20-12-12

BIER IN RUIL VOOR STEMMEN

De Standaard-redacteur Filip Van Ongevalle woont in Ninove en ziet op tegen de kans dat men in Ninove opnieuw naar de stembus moet. En waarom! Hij schreef er gisteren voor zijn krant een pittige beschouwing over. Een mens kan maar beter lachen dan wenen met zijn miserie.

 

Filip Van Ongevalle: “Alle mestkevers nog aan toe, we hebben het vlaggen. En dat vlaggen mag u letterlijk nemen. Enfin, toch in Ninove, het Barbaristan aan de Dender, waar de bewoners binnenkort wellicht opnieuw naar de stembus moeten. Vier maanden lang, van pakweg juni tot oktober stond de stad vol met spuuglelijke vlaggen van Forza Ninove. Het leek alsof het grondgebied veranderd was in een reuzengrote handelsbeurs waar de ene voortuin om nog meer aandacht schreeuwde dan het andere voetpad. Alleen probeerden die vlaggen ons niet te verleiden om producten te kopen, ze stonden er om stemmen te ronselen voor Vlaams Belang, dat in Ninove opkwam onder de oer-Vlaamse naam Forza Ninove. U weet wel: zoals Forza Italia, maar dan zonder dat het rijmt.

 

Ook op het braak(sel)land voor onze deur stond er zo'n collectie wimpels en borden met tronies waar een mens niet vrolijk van wordt als hij de deur uitstapt. De zucht van opluchting die wij slaakten toen de verkiezingen achter de rug waren, kon qua windsterkte dan ook wedijveren met de orkaan Sandy. Zelfs al had Vlaams Belang ruim een kwart van de stemmen gehaald en was de partij met voorsprong de grootste. Het is niet prettig om in een bruin oord te wonen, maar als je er niet om de paar meter mee geconfronteerd wordt, zit je er tenminste niet de hele tijd aan te denken.

 

Tot nu dus. Want Vlaams Belang-lijsttrekker Guy d'Haeseleer, een man die zijn imperium bouwde op simplistische praat en gratis bier voor het volk (rechts op foto 2), had aan de vooravond van de verkiezingen op Facebook beloofd om iedereen te trakteren die kon bewijzen op hem te hebben gestemd. En u weet hoe dat gaat: feestjes aankondigen op Facebook, daar komen vodden van. Denk maar aan het Project X-feest in Haren. In Nederland scoorden ze er het woord van het jaar mee, in Ninove herverkiezingen – maar niet voor het Woord van het Jaar.

 

Ene Rudy Corijn (N-VA), een man van lichte politieke zeden en vele partijen, had na wekenlang onderhandelen namelijk naast de meerderheid gegrepen. Onder het motto ‘Ik niet, dan jullie ook niet' nam hij wraak op de nieuwe bestuursploeg (Open VLD, SP.A, Groen, CD&V) door op de valreep nog een klacht in te dienen tegen de traktatie van d'Haeseleer. Ze werd aanvaard en daardoor is de kans niet onbestaande dat de man die in de fout ging zijn stemmenaantal in de herkansing nog wat kan uitbreiden. Met vlag en wimpel.

 

Om het met Forza zelf te zeggen: Ninove verdient beter. Een gratis pint voor iedereen als het niet zover komt!”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ninove, d'haeseleer, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.