18-11-12

ACTIE TEGEN UITWIJZING VAN TAMIL-ACTIVIST

Muruganandam Murughathas, Thas voor de vrienden, is dinsdagochtend opgepakt om hem naar Sri Lanka te sturen. Een land waar Tamils zoals Thas ernstig gevaar lopen voor vervolging. Een paar weken terug betoogde Thas in Antwerpen nog mee tegen discriminatie (foto 1). Hij is nu opgesloten in Steenokkerzeel (foto 2).

De 42-jarige Thas was net zijn kinderen aan hun school gaan afzetten, zijn vrouw was al naar haar werk vertrokken. Thas heeft geen geldige verblijfspapieren. Al 18 jaar. Strikt genomen kan zijn verblijf dus niet in ons land, maar na 18 jaar teruggestuurd worden naar een land waar Tamils dreigen gemarteld te worden kan ook niet. Thas had de procedure ingezet om te kunnen huwen: zijn vrouw had haar papierwerk eindelijk in orde kunnen krijgen en heeft een eigen inkomen door werk. Alleen met Thas’ papieren wilde het maar niet vlotten. Maanden wachten op een geboorteakte, de Sri Lankese ambassade in ons land die weigert documenten aan Tamils te bezorgen of bijzonder moeilijk doet vooraleer het maanden later iets van zich laat horen...

Naar schatting vielen er in 2009 meer dan 75.000 doden in een burgeroorlog in Sri Lanka. Militairen gingen over tot aanhoudende bombardementen op ziekenhuizen, scholen, tijdelijke opvangplaatsen en zogenaamde ‘niet-aanvalszones’. Alle 400.000 vluchtelingen werden manu militari overgebracht naar ‘detentiekampen’ zonder enige faciliteiten. In de nasleep van de oorlog, drie jaar later, zijn Tamilsprekende mensen in Sri Lanka nog steeds het slachtoffer van inbreuken op de mensenrechten. Thas is een van de voortrekkers van de internationale campagne Tamil Solidariteit. Hij beperkt zijn activiteiten echter niet tot de Tamilgemeenschap. Hij was de voorbije maanden op tal van stakingspiketten en betogingen, en voerde mee campagne met Rood! in Antwerpen.

 

Thas terugsturen naar Sri Lanka betekent het kapot scheuren van een gezin met kleine kinderen, een gezin dat hier na jarenlange miserie eindelijk uitzicht heeft om aan de toekomst te beginnen bouwen. Het betekent ook dat een politieke activist wordt overgeleverd aan een regime dat voldoende heeft aangetoond hoe het omgaat met al wie het als een bedreiging ziet. Teken de petitie voor de vrijlating van Thas.Thas is lid van de Linkse Socialistische Partij (LSP) en meer nieuws over Thas kan je dan ook vernemen op hun website.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.