23-12-12

DEWINTER ZAKT VERDER IN TOP-100

De traditie wil dat bij het einde van een jaar teruggeblikt wordt op dat jaar. Wij doen dat steevast vanaf 2 januari, als het jaar helemaal voorbij is. Anderen beginnen daar al half december aan, en een vaste waarde daarbij is De 100 Belgen van het jaar van Het Laatste Nieuws (foto, Filip Dewinter linksonder).

 

Vorige week begon de krant aan De 100 Belgen van 2012 en lang hebben we niet moeten wachten om de hoogst genoteerde Vlaams Belang’er in de lijst te zien opduiken. Toen we in 2005 met deze blog zijn gestart stond Filip Dewinter op nr. 16 in die Top-100. In 2008 en 2009 stond hij op 31; in 2010  op 35. Vorig jaar zakte Filip Dewinter naar de 50ste plaats. Ineens 15 plaatsen achteruit. Dit jaar is Dewinter nog meer en nog sneller gezakt. Hij staat nu op de 71ste plaats. Dit jaar dus nog eens 21 plaatsen achteruitgegaan. Zoals de traditie ook al wil, horen bij de Top-100 enkele eindejaarsvraagjes. Voor Dewinter is dat bijvoorbeeld: wat had hij dit jaar beter niet gedaan?

 

Filip Dewinter: “De lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Cynisch bedoeld, hé. Want ik heb van niks spijt. Ik zou morgen opnieuw hetzelfde doen.” Of hij nog naar het voetbal durft gaan nu Beerschot-supporters hem daar hebben uitgejouwd, is de volgende vraag. Dewinter: “Zeer zeker wel. Ik stond daar zelfs de week nadien alweer terug. Mijn provocatieve aard, zeker?” Heeft hij last van een midlifecrisis nu hij 50 jaar is geworden en een pijnlijk politiek jaar achter de rug heeft? “Ik heb tijd noch aanleg voor zo’n crisis. Mijn inzinking na de nederlaag heeft precies 24 uren geduurd. Ik lijk op dat vlak op Margaret Tatcher: ‘Don’t cry, make your opponents cry.’” Vreest Dewinter niet dat het de laatste keer is dat hij in de Top-100 staat? Dewinter: “Ook al neem ik nu een sabbatjaar om mij te bezinnen, en móét ik wel een toon lager zingen – wat niet in mijn aard ligt –, ik ben er nogal gerust in dat ik er volgend jaar opnieuw in sta.”  Wij ook. Helaas.

 

Overigens wordt Dewinter in de Top-100 opnieuw voorbijgestoken door een ex-VB'er. De voorgaande jaren door Marie-Rose Morel; nu door Karim Van Overmeire (op 66 in de Top-100). Het Laatste Nieuws vroeg de toekomstige schepen van Vlaamse Zaken in Aalst wat het meest terechte verwijt is dat hij het voorbije jaar kreeg. Karim Van Overmeire: "Dat het naïef is om de internationalisering van een stad te willen tegenhouden. Maar ik wil het tóch proberen." Karim Van Overmeire is er niet slimmer op geworden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van overmeire |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.