28-01-13

VOORPOST: BIJSNIJDEN FOTO VERBERGT NAZI-SYMPATHIEËN

Als wij laatst schreven dat Voorpost kleiner maar radicaler wordt, dan is het natuurlijk niet dat Voorpost vroeger engelenkoor was. Bij Vlaams-nationalistische betogingen zingt Voorpost bijvoorbeeld wel eens uit volle borst het VMO-lied, het lied van de wegens een veroordeling als privé-militie ontbonden Vlaamse Militanten Orde.

 

Andere keren probeert men de extreemrechtse roots te verdoezelen. Wie naar het verslag van de jongste IJzerwake bij Voorpost surft, vindt daar een foto van Voorpost-militant Reinhard D. die graag de rug van zijn T-shirt toont omwille van de slogan ‘Rechts zonder complexen’ (foto 1). Rechts is D. wel degelijk. Meer zelfs. De foto die Voorpost publiceert is keurig bijgesneden zodat je niet de tatoeage ziet aan zijn rechterarm, aan de binnenkant van de pols. Daar staat een ‘88’ met een lauwerkrans (foto 2). De dubbele acht met een lauwerkrans verwijst naar tweemaal de achtste letter van het alfabet, zijnde HH, wat staat voor Heil Hitler. Een in neonazistische kringen veel gebruikte symboliek.

 

Het bijsnijden van de foto doet denken aan de Sovjet-Unie en China waar foto’s ook wel eens geretoucheerd werden. Maar vroeg of laat komt het hele verhaal toch bovendrijven. En wordt duidelijk wat men probeert te verdoezelen. Nog zoiets. Aanstaande donderdag 31 januari richt Voorpost in Vlaams Huis ‘De Klokke’ in Duffel een infoavond in over CasaPound. CasaPound, door Voorpost op haar website eufemistisch omschreven als een “Italiaanse politieke beweging”. CasaPound-leider Gianluca Ianonne is duidelijker in de omschrijving van zijn politieke beweging. In een interview met het Italiaanse weekblad L’Espresso zei hij: “Wij willen de erfgenamen van het fascisme zijn”.

 

De voorbije week werden in Napels tien CasaPound-leden aangehouden. De Italiaanse politie achterhaalde onder andere dat er plannen waren om een Joodse studente te verkrachten en een juwelierszaak gerund door een Jood in brand te steken. Morgen meer daarover op deze blog, met onder andere een foto van het CasaPound-lokaal in Napels. En wie prijkt daar aan de muur? Come and see tomorrow.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, ijzerwake, casapound |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.