31-12-12

DE AFF-EINDEJAARSPRIJZEN

Op deze laatste dag van het jaar zetten we een paar verdienstelijke mensen en acties in de kijker. Uiteraard op de muziek van Happiness geremixt door Bart De Wever (foto 1). Bij wijze van ludiek jaaroverzicht. Vanaf woensdag 2 januari volgt op deze blog een volledig jaaroverzicht.

 

1.     Beste Jezus-imitatie: Bart De Wever.

2.     Beste Judas-imitatie: Marc “Patrick Janssens is de beste burgemeester ooit” Van Peel.

3.     Beste fluitconcert: De Beerschot-supporters die Filip Dewinter uitfluiten.

4.     Breedste glimlach vóór de gemeenteraadsverkiezingen: Anke Van dermeersch en An-Sofie Dewinter.

5.     Moeilijkste quiz: Het verschil tussen het N-VA- en het VB-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De antwoorden vind je hier.

6.     Beste tweet van Gerolf Annemans: “Ben geen ecologist maar als mens gewoon: bos is nodig in Vlaanderen. Vlaamse regering knoeit.

7.     Domste VB-actie: Zwan-worsten opdringen aan moslimkinderen bij een schoolbarbecue.

8.     Wereldwijd meest gelezen met verwijzing naar AFF/Verzet-artikels: Vlaams Belang thugs intimidate students at school BBQ (overgenomen door meerdere websites).

9.     Vlezigste VB-verkiezingspamflet en -affiche: Sandy Neel 0 % halal.

10.  Massaalste antifascistisch protest: Dresden (foto 2 en 1, 2, 3)

11.  Beste figurant voor een reclamecampagne: Patrick Janssens

12.  Beste cartoon: Marec over de VB'ers bij de N-VA

13.  Grelligste basgitarist: Giorgios Germenis.

14.  Grelligste clown: Geert Wilders.

15.  Ergste horror voor extreemrechts: De Internationale door een vrouw in het Arabisch gezongen.

16.  Grappigste verzinsel van RechtsActueelDe AFF-bunker.

17.  Beste Vlaams Belang-gadget om als AFF’er te infiltreren op een VB-bijeenkomst: De pin van het VB-Antwerpen.

18.  Beste Vlaams Belang-gadget dat uiteindelijk niet verdeeld is: De worstenkoffer.

19.  Beste locatie voor VB-meeting die niet is doorgegaan: Felixpakhuis (Antwerpen).

20.  Beste reden voor het niet verkrijgen van een locatie voor een VB-meeting: Filip Dewinter: “Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met een artikel op de site van het antifascistisch blok.

21.  Snelst kleiner wordende Vlaams-nationalistische actiegroep: Voorpost.

22.  Kortste carrière als nationaal NSV-voorzitter: Ruben Rosiers (1, 2)

23.  Beste verrader van de kameraden: Axel Reitz.

24.  Beste boek: Voor Vlaanderen, Volk en Führer.

25.  Beste tentoonstelling: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.

26.  Beste toneelstuk: Vlaanderen Vakantieland.

27.  Vlotst de nationale media halende VB’er na Filip Dewinter, Gerolf Annemans en de partijvoorzitter-van-dienst: Tanguy Veys.

28.  Minst bekende varkenskop: Dus niet die op de oprit van Bart De Wever, maar die op het bouwterrein voor een moskee in Lier.

29.  Beste zware overdrijving: Vlaams Belang Magazine, oktober 2012: “Blijkbaar bepaalt het AFF de agenda van de N-VA.

30.  Beste lichte overdrijving: Joris Catharina: “Die AFF’ers zijn precies geobsedeerd door hun tegenstanders. Je mag geen wind laten of je staat al op hun blog.

 

Voor wie dit jaar niet in de prijzen is gevallen, is het hopelijk een aanzet om nog harder zijn/haar best te doen. En misschien lukt het dan volgend jaar wel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2012 |  Facebook | | |  Print

30-12-12

ZWIJGEN OVER DE N-VA IS GEEN OPTIE

Columnist en ombudsman van De Standaard Tom Naegels wenst op Facebook zichzelf en iedereen voor 2013 “een jaar toe waarin er minder (tot niet meer) geëmmerd, gehuild en geruzied wordt over Bart De Wever”. Wat “emmeren” is, is natuurlijk erg subjectief. Niet meer huilen en ruziën over Bart De Wever, dat is natuurlijk mee afhankelijk van wat Bart De Wever zelf zegt en doet. Als de onder-liggende boodschap is: beter zoveel mogelijk zwijgen over Bart De Wever, dat is natuurlijk geen optie.

 

Om te beginnen omdat Bart De Wever volop ruimte krijgt in Tom Naegels’ eigen krant, De Standaard. Is het niet om een nieuwe koningskwestie aan te snijden, dan is het voor zijn veertiendaagse column ook al is er soms kop noch staart aan te krijgen. En als er in De Standaard geen ruimte meer is voor een column van Bart De Wever, dan is er wel een column van zijn leermeester Theodore Dalrymple. Daarnaast, en belangrijker, is er het verkiezingssucces van de N-VA. De verovering van de stad- en gemeentehuizen is in geen enkel jaaroverzicht te vermijden (foto: De Standaard Weekblad).

 

Het is overigens niet dankbaar om te repliceren op de N-VA en His Masters Voice. Kathleen Cools (Terzake) zegt daarover dit weekend nog in De Morgen: "Als je iemand aanvalt die God in Vlaanderen is, dan berokken je ofwel nog meer schade aan jezelf, ofwel brengt het geen zoden aan de dijk. Rond zulke populaire figuren hangt zo’n grote état de grâce dat mensen geen oren hebben naar de concrete, inhoudelijke argumenten van de tegenpartij.” En het is maar de vraag welke kritiek op de N-VA en Bart De Wever gepubliceerd geraakt: De Standaard publiceerde wel een scheldmail maar niet de doortimmerde repliek van Lieven De Cauter (KU Leuven) op Dewevers column over de waarde van kunst.

 

Maar zwijgen is geen optie. Het doet ons teveel denken aan een vorige burgemeester van Antwerpen die dacht dat door erover te zwijgen “het verschijnsel”, zijnde het Vlaams Blok, wel zou overwaaien. Alleen zou de discussie wat meer mogen gaan over andere onderwerpen dan die de N-VA zelf aandraagt. Zoals Marc Hooghe dit weekend terecht zegt: “De grootste Vlaamse oppositiepartij (…) houdt het liever bij veilige polemische onderwerpen zoals het cultuurbeleid, het koningshuis, of de dictie van onze premier. Het zijn gemakkelijke symboolthema’s die zich bij uitstek lenen tot dagenlange polemieken in de krant. (…) Als armoedeorganisaties schrijven dat ze steeds meer alleenstaande ouders op bezoek krijgen, dan blijft het oorverdovend stil. De strijd tegen armoede leent zich immers niet tot mediagenieke oneliners, je scoort er geen gemakkelijk succesje mee, en daarom laten de politici dat thema gewoon liggen.” Niet toevallig is het N-VA-programma over armoedebestrijding erg pover.

 

Wat zeggen de N-VA’ers en een bevriende opiniemaker wél? We namen de kranten van dit weekend erbij, en surften nog even naar onze Facebook-vrienden.

 

Bart De Wever (in een ‘nieuwjaarsbrief’ in CittA, stadsmagazine van Gazet van Antwerpen, 29 december 2012): “Over enkele dagen maken we een nieuw begin, vol goede moed en dito voornemens. Mijn goed voornemen is alvast om er te zijn voor Antwerpen en voor alle Antwerpenaren.” Voilà. Zeg nu nog eens dat Bart De Wever een polemiserende figuur is die bijdraagt “tot de verruwing van onze samenleving” (dixit Meyrem Almaci). Als De Wever iets goed zegt, citeren we het ook. Maar na de woorden willen we ook nog wel de daden zien.

 

Liesbeth Homans (in Gazet van Antwerpen, 29 december 2012): “Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om te onderstrepen dat ik hem (= Patrick Janssens) geen slechte burgemeester vond. (…) In Antwerpen vond ik Robert Voorhamme een sterke schepen. Hij had er wat mij betreft gerust nog bij mogen zijn, ook al ben ik blij dat we Antwerpen nu eens eindelijk kunnen gaan besturen zonder de socialisten.” Het is dus puur om ideologische redenen dat de socialisten eruit moesten, over de twee belangrijkste socialisten in het vorig stadsbestuur heeft men niets anders dan lof. Is dat wat het beste is voor Antwerpen?

 

Geert Van Cleemput (op Facebook vorige woensdag): “De azijnpisser heeft gelijk.” Geert Van Cleemput is allicht de actiefste N-VA’er op Facebook en geeft in een commentaar Hugo Camps gelijk. Aan dat hij desondanks de cursiefschrijver van De Morgen een azijnpisser noemt, is allicht niet vreemd dat Geert Van Cleemput vooraleer N-VA’er te worden VB’er was. Zoveel jaren later blijft dat zijn sporen nalaten.

 

Peter De Roover (partijloos maar belangrijk als opiniemaker en politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, in De Standaard, 29 december 2012): “Het Vlaams-nationalisme is een onderbroek, de rest van het ensemble mag je zelf kiezen. Die onderbroek heb je nodig, anders loop je er nogal onnozel bij, maar iedereen mag een ander pakje dragen.” Tot nu toe hebben we elke dag een propere onderbroek aangetrokken zonder aan het Vlaams-nationalisme te denken, maar vanaf morgen is dat anders.

 

Jan Jambon (in Gazet van Antwerpen, 29 december 2012): “Het was een slecht jaar voor de mensen, een goed jaar voor de N-VA.” Voor de mensen was andersom natuurlijk beter geweest.

 

Vanavond is Bart De Wever te gast in het VRT-televisieprogramma De Laatste Week en morgen publiceert Het Laatste Nieuws een interview met Bart De Wever. Het wordt ons echt niet gemakkelijk gemaakt om geëmmer, gehuil en geruzie te vermijden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, de wever, homans, van cleemput, de roover, jambon, actie |  Facebook | | |  Print

29-12-12

BARTJE OP HET STADHUIS (1)

Bart De Wever heeft de Zuid-Afrikaanse The Davids Family ontvangen op het Antwerps stadhuis. Bart De Wever is pas op 1 januari baas van het Antwerps stadhuis, maar hij is zowat de enige die er dezer dagen nog rondzwerft. Bovendien hebben Vlaams-nationalisten van oudsher contacten met Zuid-Afrika. In de periode van het Apartheidsregime meer dan nu, maar kom. The Davids Family werd hartelijk ontvangen door Bart De Wever (foto).

 

Bart De Wever verwelkomde The Davids Family zelfs in smetteloos Afrikaans. “Welkom in Antwerpen. Ek is bly julle te mag ontvang. Die weer is nie ideaal, en zeker nie so goed soos by julle, waar dit nou somer is.” De uit een township op 45 kilometer van Kaapstad afkomstige The Davids Family heeft in Zuid-Afrika een eigen realityshow op televisie, en is nu twee weken in Antwerpen. Bartje is gecharmeerd door hun levensverhaal. “Het is bijna een kerstverhaal”, zegt hij. “Vader John was in een vorig leven bendelid, maar vond dankzij zijn vrouw Sally het rechte pad.” Hij is nu dominee in de kerk waar zijn gezin elke zondag zingt. “De familie heeft een moeilijk leven gehad en heeft zichzelf eruit weten te tillen.” Het strekt de Antwerpse vagebonden tot voorbeeld. De burgemeester in spe gaf een boek van Axl Peleman met Antwerpse volksliekes als geschenk, en een doos Antwerpse handjes voor elk kind. Over de kersttoespraak van koning Albert II begon Bart De Wever maar niet. In Zuid-Afrika hebben ze een president, maar in vergelijking met Jacob Zulma is Albert II een brave koorknaap.

 

Met de kersttoespraak van de vorst heeft Bartje zich trouwens minstens driemaal mispakt. Eerst wilde hij niet reageren: hij zou niet in de val trappen zich te herkennen in de verwijzing naar populisme en de jaren dertig. Maar ’s anderendaags zag Bartje de kranten, en toen voelde hij de onbedwingbare drang om te reageren. Terwijl als er iets is wat een populist doet, is… reageren in functie van de krantentitels. Fout twee maakte Bart De Wever toen hij sprak over de koning die gekozen heeft voor “een ‘verdelend koningschap’”. Maar als er iemand is die verdeelt, dan is het Bartje himself toch wel. Van “Antwerpen is vanavond toch vooral van ons” in zijn toespraak tot de N-VA-militanten in zaal Zuiderkroon op 14 oktober, wat er niet op verbeterde met Bartjes manier van discussie voeren over het De Coninckplein, tot “de Nieuw-Vlaamse Alliantie (kiest) logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen” in artikel 1 van de N-VA-statuten. Als dat niet verdelen van stad en land is…

 

Derde fout: Bart De Wever legde zijn verklaringen over Albert II voor de beeldmedia af op het Antwerps stadhuis, toch enkel het symbool van het Antwerps stadsbestuur. Bartje had zijn verklaring evengoed, beter zelfs, kunnen afleggen in café Den Bengel. Maar op het stadhuis? Of zouden de coalitiepartners in het nieuwe stadsbestuur het eens geweest zijn met Bartjes kritiek? “Op zo’n kinderachtige manier voeren wij dit debat niet?”, reageerde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. En we kunnen ons niet voorstellen dat een koningsgezinde als Antwerps CD&V-schepen voor Cultuur Philip Heylen het eens zou zijn met wat Bart De Wever op het stadhuis zei over Albert II. Voorstel-De Wever valt op koude steen titelde gisteren een krant over de nieuwe koningskwestie. Dat is jammer want er valt wel wat af te dingen op de positie van de koning en het koningshuis. Maar met wat Bart De Wever ervan maakte, was het slechts goed voor een slechte show.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever |  Facebook | | |  Print

28-12-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Met het eindejaar in zicht waren er weer eens meer interviews, en dan ook citaten, dan er deze rubriek kunnen halen.

