22-12-12

HET LAATSTE WOORD EN GRATIS BIER VOOR HET VLAAMS BELANG

Terwijl maandag bekendgeraakte dat Ninove misschien opnieuw gemeenteraadsverkiezingen moet organiseren omdat de VB-lijsttrekker (nationaal VB-secretaris en -parlementslid) Guy D’haeseleer een pint beloofde aan al wie een foto doorstuurde van een stembrief ingevuld ten gunste van Guy D’haeseleer, werd maandag in Antwerpen de laatste gemeenteraadszitting onder voorzitterschap van Patrick Janssens gehouden (foto 1).

 

Wat is er gezeurd over dat Patrick Janssens weigerde dat de verschillende fracties een dankwoord voor hem zouden uitspreken! Het werd Janssens bijna kwalijk genomen. Men was geërgerd, en het werd breed uitgesmeerd in de plaatselijke tot zelfs de nationale media. Gemeenteraadsleden voor wie het de laatste gemeenteraadszitting was – 32 van de 55 gemeenteraadsleden keren in januari niet meer terug – hoopten in de slipstream van het dankwoord voor Patrick Janssens ook even zelf een dankwoord te krijgen. Maar dat was er dus ook niet. Velen gingen dan ook weg met een wrang gevoel, en naar de traditionele drink aangeboden door het stadsbestuur in café Den Engel ging enkel de Vlaams Belang-delegatie naartoe. Een verloren gelopen SP.A-gemeenteraadslid was er ook nog, en een Open VLD’er, maar voor het overige waren er enkel de troepen van Filip Dewinter en Gerolf Annemans. Verniet, steendood.

 

Had Patrick Janssens de lofbetuigingen aan zijn adres moeten toelaten? Om CD&V’er Marc Van Peel nog eens te horen zeggen dat Patrick Janssens de beste burgemeester is die ze ooit in Antwerpen hebben gehad sinds de Tweede Wereldoorlog? En toch was er een dankwoord op het einde van de gemeenteraadszitting maandagavond. Een dankwoord voor zichzelf. Als laatste mocht immers VB’er Bob Hulstaert (79 j., foto 2) het woord nemen. Het was door de VB-fractie gevraagd, en Patrick Janssens had het toegestaan. Hulstaert herinnerde aan zijn eerste gemeente-raadszitting in 1989. “Het was spitsroeden lopen”, zei hij. Wegens het door het AFF georganiseerde protest. De Zwarte Zondag van 9 oktober 1988, die de Zwarte Zondag van 24 november 1991 voorafging, bracht 10 Vlaams Blok-gemeenteraadsleden in het Antwerps stadhuis. Het toeval wil dat we uitgerekend deze week de rekening voor die protestavond terugvonden: 52.500 frank voor de geluidsinstallatie bij een op de Handschoenmarkt opgetrokken podium, enzomeer. Bob Hulstaert rekende als één van de hoogtepunten in zijn carrière dat hij in de gemeenteraads-zaal ooit het Borms-gedicht van Willem Elsschot heeft kunnen voordragen.

 

Vlak voor Hulstaert had VB’er Wim Wienen zijn laatste interpellatie kunnen houden. Wim Wienen, niet herkozen op 14 oktober 2012 en slechts veertiende opvolger op de VB-lijst, hield een interpellatie over de woninginbraken. Wienen kreeg een omstandig antwoord van Patrick Janssens, maar voor de volledige cijfers van (het nog niet afgelopen) 2012 moest Janssens uiteraard verwijzen naar de volgende bestuursploeg. Alleen zal Wim Wienen, wegens niet herkozen zijn als gemeenteraadslid, die vraag natuurlijk niet meer zelf kunnen stellen. De gewezen Gentenaar, nu Hobokenaar, smokkelde in zijn repliek een appreciatie voor Patrick Janssens in. Wienen zag Janssens, herkozen maar de volgende zes jaar niet zetelend in de gemeenteraad, al terugkeren naar de gemeenteraadszaal en het stadsbestuur. Wim Wienen: “Ik heb het nieuwe bestuursakkoord gelezen, en ik ben ervan overtuigd dat we over zes jaar elkaar hier weer treffen.”

 

Bart De Wever tokkelde intussen onverstoorbaar verder op zijn iPhone. Ook voor hem was het een gemeenteraads-zitting teveel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, hulstaert, wienen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.