01-11-12

DEWINTER KNACKT

Filip Dewinter heeft een abonnement op de voorpagina van Knack. Dat hij daarbij telkens sip kijkt, zowel in 2006 als in 2012 (foto’s), is geen geval van ‘framing’ zoals een kamergeleerde van het Vlaams Belang twitterde. Er is voor Dewinter nu eenmaal weinig om vrolijk over te zijn. Eén week vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 lagen Dewinter en het Vlaams Belang in een geheime peiling nog tien procent voor op Patrick Janssens die uiteindelijk toch met de SP.A afklokte als grootste partij in Antwerpen. Nu valt het Vlaams Belang in Antwerpen van 33,5 % naar nog slechts 10,2 % van de stemmen. 

 

Filip Dewinter mag deze week zijn hart uitstorten in Knack.  Hieronder enkele fragmenten, maar eerst nog dit. Het interview vindt plaats in het kantoor van Filip Dewinter in het Vlaams Belang-lokaal aan de Amerikalei in Antwerpen. Aan de muur hangt de bekende Mohammedcartoon uit Jyllands-Posten die destijds de halve islamitische wereld in rep en roer zette. Dewinter, trots: “Gesigneerd door tekenaar Kurt Westergaard.” Daarnaast een grote, hemelsblauwe poster uit de vroege jaren zeventig, waarop Spaanse franquisten broederlijk naast Italiaanse neofascisten van MSI en andere radicaalrechtsen staan. Dewinter: “Je vindt zulke niet veel meer.” En al zeker niet in het kantoor van een Vlaamse partijleider.

 

Filip Dewinter: “Het is vandaag 26 oktober, de dag van het Offerfeest. Ik heb soms de indruk dat ik ritueel geslacht ben. (grijnst) De gemeenteraadsverkiezingen waren een bittere pil. Uiteraard hadden we een zeker verlies ingecalculeerd, maar we hadden voor onszelf toch de illusie gecreëerd dat we de schade zouden kunnen beperken. Ik hoopte op 17 procent, en waarom geen 20? In de laatste weken voor 14 oktober voorspelden verscheidene peilingen een nek-aan-nekrace tussen Janssens en De Wever. Die extreme polarisatie heeft ons parten gespeeld. U weet niet hoeveel mensen mij de laatste week hebben gezegd, bijna verontschuldigend: ‘Sorry Filip, maar Janssens móét weg. Dit keer stemmen wij op De Wever.’ De Wever heeft zich in de belangstelling van ons electoraat gewerkt door te zéggen dat hij tegen het cordon sanitaire is. Meer dan 60 procent van het VB-electoraat heeft op 14 oktober voor De Wever gestemd. Dat hij dat maar niet vergeet.” Dat Bart De Wever ook gezegd heeft in geen geval met het Vlaams Belang te willen besturen, zelfs als Dewinter daar weg zou zijn, dat vergeet Dewinter erbij te vertellen.

 

Dewinter legt weer eens de schuld van het falen van het VB bij… de anderen. Filip Dewinter: “Van in het koninklijk paleis tot in de tempels van de loge heeft men altijd naar strategieën tegen ons gezocht. Maar geen van hun ideeën werkte: doodzwijgen niet, bashen niet, niks. En toen dachten ze: als we nu eens een andere Vlaams-nationale partij zouden creëren? Een die niet echt gevaarlijk is, die voldoende salonfähig wil blijven om te doen wat gedaan mag worden zonder the powers that be wezenlijk te bedreigen, maar toch één die vuil genoeg is om het VB-electoraat te charmeren. En ineens heeft iedereen het over de N-VA. De N-VA’ers zelf beseffen het niet goed, maar zij zijn de laatste behoeders van België. Ze gebruiken geen woorden meer als ‘separatisme’ of ‘onafhankelijkheid’. Ze zweren nu bij ‘confederalisme’. Zoals Karel Dillen altijd zei: ‘Confederalisme is un federalisme des cons .’ Confederalisme bestendigt de essentie van de Belgische staat: buitenlandse zaken, defensie, sociale zekerheid. Daarover moet de Vlaamse deelstaat voortdurend onderhandelen met Wallonië, dat daarin geen zin heeft. Alleen een eenzijdige Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring waarna vanuit een sterke positie met Wallonië onderhandeld wordt, werkt.”

 

Over de ex-VB’ers die nu bij de N-VA zijn, of minstens bekend hebben gemaakt N-VA te zullen stemmen, zegt Dewinter: “Ik ken ze allemaal, vaak van in hun studententijd. Al die jaren deelden wij eenzelfde ideologische lijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze in één jaar tijd helemaal veranderd zijn. Ik weet hoe ze echt in elkaar zitten, ik weet wat ze denken. Ik ken de boeken in hun bibliotheek, ik weet welke gesprekken ze voeren, wie hun maîtres à penser zijn. Het zijn namelijk ook de mijne. Karim Van Overmeire zegt nu: ‘Dat zeventigpuntenplan was fout.’ En hij neemt afstand van alle punten die blijk geven van ‘een racistische houding’. Zo geeft hij het hof van beroep dus woordelijk gelijk. Ik weet nog hoe emotioneel Van Overmeire was toen wij veroordeeld werden. Hij moet zijn nieuwe uitspraken maar met zijn geweten in overeenstemming brengen. In zijn plaats zou ik mezelf niet meer in de ogen kunnen kijken. Ik zal nooit om het even wat afzweren, zeker niet om schepen of burgemeester te mogen zijn. (boos) En daarvoor het hof van beroep van Gent gelijk geven? Ik pleeg nog liever hara-kiri.”

 

Over zijn vervlogen ambitie om Bruno Valkeniers op te volgen als VB-voorzitter luidt het: “Ik was graag kandidaat-voorzitter geweest, maar ik had voor mezelf uitgemaakt dat dit niet kon als ik in Antwerpen minder dan 15 procent zou behalen. Dat is toch gebeurd, en dus ben ik niet meer geloofwaardig. Het VB zal moeten vervellen, en in die zin deel ik de kritiek van VBJ-voorzitter Tom Van Grieken. De strategie van de voorbije jaren heeft niet gewerkt, al denk ik wel dat ze ons voor erger behoed heeft. (…) We hebben een patat gekregen, maar we liggen niet in de touwen. De structuur van de partij is intact, het potentieel aan kiezers is nog groot. En we kunnen opnieuw vooruitgang boeken. Dat is tenminste het voordeel van een spectaculaire nederlaag. Never waste a good crisis: het VB is diep genoeg gezakt om opnieuw te kunnen winnen. Maar dat hebben we nu wel nodig: nog eens winst.” En hoe wil het VB weer opstaan? “Ik denk niet dat we nog harder moeten schoppen. Wij moeten vooral vermijden om te veel met de Wetstraat geassocieerd te worden. We moeten weer de straat op, weg uit de salons van de macht. Niet dat we ooit daartoe hebben behoord, maar in de perceptie van de kiezer hoorde het VB bij het meubilair van de Wetstraat.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.