 

“André Gantman bij zijn boekenkast, met rechts van hem zijn collectie over Bart De Wever.” Onderschrift van Gazet van Antwerpen bij de foto hiernaast. André Gantman is vanaf 2 januari fractieleider van de N-VA in de Antwerpse gemeenteraad. Op de foto zien we enkel Het regime van Bart De Wever van Carl Huybrechts en De Ware De Wever van Kristof Windels liggen. Terwijl zijn partijgenoten het Koning Albert II kwalijk nemen dat hij in zijn kerstoespraak een link legde tussen het populisme en de jaren dertig, legt André Gantman de boeken over zijn vriend Bart De Wever ongegeneerd bovenop zijn stapel boeken over het fascisme. (Gazet van Antwerpen, 21 december 2012 - grotere versie van de foto)

 

Kristina heeft de partij al een hele tijd geleden verlaten. Ik ben blij dat ze zich tot de N-VA heeft bekeerd. Ze heeft bakken ervaring en wordt door vriend en vijand bekwaam genoemd. Die ervaring zal ze uiteraard gebruiken om de verkozenen te ondersteunen, maar politieke verantwoordelijkheid heeft ze niet.”  Siegfried Bracke verdedigt de aanwerving van Kristina Colen als fractiemedewerkster van de N-VA in de Gentse gemeenteraad. Kristina Colen, tot het einde van dit jaar gemeenteraadslid in Gent, heeft het Vlaams Belang niet verlaten. Ze is er als lid van de Belfortploeg rond Francis Van den Eynde buiten gegooid. Dat is wel een belangrijk verschil. En het meningsverschil tussen de Belfortploeg en de rest van het Gentse Vlaams Belang ging niet over de inhoud van het Vlaams Belang-programma, maar slechts over een andere stijl van politiek bedrijven. Formeel heeft Kristina Colen inderdaad geen politieke verantwoordelijkheid, maar in de praktijk is haar inbreng natuurlijk immens als enige N-VA’er die zich fulltime kan bezighouden met de Gentse politiek. (Het Nieuwsblad, 21 december 2012)

 

“Matthias Diependaele volgt Kris Van Dijck op als fractieleider van de N-VA in het Vlaamse parlement.” Zinnetje in meerdere kranten. Soms staat er ook nog bij dat de 33-jarige Matthias Diependaele uit Zottegem sinds 2009 in het Vlaams parlement zetelt, en tevoren actief was bij de N-VA-jongerenwerking en als medewerker van Europees parlementslid Frieda Brepoels. Nergens wordt vermeld dat Matthias Diependaele, samen met Luk Lemmens, één van de weinige N-VA’ers is die jaarlijks nog naar de door het Vlaams Belang gedomineerde IJzerwake gaat. (Meerdere kranten, 22 december 2012)

 

“Ik heb heel wat seksisme en homofobie gezien op plekken waar moslims in geen velden of wegen te bespeuren waren. Zij hebben heus geen monopolie op homofobie en seksisme.” Nils Muiznieks, Europees mensenrechtencommissaris, over de 47-lidstaten van de Raad van Europa die onder zijn hoede vallen, van Azerbeidzjan tot Zwitserland. (De Morgen, 22 december 2012)

 

“De crisis brengt twijfel en onzekerheid. Daarop komen verschillende reacties. Enerzijds is er de hang naar, wat ik noem ‘illusoire nestwarmte’, het regionalisme dat over heel Europa de kop opsteekt, gekoppeld aan een extern vijandbeeld. Anderzijds zie je mensen die zich verenigen om de oorzaken aan te pakken. Ze groeperen zich tegenover de steeds machtiger multinationals, om bijvoorbeeld zelf hun energievoorziening of zorgverzekering te organiseren. It takes a tragedy to bring people together. (…) Ik hoor dat mijn boek in groep besproken wordt. Een boek dat de neoliberale samenleving en het teloorgaan van sociale verbanden aan de kaak stelt, draagt dus bij tot het herstel ervan. Een onverhoopt neveneffect.” Professor en psychoanalyticus Paul Verhaeghe over de neoliberale samenleving en zijn boek Identiteit. (Het Nieuwsblad Magazine, 22 december 2012)

 

“Aan de ene kant is ze (= de N-VA) de partij van de potentie, van de belofte: ‘Wij gaan het anders doen. Met ons zijn de compromissen niet zo grijs, is de timing niet zo gespreid.’ Dat klinkt aantrekkelijk, zeker in vergelijking met een federale regering die de indruk wekt net het tegenovergestelde te doen. Maar tegelijk bestuurt N-VA mee in Vlaanderen. En niemand, ook geen enkele N-VA’er, heeft ooit het grote verschil kunnen duidelijk maken tussen Peeters I (zonder N-VA) en Peeters II (met N-VA). In de Vlaamse regering is ‘de kracht van verandering’ onzichtbaar. Dat de N-VA zo aantrekkelijk blijft, komt vooral door de zwakte van de tegenstrevers. De winst van De Wever is het gevolg van hun falen. Uiteindelijk is dat geen slecht nieuws voor de klassieke partijen. Als ze zich herpakken, dan kunnen ze terrein terugwinnen. Want De Wever is geen wonderman. Hij doet nog altijd niet wat bijvoorbeeld Steve Stevaert kon: ideeën leveren die alle anderen even met verstomming slaan. De Wever is vooral meesterlijk tégen.” Politicoloog Carl Devos over de N-VA en Bart De Wever. (Knack, 26 december 2012)

 

 “In de verwarde tijden die we nu meemaken moeten we waakzaam blijven, en de populistische betoogtrant helder doorzien. Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis, ofwel zijn het de vreemdelingen ofwel landgenoten uit een ander landsdeel. Zulk betoog komt vandaag vaak voor in talrijke Europese landen, ook bij ons. De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht mogen niet worden vergeten. Men heeft gezien welke rampzalige gevolgen dat voor onze democratieën heeft betekend.” Reactie van Johan Vande Lanotte na de heisa over deze passage uit de kerstboodschap van Koning Albert II: “De Nederlandse koningin heeft ook verwezen naar het populisme. Je kan toch niet anders dan vaststellen dat er een populistische tendens opgang maakt in heel Europa? Waar had de koning het anders over moeten hebben? Het weer? De meisjes op de dijk van Oostende?” Lees ook Marc Hooghe over Het recht om te waarschuwen. (Kersttoespraak koning Albert II, 24 december 2012; De Morgen, 27 december 2012)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, gantman, de wever, colen, ijzerwake, holebi, vrouwen, actie |  Facebook | | |  Print

DE EINDEJAARSPRIJZEN

Sofie Merckx (foto, 38 j.), dochter van, werkt al dertien jaar als huisarts bij de groepspraktijk Geneeskunde voor het Volk in Marcinelle en werd in oktober verkozen als gemeenteraadslid in Charleroi voor de PTB, de Franstalige tegenhanger van de PVDA+. In de wedstrijd Citoyens de l’année 2012 is ze genomineerd als een van de verdienstelijkste politici in de streek. In deze categorie moet ze het opnemen tegen twee burgemeesters en twee schepenen, maar de pagina waarop ze voorgesteld wordt is alvast een van de meest gelezen pagina’s.

 

Haar drie kinderen zijn in Charleroi geboren en gaan in het Frans naar school. Thuis spreken ze echter Nederlands. Sofie Merckx is uit Antwerpen afkomstig, haar man is een Genkenaar en tweetaligheid is een pluspunt. Het gezin gaat regelmatig naar Antwerpen op familiebezoek, en om zaken te bezoeken als de Zoo, Planckendael, HetPaleis… En uiteraard wordt dan ook Nederlands gesproken. Sofie Merckx (in Gazet van Antwerpen): “Dan zeg ik tegen mijn kinderen: ‘Geen Frans praten hé, want hier woont Bart De Wever’. (lacht)

 

Maar wat we eigenlijk wilden zeggen: niet alleen in Charleroi worden er prijzen uitgereikt. Maandag, oudejaarsdag, worden dertig AFF-eindejaarsprijzen uitgereikt. Naast klassieke categorieën zoals ‘het beste boek’ en ‘het beste toneelstuk’ ook prijzen voor ‘de domste VB-actie’ en ‘de beste tweet van Gerolf Annemans’. En verder ook nog bijvoorbeeld ‘de beste Vlaams Belang-gadget om als AFF’er te infiltreren op een VB-bijeenkomst’ en ‘de minst bekendste varkenskop’. Maandag 31 januari op deze blog. Dikwijls ernstig, maar niet altijd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

27-12-12

DENDERLEEUW DEMOCRATISCH

De voorbije dagen werd in de pers gewag gemaakt van het barsten van het cordon sanitaire in Denderleeuw (De Morgen, 22 december 2012), minstens dat er verdeeldheid is tussen CD&V en N-VA over steun van het Vlaams Belang (De Standaard, 24 december 2012). Het is onduidelijk wat er nog zal en vooral kan gebeuren.

Denderleeuw wordt alsnog bestuurd door een bestuursmeerderheid van SP.A en CD&V/N-VA. Op 14 oktober behield de SP.A met uittredend burgemeester Jo Fonck haar 8 gemeenteraadszetels, en gaat de SP.A er in percentage zelfs nog iets op vooruit (van 28,8 naar 30 % van de stemmen). Tweede grootste werd de N-VA met 24,9 % en 7 gemeenteraadszetels. Daarna volgden de CD&V (18,1 % en 4 zetels), Open VLD/Plus (14,4 % en 3 zetels) en het VB (12,7 % en 3 zetels). Zes jaar geleden behaalde het VB in Denderleeuw nog 17,8 % en 4 gemeenteraadszetels. VB-lijsttrekker is Kristof Slagmulder, VB-personeelslid sinds 2007 en Voorpost-militant (foto 1).

SP.A en Open VLD/Plus sluiten op de verkiezingsavond meteen een akkoord, maar hebben samen maar 11 van de 25 gemeenteraadszetels. De SP.A rekent erop coalitiepartner CD&V mee in de nieuwe bestuursmeerderheid op te kunnen nemen, maar de CD&V haakt haar boot vast aan de N-VA. Samen hebben CD&V en N-VA ook 11 zetels. Een patstelling dus, en provinciegouverneur André Denys riep alle partijen bij zich. Elke partij bleef bij zijn voorkeurscoalitie, en daarmee zou de beslissende stem voor het bestuur in handen komen van de kleinste fractie in de gemeenteraad, het VB. Het VB wil gedoogsteun geven aan een N-VA/CD&V-minderheidscollege, maar die steun wel punt voor punt bekijken in de gemeenteraad.

Hiermee komt er niet echt een doorbreken van het cordon sanitaire (van het doorbreken van het cordon sanitaire is er slechts sprake als er een politieke samenwerking wordt opgezet met het VB), maar gezond is de situatie natuurlijk niet als men voor een bestuursmeerderheid afhankelijk is van de goodwill van het VB. “Niemand wenst dat”, zegt Jan De Nul (CD&V), “maar dat is de situatie eenmaal”. N-VA-lijsttrekster Erna Scheerlinck (foto 2) heeft minder reserves tegen VB-gedoogsteun. “Er valt iets voor te zeggen. Tenslotte komen we in de grote dossiers voor negentig procent overeen”, zegt Erna Scheerlinck. Hugo De Bruecker, gewezen voorzitter van de N-VA in Denderleeuw, wil nog een stap verder gaan en pleitte ervoor het VB te betrekken bij de coalitievorming. “Waarom ze geen kans geven een uitvoerend mandaat te bekleden?”

Voor de N-VA-top in Brussel is het opnemen van het VB in de plaatselijke bestuursmeerderheid geen optie, en zich afhankelijk laten maken van de VB-gedoogsteun vindt men ook geen optie. Intussen dringt de tijd. Op 24 december moest uiterlijk de voordrachtsakte voor het schepencollege ingediend worden. Dat is niet gebeurd, en dus zal de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad op 2 januari weinig anders kunnen doen dan de nieuwe gemeenteraadsleden installeren. Veertien dagen later moet de gemeenteraad opnieuw bijeenkomen en bij stemming uitmaken wie de nieuwe schepenen in Denderleeuw worden. De drie VB’ers zouden dan de beslissende stem hebben. Zij zouden voor de N-VA en CD&V kiezen.

