05-12-12

BART DE WEVER DOET WAT HIJ ANDEREN VERWIJT

Uitgerekend op het ogenblik dat de Gerolf Annemans zijn partij “minder grimmig en wel eens grappig” uit de hoek wil laten komen, gaat Bart De Wever (foto 1) weer eens met de voeten vooruit.

 

Van het De Coninckplein in Antwerpen (genoemd naar Pieter De Coninck) het Herman De Coninckplein maken (naar de vijftien jaar geleden overleden Antwerpse dichter)? “Ik heb zelden zo’n idioot voorstel gehoord”, zei Bart De Wever maandag op Radio 1. En: “Dit is een politieke aanval op het Vlaamse bewustzijn. Het is een van de domste dingen die ik in jaren heb gehoord in de Vlaamse culturele sector, en dat wil wat zeggen.” Gelukkig leverde Tom Lanoye een magistrale repliek, die ons overigens meer leerde over Hendrik Conscience dan we onthouden hebben van onze schooljaren. Dat Bart De Wever afwijst dat het De Coninckplein, waar de grootste Antwerpse bibliotheek en het belangrijkste kunstencentrum voor literatuur huizen, het Herman De Coninckplein zou worden, dat is natuurlijk zijn goed recht en niemand die dat ter discussie stelt. Het kunstencentrum Behoud de Begeerte heeft trouwens van meet af aan gezegd open te staan voor andere ideeën om Herman De Coninck te huldigen. Maar de toon waarop Bart de Wever dit zei… dat is niet de toon van een burgemeester die mensen wil verenigen. “Ik weet niet wat er met Bart De Wever aan de hand is”, schreef Tom Naegels gisteren op Facebook, “maar de sympathieke, intelligente en zelfrelativerende man van enkele jaren geleden heeft plaatsgemaakt voor een keiharde, dominante, hardvochtige tiran, die zichzelf permanent vervreemdt van grote groepen mensen die hij zes jaar zal moeten besturen.”

 

Tom Naegels postte het op de Facebook-pagina van Geert Van Cleemput, voormalig hoofd van de VB-studiedienst, nu N-VA’er. Geert Van Cleemput, regelmatig AFF-artikels delend met zijn Facebook-vrienden maar evengoed tegenstander van het AFF als van de politieke scherpslijper in Tom Lanoye. De N-VA-vrienden van Geert Van Cleemput lieten zich overigens eens goed gaan op Facebook. Antwerpenaar André Peetroons over Tom Lanoye: “media geil manneke ga terug naar zuid afrika !!”. André Peetroons weet het blijkbaar niet, maar Tom Lanoye is momenteel in Zuid-Afrika. Hij schreef zijn repliek vanuit Kaapstad. Bestuurslid en ledenverantwoordelijke van de N-VA in Mechelen Walter Swinnen reageerde met: “Zouden ze in Antwerpen de Hoge Maai (bedoeld wordt: Hooge Maey, nvdr.) niet beter hernoemen en het het Tom Lanoye stort noemen.” (printscreen). Natuurlijk mogen mensen van mening verschillen met Tom Lanoye, maar om hem dan meteen het recht op verblijf in het land waar hij geboren is te ontzeggen of hem te vereenzelvigen met een stort?

 

Dokteres en N-VA-sympathisante uit Kalmthout Linda Ravaeys heeft ook een voorspelbare reactie gepost: “Als ze vinden dat ze met Vlaanderen niets te maken hebben, dan moeten ze alle subsidies die ze krijgen van de Vlaamse overheid maar opzeggen.” Karim Van Overmeire, ex-VB’er, nu N-VA-Kamerlid en binnenkort ook schepen voor Vlaams Karakter in Aalst zei het Ravaeys voor in een interview in De Standaard van 24 november 2012 (foto 2). We kunnen dan even gemakkelijk zeggen: waarom wijzen de Vlaams-nationalistische partijen dan niet de federale partijsubsidies af, als België toch een staat is die ze liefst zien verdwijnen of verdampen? “Waarom heeft hij zijn voorstel niet eerder gedaan toen PJ (Patrick Janssens, nvdr.) nog van A (Antwerpen, nvdr.) was?”, schrijft Ravaeys verder nog zonder enige kennis van zaken. Het idee van Behoud de Begeerte is op 9 oktober voorgelegd aan de familie van de overleden Herman De Coninck, vijf dagen vóór bekend werd wie de volgende burgemeester van Antwerpen zou worden.

 

Maar nogmaals, het is vooral de toon die stoort. Van het N-VA-voetvolk zowel als van De Grote Leider. “Het klopt dat je als burgemeester een zekere voorzichtigheid aan de dag moet leggen”, zegt Bart De Wever in Gazet van Antwerpen. “Je moet namens de coalitie spreken. Toch blijf ik een politicus die nu eenmaal niet gekend is voor zijn sibillijnse (= raadselachtige, nvdr.) stijl.” Niemand vraagt dat Bart De Wever zich “sibillijns” uitdrukt. Het zou zelfs helpen als hij klaar en duidelijk zegt hoe hij de onafhankelijke Vlaamse republiek wil vestigen, nog altijd het allereerste punt in de statuten van de N-VA. Het zou ook handig zijn als hij eens zegt waar hij in dat onafhankelijke Vlaanderen blijft met ‘de hoofdstad van Vlaanderen’, Brussel.

 

Het zou echter ook aan te bevelen zijn dat Bart De Wever rekening houdt met wat hij anderen verwijt. Gisteren liet Bart De Wever in zijn tweewekelijkse column in De Standaard zijn licht schijnen over het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië. “De weinig empathische reactie van Madrid voedt de escalatie in Catalonië steeds meer”, schreef De Wever. Vertaal dat naar Antwerpen: “De weinig empathische reactie van Bart De Wever voedt de escalatie met de culturele wereld steeds meer.” Is dat wat de volgende burgemeester van Antwerpen wil? Dat is natuurlijk ook een middel om zich van de sympathie van een deel van de bevolking te verzekeren, maar dat is dan wel heel plat. Je verwacht zoiets van Dewinter, maar De Wever is al geen haar beter.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, cultuur |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.