18-12-12

NORBERT VAN OVERLOOP OVERLEDEN

Vorige vrijdag is in Gent Norbert Van Overloop (56 j., foto 1), PVDA-pionier, advocaat van het volk en auteur van Wiens Belang? (foto 2) overleden. Norbert, ‘Bolle’ voor de vrienden, leed al enkele jaren aan kanker. (Foto uit 2006, het jaar waarin Wiens Belang? verscheen.)

 

Norbert Van Overloop was een antiracist in hart en nieren. Hij stond mee aan de wieg van de petitiebeweging Objectief 479.971. Op 24 november 1991 – Zwarte Zondag – braken de extreemrechtse partijen Vlaams Blok en Front National door. Samen met andere progressieven zette Norbert Van Overloop Objectief 479.917 op, een massacampagne voor gelijke rechten. Doel: evenveel handtekeningen ophalen als extreemrechts stemmen haalde op Zwarte Zondag: 479.971. Op één jaar tijd haalden 12.000 vrijwilligers meer dan 500.000 handtekeningen op, en de campagne klokte uiteindelijk af op 1.000.000 handtekeningen. Maar meer nog dan die score waren de vele duizenden discussies belangrijk, over racisme, discriminatie en gelijke rechten. De petitieactie was tegelijk een enorme sensibiliseringscampagne.

 

Bij het brede publiek is Norbert Van Overloop bij uitstek bekend als de auteur van het boek Wiens Belang?. “Als je honger hebt, pak dan een boek vast”, zegt Bertolt Brecht in een beroemd gedicht, “want je zult zien dat het een wapen is.” Het boek van Norbert Van Overloop wás een wapen. Voor een breed publiek ontmaskerde hij de harde, asociale standpunten van het Vlaams Belang, en legde hij gedreven uit dat de zogenaamde ‘partij van de kleine man’ in werkelijkheid een partij voor de patroons was. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw noemde het “een nuttig en zinvol boek, dat de mensen duidelijk maakt waar het Vlaams Belang echt voor staat”. Meer dan tachtig spreekbeurten gaf Norbert Van Overloop over zijn boek, overal te lande, vooral bij vakbondsafdelingen.

 

Norbert Van Overloop zag de steile opgang van de N-VA met lede ogen aan. Hij broedde al op een nieuw boek over de dreigende splitsing van België, en droomde ervan om naast het Vlaams Belang ook het woekerende nationalisme van antwoord te dienen. Maar daar stak die andere kanker een stokje voor. Zaterdag wordt in Lochristi afscheid genomen van Norbert Van Overloop. De volledige levensloop van Norbert Van Overloop kan je lezen in het afscheidswoord van Tom De Meester.

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam, racisme, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.