21-11-12

ACTIE TEGEN ABSURDE GAS-BOETES EN BESPARINGEN BIJ 'DE LIJN'

De jongeren van het jongerenmedia-agentschap Stampmedia doen het normaal digitaal, maar om af en toe maken ze ook nog een gewoon magazine. Voor het jongste nummer gingen ze op pad om de Gemeentelijke Administratieve Sancties (de GAS-boetes) in kaart te brengen: de absurditeit van een aantal GAS-reglementen, de verhalen van de mensen die op een al even absurde wijze beboet werden, een interview met voormalig minister Luc Van den Bossche die de eerste GAS-boeteswetgeving introduceerde, de verhalen van de GAS-ambtenaren, reacties van jongeren en experten. Een evenwichtig geheel.

 

Natuurlijk trekt de absurditeit van een aantal reglementen de aandacht. In Dendermonde is het verboden op 1 en 2 november de grafzerken schoon te maken. In Schaarbeek is het verboden tapijten of ieder ander voorwerp uit te kloppen of te schudden boven de openbare weg. In Lokeren is het beoefenen van waarzeggen en uitleggen van dromen verboden. In Borgloon moet al wie een openbare vergadering niet in openlucht organiseert dit minstens 48 uur op voorhand aan de burgemeester melden (voor vergaderingen in openlucht geldt nog een andere reglementering, nvdr.). In Hasselt mogen plaatsen bedoeld voor bepaalde spelen of sporten niet gebruikt worden voor andere spelen of sporten.

 

Ook is het in Hasselt verboden op de rug- en zijleuning van openbare banken te zitten. In Mortsel is het verboden aan deuren te bellen of te kloppen met als doel een aalmoes te bekomen. In Dendermonde – samen met Hasselt de kampioen in absurde regeltjes – is het verboden, heimelijk of zonder noodzaak te kloppen of te bellen aan de deuren of vensters van de woningen. In Hasselt is het behalve voor Sinterklaas, Zwarte Piet, de kerstman en de paashaas verboden het gelaat geheel of gedeeltelijk te bedekken. En wat als niet de echte Sinterklaas, Zwarte Piet, kerstman en paashaas het gelaat bedekt?

 

De regeltjes zijn een deel van het verhaal. De toepassing is het andere deel. Een man, hij vierde zijn 75ste verjaardag op het ogenblik van de feiten, werd met 50 euro beboet omdat hij eendjes in een park aan het voederen was. Zijn boete werd later geseponeerd maar sindsdien is hij nooit meer in het park geweest. Twee jongeren die in een al vervuilde hoek een papiertje lieten vallen, kregen daarvoor een waarschuwing van twee GAS-ambtenaren, maar later bleek ook elk nog een boete van 125 euro. Een zakje in een verkeerde vuilnisbak stoppen, kwam op 75 euro te staan. Je kan dat wel aanvechten, maar verder protesteren dan een eerste reactie kost alvast 40 euro. Een man die even toeterde naar zijn vrouw, en naar haar wuifde, kreeg hiervoor 50 euro boete. 

 

Om even bij dat laatste voorbeeld te blijven: zelf ergeren we ons mateloos aan de macho’s, dikke nekken en agressieve chauffeurs die bij het minste toeteren naar een andere autobestuurder, fietser of voetganger. De regels zijn duidelijk: claxonneren mag enkel in geval van dreigend gevaar, en dan nog slechts kort. Beboet die opgefokte chauffeurs, zij die in de regel ook de eersten zijn om te snel te rijden of verkeersagressie te plegen. Maar kort even toeteren en wuiven naar je geliefde, dat moet toch niet beboet worden. Dat verdient eerder een glimlach, een blij gezicht om zoveel hartstocht.

 

Organisaties als de Liga voor Mensenrechten organiseren aanstaande woensdag 28 november een protestactie tegen de GAS-boetes in Elsene. Aan het gemeentehuis van Elsene, Elsensesteenweg 168 in Brussel. Om 13u30. Elsene is een gemeente waar jaarlijks een 6.000 GAS-boetes uitgeschreven worden, en daarom de ideale locatie om te protesteren tegen de absurde toepassing van de GAS-boetes. Overigens ook een vorm van klassenjustitie want voor jongeren en sociaal zwakkeren zijn de GAS-boetes minder gemakkelijk te betalen dan voor de beter gegoede burgers.

 

Op ongeveer hetzelfde ogenblik, woensdag 28 november om 14.00 uur, is er in Antwerpen nog een actie waar we voor 100 % achter staan. De chauffeurs van De Lijn plannen een betoging van de Rooseveltplaats naar de Antwerpse hoofdzetel van De Lijn, in de Grotehondstraat (Antwerpen-Zurenborg), om te protesteren tegen de gevolgen van de besparingen opgelegd door de Vlaamse regering. Hopelijk krijgen ze veel passagiers mee om te betogen. Partijen als de CD&V, N-VA en Open VLD vonden dat De Lijn teveel gesubsidieerd werd. Er moest zestig miljoen euro bespaard worden, en het gevolg zien we nu: afgeschafte lijnen, langere reistijden, langere wachttijden tussen twee verbindingen, overvolle trams en bussen… Beestenwagens zijn het geworden. Andermaal een besparing die het zich beter wanend volk niet treft.

 

Sommige politici mogen denken dat ze goed bezig zijn, het protest zal steeds luider klinken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.