04-12-12

NIEUWE KOERS VOOR HET VB ? DEWINTER IS GERUSTGESTELD

“Straf eigenlijk”, zei Anke Van dermeersch aan Filip Dewinter. “Die van het AFF schreven over de opvolger voor Bruno: ‘Wie moet het nu worden? Dat moeten ze bij het Vlaams Belang maar zelf uitmaken. Als wij maar goed kunnen lachen met de nieuwe voorzitter.’ En met welke kop staat Gerolf nu in de krant? Vlaams Belang wordt minder grimmig en wel eens grappig.” Filip Dewinter begreep het ook niet.

 

De nieuwe partijvoorzitter was nog onderweg voor het wekelijkse partijbureau, de aanwezigen namen dan maar de kranten door. In zowat elke krant stond een interview met Geweerkolf Ananas, zoals sommigen hem nog kenden uit hun studententijd. Was het niet beter geweest om nu al de vernieuwing door te voeren, vroeg Gazet van Antwerpen. “Er is niet genoeg tijd om de mensen tegen 2014 klaar te stomen”, antwoordde Gerolf. “Daarom koos de partijraad voor iemand die de klappen van de zweep kent en ervaring heeft. Ik zal mij ook volledig toeleggen op de verkiezingscampagne. Dit betekent dat ik ontslag neem als fractieleider in de Kamer.” “Goed nieuws voor mij”, dacht Barbara Pas. De tien andere VB-Kamerleden dachten hetzelfde. “Goed nieuws voor mij.”

 

“Er is geen ideologisch verschil tussen Filip en mij. Het verschil tussen ons is eerder op het gebied van temperament”, stond wat verderop in het interview. Filip Dewinter had niets anders verwacht. Maar wat moest hij met een andere uitspraak van zijn copain de route? “Ik sta voor een meer zakelijk en minder grimmig Vlaams Belang. Wij zullen onszelf blijven, maar op een manier die beter aansluit op de nieuwe tijd.” Wat moest hij daarmee? Dewinter zou het hem eens vragen. Als er iemand mee is met zijn tijd is het toch wel Dewinter, hoe vaak twittert FDW_VB niet in vergelijking met gannemans?

 

“We zullen op een sluwe en handige manier uit ons hoekje komen en tonen dat we niet de extremisten zijn zoals iedereen zegt”, wordt Gerolf Annemans geciteerd in Het Laatste Nieuws. En: “Men heeft mij altijd gezegd dat ik in de verkeerde partij zat om carrière te maken. Ik zal dit voorzitterschap dus op my way invullen.” Wat krijgen we nu, vroeg Filip zich enigszins bezorgd af. “Annemans lijkt alvast niet van plan al te veel aan het partijprogramma te morrelen”, stelt de journalist van Het Laatste Nieuws Dewinter gerust. “Hij wil de partij wel profileren als dé eurokritische partij van Vlaanderen, het streven naar een onafhankelijk Vlaanderen in de verf zetten en de sociaaleconomische standpunten meer op tafel gooien. Dat moet ook de vele dorpen aanspreken die niet meteen met onveiligheid en migranten kampen, traditioneel dé thema’s van het VB.”

 

Over naar zusterkrant De Morgen. Het ranzige randje verdwijnt?, wil de krant weten. Geen guerilla-acties meer zoals Zwan-worstjes gooien naar kinderen op een halalbarbeque? Gerolf Annemans: “Al die extremistische etiketten vind ik niet leuk. En evenmin correct. Ik wil die perceptie bestrijden. De etiketten kloppen niet. De actie met de Zwan-worstjes was een spontane actie van enkele jongeren, maar kwam inderdaad verkeerd over. We zullen onze communicatie beter stroomlijnen. Vlaams Belang kan zowat elke dag persaandacht krijgen via spectaculaire acties. Maar willen we dat nog? We moeten de discipline opbrengen om dat niet altijd te doen. Vlaams Belang is ook meer dan anti-islam.” Gelukkig dat Gerolf niet alles weet, dacht Filip. Hij had vooraf zijn toestemming gegeven, en de jongeren als Tim Willekens en Tom Van Grieken die de actie uitvoerden waren stuk voor stuk VB-personeelsleden.

 

En wat vertelt Gerolf in De Standaard, krant die altijd een goede band heeft gehad met Annemans? “Binnen anderhalf jaar wil ik dat de ganse partij vernieuwd is met frisse gezichten – daaronder valt ook de partijraad en het partijbestuur. Dat moet een andere schwung opleveren. Ik wil een vinnig Vlaams Belang, dat vurig en duidelijk is. En dat grappig is, minder grimmig. Ik wil af van het verwijt dat we extreemrechts zouden zijn.” Daar was Gerolf weer met zijn ‘Ik wil af van dat extreemrechts-etiket’. Het was toch uitgerekend Gerolf die Marie-Rose Morel verweet dat ze leed aan het ‘schouderklopjesvirus’. Politieke tegenstanders, professoren en journalisten die Annemans de hemel in prezen, en Dewinter verafschuwden. Gerolf zei altijd dat dat gevaarlijk was, en hij zich er dan ook niets van aantrok. En nu wil hij af van dat etiket extreemrechts. Terwijl hij niet wil morrelen aan het VB-programma. Dewinter begreep er niets meer van.

 

Net toen Dewinter zich afvroeg hoe Annemans dan wel “grappig, minder grimmig” uit de hoek zou komen, kwam de nieuwe partijvoorzitter aangeschoten het partijbureau binnen. De Egyptische moslimbroeders indachtig, had hij zich verkleed als de ayatollah van het Vlaamse broederschap (foto). “Parbleu…”, zei Filip Dewinter. “Maar ik ben toch ook al eens grappig uit de hoek gekomen. Herinnert Gerolf zich mijn anti-moskeelied niet?” Gerustgesteld dat het niet meer dan dat is, pakte Dewinter zijn kranten bijeen, liet hij het VB-partijbureau voor wat het waard is, en vertrok hij naar Malaga waar vanavond Anderlecht een voetbalwedstrijd speelt in het kader van de Champions League.

 

Dewinter die gewoonlijk rondhangt bij Beerschot en Antwerp werd eerder al gesignaleerd op de eretribune van Anderlecht. Op kosten van bpost. Voor alle propaganda die het VB jaarlijks verstuurt, mag er iets in ruil staan. En dan is het Filip Dewinter die langsgaat. Gerolf Annemans mag intussen de clown uithangen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.