Volgens de ene bron willen SP.A en Open VLD/Plus verder samengaan. Volgens een andere bron wil men bij Open VLD/Plus uit de patstelling geraken en is men daarvoor gaan praten met de N-VA om dan samen een N-VA / CD&V / Open VLD/Plus-bestuursmeerderheid te vormen. Probleem is evenwel dat de drie Open VLD/Plus-verkozenen al een voordrachtsakte voor SP.A-burgemeester Jo Fonck hebben getekend, en een gemeenteraadslid mag maar eenmaal een voordrachtsakte tekenen. Als de drie Open VLD/Plus-verkozenen nu dus ook een voordrachtsakte voor de N-VA zouden tekenen, zouden ze niet meer kunnen zetelen als gemeenteraadslid en hun plaatsen in de gemeenteraad moeten afstaan aan de drie eerstvolgende opvolgers.

SP.A-burgemeester Jo Fonck behaalde met 2.128 voorkeurstemmen veruit de beste persoonlijke score. Hij wordt in voorkeurstemmen gevolgd door de CD&V-lijsttrekker (1.407 voorkeurstemmen), de Open VLD/Plus-lijsttrekker (1.036 voorkeurstemmen) en twee SP.A-partijgenoten (respectievelijk 1.005 en 954 voorkeurstemmen).  Kristof Slagmulder kreeg 690 voorkeurstemmen en N-VA-lijsttrekster Erna Scheerlinck zelfs nog iets minder: 685 voorkeurstemmen. De logica bij een patstelling tussen de partijen zou dan ook zijn dat de grootste voorkeurstemmentrekkers het best de wil van de Denderleeuwse bevolking weerspiegelen, en met hun partijen samen de nieuwe bestuursploeg zouden vormen. Maar helaas is in de politiek de logica dikwijls ver zoek.

Het gisteren opgestart Facebook-initiatief Denderleeuw Democratisch spreekt zich niet uit voor de ene of andere coalitie, maar vraagt de politici in Denderleeuw een oplossing te zoeken waarbij men niet afhankelijk is van het VB. Een initiatief dat alle steun verdient en dan ook hopelijk vaak geliked wordt door Facebook’ers. Filip De Bodt uit het naburige Herzele legt op de website van ’t Uilekot uit waarom de eventuele scheidsrechter pikzwart is.

26-12-12

SOCIAAL ZIJN EN RACISTISCH ZIJN GAAN NIET SAMEN

Media hebben nogal eens de neiging om te focussen op wat nieuw is, en dan geen aandacht te schenken aan wat blijft. Ook Vlaams Belang ontdekt het thema armoede kopte vorige week een krant. Vlaams Belang profileert zich als ‘sociale volkspartij’ titelde een andere krant. VB verwoed op zoek naar een ‘zacht’ imago luidde het bij een derde krant. Wat is er aan de hand? En is zoveel aandacht voor het ‘nieuwe’ terecht?

 

Vorige woensdag stelde Filip Dewinter het krantje Antwerpse Volksgazet voor (foto 1). Tijdens de verkiezingscampagne was het een eerste keer verschenen, toen nog op blinkend papier en met felle kleuren. Nu is het druktechnisch allemaal wat soberder. De schreeuwerige koppen zijn gebleven. Centraal thema is Armoede bestaat ook bij ons!, maar andere thema’s worden niet vergeten: Het Vlaams Belang blijft meer dan ooit nodig!, Stop minimaliseren en doodzwijgen misdaad!, Geld om te investeren is op!, Dierenmishandeling is geen kunst!, (in de editie Deurne:) Klaar voor zes jaar constructieve oppositie!... De krant is een werkstuk van Wim Van Osselaer en Bert Deckers, en ze hadden nog een hele doos uitroeptekens in voorraad. Bij het artikel over het Vlaams Belang dat acties voor degelijk en kwaliteitsvol openbaar vervoer steunt, verzuimen ze uiteraard te vermelden dat het Vlaams Belang een betere dienstverlening van De Lijn wil… door de reizigers meer te laten betalen.

 

Tweede punt op de persconferentie vorige woensdag was het voorstellen van de actie ‘Vlaamse solidariteit - Vlamingen helpen Vlamingen’. Maandag 21 januari start het Vlaams Belang met het uitdelen van voedselpakketten. Wie niet bederfbare etenswaren heeft, kan ze gaan afgeven op het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Maar niet te rap: in deze dagen tussen Kerst en Nieuwjaar is het secretariaat gesloten. De opbrengst wordt verdeeld in een zak met Vlaams Belang-logo. Op dinsdag, donderdag en vrijdag wordt op het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat bovendien een maaltijd aangeboden voor de prijs van 6 euro. In een stad waar het nieuwe bestuursakkoord sociale restaurants geen prioriteit noemt, een goed initiatief… ware het niet dat vlakbij, in een straat parallel aan de Van Maerlantstraat, een sociaal restaurant is dat openblijft, en voor gepensioneerden en armen fatsoenlijke maaltijden goedkoper serveert dan bij het Vlaams Belang.

 

Derde punt op de agenda: de Vlaams Belang-voorstellen voor armoedebestrijding. Wat wil de partij van Dewinter, of is het Annemans? Whatever. 1. Immigratiestop/vestigingsstop voor kansarme nieuwkomers. Een aloud VB-standpunt dus. 2. Meer bestrijding (sociale) fraude, zodat de schaarse middelen efficiënter worden ingezet. Hier is een vergelijk mogelijk met de N-VA die bij armoedebestrijding ook meteen denkt aan fraudebestrijding. 3. Sociale voorzieningen voor eigen volk eerst. Een aloud VB-standpunt dus. 4. Beter georganiseerde noodhulp via ‘Fonds voor Vlaamse solidariteit’. Meer noodhulp, waar inderdaad een behoefte aan is los van dat er vooral ook structurele oplossingen moeten komen. 5. Betaalbare sociale woonflats voor onze Vlaamse ouderen. En wat met de andere hier wonende ouderen? 6. Dienstverlening voor minderbegoeden: publieke badhuizen openen, aantal sociale restaurants behouden en uitbreiden. 7. Meer aandacht voor goed budgetbeheer. 8. Meldpunt voor detectie verborgen armoede oprichten. 9. Meer informatie over rechten/automatische toekenning rechten. 10. Meer steun voor gezinnen met kinderen en verhoging aanbod betaalbare woningen voor gezinnen met kinderen.

 

Het valt meteen op dat de voorstellen met een racistische haak aan helemaal vooraan staan, en we achteraan pas de voorstellen vinden waar velen kunnen achter staan. Echter alleen Het Laatste Nieuws zette dat in de kijker. De sociale draai van het Vlaams Belang? Stel je er niet teveel van voor. Sociaal zijn en racistisch blijven gaan niet samen. Wat overigens ook blijft – het vierde punt van de VB-persconferentie – is dat Filip Dewinter VB-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad blijft. De met de hulp van slecht functionerende stemcomputers met verdacht veel voorkeurstemmen verkozen Nick De Wilde (de volstrekt onbekende veertiende op de lijst, verkozen met de derde meeste voorkeurstemmen) staat zijn plaatsje in de Antwerpse gemeenteraad af ten voordele van eerste opvolger (en derde op de kandidatenlijst) Wim Van Osselaer (links op foto 2, VB-personeelslid die de feitelijke auteur is van het officieel door Filip Dewinter geschreven Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie).

 

In ruil mag Nick De Wilde naar de (publiek minder zichtbare, maar minstens evengoed betaalde) OCMW-raad. Het versluizen van Nick De Wilde, een man die aan inhoud en werkkracht niet kan tippen aan Wim Van Osselaer, zegt ook iets over de prioriteit die het VB hecht aan een goed OCMW-beleid.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, antwerpen, dewinter, van osselaer |  Facebook | | |  Print

25-12-12

VREDEVOLLE DAGEN TOEGEWENST

Kerstmis is dien dag dat ze niet schieten zong Wannes Van de Velde. Een lied waar hijzelf een parodie op maakte, zo ontdekte Jan De Smet toen die voor een hommage aan de betreurde Antwerpse volkszanger ging neuzen in Wannes’ archief.

 

In die parodie van Wannes Van den Velde op zijn eigen klassieker luidt het dat Pasen dien dag is dat ze schieten. Zijn het niet de paasklokken die paaseieren laten vallen, dan zijn het anderen die kogels, granaten en bommen afvuren. Maar het is natuurlijk niet alleen op Pasen dat er wapengekletter is. Om even bij de jongste actualiteit te blijven: je hoeft geen sympathisant te zijn van de Syrische rebellen om de bombardementen van het regime in Syrië op wachtenden aan een bakkerij vol afschuw te veroordelen. Toch zijn er nog VB’ers en N-SA’ers die de Syrische regering steunen en daarvoor uitgerekend tijdens de kerstdagen een stand mochten optrekken op de Antwerpse Meir (foto 1: links Thierry Vanroy, lid van de Dagelijks Bestuur van de Vlaams Belang Jongeren; in het midden aan de spandoek 'Mediawerkgroep Syrië' Ruben Rosiers aka Ruben Solidarista). Hoeveel gekker kan het nog? Officieel verkiest de 'Mediawerkgroep Syrië' de weg van de dialoog en verzet ze zich tegen het gebruik van geweld. In de praktijk kan een afkeuring van het geweld tegen haar eigen burgers vanwege het Syrisch regime er niet af. 

 

AFF/Verzet wenst iedereen desondanks vredevolle dagen toe.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling, syrië, vanroy, rosiers |  Facebook | | |  Print

24-12-12

VOORPOST: KLEINER MAAR RADICALER

Niet alle titels die we vorige week zondag citeerden als mogelijke titel voor het 3.333ste artikel op deze blog waren verzonnen. “Eddy Hermy (N-SA) en Kris Roman (Euro-Rus) terug verzoend” bijvoorbeeld was verzonnen. De titel over Voorpost (“Voorpost laat zich niet in de hoek drummen door partijpolitieke verschuivingen en ‘half-zachten’ die het wat ludieker willen.”) kwam daarentegen letterlijk uit het voorwoord van het vorige nummer van hun blad Revolte (foto 1).

 

Het jongste nummer van het Voorpost-blad Revolte viel nog niet in onze brievenbus. Het nummer van september-oktober werd geschreven vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, maar Revolte-hoofdredacteur en VB-personeelslid Björn Roose zag de bui al hangen. “Tegen dat u dit leest, ligt die verkiezingsperiode alweer achter de rug. Dat bespaart me alvast de moeite een analyse te maken van de resultaten. Binnen een maand ga ik me daar ook niet meer mee bezig houden, u leest verder wel waarom.” Volgen dan allerhande redenen behalve die ene reden: de verwachte pandoering voor het Vlaams Belang en het lokaal verankeren van de N-VA. In zijn conclusie houdt Björn Roose er wél rekening mee.

 

Björn Roose: “Na de verkiezingen meer dan ooit blijven wij rechts zonder complexen. We laten ons niet in de hoek drummen door partijpolitieke verschuivingen, door half-zachten die het allemaal wat ‘ludieker’ of ‘minder ‘hard’ willen, door mensen die alles wat niet met de politiek correcte stroom meegaat afdoen als minstens ‘burgerlijk’ en liever nog ‘fascistisch’. Wij, de Voorpostmilitanten, vechten verder. Wij weten dat een actie met drie mensen even goed kan slagen als een betoging met vijfduizend mensen. Wij gaan er prat op een stevig dossier te hebben bij de staatsveiligheid. Wij maken van een paar uur cel een radicale zangstonde. Wij voeren de strijd op straat, wij duwen mensen met de neus op de feiten en dat zullen wij blijven doen. Hier staan wij, wij kunnen niet anders!”

 

Dat laatste is alvast waar: “Wij kunnen niet anders!”. Alleen zotten veranderen nooit van mening. Dat “stevig dossier (…) bij de staatsveiligheid” valt wel wat tegen. “Het dreigingscenario uitgaande van deze groepering (is) laag”, staat over Voorpost in het jongste Jaarverslag van de Staatsveiligheid. “De laatste jaren ontwikkelt Voorpost nog zelden activiteit die strijdig is met de democratische beginselen of de grondrechten. Voorpost blijft bovendien kampen met een te beperkte aanwas van militanten.” Dat nu eerder gedacht wordt aan “een actie met drie mensen” dan aan “een betoging met vijfduizend mensen”, sluit aan bij de vaststelling van de Staatsveiligheid over de “beperkte aanwas van militanten” en onze vaststelling over het kleiner worden van Voorpost.

 

Het risico is dat de in aantal kleiner worden groep, in acties radicaler wordt. Het voorwoord van Björn Roose in Revolte is een aanwijzing van de richting die men uit wil. Dat Voorpost op 31 januari een lezing inricht over “de Italiaanse fascistische beweging Casa Pound Italië” is een andere aanduiding. Deze bewoordingen (en het eerste nieuws over de vormingsavond) komen van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, en voor een keer zijn we het eens met het N-SA. Wat niet moeilijk is aangezien CasaPound-baas Gianluca Iannone zegt: “Wij willen de erfgenamen van het fascisme zijn”.  Het N-SA dweept zelf trouwens ook met CasaPound.

