25-10-12

BRUNO STEVENHEYDENS: EX-VB'ER EERSTE SCHEPEN BEVEREN

Volgens de cijfers die socioloog Jan Hertogen verzamelde kregen de N-VA en het VB bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen 6,3 % minder stemmen dan de N-VA, het VB en LDD samen bij de federale parlementsverkiezingen in 2010. De rechts-populisten in het algemeen, de Vlaams-nationalisten in het bijzonder (2,6 % minder stemmen als we enkel met de N-VA en het VB in 2010 vergelijken), zijn er op achteruit gegaan op 14 oktober. Maar door de vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen zes jaar geleden, en vooral de concentratie van de stemmen bij de N-VA, boekt de N-VA natuurlijk wel winst en komen daarbij allerlei figuren bovendrijven waar je vragen bij kunt stellen.

 

Karim Van Overmeire is niet de enige N-VA-schepen stammend uit het VB. In Beveren krijgen ze met Bruno Stevenheydens (foto) zelfs een oud-VB-parlementslid die het tot eerste schepen schopt, de man dus die de burgemeester bij afwezigheid vervangt. Aanvankelijk was een coalitie N-VA - Groen/SP.A in de maak, waarbij Groen van meet af wel haar bezwaren uitte tegen de figuur van Bruno Stevenheydens. De coalitie zou echter het voordeel hebben dat zo CD&V-burgemeester Marc Van de Vijver uit beeld verdween, een man wiens bestuursstijl doet denken aan Russische en andere potentaten. In tweede instantie was een coalitie in de maak CD&V - Groen/SP.A, waarbij Marc Van de Vijver niet langer burgemeester zou zijn. Los van de inhoudelijke verschillen was daar evengoed iets voor te zeggen, want N-VA en CD&V hadden met 14 zetels elk evenveel zetels behaald. De CD&V had nog iets meer stemmen gekregen dan de N-VA (12.161 tegenover 11.580 voor de N-VA). Het probleem-Stevenheydens was dan opgelost. Maar uiteindelijk komt er een coalitie CD&V - N-VA, waarbij Marc Van de Vijver burgemeester blijft, de CD&V ook de OCMW-voorzitter krijgt, en Bruno Stevenheydens eerste schepen wordt. 

 

Tussenkomsten van Vlaams minister-president Kris Peeters, van de nieuwe keizer van Antwerpen Bart De Wever, en van minister van Landsverdediging Pieter De Crem hielpen de coalitie CD&V - N-VA in Beveren vormen. CD&V-voorzitter Wouter Beke had liever een coalitie CD&V - Groen/SP.A gezien. Bij Groen vindt men dit uiteraard een slechte zaak voor Beveren. Bruno Stevenheydens krijgt nu zijn moment de gloire, maar wat met zijn standpunten? Hij stapte in 2010 op bij het VB – mentaal had hij er al in 2009 afstand van genomen – omwille van het gebrek aan inspraak, stijl, deontologie etc., en het havendossier. Bruno Stevenheydens wil de door de Antwerpse havenuitbreiding bedreigde Beverense deelgemeente Doel behouden, maar aan de Antwerpse rechteroever houdt men bij het VB (Filip Dewinter, Jan Penris) minder aan het behoud van het pittoreske Doel en meer aan de expansiedrift van het Antwerpse havenpatronaat. 

 

Toen Bruno Stevenheydens voorjaar 2011 overstapte naar de N-VA – hij werd door Bart De Wever gevraagd om fractiesecretaris te worden van de N-VA in het Vlaams Parlement – reageerde CD&V-burgemeester Marc Van de Vijver met: “Het is niet omdat iemand van partij verandert dat hij daarom zijn extreme standpunten laat varen.” De CD&V had toen de N-VA als kartelpartner in haar rangen, en het overstappen van Stevenheydens van het Vlaams Belang naar kartelpartner N-VA baarde heel wat CD&V’ers in Beveren zorgen. In een interview met Apache begin deze maand zei Bruno Stevenheydens over zijn overstap: “Toen ik weg ging bij Vlaams Belang heb ik beslist niet na te trappen. Ik wil er dan ook weinig woorden aan vuilmaken, maar laat wel duidelijk zijn dat ik voor mijn afscheid binnen Vlaams Belang duidelijk heb gemaakt met welke inhoudelijke standpunten ik  het oneens was. Ik zag Filip Dewinter onlangs in Terzake zitten, en hij had het daar over vreemdelingen die ‘met het mes in de pamper zijn geboren’. Dat zijn uitspraken die voor mij niet kunnen. Ze zijn enkel bedoeld om te provoceren en aandacht te trekken, maar je lost er niets mee op.”

 

Het enige wat Stevenheydens concreet maakt, is het afstand nemen van de stijl van Dewinter. Is er niet meer om afstand van te nemen bij het VB, buiten ook nog het standpunt over de Antwerpse haven? Standpunt dat overigens bij de N-VA (Bart De Wever, Philippe Muyters) ongeveer hetzelfde is. Meeleven met de bewoners en mensen die houden van Doel, maar als puntje bij paaltje komt voorrang geven aan de uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven dat een bijkomend Saefthingedok wil laten uitgraven, terwijl het vlabij gelegen Deurganckdok nog altijd maar voor twintig procent benut wordt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beveren, oost-vlaanderen, stevenheydens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.