19-12-12

‘MUSIC FOR LIFE' TEGEN DEMENTIE

Deze week is het de campagneweek van Studio Brussel en Music for Life tegen dementie. Een pak mensen dragen de Music for Life-badge tegen dementie. Men zou denken: wie kan daar tegen zijn?, maar dat is dan zonder Voorpost gerekend.

 

Voorpost voert traditioneel actie tegen armoede met z11z11z11, tegenhanger van 11.11.11., te lezen als “(Voor ons) zelf, zelf, zelf”. In het Voorpost-blad Revolte van september-oktober legt Bart Vanpachtenbeke uit hoe de Vlamingen kreunen onder de te hoge prijzen voor energie, de Vlaamse armoedecijfers blijven stijgen, de eerste slachtoffers van armoede de kinderen zijn, armoede haar gevolgen heeft voor de gezondheid en het leven als gepensioneerde… Op het mank lopend beleid  van armoedebestrijding van de federale en Vlaamse regering wordt geen kritiek geleverd. Op niet-gouvermentele organisaties (NGO’s) des te meer. Bart Vanpachtenbeke: “Want het is algemeen gekend (sic) dat er enorm veel geld blijft kleven aan handen van directeurs en personeel van NGO’s en nevenorganisaties.”

 

“Desondanks heeft de Vlaming nog nooit zoveel gedoneerd aan ‘goede doelen’ zoals bijvoorbeeld Music for Life van Studio Brussel (vorig jaar met het thema ‘We do give a shit’, waarmee projecten tegen diarree in Nepal, Mozambique, Oeganda, Malawi en Namibië werden gesteund). (…) Waarom massaal doneren aan een organisatie als Music for Life? Is het niet beter een organisatie als z11z11z11, die het schijt krijgt van de zovele corrupte NGO’s en het eigen volk in armoede wil helpen, te steunen? Dit jaar zal Music for Life een project steunen in eigen land, namelijk het expertisecentrum voor dementie in Vlaanderen. Niet zoals vorig jaar in een ‘glazen huis’ met een geldinzamelingproject (…) maar dus wel met een thema dat bij hen past: dementie. Doordat zij immers de problemen in eigen land steeds vergeten, zou men haast denken dat ze aan dementie lijden.”

 

Voorpost die “het schijt krijgt” van acties van anderen, anderen die het verwijt zelf aan dementie te lijden. De toon is weer eens gezet. Dat de huidige actie van Studio Brussel op dementie in Vlaanderen is gericht, volstaat niet voor Voorpost. “Wij lijden niet aan dementie en zijn, in tegendeel, uiterst waakzaam voor de armoedeproblemen in eigen land. Als reactie hierop organiseert Voorpost dan ook al jaren de z11z11z11-actie”, luidt het alternatief. Vorig jaar deelde Voorpost een 220-tal voedselpakketten uit aan Vlamingen in nood. Namen van “Vlamingen of Vlaamse gezinnen (bij voorrang actief of actief geweest in de Vlaamse Beweging) die zo’n kerstpakket kunnen gebruiken”, kunnen nog altijd doorgegeven worden.

 

Bij Voorpost hanteert men dus het principe ‘Eigen Volk Eerst! in het kwadraat’: voorrang voor Vlaamse armen, maar binnen die groep dan ook nog eens voorrang voor zij die actief zijn of waren in de Vlaamse Beweging. We kunnen dat nog begrijpen, maar een actie voorstellen als Armoede bestaat ook bij ons! en zich dan in de praktijk beperken tot de (gewezen) militanten van de Vlaamse Beweging is op een misleidende manier actie voeren. Daarenboven is het voor niets nodig om te kappen op de niet-gouvermentele organisaties, en nog minder op een actie als die van Studio Brussel die dit jaar het probleem van mensen met dementie bij ons onder de aandacht brengt.

 

Twee jaar geleden werd vanuit rechtse hoek binnen het Vlaams Belang uitgehaald naar een VNJ-groep die meedeed met Music for Life. Toen om geld in te zamelen voor weeskinderen ingevolge aids in Afrika. De geviseerde VNJ-groep liet zich overigens niet afleiden door het gezeur. Nu doet Studio Brussel voor het eerst een actie uitsluitend gericht op de Vlaamse bevolking, en nog is het niet goed voor Voorpost.

 

Maar niet iedereen reageert zo chagrijnig. Naar het woord van de nieuwe partijvoorzitter pakt het Vlaams Belang de zaak sluwer aan. De partij riep maandagmiddag haar mandatarissen op om bij de eerstvolgende gemeenteraadszitting en andere vergaderingen een Music for Life-badge te dragen. Wie onmiddellijk daden bij de woorden had verwacht, kwam echter bedrogen uit. Niemand van de nu nog twintigkoppige VB-delegatie droeg maandagavond in de Antwerpse gemeenteraad de Music for Life-badge. Er was anders pers genoeg voor de laatste gemeenteraadszitting onder voorzitterschap van Patrick Janssens. Filip Dewinter, maandagavond evengoed zonder  Music for Life-badge, mag vandaag voor de VB-steun aan Music for Life een plaat laten draaien bij Studio Brussel. Hij koos voor City to City van Gerry Rafferty. Een jeugdherinnering.

 

  • Update. De eerste VB-mandataris met een Music for Life-badge is intussen gesignaleerd: Tanguy Veys in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij kreeg meteen lik op stuk van zijn Vlaamse collega Wim Wienen: “In plaats van een badge zou je beter eens een pak en das aantrekken uit respect voor onze kiezers.” Op de door VB-personeelsleden en mensen uit verwante clubjes (Voorpost...) onderhouden website RechtsActueel wordt ook uitgehaald naar Music for Life. Professor Carl  Devos liet vandaag aan zijn studenten met een Music for Life-badge weten welke twee van de veertien hoofdstukken uit hun cursus ze niet moeten kennen voor hun examen. Intussen is het nieuws over welke twee hoofdstukken al verder verspreid. Voor RechtsActueel is het de gelegenheid om Music for Life te omschrijven als “een linksig solidariteitsproject”. We willen Studio Brussel en Music for Life met hun actie tegen dementie niet in een bepaalde politieke hoek stoppen, maar waar RechtsActueel voor staat, is wel duidelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.