaterdag 27 oktober speelt het Antwerpse theatergezelschap De Zwarte Komedie opnieuw Vlaanderen Vakantieland (foto 1). Ga dit snel zien, zolang nog gelachen mag worden met het Vlaams-nationalisme.

Onze recensent zag de voorstelling  vóór de zomer en schreef: “In Vlaanderen Vakantieland evoceert Mira Delbaen de moedertaal die een moeilijke relatie heeft met het vaderland. Toch bij de familie Bloed-Bodem. We worden om de oren gekletst met woordspelingen, met als rode draad de opgang van Bart, de gouwleider. Videofilmpjes van de IJzerentorenpoepster, Gwendolyne Borms uit Maarksem, Fatima Al Boujaja uit de Teefhoek, en anderen geven actrice Mira Delbaen de kans om van kledij en rekwisieten te wisselen, maar bieden ook een hilarisch zicht op de fans van Bart. Goed gekozen muziek afgewisseld met twee nummers gezongen aan een piano ondersteunen een voorstelling die geen minuut verveelt (op het wat te lang geraaskaal van ‘Bjorn van Bornem’ na). Een plezier om te bekijken en te beluisteren voor wie een bloedhekel heeft aan extreem Vlaams-nationalisme; een must om te zien voor wie nog niet goed beseft wat er in Vlaanderen bezig is.”

In de nieuwe reeks voorstellingen speelt Tine Priem de hoofdrol, en verder is het uitkijken of de voorstelling intussen niet is ingehaald door de actualiteit. Wie had kunnen verzinnen dat Bart De Wever zijn triomfmars van Antwerpen-Zuid naar de Antwerpse Grote Markt, en de fysieke verovering van het stadhuis, maanden op voorhand zorgvuldig voorbereid heeft? Wie had gedacht dat ze in Aalst, maar nu ook al in het Brasschaat van Jan Jambon, een schepen van Vlaamse Zaken krijgen? Gaat de nieuwe burgemeester van Brasschaat zich nu Jan Hesp laten noemen? Wie had gedacht dat de nieuwe burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, zegt zijn tricolore burgemeesterssjerp omwille van de zwart-geel-rode kleur niet te zullen dragen, tenzij wanneer het wettelijk verplicht is? Ook de Belgische vlag verdwijnt wanneer mogelijk, en in Aalst komen er meer Vlaamse vlaggen. Het roept het beeld op van een middeleeuwse stad met omwallingen en wapperende vlaggen op de poorten. Volgens De kracht van verandering-lijsttrekker Christoph D’Haese is dit “geen slecht beeld”.   

Vlaanderen Vakantieland wordt tot nader orde elke vrijdag en zaterdag gespeeld. Telkens om 21.00 uur. Het telefoonnummer voor reservaties en andere nuttige informatie vind je hier. De man die “die ploat” maar niet wilde stoppen toen  de nieuwe keizer van Antwerpen aan zijn eerste speech wilde beginnen, heeft intussen plezier aan het genante moment dat hij Bart De Wever bezorgde (foto 2). Bekijk hier zijn reactie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, de wever, antwerpen, aalst, brasschaat |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.