01-12-12

WIE VAN DE DRIE ?

Vandaag kiezen de leden van de VB-partijraad hun volgende partijvoorzitter. Gerolf Annemans, Philip Claeys en Bart Laeremans (foto’s) willen elk Bruno Valkeniers opvolgen.

 

Het is niet de eerste keer dat de VB-partijraad mag stemmen over het voorzitterschap. Frank Vanhecke werd in 1996 nog door Karel Dillen aangeduid als volgende partijvoorzitter. Bij een aanpassing van de partijstatuten werd besloten om de partijvoorzitter te verkiezen. Voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen was er niet meer, en Frank Vanhecke kon toch niet helemaal dezelfde bevoegdheid toegekend worden. “De partijvoorzitter wordt in geheime stemming verkozen door de partijraad voor een ambtstermijn van vier jaar. Elk lid van de partijraad kan zich kandidaat stellen”, zo luidt het nu in de eerste paragraaf van de statuten over de wijze van verkiezing van de partijvoorzitter. In 2004 stelde Brussels parlementslid Erland Pison zich ter elfder ure kandidaat voor het VB-partijvoorzitterschap. Frank Vanhecke won de stemming met de vingers in de neus.

 

Toen Filip Dewinter en Gerolf Annemans besloten dat Frank Vanhecke een stap opzij moest zetten, en Bruno Valkeniers in 2008 de nieuwe partijvoorzitter zou worden, was er weer niet echt een stemming. Vier jaar later liggen de kaarten anders. Bruno Valkeniers is blij dat hij het voorzitterschap mag doorgeven, en zijn tot enkele maanden geleden gedoodverfde opvolger Filip Dewinter scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen slechter als nergens anders. Alleen in het kanton Maasmechelen ging het Vlaams Belang nog meer achteruit dan in het kanton Antwerpen. Filip Dewinter mist zo na het burgemeesterschap van Antwerpen ook het partijvoorzitterschap van het Vlaams Belang. Uit zijn schaduw schoten vier kandidaten naar voren om Bruno Valkeniers op te volgen: de al genoemde drie en Limburger Chris Janssens.

 

De jongste en braafste van de vier kandidaten, Chris Janssens, trok op 14 november zijn kandidatuur in. Hij kiest voor Gerolf Annemans, allicht in de hoop om na de verkiezingen in 2014 Annemans te kunnen opvolgen als partijvoorzitter. Het zou ons echter verbazen als tegen dan niet Tom Van Grieken naar voren wordt geschoven als partijvoorzitter. Het scenario voor de VB-partijraad vandaag is dat de drie overblijvende kandidaten elk hun programma voorstellen, een tiental minuten antwoorden op vragen van VB-partijraadleden, waarna gestemd wordt. Haalt geen kandidaat minstens de helft plus één van de geldig uitgebrachte stemmen, is er een tweede stemronde tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde het hoogste aantal stemmen behaalden. Een ledencongres op 16 december moet vervolgens nog wel de keuze van de VB-partijraad bekrachtigen.

 

Bij twee internetpeilingen op vooral door VB-leden bezochte websites bleef telkens Bart Laeremans als derde achter. De ene keer haalde Gerolf Annemans het op Philip Claeys, de andere keer was het Philip Claeys die het haalde op Gerolf Annemans. Maar het is de VB-partijraad die bij geheime stemming mag beslissen. Als iedereen er is, een honderdtal mensen: de leden van het VB-partijbestuur, de VB-parlementsleden (waarbij Filip Dewinter en Gerolf Annemans sterk de hand hebben in de verkiesbare plaatsen, Dewinter voor de Vlaamse parlementsverkiezingen en Annemans voor de federale verkiezingen), de afgevaardigden van de provinciale en regionale VB-structuren (niet zelden VB-personeelsleden), afgevaardigden van de provincieraadsfracties en de Vlaams Belang Jongeren, en onder bepaalde voorwaarden ook oud-parlementsleden en gecoöpteerde partijleden.

 

Een bont gezelschap, want bijvoorbeeld Jan De Beule is één van de VB-partijraadleden. Voorlopig nog (op 14 oktober niet herkozen) gemeenteraadslid in Hamme, de jongste VMO’er ooit, ondervoorzitter van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) die een week geleden nog met groot gemak poulain van het VB-establishment Sam Van Rooy onderuit haalde bij een debat bij het NSV-Antwerpen. Bij de VB-partijkaders ligt De Beule echter minder goed in de markt. Maar wat gaat de VB-partijraad vandaag te horen krijgen van de respectievelijke kandidaten voor de opvolging van Bruno Valkeniers? Volgens het VB-partijbestuur zijn de visies van Gerolf Annemans, Philip Claeys en Bart Laeremans “grotendeels gelijklopend”, en als het VB-partijbestuur dat zegt, gaan wij dat niet betwisten.

 

Als de visies gelijklopend zijn, dan is er nog maar één zaak die telt. Wie krijgt de meeste mannen en vrouwen aan zijn kant, om andere redenen dan een verschil in visie. Een strijd die de voorbije dagen volop gevoerd is en mogelijk nog tot vandaag doorgaat. Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge, die op 11 juli dit jaar bekendmaakte niet langer VB-lid te zijn, twittert maar zelden. Maar gisteren stuurde ze de tweet de wereld in: "@YvesBuysse (die in een tweet zei zeer benieuwd te zijn wat er vandaag uit de (stem)bus zal komen, nvdr.) het moet heeeel belangrijk en spannend zijn: zoals er in de Vlaamse Parlementsfractie gehengeld wordt naar volmachten, dat heb ik nog nooit gezien.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, annemans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.