15-11-12

SOLIDARITEIT MET DE ANTIFASCISTISCHE PATROUILLES

Sinds leden van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) naar het Griekse parlement afgevaardigd werden, is de straatterreur van deze bende neonazi’s nog toegenomen. Het aantal aanvallen tegen migranten en winkeltjes van migranten is explosief gestegen, evenals de aanvallen op linkse initiatieven. De politie kijkt de andere kant uit, als ze al niet meewerkt met de neonazi’s. Als reactie hierop hebben antifascisten een drietal motorpatrouilles gehouden (zie vanaf 5’33” op deze video die verder ook een overzicht biedt van de fascistische en antifascistische acties in Griekenland. Het verwijzen naar deze video houdt niet in dat we het eens zijn met alle gehanteerde methoden en oproepen, ook niet van links).

 

Met een 120 mensen op een 80-tal moto’s zijn de motorpatrouilles door de wijken van Athene gereden om te protesteren tegen het racistische geweld. Tijdens de derde patrouille, zondag 30 september, is een groep neonazi’s gespot die een door migranten opengehouden winkel aan het vernielen waren. Er werd hierbij ingegrepen en de neonazi’s werden succesvol gestopt en verjaagd. In de afloop hiervan werden de antifascisten al snel aangevallen door een Delta-motoreenheid van de Griekse politie. Bij de gevechten die uitbraken zijn uiteindelijk 29 mensen gearresteerd waarvan de helft voor langere tijd werd vastgehouden.

 

Deze antifascisten zijn op het politiebureau vernederd, ernstig mishandeld en gefolterd. Mensen werden wakker gehouden en gedwongen te blijven staan met het hoofd naar de muur, ze werden geslagen, ze kregen stroomschokken, werden gedwongen uit het toilet te drinken, medische verzorging is hen ontzegd… Inmiddels zijn zij allen op borgtocht van 3.000 euro per persoon vrijgelaten, naar Griekse normen een fenomenaal bedrag. De identiteit van de antifascisten is bekend, zodat ze – gezien de nauwe banden tussen de politie en de neonazi’s – de volgende dagen en weken kans lopen op een ‘huisbezoek’ van Chrysi Avgi.

 

In de Griekse media is over de gebeurtenissen rond de motorpatrouilles weinig ruchtbaarheid gegeven. Vanavond komt in Utrecht een Griekse antifascist getuigen (foto, Stieltjesstraat 73 - 20 uur). Niet direct bij de deur vanuit Vlaanderen, maar weet dat de verhalen vanuit Griekenland meer en meer naar buiten komen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.