 

Foto 2: De affiche van de CasaPound-avond van Voorpost. In 'De Klokke' in Duffel. Ook wel eens plaats van afspraak voor een weekendje van Blood and Honour'ers en een borrel met Stormfront'ers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, casapound, n-sa, blood and honour |  Facebook | | |  Print

23-12-12

DEWINTER ZAKT VERDER IN TOP-100

De traditie wil dat bij het einde van een jaar teruggeblikt wordt op dat jaar. Wij doen dat steevast vanaf 2 januari, als het jaar helemaal voorbij is. Anderen beginnen daar al half december aan, en een vaste waarde daarbij is De 100 Belgen van het jaar van Het Laatste Nieuws (foto, Filip Dewinter linksonder).

 

Vorige week begon de krant aan De 100 Belgen van 2012 en lang hebben we niet moeten wachten om de hoogst genoteerde Vlaams Belang’er in de lijst te zien opduiken. Toen we in 2005 met deze blog zijn gestart stond Filip Dewinter op nr. 16 in die Top-100. In 2008 en 2009 stond hij op 31; in 2010  op 35. Vorig jaar zakte Filip Dewinter naar de 50ste plaats. Ineens 15 plaatsen achteruit. Dit jaar is Dewinter nog meer en nog sneller gezakt. Hij staat nu op de 71ste plaats. Dit jaar dus nog eens 21 plaatsen achteruitgegaan. Zoals de traditie ook al wil, horen bij de Top-100 enkele eindejaarsvraagjes. Voor Dewinter is dat bijvoorbeeld: wat had hij dit jaar beter niet gedaan?

 

Filip Dewinter: “De lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Cynisch bedoeld, hé. Want ik heb van niks spijt. Ik zou morgen opnieuw hetzelfde doen.” Of hij nog naar het voetbal durft gaan nu Beerschot-supporters hem daar hebben uitgejouwd, is de volgende vraag. Dewinter: “Zeer zeker wel. Ik stond daar zelfs de week nadien alweer terug. Mijn provocatieve aard, zeker?” Heeft hij last van een midlifecrisis nu hij 50 jaar is geworden en een pijnlijk politiek jaar achter de rug heeft? “Ik heb tijd noch aanleg voor zo’n crisis. Mijn inzinking na de nederlaag heeft precies 24 uren geduurd. Ik lijk op dat vlak op Margaret Tatcher: ‘Don’t cry, make your opponents cry.’” Vreest Dewinter niet dat het de laatste keer is dat hij in de Top-100 staat? Dewinter: “Ook al neem ik nu een sabbatjaar om mij te bezinnen, en móét ik wel een toon lager zingen – wat niet in mijn aard ligt –, ik ben er nogal gerust in dat ik er volgend jaar opnieuw in sta.”  Wij ook. Helaas.

 

Overigens wordt Dewinter in de Top-100 opnieuw voorbijgestoken door een ex-VB'er. De voorgaande jaren door Marie-Rose Morel; nu door Karim Van Overmeire (op 66 in de Top-100). Het Laatste Nieuws vroeg de toekomstige schepen van Vlaamse Zaken in Aalst wat het meest terechte verwijt is dat hij het voorbije jaar kreeg. Karim Van Overmeire: "Dat het naïef is om de internationalisering van een stad te willen tegenhouden. Maar ik wil het tóch proberen." Karim Van Overmeire is er niet slimmer op geworden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van overmeire |  Facebook | | |  Print

22-12-12

HET LAATSTE WOORD EN GRATIS BIER VOOR HET VLAAMS BELANG

Terwijl maandag bekendgeraakte dat Ninove misschien opnieuw gemeenteraadsverkiezingen moet organiseren omdat de VB-lijsttrekker (nationaal VB-secretaris en -parlementslid) Guy D’haeseleer een pint beloofde aan al wie een foto doorstuurde van een stembrief ingevuld ten gunste van Guy D’haeseleer, werd maandag in Antwerpen de laatste gemeenteraadszitting onder voorzitterschap van Patrick Janssens gehouden (foto 1).

 

Wat is er gezeurd over dat Patrick Janssens weigerde dat de verschillende fracties een dankwoord voor hem zouden uitspreken! Het werd Janssens bijna kwalijk genomen. Men was geërgerd, en het werd breed uitgesmeerd in de plaatselijke tot zelfs de nationale media. Gemeenteraadsleden voor wie het de laatste gemeenteraadszitting was – 32 van de 55 gemeenteraadsleden keren in januari niet meer terug – hoopten in de slipstream van het dankwoord voor Patrick Janssens ook even zelf een dankwoord te krijgen. Maar dat was er dus ook niet. Velen gingen dan ook weg met een wrang gevoel, en naar de traditionele drink aangeboden door het stadsbestuur in café Den Engel ging enkel de Vlaams Belang-delegatie naartoe. Een verloren gelopen SP.A-gemeenteraadslid was er ook nog, en een Open VLD’er, maar voor het overige waren er enkel de troepen van Filip Dewinter en Gerolf Annemans. Verniet, steendood.

 

Had Patrick Janssens de lofbetuigingen aan zijn adres moeten toelaten? Om CD&V’er Marc Van Peel nog eens te horen zeggen dat Patrick Janssens de beste burgemeester is die ze ooit in Antwerpen hebben gehad sinds de Tweede Wereldoorlog? En toch was er een dankwoord op het einde van de gemeenteraadszitting maandagavond. Een dankwoord voor zichzelf. Als laatste mocht immers VB’er Bob Hulstaert (79 j., foto 2) het woord nemen. Het was door de VB-fractie gevraagd, en Patrick Janssens had het toegestaan. Hulstaert herinnerde aan zijn eerste gemeente-raadszitting in 1989. “Het was spitsroeden lopen”, zei hij. Wegens het door het AFF georganiseerde protest. De Zwarte Zondag van 9 oktober 1988, die de Zwarte Zondag van 24 november 1991 voorafging, bracht 10 Vlaams Blok-gemeenteraadsleden in het Antwerps stadhuis. Het toeval wil dat we uitgerekend deze week de rekening voor die protestavond terugvonden: 52.500 frank voor de geluidsinstallatie bij een op de Handschoenmarkt opgetrokken podium, enzomeer. Bob Hulstaert rekende als één van de hoogtepunten in zijn carrière dat hij in de gemeenteraads-zaal ooit het Borms-gedicht van Willem Elsschot heeft kunnen voordragen.

 

Vlak voor Hulstaert had VB’er Wim Wienen zijn laatste interpellatie kunnen houden. Wim Wienen, niet herkozen op 14 oktober 2012 en slechts veertiende opvolger op de VB-lijst, hield een interpellatie over de woninginbraken. Wienen kreeg een omstandig antwoord van Patrick Janssens, maar voor de volledige cijfers van (het nog niet afgelopen) 2012 moest Janssens uiteraard verwijzen naar de volgende bestuursploeg. Alleen zal Wim Wienen, wegens niet herkozen zijn als gemeenteraadslid, die vraag natuurlijk niet meer zelf kunnen stellen. De gewezen Gentenaar, nu Hobokenaar, smokkelde in zijn repliek een appreciatie voor Patrick Janssens in. Wienen zag Janssens, herkozen maar de volgende zes jaar niet zetelend in de gemeenteraad, al terugkeren naar de gemeenteraadszaal en het stadsbestuur. Wim Wienen: “Ik heb het nieuwe bestuursakkoord gelezen, en ik ben ervan overtuigd dat we over zes jaar elkaar hier weer treffen.”

 

Bart De Wever tokkelde intussen onverstoorbaar verder op zijn iPhone. Ook voor hem was het een gemeenteraads-zitting teveel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, hulstaert, wienen, actie |  Facebook | | |  Print

21-12-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Wij zijn niet bang dat de wereld vandaag vergaat. Maar de wereld laten voortdraaien zoals nu is ook geen optie. Gelukkig verjaart vandaag Bart De Wever en mag hij vandaag zijn eed afleggen als nieuwe burgemeester van Antwerpen. En als dat weinig genoegdoening verschaft, dan zijn er nog de voor jou geselecteerde citaten van de week.

 

“De toekomstige N-VA-schepen van Ondernemen is voorzitter van Unizo geweest en een man die weet hoe de commerce in elkaar zit. Voor het Kortrijkse winkelgebeuren vormen de Fransen een belangrijk marktsegment. Als je hen wil blijven aantrekken, moet er in winkels een mondje Frans gesproken worden. Dat strookt misschien niet helemaal met de nationale N-VA-lijn, maar in Kortrijk zijn ze daar heel realistisch in.” Vincent Van Quickenborne antwoordt op de vraag of er in Kortrijk een schepen komt die moet toezien of er niet te veel Frans wordt gesproken in deze grensstad. In Kortrijk is de commerce is belangrijker dan het taalfanatisme. (Het Laatste Nieuws, 14 december 2012)

 

“De versgebakken voorzitter van Vlaams Belang verwees deze week nog naar het huilmoment van Janssens op 14 oktober tussen de kameraden in De Roma. ‘De mensen die de socialisten weg wilden, hebben op de avond dat ze Patrick Janssens hebben zien huilen, waar voor hun geld gekregen”, zei Annemans. Zo zei hij dat. Letterlijk. Schadenfreude als leitmotiv. Duitsers zijn krakken in het benoemen van het onvatbare. Endlösung was er ook zo eentje.” Wim Daeninck over Gerolf Annemans, wat meteen leidt tot reflecties over de Duitse taal. We sluiten kwaad opzet uit, het toeval is wel treffend. (Gazet van Antwerpen, 15 december 2012)

 

“Er is nog veel wrevel in de stad. Laat ons astublieft niet doen alsof dat niet zo is. Wat me hier stoort, is niet de inhoud, maar de toon. Tot mijn grote verbazing heb ik madame Turtelboom letterlijk horen zeggen dat ze ‘de witte stadsvlucht’ willen keren. Dat was de eerste keer dat ik een niet-Vlaams Belanger die term hoorde gebruiken. Blijkbaar is dat nu gebanaliseerd.” Oud-burgemeester Bob Cools over de politieke ontwikkelingen in Antwerpen. (Gazet van Antwerpen, 15 december 2012)

 

“Bij mijn weten heeft de Antwerpse advocaat (Gerolf Annemans, nvdr.) zich maar één keer in het openbaar laten gaan. Dat was in 1978, aan de UIA, tijdens een cantus van studentenclub Sofia, toen zijn collega-presidiumleden voor de zoveelste keer per ongeluk hun pinten op zijn kop hadden gezet, in plaats van op tafel. Een uitzonderlijk moment van zwakte, dat gelukkig voor hem grotendeels voorbijging aan de commilitones.” Ook Gerolf Annemans had al eens huilmoment in het openbaar, maar toen waren er geen camera’s in de buurt. (Gazet van Antwerpen, 15 december 2012)

 

“Alle Vlaamse kranten, van links tot uiterst links, melden dat het Vlaams Belang sinds de

gemeenteraadsverkiezingen op sterven na dood is. Ze nemen hun wensen voor werkelijkheid.” Aldus Barbara Pas, genoemd als volgende VB-ondervoorzitter en VB-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in haar toespraak op het VB-congres in Gent waar Gerolf Annemans bevestigd werd als VB-voorzitter. Kent iemand een uiterst linkse Vlaamse krant? Of nog maar een linkse Vlaamse krant? Dan moeten we al teruggaan naar de beginjaren van De Morgen. (VB-congres Gent, 16 december 2012)

 

“Ik heb niet de ambitie elke communicatie van Bart recht te trekken. Het zou maar een uitnodiging zijn voor anderen om mijn eigen communicatie onder vuur te nemen. Maar soms is er pure provocatie.” Liesbeth Homans is niet van plan Bart De Wever te corrigeren, en vraagt begrip voor harde en domme uithalen: “Soms is er pure provocatie.” (Het Laatste Nieuws, 17 december 2012)

 

“Wat mij vooral beangstigt, is dat koude, dat kille, dat gebrek aan empathie dat hij uitstraalt. Herinner je je dat beeld van zijn triomftocht naar het stadhuis? Dat is wat ik bedoel. En zijn toespraak dan: ’t stad is van iedereen, maar vanavond vooral van ons. Hij gedraagt zich als de keizer van Antwerpen én van Vlaanderen. Hij beslist wie een goede Antwerpenaar is en wie niet. Hij beslist wie een idioot is en wie niet. Hij beslist wat cultuur is en wat niet. De Wever draagt echt zijn steentje bij tot de verruwing van onze samenleving.” Meyrem Almaci zoals vaak snedig. (P-magazine, 18 december 2012)

 

(cynisch) Tot deze vraag was ik overtuigd dat de N-VA de verkiezingen gewonnen had, maar ik merk nu pas dat we ze eigenlijk verloren hebben.” Bart De Wever antwoordt naast de kwestie op de opmerking van Knack-journalist Patrick Martens dat na de gemeenteraadsverkiezingen veel gesproken is over een ‘Vlaamse grondstroom’, maar globaal de aanhang van partijen die de Vlaamse onafhankelijkheid nastreven kleiner is geworden. Patrick Martens heeft gelijk. N-VA en VB haalden op 14 oktober samen 6,3 % minder dan N-VA, VB en LDD in 2010, en 2,6 % minder dan N-VA en VB in 2010. Jammer dat Patrick Martens na zijn terechte opmerking Bart De Wever niet confronteerde met de cijfers waarop zijn opmerking gebaseerd is. (Knack, 19 december 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, annemans, antwerpen, pas, homans, de wever |  Facebook | | |  Print

20-12-12

BIER IN RUIL VOOR STEMMEN

De Standaard-redacteur Filip Van Ongevalle woont in Ninove en ziet op tegen de kans dat men in Ninove opnieuw naar de stembus moet. En waarom! Hij schreef er gisteren voor zijn krant een pittige beschouwing over. Een mens kan maar beter lachen dan wenen met zijn miserie.

