02-12-12

HEIMWEE NAAR HET GRIEKSE KOLONELSREGIME

Jaarlijks trekken nogal wat Vlamingen voor een deugddoende vakantie naar het Griekse eiland Kreta. We kennen er zelfs een paar die er een huisje hebben gekocht of quasi-permanent huren, en zich er meer thuis voelen dan in Vlaanderen. Vorige zondag werd Kreta echter opgeschrikt door de neofascisten van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’).

 

Chrysi Avgi-parlementslid Christos Pappas ontvouwde op een partijmeeting in het bekende vakantieoord Chersonissos de vlag van het Griekse kolonelsregime. De militaire dictatuur die de democratie in Griekenland uitschakelde en de Griekse bevolking onder de knoet hield van 1967 tot 1974. Op de door de militaire junta gebruikte vlag staan een feniks die uit zijn as herrijst en een soldaat, met daaronder de datum 21 april. De dag in 1967 waarop de kolonels de macht grepen in Griekenland. Het tonen  van de vlag werd op luid applaus onthaald door de aanwezige Chrysi Avgi-militanten (foto 1, video).

 

Ilias Kassidiaris, Chrysi Avgi-parlementslid en -partijwoordvoerder, bekend om zijn slaande argumenten in een televisiedebat, kreeg het aan de stok met de politie omdat die niet genoeg naar zijn goesting optrad tegen de antifascisten die zich verzamelden bij het hotel waar de Chrysi-Avgi-partijmeeting plaatsvond (foto 2). Ilias Kasidiaris zei dat er slachtoffers zouden vallen als de betogers niet verwijderd zouden worden. “Geloof me, je zal dode mensen hebben vanavond”, dreigde Kassidiaris tegenover de politie in een gefilmde discussie (video).

 

Eerder zei Ilias Kassidiaris dat de Chrysi Avgi-parlementsleden gebruik zouden maken van hun parlementaire onschendbaarheid en andere privileges. “We kunnen nu legaal wapens dragen, en zullen niet aangehouden worden bij incidenten”, verduidelijkte Kassidiaris op de partijmeeting in Chersonissos. “Hiermee kunnen we wat meer relaxed zijn bij wat we doen.” De parlementaire onschendbaarheid van Ilias Kassidiaris zelf is evenwel opgeheven wegens de verdenking van deelname aan een gewapende overval.

 

Hoe meer Chrysi Avgi uitdaagt, hoe meer echter het linkse Syrizia bijval krijgt. Syrizia ligt weer voorop in de opiniepeilingen met 23,5 % van de kiesintenties, tegenover 19 % voor regeringspartij Nea Dimokratia en 12 % voor Chrysi Avgi. De andere partijen volgen met elk een 6 % of minder.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.