29-12-12

BARTJE OP HET STADHUIS (1)

Bart De Wever heeft de Zuid-Afrikaanse The Davids Family ontvangen op het Antwerps stadhuis. Bart De Wever is pas op 1 januari baas van het Antwerps stadhuis, maar hij is zowat de enige die er dezer dagen nog rondzwerft. Bovendien hebben Vlaams-nationalisten van oudsher contacten met Zuid-Afrika. In de periode van het Apartheidsregime meer dan nu, maar kom. The Davids Family werd hartelijk ontvangen door Bart De Wever (foto).

 

Bart De Wever verwelkomde The Davids Family zelfs in smetteloos Afrikaans. “Welkom in Antwerpen. Ek is bly julle te mag ontvang. Die weer is nie ideaal, en zeker nie so goed soos by julle, waar dit nou somer is.” De uit een township op 45 kilometer van Kaapstad afkomstige The Davids Family heeft in Zuid-Afrika een eigen realityshow op televisie, en is nu twee weken in Antwerpen. Bartje is gecharmeerd door hun levensverhaal. “Het is bijna een kerstverhaal”, zegt hij. “Vader John was in een vorig leven bendelid, maar vond dankzij zijn vrouw Sally het rechte pad.” Hij is nu dominee in de kerk waar zijn gezin elke zondag zingt. “De familie heeft een moeilijk leven gehad en heeft zichzelf eruit weten te tillen.” Het strekt de Antwerpse vagebonden tot voorbeeld. De burgemeester in spe gaf een boek van Axl Peleman met Antwerpse volksliekes als geschenk, en een doos Antwerpse handjes voor elk kind. Over de kersttoespraak van koning Albert II begon Bart De Wever maar niet. In Zuid-Afrika hebben ze een president, maar in vergelijking met Jacob Zulma is Albert II een brave koorknaap.

 

Met de kersttoespraak van de vorst heeft Bartje zich trouwens minstens driemaal mispakt. Eerst wilde hij niet reageren: hij zou niet in de val trappen zich te herkennen in de verwijzing naar populisme en de jaren dertig. Maar ’s anderendaags zag Bartje de kranten, en toen voelde hij de onbedwingbare drang om te reageren. Terwijl als er iets is wat een populist doet, is… reageren in functie van de krantentitels. Fout twee maakte Bart De Wever toen hij sprak over de koning die gekozen heeft voor “een ‘verdelend koningschap’”. Maar als er iemand is die verdeelt, dan is het Bartje himself toch wel. Van “Antwerpen is vanavond toch vooral van ons” in zijn toespraak tot de N-VA-militanten in zaal Zuiderkroon op 14 oktober, wat er niet op verbeterde met Bartjes manier van discussie voeren over het De Coninckplein, tot “de Nieuw-Vlaamse Alliantie (kiest) logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen” in artikel 1 van de N-VA-statuten. Als dat niet verdelen van stad en land is…

 

Derde fout: Bart De Wever legde zijn verklaringen over Albert II voor de beeldmedia af op het Antwerps stadhuis, toch enkel het symbool van het Antwerps stadsbestuur. Bartje had zijn verklaring evengoed, beter zelfs, kunnen afleggen in café Den Bengel. Maar op het stadhuis? Of zouden de coalitiepartners in het nieuwe stadsbestuur het eens geweest zijn met Bartjes kritiek? “Op zo’n kinderachtige manier voeren wij dit debat niet?”, reageerde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. En we kunnen ons niet voorstellen dat een koningsgezinde als Antwerps CD&V-schepen voor Cultuur Philip Heylen het eens zou zijn met wat Bart De Wever op het stadhuis zei over Albert II. Voorstel-De Wever valt op koude steen titelde gisteren een krant over de nieuwe koningskwestie. Dat is jammer want er valt wel wat af te dingen op de positie van de koning en het koningshuis. Maar met wat Bart De Wever ervan maakte, was het slechts goed voor een slechte show.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.