26-12-12

SOCIAAL ZIJN EN RACISTISCH ZIJN GAAN NIET SAMEN

Media hebben nogal eens de neiging om te focussen op wat nieuw is, en dan geen aandacht te schenken aan wat blijft. Ook Vlaams Belang ontdekt het thema armoede kopte vorige week een krant. Vlaams Belang profileert zich als ‘sociale volkspartij’ titelde een andere krant. VB verwoed op zoek naar een ‘zacht’ imago luidde het bij een derde krant. Wat is er aan de hand? En is zoveel aandacht voor het ‘nieuwe’ terecht?

 

Vorige woensdag stelde Filip Dewinter het krantje Antwerpse Volksgazet voor (foto 1). Tijdens de verkiezingscampagne was het een eerste keer verschenen, toen nog op blinkend papier en met felle kleuren. Nu is het druktechnisch allemaal wat soberder. De schreeuwerige koppen zijn gebleven. Centraal thema is Armoede bestaat ook bij ons!, maar andere thema’s worden niet vergeten: Het Vlaams Belang blijft meer dan ooit nodig!, Stop minimaliseren en doodzwijgen misdaad!, Geld om te investeren is op!, Dierenmishandeling is geen kunst!, (in de editie Deurne:) Klaar voor zes jaar constructieve oppositie!... De krant is een werkstuk van Wim Van Osselaer en Bert Deckers, en ze hadden nog een hele doos uitroeptekens in voorraad. Bij het artikel over het Vlaams Belang dat acties voor degelijk en kwaliteitsvol openbaar vervoer steunt, verzuimen ze uiteraard te vermelden dat het Vlaams Belang een betere dienstverlening van De Lijn wil… door de reizigers meer te laten betalen.

 

Tweede punt op de persconferentie vorige woensdag was het voorstellen van de actie ‘Vlaamse solidariteit - Vlamingen helpen Vlamingen’. Maandag 21 januari start het Vlaams Belang met het uitdelen van voedselpakketten. Wie niet bederfbare etenswaren heeft, kan ze gaan afgeven op het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Maar niet te rap: in deze dagen tussen Kerst en Nieuwjaar is het secretariaat gesloten. De opbrengst wordt verdeeld in een zak met Vlaams Belang-logo. Op dinsdag, donderdag en vrijdag wordt op het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat bovendien een maaltijd aangeboden voor de prijs van 6 euro. In een stad waar het nieuwe bestuursakkoord sociale restaurants geen prioriteit noemt, een goed initiatief… ware het niet dat vlakbij, in een straat parallel aan de Van Maerlantstraat, een sociaal restaurant is dat openblijft, en voor gepensioneerden en armen fatsoenlijke maaltijden goedkoper serveert dan bij het Vlaams Belang.

 

Derde punt op de agenda: de Vlaams Belang-voorstellen voor armoedebestrijding. Wat wil de partij van Dewinter, of is het Annemans? Whatever. 1. Immigratiestop/vestigingsstop voor kansarme nieuwkomers. Een aloud VB-standpunt dus. 2. Meer bestrijding (sociale) fraude, zodat de schaarse middelen efficiënter worden ingezet. Hier is een vergelijk mogelijk met de N-VA die bij armoedebestrijding ook meteen denkt aan fraudebestrijding. 3. Sociale voorzieningen voor eigen volk eerst. Een aloud VB-standpunt dus. 4. Beter georganiseerde noodhulp via ‘Fonds voor Vlaamse solidariteit’. Meer noodhulp, waar inderdaad een behoefte aan is los van dat er vooral ook structurele oplossingen moeten komen. 5. Betaalbare sociale woonflats voor onze Vlaamse ouderen. En wat met de andere hier wonende ouderen? 6. Dienstverlening voor minderbegoeden: publieke badhuizen openen, aantal sociale restaurants behouden en uitbreiden. 7. Meer aandacht voor goed budgetbeheer. 8. Meldpunt voor detectie verborgen armoede oprichten. 9. Meer informatie over rechten/automatische toekenning rechten. 10. Meer steun voor gezinnen met kinderen en verhoging aanbod betaalbare woningen voor gezinnen met kinderen.

 

Het valt meteen op dat de voorstellen met een racistische haak aan helemaal vooraan staan, en we achteraan pas de voorstellen vinden waar velen kunnen achter staan. Echter alleen Het Laatste Nieuws zette dat in de kijker. De sociale draai van het Vlaams Belang? Stel je er niet teveel van voor. Sociaal zijn en racistisch blijven gaan niet samen. Wat overigens ook blijft – het vierde punt van de VB-persconferentie – is dat Filip Dewinter VB-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad blijft. De met de hulp van slecht functionerende stemcomputers met verdacht veel voorkeurstemmen verkozen Nick De Wilde (de volstrekt onbekende veertiende op de lijst, verkozen met de derde meeste voorkeurstemmen) staat zijn plaatsje in de Antwerpse gemeenteraad af ten voordele van eerste opvolger (en derde op de kandidatenlijst) Wim Van Osselaer (links op foto 2, VB-personeelslid die de feitelijke auteur is van het officieel door Filip Dewinter geschreven Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie).

 

In ruil mag Nick De Wilde naar de (publiek minder zichtbare, maar minstens evengoed betaalde) OCMW-raad. Het versluizen van Nick De Wilde, een man die aan inhoud en werkkracht niet kan tippen aan Wim Van Osselaer, zegt ook iets over de prioriteit die het VB hecht aan een goed OCMW-beleid.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, antwerpen, dewinter, van osselaer |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.