 

Filip Van Ongevalle: “Alle mestkevers nog aan toe, we hebben het vlaggen. En dat vlaggen mag u letterlijk nemen. Enfin, toch in Ninove, het Barbaristan aan de Dender, waar de bewoners binnenkort wellicht opnieuw naar de stembus moeten. Vier maanden lang, van pakweg juni tot oktober stond de stad vol met spuuglelijke vlaggen van Forza Ninove. Het leek alsof het grondgebied veranderd was in een reuzengrote handelsbeurs waar de ene voortuin om nog meer aandacht schreeuwde dan het andere voetpad. Alleen probeerden die vlaggen ons niet te verleiden om producten te kopen, ze stonden er om stemmen te ronselen voor Vlaams Belang, dat in Ninove opkwam onder de oer-Vlaamse naam Forza Ninove. U weet wel: zoals Forza Italia, maar dan zonder dat het rijmt.

 

Ook op het braak(sel)land voor onze deur stond er zo'n collectie wimpels en borden met tronies waar een mens niet vrolijk van wordt als hij de deur uitstapt. De zucht van opluchting die wij slaakten toen de verkiezingen achter de rug waren, kon qua windsterkte dan ook wedijveren met de orkaan Sandy. Zelfs al had Vlaams Belang ruim een kwart van de stemmen gehaald en was de partij met voorsprong de grootste. Het is niet prettig om in een bruin oord te wonen, maar als je er niet om de paar meter mee geconfronteerd wordt, zit je er tenminste niet de hele tijd aan te denken.

 

Tot nu dus. Want Vlaams Belang-lijsttrekker Guy d'Haeseleer, een man die zijn imperium bouwde op simplistische praat en gratis bier voor het volk (rechts op foto 2), had aan de vooravond van de verkiezingen op Facebook beloofd om iedereen te trakteren die kon bewijzen op hem te hebben gestemd. En u weet hoe dat gaat: feestjes aankondigen op Facebook, daar komen vodden van. Denk maar aan het Project X-feest in Haren. In Nederland scoorden ze er het woord van het jaar mee, in Ninove herverkiezingen – maar niet voor het Woord van het Jaar.

 

Ene Rudy Corijn (N-VA), een man van lichte politieke zeden en vele partijen, had na wekenlang onderhandelen namelijk naast de meerderheid gegrepen. Onder het motto ‘Ik niet, dan jullie ook niet' nam hij wraak op de nieuwe bestuursploeg (Open VLD, SP.A, Groen, CD&V) door op de valreep nog een klacht in te dienen tegen de traktatie van d'Haeseleer. Ze werd aanvaard en daardoor is de kans niet onbestaande dat de man die in de fout ging zijn stemmenaantal in de herkansing nog wat kan uitbreiden. Met vlag en wimpel.

 

Om het met Forza zelf te zeggen: Ninove verdient beter. Een gratis pint voor iedereen als het niet zover komt!”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ninove, d'haeseleer, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

19-12-12

‘MUSIC FOR LIFE' TEGEN DEMENTIE

Deze week is het de campagneweek van Studio Brussel en Music for Life tegen dementie. Een pak mensen dragen de Music for Life-badge tegen dementie. Men zou denken: wie kan daar tegen zijn?, maar dat is dan zonder Voorpost gerekend.

 

Voorpost voert traditioneel actie tegen armoede met z11z11z11, tegenhanger van 11.11.11., te lezen als “(Voor ons) zelf, zelf, zelf”. In het Voorpost-blad Revolte van september-oktober legt Bart Vanpachtenbeke uit hoe de Vlamingen kreunen onder de te hoge prijzen voor energie, de Vlaamse armoedecijfers blijven stijgen, de eerste slachtoffers van armoede de kinderen zijn, armoede haar gevolgen heeft voor de gezondheid en het leven als gepensioneerde… Op het mank lopend beleid  van armoedebestrijding van de federale en Vlaamse regering wordt geen kritiek geleverd. Op niet-gouvermentele organisaties (NGO’s) des te meer. Bart Vanpachtenbeke: “Want het is algemeen gekend (sic) dat er enorm veel geld blijft kleven aan handen van directeurs en personeel van NGO’s en nevenorganisaties.”

 

“Desondanks heeft de Vlaming nog nooit zoveel gedoneerd aan ‘goede doelen’ zoals bijvoorbeeld Music for Life van Studio Brussel (vorig jaar met het thema ‘We do give a shit’, waarmee projecten tegen diarree in Nepal, Mozambique, Oeganda, Malawi en Namibië werden gesteund). (…) Waarom massaal doneren aan een organisatie als Music for Life? Is het niet beter een organisatie als z11z11z11, die het schijt krijgt van de zovele corrupte NGO’s en het eigen volk in armoede wil helpen, te steunen? Dit jaar zal Music for Life een project steunen in eigen land, namelijk het expertisecentrum voor dementie in Vlaanderen. Niet zoals vorig jaar in een ‘glazen huis’ met een geldinzamelingproject (…) maar dus wel met een thema dat bij hen past: dementie. Doordat zij immers de problemen in eigen land steeds vergeten, zou men haast denken dat ze aan dementie lijden.”

 

Voorpost die “het schijt krijgt” van acties van anderen, anderen die het verwijt zelf aan dementie te lijden. De toon is weer eens gezet. Dat de huidige actie van Studio Brussel op dementie in Vlaanderen is gericht, volstaat niet voor Voorpost. “Wij lijden niet aan dementie en zijn, in tegendeel, uiterst waakzaam voor de armoedeproblemen in eigen land. Als reactie hierop organiseert Voorpost dan ook al jaren de z11z11z11-actie”, luidt het alternatief. Vorig jaar deelde Voorpost een 220-tal voedselpakketten uit aan Vlamingen in nood. Namen van “Vlamingen of Vlaamse gezinnen (bij voorrang actief of actief geweest in de Vlaamse Beweging) die zo’n kerstpakket kunnen gebruiken”, kunnen nog altijd doorgegeven worden.

 

Bij Voorpost hanteert men dus het principe ‘Eigen Volk Eerst! in het kwadraat’: voorrang voor Vlaamse armen, maar binnen die groep dan ook nog eens voorrang voor zij die actief zijn of waren in de Vlaamse Beweging. We kunnen dat nog begrijpen, maar een actie voorstellen als Armoede bestaat ook bij ons! en zich dan in de praktijk beperken tot de (gewezen) militanten van de Vlaamse Beweging is op een misleidende manier actie voeren. Daarenboven is het voor niets nodig om te kappen op de niet-gouvermentele organisaties, en nog minder op een actie als die van Studio Brussel die dit jaar het probleem van mensen met dementie bij ons onder de aandacht brengt.

 

Twee jaar geleden werd vanuit rechtse hoek binnen het Vlaams Belang uitgehaald naar een VNJ-groep die meedeed met Music for Life. Toen om geld in te zamelen voor weeskinderen ingevolge aids in Afrika. De geviseerde VNJ-groep liet zich overigens niet afleiden door het gezeur. Nu doet Studio Brussel voor het eerst een actie uitsluitend gericht op de Vlaamse bevolking, en nog is het niet goed voor Voorpost.

 

Maar niet iedereen reageert zo chagrijnig. Naar het woord van de nieuwe partijvoorzitter pakt het Vlaams Belang de zaak sluwer aan. De partij riep maandagmiddag haar mandatarissen op om bij de eerstvolgende gemeenteraadszitting en andere vergaderingen een Music for Life-badge te dragen. Wie onmiddellijk daden bij de woorden had verwacht, kwam echter bedrogen uit. Niemand van de nu nog twintigkoppige VB-delegatie droeg maandagavond in de Antwerpse gemeenteraad de Music for Life-badge. Er was anders pers genoeg voor de laatste gemeenteraadszitting onder voorzitterschap van Patrick Janssens. Filip Dewinter, maandagavond evengoed zonder  Music for Life-badge, mag vandaag voor de VB-steun aan Music for Life een plaat laten draaien bij Studio Brussel. Hij koos voor City to City van Gerry Rafferty. Een jeugdherinnering.

 

  • Update. De eerste VB-mandataris met een Music for Life-badge is intussen gesignaleerd: Tanguy Veys in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij kreeg meteen lik op stuk van zijn Vlaamse collega Wim Wienen: “In plaats van een badge zou je beter eens een pak en das aantrekken uit respect voor onze kiezers.” Op de door VB-personeelsleden en mensen uit verwante clubjes (Voorpost...) onderhouden website RechtsActueel wordt ook uitgehaald naar Music for Life. Professor Carl  Devos liet vandaag aan zijn studenten met een Music for Life-badge weten welke twee van de veertien hoofdstukken uit hun cursus ze niet moeten kennen voor hun examen. Intussen is het nieuws over welke twee hoofdstukken al verder verspreid. Voor RechtsActueel is het de gelegenheid om Music for Life te omschrijven als “een linksig solidariteitsproject”. We willen Studio Brussel en Music for Life met hun actie tegen dementie niet in een bepaalde politieke hoek stoppen, maar waar RechtsActueel voor staat, is wel duidelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

18-12-12

NORBERT VAN OVERLOOP OVERLEDEN

Vorige vrijdag is in Gent Norbert Van Overloop (56 j., foto 1), PVDA-pionier, advocaat van het volk en auteur van Wiens Belang? (foto 2) overleden. Norbert, ‘Bolle’ voor de vrienden, leed al enkele jaren aan kanker. (Foto uit 2006, het jaar waarin Wiens Belang? verscheen.)

 

Norbert Van Overloop was een antiracist in hart en nieren. Hij stond mee aan de wieg van de petitiebeweging Objectief 479.971. Op 24 november 1991 – Zwarte Zondag – braken de extreemrechtse partijen Vlaams Blok en Front National door. Samen met andere progressieven zette Norbert Van Overloop Objectief 479.917 op, een massacampagne voor gelijke rechten. Doel: evenveel handtekeningen ophalen als extreemrechts stemmen haalde op Zwarte Zondag: 479.971. Op één jaar tijd haalden 12.000 vrijwilligers meer dan 500.000 handtekeningen op, en de campagne klokte uiteindelijk af op 1.000.000 handtekeningen. Maar meer nog dan die score waren de vele duizenden discussies belangrijk, over racisme, discriminatie en gelijke rechten. De petitieactie was tegelijk een enorme sensibiliseringscampagne.

 

Bij het brede publiek is Norbert Van Overloop bij uitstek bekend als de auteur van het boek Wiens Belang?. “Als je honger hebt, pak dan een boek vast”, zegt Bertolt Brecht in een beroemd gedicht, “want je zult zien dat het een wapen is.” Het boek van Norbert Van Overloop wás een wapen. Voor een breed publiek ontmaskerde hij de harde, asociale standpunten van het Vlaams Belang, en legde hij gedreven uit dat de zogenaamde ‘partij van de kleine man’ in werkelijkheid een partij voor de patroons was. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw noemde het “een nuttig en zinvol boek, dat de mensen duidelijk maakt waar het Vlaams Belang echt voor staat”. Meer dan tachtig spreekbeurten gaf Norbert Van Overloop over zijn boek, overal te lande, vooral bij vakbondsafdelingen.

 

Norbert Van Overloop zag de steile opgang van de N-VA met lede ogen aan. Hij broedde al op een nieuw boek over de dreigende splitsing van België, en droomde ervan om naast het Vlaams Belang ook het woekerende nationalisme van antwoord te dienen. Maar daar stak die andere kanker een stokje voor. Zaterdag wordt in Lochristi afscheid genomen van Norbert Van Overloop. De volledige levensloop van Norbert Van Overloop kan je lezen in het afscheidswoord van Tom De Meester.

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam, racisme, actie |  Facebook | | |  Print

ANNEMANS: “AAN DE IDEALEN VAN ONZE PARTIJ VERANDERT NIETS”

Met 92,1 % van de stemmen is zondag Gerolf Annemans op een ledencongres bevestigd als nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang. Annemans met ‘dictatoriale score’ nieuwe VB-voorzitter titelde een krant. Monsterscore voor Annemans kopte een andere krant. Waarom komen omschrijvingen als ‘dictatoriaal’ en ‘monster’ spontaan bovendrijven bij het Vlaams Belang? En neen, daar was geen titel bij uit De Morgen.

Annemans vroeg tijdens zijn maidenspeech als nieuwe VB-voorzitter anders uitdrukkelijk of er iemand van De Morgen in de zaal was. Hij opende zijn toespraak met een verwijzing naar 16 december 1838 toen, in wat nu Zuid-Afrika is, ‘De slag bij Bloedrivier’ plaatsvond. Die dag streden 464 blanken (‘Voortrekkers’) en 200 knechten tegen een Zoeloeleger van zo’n 10.000 man sterk. Met geweren en kanonnen tegen speren en andere primitieve wapens werden de Zoeloes uitgemoord en veranderde de rivier Ncome in een ‘bloedrivier’.  Gerolf Annemans: “Vandaag de dag is 16 december nog steeds een Zuid-Afrikaanse feestdag en zelfs Nelson Mandela heeft met veel respect enkel de benaming (Geloftedag, nvdr.) omgedoopt tot Herenigingsdag of Dag van de Verzoening. En het is daarom dat ik hier vandaag – op deze 16de december – mijn danktoespraak wil aanvatten met hetzij de Voorzienigheid, hetzij onze partij te bedanken, omdat ze voor deze dag, voor deze eerste dag van mijn voorzitterschap Geloftedag heeft uitgekozen.”

