16-12-12

GEEN RESPECT VOOR A MET BART DE WEVER EN LIESBETH HOMANS

Je kan dit weekend geen krant openslaan of er staat een interview in met Bart De Wever (Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, De Standaard) of met Liesbeth Homans (De Morgen) of met beiden (Het Nieuwsblad). De Tijd hebben we niet gekocht, maar op de voorpagina (!) daar werd een boekrecensie geschreven door Bart De Wever aangekondigd.

 

Een eerste vaststelling – we zullen ons beperken tot drie – is dat Tom Lanoye blijkbaar een maatstaf is geworden voor Bart De Wever. “Ik word elke ochtend wakker in het besef dat het verdriet daarover (dat er een andere coalitie aan de macht komt in Antwerpen, nvdr.) in sommige Antwerpse kringen onpeilbaar is”, zegt Bart De Wever in De Standaard waarschijnlijk niet zonder enige ironie. “Ik wil daar in bepaalde mate zelf rekening mee houden. Ik zal mijn mond uitwassen met zeep, echt waar. Maar ik ga echt niet voor elke beslissing de goedkeuring vragen van Lanoye: ‘En Tom, vind jij het ook goed?’” Even later: “In mijn fractie zetelt iemand van Turkse afkomst, iemand van Marokkaanse afkomst en iemand van de Joodse Gemeenschap. Wij hebben ook het allereerste gemeenteraadslid dat openlijk gay is. En toch hangt men het beeld op van een partij die uit blanke, conservatieve, rechtse en bekrompen mensen bestaat. Mensen die elke dag met een groene parka, een ringbaard en een pijp volksliederen zingen.” Klinkt gezellig, maar dat hebben wij nergens gelezen merkt De Standaard op. “Dan moet u de tekst die Tom Lanoye vorige week op papier zette nog maar eens grondig bekijken.” In Het Laatste Nieuws vraagt men tot welk niveau het Nederlands moet zijn om toegang te krijgen tot een sociale woning. Bart De Wever: “Daar kan ik niet op antwoorden. Wat heb je nodig om te communiceren met je buren uit 98 landen? Mensen moeten begrijpen wanneer de vuilbakken buiten moeten staan, geen roman van Tom Lanoye kunnen lezen.”

 

In De Morgen, zelf al een krant die niet overloopt van sympathie voor de vakbonden, haalt Liesbeth Homans uit naar de vakbonden. Liesbeth Homans: “Je gaat uit van de kracht van de mensen zelf om samen iets te doen, niet van de overheid die alles doet voor de mensen. Dat kan een scoutsgroep zijn, een partij…” Een vakbond ook? “Nee, dat gaat niet over vakbonden. Laat dat duidelijk zijn.” Waarom? “Ik wil geen uitspraken doen of ze in het verleden al dan niet nut hebben gehad. Maar wat ze tegenwoordig doen, pffft. Waarom moeten zij de werkloosheidsuitkeringen uitbetalen? Ik vind dat niet echt goed.” Zij brengen toch ook werknemers samen? “Goed geprobeerd, maar je zult mij niet verleiden tot de uitspraak dat ik vakbonden goed vond. Opkomen voor de rechten van werknemers is goed. Maar waarom moeten de werkgevers beschouwd worden als grote parasieten? Dat zijn wel de mensen die voor de werkgelegenheid en de zuurstof in de economie zorgen. Neem het akkoord in het district Borgerhout, waar PVDA+ mee bestuurt. Ondernemers zorgen voor overlast, mogen daar en daar niet meer parkeren, mogen geen plastic gebruiken. Wat mogen ze eigenlijk nog wel? Of moeten ze gewoon ophoepelen in een district waar 25 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft?” Dat is wel héél karikaturaal voorstellen van het bestuursakkoord in Borgerhout.

 

De kop boven het interview in De Standaard kan je bij onze illustratie hierboven zien. Bart De Wever in De Standaard: “Links heeft heimwee naar Vlaams Belang. Robert Voorhamme was daar in zijn interview met De Standaard duidelijk over: ‘Er heerst bij ons een zekere teleurstelling over de capaciteiten van Filip Dewinter.’ (…) Een socialist zegt dat de uitslag van extreem-rechts hem is tegengevallen. Dat is toch onvoorstelbaar? Ze vonden het Vlaams Belang altijd fantastisch. Op verkiezingsavond staken ze al die stemmen in de frigo en deden ze gewoon voort.” Tja, moet je rekening houden met de stemmen voor een racistisch programma? Later in het interview komt De Wever nog eens terug op het Vlaams Belang als “ticket naar de macht” voor Links. Voor het gemak van De Wever hebben we het bewuste citaat uit De Standaard van 17 november gescand. Robert Voorhamme zegt twee zaken onderschat te hebben voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen: het succes van links (Groen, PVDA+ en Rood!) en “de leegloop van Vlaams Belang. (ironisch) In die zin heerst bij ons een zekere teleurstelling over de capaciteiten van Filip Dewinter.” We hebben de ‘(ironisch)’ maar zelf in vet gezet, want Bart De Wever leest er al te gemakkelijk over. Robert Voorhamme denkt wel anders dan anderen over hoe je het Vlaams Belang zo klein mogelijk kan krijgen, maar dat hij het Vlaams Belang zo klein mogelijk wil, daar kan geen misvatting over bestaan. Tenzij je kwaadaardig bent.

 

Bart De Wever en Liesbeth Homans die zich respectievelijk uitspreken tegen Tom Lanoye en de vakbonden, dat was te verwachten. Bart De Wever en Liesbeth Homans die andere politieke opinies, zoals uitgedrukt in het Borgerhoutse bestuursakkoord en belichaamt door Robert Voorhamme, karikaturiseren, het getuigt niet van respect voor een andere.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, homans, antwerpen, cultuur, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.