05-11-12

EEN CORDON SANITAIRE ROND DE PVDA+ ?

In een opiniebijdrage die gisteren op de website van Joods Actueel verscheen, en ijverig aan de pers gemeld werd, roept Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich (foto 1) op voor een cordon sanitaire rond de PVDA. Naar analogie van het cordon sanitaire tegen het VB. Het is echter als appelen met citroenen vergelijken.

Michael Freilich is verbolgen over een interview met  PVDA-lijsttrekster in Borgerhout Zohra Othman (foto 2) dat vrijdag in Gazet van Antwerpen verscheen, volgens Freilich zonder  de nodige “kritische vragen en kanttekeningen daarin, laat staan van enige duiding”. Duiding was er anders wel maar in zijn editoriaal diezelfde dag legde senior writer Lex Moolenaar in de krant uit waarom er geen cordon sanitaire is rond de PVDA. Lex Moolenaar: “Ook al zijn er grote ideologische verschillen tussen sp.a, Groen en PVDA, blijkbaar is er op lokaal vlak meer dat die partijen bindt dan wat hen verdeelt. Als dat kan leiden tot een bestuursakkoord dat wordt gedragen door een democratisch verkozen meerderheid, dan zie ik geen enkel probleem. De PVDA is allang niet meer de dogmatisch-linkse partij die ze was toen ze in 2003 samen met de AEL van Dyab Abou Jahjah naar de kiezer trok als Resist. De voorbije jaren heeft voorzitter Peter Mertens grondig de bezem gehaald door het programma en de huisstijl. De communisten van weleer zijn vuurrode socialisten geworden, met een links-populistisch discours dat doet denken aan dat van de Socialistische Partij in Nederland. Waarom zou er voor zo’n partij geen plaats mogen zijn in ons politieke landschap?”

Voor Michael Freilich is dat allemaal van geen tel. Volgens Michael Freilich is Zohra Othman “de grondlegster van de samenwerking tussen Arabische extremisten en communisten in ons land en staat (ze) al jaar en dag op de bres voor alles wat onze democratische samenleving afwijst. Zij gaf trouwens samen met Abou Jahjah een pamflet uit bij EPO waarbij de sympathie voor zelfmoordterroristen nooit veraf was.” Een ander probleem: “In het verleden vroeg Othman in een brief aan de Joodse gemeenschap of die zich eens eindelijk zouden distantiëren van het moorddadige regime in Israël.” Na Othmans binnen- en buitenlandse verplaatsingen getraceerd te hebben besluit Michael Freilich met: “Als we consequent zijn en de boodschap willen uitsturen dat extremistische partijen geen plaats hebben in onze maatschappij, dan zouden we er ook best aan doen om ook deze oproerkraaiers uit te sluiten van deelname aan de macht. Het waren vooral de partijen Groen en sp.a die er als de kippen bij waren om het cordon tegen het Vlaams Belang in te voeren en te blijven handhaven. Ik reken er dan ook op dat ze over dezelfde rechtlijnigheid beschikken ten aanzien van de PVDA, een partij die onze democratische waarden evenmin hoog in het vaandel draagt, getuige hun steun aan dictatoriale regimes in Cuba, Noord-Korea en elders.”

 

Michael Freilich vergist zich. Over de steun van de PVDA aan wie dan ook spreken we ons niet uit. We volgen de PVDA slechts op afstand, en de PVDA is trouwens groot genoeg om zichzelf te verdedigen. Het cordon sanitaire tegen het VB, waar Freilich naar verwijst, kennen we wel. Elke vergelijking loopt mank. Een cordon sanitaire tegen de PVDA omwille van steun aan buitenlandse regimes en partijen? Het cordon sanitaire tegen het VB is nooit afgesproken omwille van de contacten van het VB met om het even welk regime of welke buitenlandse partij ook. Ook al is de goegemeente niet gelukkig met de buitenlandse vrienden van het VB. Een cordon sanitaire tegen de PVDA omdat het een extremistische partij is? Het cordon sanitaire tegen het VB is nooit afgesproken omdat het VB een extremistische partij is. Extremisme is niet strafbaar, en als extremisme niet meer zou kunnen zou men bijvoorbeeld ook GAIA en vele anderen moeten vervolgen. Waarom is er dan wel een cordon sanitaire afgesproken tegen het VB? Omdat het VB een racistische partij is, wat toen de resolutie hierover in de Vlaamse Raad op 19 november 1992 werd goedgekeurd enkele maanden tevoren nog was gebleken met het zeventigpuntenplan dat op een VB-colloquium op 6 juni 1992 werd voorgesteld. Wat later door een rechtbank bevestigd werd. Racisme is strafbaar, in tegenstelling tot extremisme. En is de PVDA racistisch? Geenszins. De PVDA loopt voorop in de strijd tegen het racisme.

 

Het is het goed recht van de hoofdredacteur van Joods Actueel om op te roepen de PVDA niet op te nemen in de bestuursmeerderheid van het Antwerpse district Borgerhout. Al zien we niet goed in wat dit met de core business van Joods Actueel te maken heeft. Maar morele chantage richting SP.A en Groen omwille van een vergelijking die mank loopt, waarbij nog eens een loopje wordt genomen met de betekenis van het ‘cordon sanitaire’. Dat niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire, borgerhout, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.