“Niet – dat zeg ik er bij ten behoeve van mogelijks minder goedmenende persorganen, als die eventueel zouden bestaan – niet omwille van de zwarte slachtoffers van de veldslag, of omwille van de naam Bloedrivier of zo. Ik zie de krantentitel al staan, in De Morgen of zo. Is hier iemand van De Morgen? “Annemans wil rivieren van bloed.” Niet dààrom dus.  Neen, ik ben blij met deze 16de december omwille van vijf redenen die ik u zal noemen. 1. Onze band met de traditie en met de geschiedenis van het Nederlandse volk dat wij zijn, en dus onze weigering om het Zuid-Afrikaanse broedervolk te verloochenen. Leve Heel Nederland. 2. Omdat deze datum de datum der Voortrekkers is. Want als er iéts is in onze geschiedenis, waarmee wij ons als Vlaams Belang sterk kunnen associëren, dan is het wel de rol van voortrekker, wegbereider. (…) 3. Omdat de verkeerde vertaling van Zoeloekoning Dingaan (een misver-stand dat aanleiding zou zijn voor de slachting, nvdr.) wel aantoont hoe belangrijk taal is voor een goed begrip. (…)”

“4. De slag tussen die enkele voortrekkers en het grote leger van Dingaan was een mooi bewijs van wat wij zelf ervaren, maar ook voor de toekomst in gedachten moeten houden. Tegen een schijnbaar onoverwinnelijke overmacht, tegen een overweldigend aantal van machtige tegenstanders, kunt ge winnen met tactiek, sluwheid en vooral met de kracht van een overtuiging. 5. 16 december heet dus in Zuid Afrika ‘Geloftedag’. (…) Ik beloof u: ik ben de vierde voorzitter van deze partij, en ik zal proberen die eer waard te zijn. Maar ik beloof u nu al dat ik niet de laatste zal zijn. Na mij komen er nog. Na mij komen er opnieuw overwinningen voor het rechtlijnige nationalisme in Vlaanderen. Na mij is het niet gedaan. Na mij zal het pas beginnen.” Goed wetend dat er bij zo’n VB-congres altijd wel één zinnetje is dat door de pers onthouden wordt, koos Annemans voor: “Wij gaan proper badwater laten aanrukken, maar wij gaan het kind van onze partij, ons partijprogramma en de idealen van onze partij, wij gaan dat kind niet met het badwater weggooien.”

Uiteraard mocht een verwijzing naar Karel Dillen, stichter en voorzitter-voor-het-leven van de partij, niet ontbreken. Gerolf Annemans: “Ik verzet mij hartsgrondig tegen de gedachte dat het Vlaams nationalisme een eenpartijstaat zou moeten worden. Laat dat – per uitzondering – een terrein zijn waar wij pleiten voor diversiteit, de diversiteit binnen de nationalistische gelederen. Wij als Vlaams Belang gaan onze eigen weg, omdat het een weg is die wij moeten gaan. Net als de eerste voorzitter van de partij, mijn voorganger, de  voortrekker Karel Dillen met zijn medestanders zijn weg ging naast de Volksunie, zo zullen wij onze weg gaan naast de 21ste eeuwse variant van de Volksunie. (…) Gij Karel, gij hebt het rechtlijnige nationalisme tegenover de Volksunie politiek stem gegeven: wij volgen u en niemand anders.” Volgden nog de obligate uithalen naar het cordon sanitaire, de migranten en de ‘confederalisten’, om te besluiten met: “Het nadeel van wat ik de afgelopen dagen over het verschil tussen grimmig en grappig heb gezegd, is dat de meesten van u wellicht gehoopt hadden dat ik hier een soort eindejaarsconférence zou gaan houden en ik besef nu dat het veel en veel te ernstig is geworden al bij al. Ik ben er niet aan ontsnapt.” Een partijvoorzitter die in zijn eerste toespraak zijn eerste belofte al niet kan houden, dat belooft.  

Gerolf Annemans zette een traditie verder door in zijn maidenspeech als VB-voorzitter te verwijzen naar de voorbeeldrol van de Blanken in Zuid-Afrika. In zijn eerste televisie-interview als VB-voorzitter verwees Bruno Valkeniers ook naar Zuid-Afrika, met het Apartheidsregime waarmee Valkeniers “geen problemen” had. Filip Dewinter zei zondag in De Zevende Dag niet wakker te liggen van discriminatie (te zien op 14’28” van deze video). Het is zoals Gerolf Annemans zei: aan de idealen van het Vlaams Belang verandert er niets.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, zuid-afrika, dewinter, discriminatie |  Facebook | | |  Print

17-12-12

BEZOEK AAN DE DOSSINKAZERNE EN HET NIEUWE MUSEUM

Kazerne Dossin 1.jpgKazerne Dossin 2.jpgKazerne Dossin 3.jpgVorige maand is, na een lange voorgeschiedenis, het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen geopend.

 

Het nieuwe gebouw van architect bOb Van Reeth ligt vlak tegenover de Dossinkazerne (foto 1) van waaruit tussen 1942 en 1944 meer dan 25.482 Joden en 352 zigeuners vervoerd zijn naar de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau. Amper 5 % keerde in 1945 levend terug. In de Dossinkazerne zelve vind je vooraan rechts, gratis te bezoeken, de memoriaalruimte. Van de mensen die halsoverkop hun woonst moesten verlaten om naar Mechelen en dan verder vervoerd te worden, zijn maar weinig voorwerpen teruggevonden. In twaalf kastjes vinden we ze terug: een briefkaart, een achtergebleven poëziealbum, een haarlok, een pop… Een briefje dat we bij ons bezoek meekrijgen leert ons hoe het met de mensen aan wie dit toebehoorde is afgelopen. Een kunstwerk van Philippe Aguire verbeeldt hoe mensen zich verstopten voor de razzia’s voorafgaand aan hun deportatie. Een eindeloze rij namen komt uit de luidspreker boven jou als je gaat zitten op een van de zitmeubels die elk van de achtentwintig transporten vanuit de Dossinkazerne in herinnering brengen. Identificatiefiches vullen de namen aan.

 

Het filmpje dat getoond wordt in de ontvangstruimte van het nieuwe gebouw aan de overkant moet je zeker bekijken als inleiding op het bezoek aan het museumgedeelte. Op de eerste verdieping is het sleutelwoord: ‘Massa’. Een kolkende mensenmassa zweept op, begeestert, sleept mee. Is er bij het dancefestival Tomorrowland in Boom geen andere bedoeling dan met de massa fun creëren, in het nazi-tijdperk werd het beeld van een vijand gecreëerd. “Een simplistisch wij-zijdenken kan dan virulent nationalisme uitlokken. Zo kan de massa een destructieve, dodelijke kracht ontwikkelen die niets of niemand ontziet.” Op de eerste verdieping wordt vervolgens herinnerd aan het politieke en sociaal-economische leven in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig, de macht van de massa en naziterreur, het dagelijks leven van Joden en zigeuners (foto 2), de Nieuwe Orde in België, de registratie van de Joden... (foto: de Antwerpse burgemeester Leo Delwaide geeft instructies voor de Jodenregistratie). De overgang naar de tweede verdieping maken we langs een gang waar de migranten en asielzoekers vandaag in beeld komen (foto 3, met achteraan een wand met foto’s van de meer dan 25.000 vanuit Mechelen gedeporteerden – in kleur zij die het overleefd hebben).

 

Op de tweede verdieping is het sleutelwoord ‘Angst’. Angst, of geen angst hebben zoals de man op de grote foto die pal staat voor de tanks op het Tiananmenplein in Peking. Spijts de nazi-bezetting was het mogelijk voor de Belgische overheid en de ambtenaren om hun medewerking te weigeren aan de vervolging van Joden en zigeuners. Waarom werd die wettelijke ruimte slechts zelden gebruikt? En soms wel? In dit deel van de tentoonstelling zien we hoe Joden bestolen werden, ze in een isolement geduwd werden, geweld op hen gepleegd werd… Ook wordt herinnerd aan de razzia’s, en aan het verzet. De overgang naar de derde verdieping confronteert ons met staten die discrimineren (zoals het Apartheidsregime in Zuid-Afrika) of discriminatie gedogen (zoals in de Verenigde Staten waar tussen 1880 en 1960 minstens 4.000 zwarten het slachtoffer werden van lynchpartijen).

 

De derde verdieping, met ‘Dood’ als sleutelwoord, brengt de 28 transporten vanuit de Dossinkazerne in herinnering, de Duitse en Vlaamse SS’ers, de getto’s en massa-executies, de uitroeiing op industriële schaal in Auschwitz-Birkenau… Onderduiken, leven met een trauma en de bestraffing van de nazi’s zijn de laatste thema’s die hier aan bod komen. Om dan te eindigen met beelden van recentere massamoorden, zoals in Rwanda.

 

Op de vierde verdieping kan je over de daken heen naar Mechelen kijken. Mechelen is Antwerpen niet, maar het is spijtig dat men de cafetaria weggestopt heeft in de kelder van het nieuwe gebouw en niet ingepland heeft op de vierde verdieping met een panoramisch uitzicht over Mechelen. Een minpunt dat gemakkelijk kan verholpen worden, is dat de verwijzing naar het memoriaal in de Dossinkazerne aan de overkant van het gebouw  actiever mag. Een absolute flater is dat de megalomanie van b0b Van Reeth het gehaald heeft op het kindvriendelijk inrichten van de toiletten. En dat in een stad die zich profileert als een kinderstad!

 

Er zijn echter meer positieve dan negatieve punten te vermelden. De tentoonstelling is knap uitgewerkt en een bezoek aan het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten zou op de agenda van elke school ingeschreven moeten worden. Educatieve pakketten loodsen scholieren op gepaste wijze door het thema. Bezoekers krijgen een handige gids mee met de nodige uitleg bij de getoonde foto’s, en er zijn ook een aantal interactieve schermen die mits aanraken meer duiding geven. Vanaf januari kunnen ook volwassenen gegidste rondleidingen boeken. Een 160 blzn. tellend boek is het ideale naslagwerk om terug te blikken op de tentoonstelling.

 

Een mens wordt wel niet vrolijk van een bezoek aan het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Dat kan ook niet anders als je ziet waar het fascisme naartoe leidt. Daarom moeten we ook blijven strijden tegen fascisme.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mechelen, cultuur |  Facebook | | |  Print

16-12-12

GEEN RESPECT VOOR A MET BART DE WEVER EN LIESBETH HOMANS

Je kan dit weekend geen krant openslaan of er staat een interview in met Bart De Wever (Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, De Standaard) of met Liesbeth Homans (De Morgen) of met beiden (Het Nieuwsblad). De Tijd hebben we niet gekocht, maar op de voorpagina (!) daar werd een boekrecensie geschreven door Bart De Wever aangekondigd.

 

Een eerste vaststelling – we zullen ons beperken tot drie – is dat Tom Lanoye blijkbaar een maatstaf is geworden voor Bart De Wever. “Ik word elke ochtend wakker in het besef dat het verdriet daarover (dat er een andere coalitie aan de macht komt in Antwerpen, nvdr.) in sommige Antwerpse kringen onpeilbaar is”, zegt Bart De Wever in De Standaard waarschijnlijk niet zonder enige ironie. “Ik wil daar in bepaalde mate zelf rekening mee houden. Ik zal mijn mond uitwassen met zeep, echt waar. Maar ik ga echt niet voor elke beslissing de goedkeuring vragen van Lanoye: ‘En Tom, vind jij het ook goed?’” Even later: “In mijn fractie zetelt iemand van Turkse afkomst, iemand van Marokkaanse afkomst en iemand van de Joodse Gemeenschap. Wij hebben ook het allereerste gemeenteraadslid dat openlijk gay is. En toch hangt men het beeld op van een partij die uit blanke, conservatieve, rechtse en bekrompen mensen bestaat. Mensen die elke dag met een groene parka, een ringbaard en een pijp volksliederen zingen.” Klinkt gezellig, maar dat hebben wij nergens gelezen merkt De Standaard op. “Dan moet u de tekst die Tom Lanoye vorige week op papier zette nog maar eens grondig bekijken.” In Het Laatste Nieuws vraagt men tot welk niveau het Nederlands moet zijn om toegang te krijgen tot een sociale woning. Bart De Wever: “Daar kan ik niet op antwoorden. Wat heb je nodig om te communiceren met je buren uit 98 landen? Mensen moeten begrijpen wanneer de vuilbakken buiten moeten staan, geen roman van Tom Lanoye kunnen lezen.”

