28-11-12

BRUNO VALKENIERS TEVREDEN TERUG IN DE LUWTE

Hij oogt monter en gezond. De stress van de jongste campagne, de bittere uitslag en de interne evaluatie zijn  weg. Zaterdag kiest de VB-partijraad een nieuwe VB-voorzitter, veertien dagen later mag een congres die keuze bekrachtigen. ’t Pallieterke blikt deze week met Bruno Valkeniers (foto) terug en vooruit op het VB-voorzitterschap. Filip Dewinter mocht maandag al hetzelfde doen in Terzake.

 

Bruno Valkeniers over 14 oktober: “De uitslag was een catastrofe in gans Vlaanderen en zeker in Antwerpen. (…) De afstraffing stimuleert de partij om sneller te verjongen, te herbronnen, klaar te staan voor 2014. Ik heb mij meteen teruggetrokken als voorzitter. Ik neem de verantwoordelijkheid op voor onze derde nederlaag op rij, en blijf Vlaams Belang trouw zolang de partij radicaal en consequent Vlaams handelt.”

 

En nu? “We moeten (…) naar de rodage gaan van jonge mensen gecoacht door de senioren. Ik stel mijn ervaring in het bedrijfsleven en in de partij ter beschikking van de nieuwe leidersgeneratie, met namen als onder meer Barbara Pas, Chris Janssens, Tom van Grieken. Zij kunnen Vlaams Belang, met een eigen stijl, op een frisse manier brengen naar de jonge generatie die eerder conservatief is wat waarden betreft en progressief wat staatshuishouding betreft.”

 

Eigen toekomst? “Ik vervul mijn mandaat in het federale parlement tot en met 2014 en zal daar nu meer tijd voor hebben. Ik ben een trouwe partijman. Als in 2014 blijkt dat er plaats moet zijn voor het jonge talent, dan verzaak ik graag aan een parlementair mandaat. (…) Ook ga ik mij opnieuw wat meer met de zakenwereld bezighouden. Tot spijt van wie het anders zou willen: mijn sociale netwerk is de voorbije vijf jaar intact gebleven.”

 

De overstap vanuit het zakenleven. “Overstappen van Hessennatie naar het Vlaams Belang was een cultuurschok. (…) In de politiek heb je nooit de luwte, altijd schijnen de lampen. In het bedrijfsleven bouw je de luwte in, en stap je in het licht op het moment dat je klaar bent voor actie. Ik heb die rol (= VB-voorzitter worden, nvdr.) op mij genomen omwille van mijn Vlaams idealisme, mijn geloof in de partij en het programma. Noem dat overdreven, oubollig, raar, het kan mij niet schelen, het was en is zo.”

 

Wat moet er veranderen in de politiek? “De politici van alle partijen mogen hun kiezers niet achterna lopen. Een politicus dient ook te sturen, te leiden, te durven. Neem het discours van N-VA over het confederalisme. Die zoetwaterformule wordt door haar aangeprezen, want er zou geen Vlaamse meerderheid voor onafhankelijkheid zijn. Denk je dat de Québecqois, de Schotten, de Catalanen, de Basken zo braaf, mak en slap redeneren?”

 

De affaire-Marie-Rose Morel. “Dat was het absolute dieptepunt. Elke relatie van dat soort aan de top van een onderneming of van een partij is fataal. Je gaat voor ideeën en de persoonlijke ambitie moet daaraan ondergeschikt blijven. Anderzijds is het leven te kort voor het cultiveren van haat en nijd. Ik draai graag bladzijden om en mijn stelregel is en blijft agree to disagree, kom overeen om van mening te verschillen.”

 

Hoogtepunten. “Een continu hoogtepunt was de trouw, de onbaatzuchtigheid van de militanten, van de Vlaamse bewegers, soms idealistisch van generatie op generatie (…). Ik zal nooit de Vlaamse beweging ridiculiseren zoals Bart De Wever doet, of rechtse flaminganten wandluizen noemen zoals wijlen Hugo Schiltz.”

 

’t Pallieterke gaat op nog meer thema’s in. Wij besluiten met Bruno Valkeniers over de media: “De Vlaamse pers is veel sterker dan in andere landen een onderdeel van het establishment: de macht wordt bewierookt, het ons-kent-ons duwt alle andere beginselen weg. Zielig. Ik wil na mijn voorzitterschap onderzoeken hoe die eenzijdigheid kan gekeerd worden, eventueel door een media-initiatief.”

 

En zo is de cirkel weer rond. Bruno Valkeniers was de man waaraan Freddy Van Gaever dacht om een Vlaamse-rechtse krant zakelijk op poten te zetten. Het werd niets met dat project, en toen werd Bruno Valkeniers VB-voorzitter. Of het met het "media-initiatief" van Bruno Valkeniers nu wel wat wordt, is maar de vraag.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.