13-11-12

PHILIP CLAEYS: DE VIERDE KANDIDAAT

Het VB heeft mandatarissen in de vier parlementen, de veredelde gemeenteraad van het hoofdstedelijk gewest laten we even buiten beschouwing. In elk van die parlementen is er wel iemand die denkt dat hij de beste volgende VB-voorzitter is. Na Gerolf Annemans (Kamer van Volksvertegenwoordigers), Bart Laeremans (Senaat) en Chris Janssens (Vlaams Parlement) heeft ter elfder ure ook Philip Claeys (Europees Parlement) zich kandidaat gesteld.

 

Dat Philip Claeys het beste VB-Europarlementslid is, leidt geen twijfel. Na het bij het VB opstappen van Frank Vanhecke is Philip Claeys nog het enige VB-Europarlementslid. Philip Claeys (47 j., foto 1) was als student actief bij de NSV, en tussen 1995 en 1999 voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). In 1995 werd hij fractiesecretaris van het Vlaams Blok in het Vlaams Parlement, in 1999 hoofdredacteur van het Vlaams Blok Magazine en in 2003 Europarlementslid in opvolging van Karel Dillen. Philip Claeys is voorlopig ook nog gemeenteraadslid in Overijse. Spijts hij lijsttrekker was, werd hij op 14 oktober niet herkozen. Marc Spruyt situeert Philip Claeys als “een buddy van Frank Vanhecke”; Tom Cochez noemt Philip Claeys “de meest trouwe luitenant van Filip Dewinter”.

 

Zeker is dat Philip Claeys een gladde jongen is, die de eerste is om uitgestuurd te worden voor internationale contacten. Twee jaar geleden bijvoorbeeld reisde hij naar Japan om er deel te nemen aan een conferentie waarvoor ook uitgenodigd waren: het Franse Front National, het radicaalrechtse Hongaarse Jobbik, het neofascistische Italiaanse Fiamma Tricolore, het racistische Bulgaarse Ataka en nog een paar andere dergelijke lieverds. Gastheer was de extreemrechtse Japanse groupuscule Nippon Issuikai. Philip Claeys bracht in Japan ook, samen met Jean-Marie Le Pen, een bezoek aan de omstreden begraafplaats Yasukini. Omstreden omwille van de oorlogsmisdadigers die er gehuldigd worden. De deelname aan de conferentie in Japan en het programma daar werd door het VB zoveel als mogelijk geheimgehouden, maar lekte toch uit.

 

Wie welke standpunten heeft over de toekomst van het Vlaams Belang wil men ook zoveel mogelijk stilhouden. “Het partijbestuur van het Vlaams Belang heeft deze ochtend kennis genomen van vier kandidaturen voor het voorzitterschap van het Vlaams Bedlang”, luidde het gisteren in een persmededeling. “Hun visie over de toekomst van de partij is grotendeels gelijklopend. De kandidaten zullen in de loop van de volgende dagen samen zitten en in alle sereniteit overleg plegen. Het is de partijraad van het Vlaams Belang die op 1 december een kandidaat moet aanduiden, die dan voorgedragen wordt aan een ledencongres. De kandidaten en het partijbestuur zullen het debat niet in de media voeren, maar binnen de partij.” Exit dus het scenario waarbij het partijbureau gisteren Gerolf Annemans als 'consensuskandidaat' naar voren zou schuiven.

 

Bij een poll op de met het VB sympathiserende blog Angeltjes hadden Gerolf Annemans en Philip Claeys gisterenavond ongeveer evenveel stemmen, met elk meer dan 100 stemmen. De twee andere kandidaten kwamen er niet aan te pas. Als Annemans en Claeys ook op de VB-partijraad evenveel stemmen zouden halen, kan een partijtje armworstelen (foto 2) nog altijd de uitkomst bieden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: claeys, valkeniers, annemans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.