 

In De Morgen, zelf al een krant die niet overloopt van sympathie voor de vakbonden, haalt Liesbeth Homans uit naar de vakbonden. Liesbeth Homans: “Je gaat uit van de kracht van de mensen zelf om samen iets te doen, niet van de overheid die alles doet voor de mensen. Dat kan een scoutsgroep zijn, een partij…” Een vakbond ook? “Nee, dat gaat niet over vakbonden. Laat dat duidelijk zijn.” Waarom? “Ik wil geen uitspraken doen of ze in het verleden al dan niet nut hebben gehad. Maar wat ze tegenwoordig doen, pffft. Waarom moeten zij de werkloosheidsuitkeringen uitbetalen? Ik vind dat niet echt goed.” Zij brengen toch ook werknemers samen? “Goed geprobeerd, maar je zult mij niet verleiden tot de uitspraak dat ik vakbonden goed vond. Opkomen voor de rechten van werknemers is goed. Maar waarom moeten de werkgevers beschouwd worden als grote parasieten? Dat zijn wel de mensen die voor de werkgelegenheid en de zuurstof in de economie zorgen. Neem het akkoord in het district Borgerhout, waar PVDA+ mee bestuurt. Ondernemers zorgen voor overlast, mogen daar en daar niet meer parkeren, mogen geen plastic gebruiken. Wat mogen ze eigenlijk nog wel? Of moeten ze gewoon ophoepelen in een district waar 25 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft?” Dat is wel héél karikaturaal voorstellen van het bestuursakkoord in Borgerhout.

 

De kop boven het interview in De Standaard kan je bij onze illustratie hierboven zien. Bart De Wever in De Standaard: “Links heeft heimwee naar Vlaams Belang. Robert Voorhamme was daar in zijn interview met De Standaard duidelijk over: ‘Er heerst bij ons een zekere teleurstelling over de capaciteiten van Filip Dewinter.’ (…) Een socialist zegt dat de uitslag van extreem-rechts hem is tegengevallen. Dat is toch onvoorstelbaar? Ze vonden het Vlaams Belang altijd fantastisch. Op verkiezingsavond staken ze al die stemmen in de frigo en deden ze gewoon voort.” Tja, moet je rekening houden met de stemmen voor een racistisch programma? Later in het interview komt De Wever nog eens terug op het Vlaams Belang als “ticket naar de macht” voor Links. Voor het gemak van De Wever hebben we het bewuste citaat uit De Standaard van 17 november gescand. Robert Voorhamme zegt twee zaken onderschat te hebben voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen: het succes van links (Groen, PVDA+ en Rood!) en “de leegloop van Vlaams Belang. (ironisch) In die zin heerst bij ons een zekere teleurstelling over de capaciteiten van Filip Dewinter.” We hebben de ‘(ironisch)’ maar zelf in vet gezet, want Bart De Wever leest er al te gemakkelijk over. Robert Voorhamme denkt wel anders dan anderen over hoe je het Vlaams Belang zo klein mogelijk kan krijgen, maar dat hij het Vlaams Belang zo klein mogelijk wil, daar kan geen misvatting over bestaan. Tenzij je kwaadaardig bent.

 

Bart De Wever en Liesbeth Homans die zich respectievelijk uitspreken tegen Tom Lanoye en de vakbonden, dat was te verwachten. Bart De Wever en Liesbeth Homans die andere politieke opinies, zoals uitgedrukt in het Borgerhoutse bestuursakkoord en belichaamt door Robert Voorhamme, karikaturiseren, het getuigt niet van respect voor een andere.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, homans, antwerpen, cultuur, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

Het is blijkbaar de periode van de symbolische getallen. Vorige woensdag huwden nogal wat koppeltjes omdat de kalender 12.12.2012 aangaf, wij publiceren morgen het 3.333ste artikel op deze blog. Wat wordt het? Waarover gaat het? 

 

- Tanguy Veys: “Ik beken. Ik was op school onuitstaanbaar en werd daarom gepest.”

- Bart De Wever vindt verloren gewaand goed humeur terug.

- Voorpost laat zich niet in de hoek drummen door partijpolitieke verschuivingen en ‘half-zachten’ die het wat ludieker willen.

- Alexandra Colen boos om Jezus-portret van Bart De Wever. “Met de Heer spot men niet.”

- Vlaams Belang-congres in Gent: De nieuwe generatie staat klaar (video).

- Eddy Hermy (N-SA) en Kris Roman (Euro-Rus) terug verzoend.

- Mobiliteitspecialist Kris Peeters (@_De_andere_Kris) had de voorbije week ook goed nieuws over de NMBS.

- Nieuwe naam voor Vlaams Belang is erg lang (Vlaams Actief Rechts Karikaturaal En Nationalistisch Streven).   Letterwoord van nieuwe partijnaam is wél duidelijk.

 

Of wordt het toch nog iets anders?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

15-12-12

HITLERGROET SOMS BESTRAFT

In Antwerpen heeft deze week een Turkse jongeman een werkstraf van honderd uren gekregen voor het op straat uitbrengen van de Hitlergroet. Het gebeurde bij een parade van de fanfare van de Antwerpse politie. Een politieagent wees de jongeman terecht, maar de discussie ontaardde in een vechtpartij. In Limburg was er weer een VB-verkozene die zijn eed als mandataris aflegde met gestrekte rechterarm schuin voorwaarts.

De fanfare van de Antwerpse politie maakte vorig jaar op 11 juli een optocht door de stad. Ja ja, 11 juli werd reeds met de nodige luister gevierd in Antwerpen. De 22-jarige Bunyamin A. groette met gestrekte rechterarm de politieagenten. Een politieman die foto's maakte van de parade, sprak de jongeman daarop aan. Bunyamin A. werd kwaad, sloeg het fototoestel uit de handen van de agent en ging hem te lijf. Ook de broer en een vriend van de Turkse jongeman mengden zich in het gevecht. Op de rechtbank gaf Bunyamin A. de feiten toe. "Die Hitlergroet was misplaatst. Ik had de gevolgen ervan helemaal onderschat", zei hij. De rechter was tevreden dat de jongeman zijn fout inzag. Bunyamin A. kreeg toch nog een werkstraf van 100 uren en een schadevergoeding van 500 euro te betalen aan de politieagent die hij te lijf ging. Ook een broer en een vriend van Bunyamin A. kregen een werkstraf.

Over een andere Hitlergroet blijft het intussen merkwaardig stil. Begin deze maand werd de nieuwe provincieraad in Limburg geïnstalleerd. De provincieraadsleden legden daarbij hun eed af, en VB’er Rik Beckers deed dit op een manier die enig ophef maakte. “Even was er ophef toen Rik Beckers van het Vlaams Belang zijn eed aflegde met gestrekte rechterarm schuin voorwaarts. Zelfs zijn eigen fractie was verrast.” Rik Beckers geraakte op 14 oktober met zijn onvolledige lijst niet meer verkozen voor de gemeenteraad van Sint-Truiden, maar wel nog verkozen voor de Limburgse provincieraad. Er is verder niets meer vernomen over zijn onorthodoxe manier van eedaflegging. Filip Dewinter legde in 1991 ook al eens op een ongelukkige manier zijn eed als verkozene af (foto 1). Op foto 2 zie je hoe PVDA’er Kris Merckx vorige week zijn eed aflegde als Antwerps provincieraadslid. Sommige VB’ers kunnen er nog van leren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, limburg |  Facebook | | |  Print

14-12-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Bart De Wever beroerde ook deze week weer de tongen. Sommigen zien in hem een nieuwe Jezus Christus, anderen vinden dat hij niet trouw blijft aan de idealen van de nationalistische jeugdbeweging waarvan hij lid was.

 

“Veel mensen geloven nu dat de N-VA de migratie gaat tegenhouden. Ik heb het hier al horen zeggen. ‘’t Is nu te hopen dat de nieven burgemeester geen vremden meer binnenlaat.’ Terwijl die burgemeester daar natuurlijk niks aan te zeggen heeft. En toch geloven de mensen dat. Ze geloven dat, de kracht van verandering. Bart De Wever is voor hen ne nieve Christus. (foto)SP.A'er Hendrik Van der Taelen over de verwachtingen in de Rupelstreek waar de SP.A de burgemeestersjerpen verloor. (De Morgen Magazine, 8 december 2012).

 

“Nu Open VLD-lijsttrekker Willem-Frederik Schiltz terug is van een conferentie in Bali over jeugd kunnen de coalitiegesprekken voortgaan in het district.” Jammer dat het hoofdstuk jeugd al gepasseerd is bij de bespreking van het bestuursakkoord in het district Antwerpen, met welke inzichten uit Bali was het jeugdbeleid in Antwerpen anders verrijkt? (Het Nieuwsblad, 8 december 2012)

 

“Hoe sommigen hier op hun rechten staan, om toch maar alles te kunnen zeggen wat ze willen. ‘Neger’, nergens wordt dat woord zo getolereerd als hier. Na een maand in Engeland is dat schrikken.” Deze maand gaat Netsky nog naar Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië, Thailand en Zuid-Korea, maar terug in Vlaanderen is het altijd weer verbaasd opkijken hoe men hier achterloopt op de beschaving. (dS Weekblad, 8 december 2012)

 

“Ik wees hem op mijn evidente vaststelling: dat het Vlaams-nationalisme een product is van de collaboratie in de twee wereldoorlogen. (…) Maar Defoort antwoordde: ‘Waarom komt ge af met iets dat is gebeurd in de eerste helft van de vorige eeuw?’ Ik heb toen gezegd: ‘Omdat de helft van de leden in de Vlaamse Volksbeweging erfgenaam is van de collaboratie of behoort tot een familie die zogenaamd getroffen was door de repressie’. Hij antwoordde: ‘Veel meer dan de helft!’” Dé geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging Lode Wils vertelt over een debat dat hij had met collega-historicus en N-VA’er Eric Defoort. (De Standaard, 8 december 2012)

 

“Als het Vlaams-nationalisme niet verdeelt noch uitsluit, waarom bewijzen de feiten constant het tegenovergestelde? (…) Nog nooit werd zo veel verzuring, polarisering en uitsluiting in Vlaanderen vastgesteld en nog nooit werd er zo fel afgeweken van het compromisbeginsel (ten voordeel van het meerderheidsbeginsel). Als het Vlaams-nationalisme respect heeft voor Waals zelfbestuur, waarom worden wij dan constant afgeschilderd als luie profiteurs?” Vincent Duchêne uit Wavre reageert op een Vrije Tribune in De Morgen van Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). (De Morgen, 8 december 2012)

 

“Nu Annemans voorzitter is, komt het fractievoorzitterschap in de Kamer vrij en zal dit mogelijk naar Barbara Pas – de ‘nieuwe generatie’ – gaan. Niet dat er zoveel keuze is om dat fractievoorzitterschap in te vullen, de puriteinse kwezel Alexandra Colen en haar clowneske acoliet Tanguy Veys zijn geen optie net zomin als Bruno Valkeniers of de hysterische Filip De Man.” Onze collega’s van Blokbuster over de gevolgen van het VB-voorzitter worden van old grumpy Gerolf Annemans (Blokbuster, 10 december 2012)

 

“Ik ga het beleid voeren waarvoor ik ben verkozen. Ik heb respect voor iedereen, maar daarom hoef ik geen respect te hebben voor de opinie van iedereen, net zoals zij geen enkel respect hebben voor mijn opinies en mij ook geen enkele kans geven.” Bart De Wever begint gefrustreerd en geagiteerd aan zijn ambtstermijn als burgemeester. (Terzake, 11 december 2012)

 

“In het zopas afgesloten bestuursakkoord voor Antwerpen staat dat de sociale restaurants voortaan geen ‘prioriteit’ meer zullen zijn, en dat er gedacht wordt aan een verhoging van de prijzen. Wie dagelijks met zo’n restaurant in contact komt, weet wat dit betekent voor veel ouderen die er hun warme maaltijd aan danken. Daarop durven besparen in tijden van crisis en een angstaanjagende groei van vergrijzing, is totaal misplaatst en toont het kille, koude karakter van de ontwerper eens te meer aan. In zijn geheel is dit een bestuursakkoord dat duidelijk afgestemd is op de betere klasse. De tweeverdieners die hun auto toch moeten kwijtraken. En dan durft de N-VA zich nationalistisch te noemen. Het is duidelijk dat de partij niet eens weet wat het woord natie inhoudt. Destijds in de nationalistische jeugdbeweging werd daarvan toch een ander beeld voorgehouden. Ik houd mijn hart vast als de N-VA’ers hun onafhankelijk Vlaanderen gaan verwezenlijken. Gelukkig krijgen we ook een casino. Daar zaten alle Antwerpenaren inderdaad op te wachten. Vooral de minderbedeelden.” Bart De Wever is lid geweest van het VNJ, maar volgens Vik Eggermont stelt men bij nationalistische jeugdbewegingen andere idealen voorop dan wat in het Antwerps bestuursakkoord staat. (Gazet van Antwerpen, 12 december 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, vlaams-nationalisme, antwerpen |  Facebook | | |  Print

13-12-12

DE PESTCLUB

Geen VB’er – buiten Dewinter, Annemans en de partijvoorzitter-van-dienst – die gemakkelijker de media haalt dan Tanguy Veys. De man was nog maar pas van Gent naar Blankenberge verhuisd, of een VRT-televisieploeg kwam zijn kiescampagne in de ‘Antwerpse’ badstad filmen. Villa Vanthilt en andere televisieprogramma’s gooiden de rode loper uit voor Veys in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat Tanguy Veys het meest twitterend parlementslid is, is niet vreemd aan zijn mediasucces.

