04-11-12

MOEDER MARIE-ROSE MOREL BEKRITISEERT VBJ-VOORZITTER

Vorige zondag had De Zevende Dag (foto) een gesprek met Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken naar aanleiding van de via Apache uitgelekte VBJ-nota Quo Vadis, Vlaams Belang? Wie het fragment nog niet gezien heeft, moet het zeker eens bekijken. Tom Van Grieken wrong zich in alle mogelijke en onmogelijke bochten. In de VBJ-analyse werd geklaagd over de te platte stijl maar de ‘het mes tussen de pampers’-uitspraak, dat hinderde VBJ-voorzitter Tom Van Grieken niet. De Zwan-worstjesactie, dat soort dingen mag in de toekomst natuurlijk nog. Enzovoort. Of: hoe schijnbaar kritisch zijn maar angstvallig de VB-leiding niet tegen de borst stoten.

 

Myriam Van Loon, de moeder van Marie-Rose Morel, keek ook en bedankte achteraf interviewster Indra Dewitte. Myriam Van Loon: “Lichaamstaal die boekdelen spreekt… De jonge Van Grieken overleefde de leugendetector niet en bevestigde, met zijn naam als ondersteunende factor, nogmaals het failliet van zijn partij. De aankondiging dat Vlaams Belang-jongeren niet meer van de platte provocerende stijl van de oude garde houdt, dat de plaat is grijsgedraaid… bleek een misleidend alibi voor media-aandacht. Dank u Indra, dat u als journaliste de ‘historische’ woorden van Marie- Rose van januari 2007  in herinnering bracht: “De plaat is grijsgedraaid.” (…) Haar open geest en juiste terminologie had voor de partij het tij kunnen keren en een breed Vlaams bewustzijn kunnen realiseren. Ze werd binnengehaald door de grote leider Dewinter die haar ‘touch of Rose’ voor zijn partij zag zitten, niet- beseffend dat het meer dan een mooie glimlach was: ze meer was dan een ja- knikkend poppemieke, ze visie en charisma had, de weg bereidend naar een nieuwe lente. Die ontdekking bezorgde de  partijtop al gauw schele hoofdpijn. (…)”

 

“Van binnenuit werkte ze hard aan verandering van het misleidend discours als kiezersbedrog, want onuitvoerbaar. Ze won de harten van de militanten, wiens ogen ze opende, dat op die manier geen enkele verzuchting voor een ‘betere’ samenleving bespreekbaar zou worden. Haar natuurlijke charme vond de juiste ingang voor een duidelijk en eerlijk gesprek over de gevoeligheden in de samenleving binnen (bijna) alle geledingen van de partij.  De enorme achterban die al lang aanvoelde dat de vlag de lading niet meer dekte, sloot haar in zijn hart. De taal die zij sprak was dezelfde als die van de mensen, die het veralgemenende sloganeske polariserende taalgebruik niet langer relevant vonden. Duidelijke maar aanvaardbare taal omtrent afspraken van gelijke rechten en plichten met een bruikbare stok achter de deur voor wie niet horen wil, is de echte weg naar rechtvaardigheids- en veiligheidsgevoel. En niet enkel het ‘gevoel’. Roosje was als bloesem in de nieuwe lente.”

 

“Bedankt Indra. Goede journalistiek om de nieuwe VB-jongerenvoorzitter er nog eens op te wijzen. Dat hij onder een vals voorwendsel aandacht kreeg, had u duidelijk door en bekocht hij met liters angstzweet. Kritiek in dat bastion blijft voorlopig beperkt tot een zielige poging. Tot zolang zal “de winter niet verganghen” en luidt een nieuwe lente met een grijsgedraaide plaat ook geen nieuw geluid in. Ook al noemt de jongeman het een ‘evergreen’. Zet die ploat af.” Met alle respect, maar dat Marie-Rose Morel aan een ander programma werkte? Dat hebben we nooit kunnen vaststellen. En we hebben nochtans veel gelezen over en van haar. Ook ermee gecorrespondeerd, soms zelfs met de uitdrukkelijke afspraak dat het niet voor publicatie was. Een andere stijl die Marie-Rose voor het Vlaams Belang wilde, dat wel. En lokaal andere accenten, want bijvoorbeeld niet overal is het ‘vreemdelingenprobleem’ even prangend als in Antwerpen. Dat ook wel. Maar het partijprogramma voor het ‘vreemdelingenprobleem’ in Antwerpen, dat moest voor haar niet veranderen.

 

De moeder van Marie-Rose Morel heeft echter 100 % gelijk als ze bekritiseert dat het met Tom Van Grieken bij het Vlaams Belang meer van hetzelfde wordt, ze heeft 100 % gelijk als ze zegt dat Van Grieken het failliet van zijn partij bevestigt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vbj, van grieken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.