 

Of Veys blij kan zijn met hoe hij gisteren Het Laatste Nieuws haalde (foto), is misschien iets anders. Na Inias – een 14-jarige jongen die op school werd gepest en zo radeloos was dat hij geen andere oplossing zag dan zelfdoding – getuigde onder andere Q-music-presentator Sven Ornelis hoe hij vroeger gepest werd door klasgenoten. In het interview hierover in Story noemt Sven Ornelis geen enkele naam, maar één van de pesters maakte zich al twitterend bekend. Tanguy Veys. Hij twitterde: “@SvenOrnelis deze week in #Story over hoe ook hij vroeger gepest werd door klasgenoten; ik beken, maar hij was zo’n ongelooflijke slijmbal.” Sven Ornelis antwoordde: “Triest dat een volwassen man met kinderen 25 jaar later nog zo’n excuus voor pesten durft te gebruiken.” En: “@Tanguy_Veys schandalig! Ik hoop dat het niemand van je geliefden overkomt. Had durven hopen dat verstand met de jaren komt. Niet dus!”

 

In Het Laatste Nieuws mocht Tanguy Veys in meer dan de maximaal 140 tekens van een tweet het hoe en waarom uitleggen. “Ik stoorde me aan de teneur van het artikel in Story. Ik was in het derde middelbaar een klasgenoot van Sven, en ik geef toe: ik nam deel aan de pesterijen. Maar Sven werd niet gepest omdat hij, zoals hij in het artikel zegt, poëzie schreef of mooi Nederlands sprak. De werkelijkheid is banaler: hij werd gepest omdat hij een slijmbal was. Bovendien vond ik dat Sven zich in het artikel iets te veel in de slachtofferrol wentelde. Hij werd niet in die mate gepest zoals Inias (…). We haalden gewoon wel eens een ‘toer’ uit met hem. Meer niet.” Intussen heeft Veys bijgeleerd. “Geen enkele reden rechtvaardigt pesten. Ik heb dan ook mijn excuses aangeboden aan Sven voor alles wat er in het verleden gebeurd is. Zijn boodschap over pesten onderschrijf ik volledig.” Sven Ornelis heeft de excuses aanvaard. “Ik heb Veys gevraagd in het vervolg uit te kijken met de boodschappen in zijn tweets.”

 

Tanguy Veys is geen onbesproken figuur in VB-kringen. Trouwe partijsoldaat van Filip Dewinter, en nu ook van Gerolf Annemans, wordt hij echter gecontesteerd door het ranzigste deel van het VB omwille van zijn sympathie voor de Joden en Israël. Los van kritiek die gerechtvaardigd kan zijn, vindt men het “een topsport” om Tanguy Veys op de korrel te nemen. Anderen bij het VB vinden het bijvoorbeeld dan weer plezant om moslimkinderen varkensworsten op te dringen of het huis van een politieke tegenstander met VB-affiches te bekladden. Voor een pestclub klein en fijn, moet je bij het VB zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys |  Facebook | | |  Print

12-12-12

DEWINTER EN ‘RECHTSACTUEEL’ VERGALOPPEREN ZICH WEER

Gazet van Antwerpen kopte gisteren op de eerste bladzijde van haar regionale berichtgeving De Wever I verdeelt Vlaams Belang. Man, man, man toch. Heeft men nog niet begrepen dat men bij het Vlaams Belang wel eens een ander toontje zingt, maar de melodie dezelfde blijft? Tactisch verschillen Dewinter en Annemans van elkaar, maar geen haar op ons hoofd (en steller dezes is geen skinhead) die er aan denkt dat Dewinter en Annemans fundamenteel anders over het nieuwe bestuursakkoord oordelen.

 

Gerolf Annemans was de sluwste, geheel in overeenstem-ming met zijn intentieverklaring bij de verkiezing van de nieuwe VB-voorzitter. “We zullen op een sluwe en handige manier uit ons hoekje komen en tonen dat we niet de extremisten zijn zoals iedereen zegt”, zei Gerolf Annemans laatst in Het Laatste Nieuws. Zijn evaluatie van het bestuursakkoord en de nieuwe bestuursploeg in Antwerpen was: “Als rechtse oppositiepartij willen we deze rechtse coalitie een kans geven. De mensen die de socialisten weg wilden, en dat waren er nogal wat, stemden voor Vlaams Blok, later Vlaams Belang en nu N-VA. Die mensen hebben op de avond dat ze Patrick Janssens hebben zien huilen, waar gekregen voor hun geld.” Om te besluiten met: “We stellen bovendien vast dat er zelfs hele stukken uit ons veiligheidsplan in het bestuursakkoord zijn overgenomen.”

 

Filip Dewinter, die in dezelfde kamer als Gerolf Annemans de voorstelling van het bestuursakkoord volgde (foto), ging er als vanouds harder tegenaan. “Ik kan me vinden in het ‘rechten en plichten’-verhaal van het nieuwe stadsbestuur. Maar van een kordaat rechts beleid is geen sprake. Het progressieve multiculturele beleid blijft gehandhaafd. In Antwerpen wil de coalitie een doorgedreven diversiteitsbeleid voeren met aandacht voor antidiscriminatie- en antiracismebestrijding (sic, Dewinter bedoelt allicht discriminatie- en racismebestrijding. Antidiscriminatie- en antiracismebestrijding is iets wat het Vlaams Belang wil.)” En Dewinter besluit: “Geen uitbreiding van het politiekorps, geen tram- en metrobrigade en de actieve opsporing van illegalen is afgezwakt. Echte verandering kan alleen met het Vlaams Belang.”

 

De Dewinter overtreffende trap, Bert Deckers van RechtsActueel, haalde Gazet van Antwerpen niet. Bert Deckers/RechtsActueel: “De Wever gaf zijn persconferentie met de broek op de knoesels. Het dragen van de =A= is immers een toegeving van formaat aan hét symbool van bijna 100 jaar socialistisch beleid. (…) Met het dragen van het vrij nieuwe stadssymbool van Janssens weet hij nu ook de sympathie te verwerven van de links-progressieve kiezers (sic, wij voelen ons alleszins niet aangesproken). (…) Een rechts akkoord is het niet. Je kan het zelfs onmogelijk een centrum-rechts akkoord noemen. Er wordt teveel gefocust op de diversiteit van de stad.” Bert Deckers/RechtsActueel had het er al over bij de inleiding van zijn artikeltje over Dewevers bestuursakkoord: “Het meest gebruikte woord in zijn tekst is ‘diversiteit’.”  

 

Bert Deckers/Rechts Actueel weet het misschien niet, maar met een zoekfunctie kan je eenvoudig opzoeken hoe dikwijls een woord in een tekst staat. ‘Diversiteit’ staat 10 maal in het nieuwe bestuursakkoord, waarvan dan nog eenmaal in het woord ‘biodiversiteit’ (actiepunt 43 over het planten van bomen en aanleggen van grasveldjes). ‘Nederlands’ staat er 24 keer in, waarvan slechts één keer niet in de betekenis van de Nederlandse taal spreken (actiepunt 173, waar verwezen wordt naar parkeernormen in Nederland). ‘Veiligheid’ tenslotte komt 58 keer in het nieuwe bestuursakkoord voor. ‘Diversiteit’ in de betekenis van diversiteit tussen mensen staat dus 9 keer in de tekst, ‘Nederlands’ als in 'de Nederlandse taal spreken' 23 keer en ‘veiligheid’ 58 keer. Bert Deckers/Rechts Actueel: Het meest gebruikte woord in zijn tekst is ‘diversiteit’.”  

 

Bert Deckers/Rechts Actueel heeft last van selectief lezen. Filip Dewinter is in hetzelfde bedje ziek. Ook hij klaagt over een “doorgedreven diversiteitsbeleid”. De eerlijkheid gebiedt bovendien te zeggen dat het nieuwe Antwerpse bestuursakkoord slechts lippendienst bewijst aan de strijd tegen racisme en discriminatie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, rechtsactueel |  Facebook | | |  Print

11-12-12

NIEUW STRIJDLIED VOOR DE SINJOREN

Het nieuwe bestuursakkoord voor Antwerpen weerspiegelt de mentaliteit van Bart De Wever op 14 oktober: zijn agressieve toespraak (foto), zijn triomfmars naar het stadhuis. De socialisten werden uit dat stadhuis gekegeld, met dank aan Marc Van Peel die tijdens de verkiezingscampagne nog zei dat Patrick Janssens de beste burgemeester ooit is en eigenhandig toonde hoe hij de stadhuisdeur dicht hield voor de opponent van de beste burgemeester ooit. Bart De Wever is vanaf 1 januari burgemeester, en dat wil hij ook laten voelen. Hij wil de ideeën van zijn meerderheid doordrukken. We krijgen een rechts(er) beleid. Veel empathie voor andersdenkenden en compromisbereidheid is er bij Bart De Wever niet bij. Dat is zijn goed recht, maar het gaat wel botsen met de Antwerpenaren die hun sociale rechten opeisen. Een nieuw strijdlied is al geschreven. Naar een bekend lied van Wannes Van de Velde.

 

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,
de klank van die ploat  maakt mijn ziel nerveus.
Al heb ik geen geld om plezier te betalen,
ik vind het programma van den Bart heel dubieus.

Onder de glans van de manestralen,
wordt heel onze wereld niet meer veel pret.
Ga mee naar de kroegen vol vrouwen en matrozen,
Bart, Marc en Annemie maakten een rechts pamflet.

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,
de klank van die ploat  maakt mijn ziel nerveus.
Dat bestuursakkoord is om van te balen,
‘Respect voor het kapitaal’ is eigenlijk hun leus.

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,
de klank van die ploat  maakt mijn ziel nerveus.
Ze gingen hun inspiratie bij Theodore Dalrymple halen,
en dat is voor de arme mens helemaal niet genereus.

Laat ons dan samen de wereld verteren,
spijts de azijn en het chagrijn.
Zingt mee met de mensen, dat hebben ze geiren,
en samen krijgen we die conservatieve kliek weer klein.

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,
de klank van die ploat  maakt mijn ziel nerveus.
We komen op voor onze idealen,
en maken van solidariteit weer iets glorieus.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

BESTUURSAKKOORD ANTWERPEN: BLAMING THE VICTIM

In een eerste reactie op het nieuwe bestuursakkoord voor Antwerpen hoorde je dat het vooral het verder zetten van het huidig beleid is, met accentver-schuivingen inzake mobiliteit (in de praktijk meer voorrang voor Koning Auto) en het aanscherpen van het rechten en plichten-verhaal (het recht op leefloon bijvoorbeeld, het minimum minimorum om te kunnen leven, wordt afhankelijk gemaakt van voorwaarden). Bart Brinckman (De Standaard) bevestigde in Terzake dat het toch wel een rechtser bestuursakkoord is, waarbij hij aanstipte dat het huidig (Antwerps SP.A-)beleid al “vrij rechts” is. (Foto: Bart De Wever bij de voorstelling van het bestuursakkoord, met in de achtergrond Marc Van Peel)

 

De verschillende politieke partijen en vakspecialisten gaan de volgende dagen het Antwerps bestuursakkoord ongetwijfeld verder analyseren. We kijken er naar uit. Volgens Marc Van Peel (CD&V) is de geest van Theodore Dalrymple uit de formateursnota van Bart De Wever (N-VA) gehaald. Excusez-nous, maar dat vinden we een raar verhaal. Dalrymple vindt dat alle sociale ellende in de eerste plaats de individuele verantwoordelijkheid is van mensen die zich niet gedragen zoals het hoort. Ongetwijfeld rust er een belangrijke verantwoordelijkheid op elk individu, maar mensen hebben niet allemaal evenveel kansen. Wie om welke reden dan ook minder scholing genoot, heeft bijvoorbeeld meer nood aan een sociale woning (en heeft meer kans op een ongezonder bestaan etc.). Het nieuwe bestuursakkoord voorziet wel een wijziging van de voorrangsregels voor sociale woningen (voorrang voor wie werkt), maar aan het basisprobleem van een tekort aan sociale woningen in functie van de Antwerpse bevolking wordt weinig of niet verholpen. Terwijl er al twintigduizend mensen op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Voor wie geen blijf weet met zijn geld heeft het bestuursakkoord wel oog. Men onderzoekt de mogelijkheden voor "de uitbating van een groot, kwalitatief casino in Antwerpen".

 

Typerend is ook het verhaal over de sociale restaurants waar niet alleen aan een sociaal tarief kan gegeten worden, maar die ook en vooral een eerste kans op tewerkstelling zijn. In de formateursnota van Bart De Wever stond: “De verdere uitbouw van sociale restaurants bovenop de bestaande dienstencentra is niet wenselijk, en het is geen kerntaak van het OCMW om een sociale kruidenierswinkel uit te baten. In plaats van een parallel circuit te organiseren, onderzoekt de stad de mogelijkheid om te werken met cheques die geldig zijn bij reguliere handelaren en zelfstandigen (…).” Hiertegen was er protest, onder andere vanuit ACW-hoek. En wat staat er in het nieuwe bestuursakkoord? “De verdere uitbouw van sociale restaurants bovenop de bestaande dienstencentra is geen prioriteit voor het OCMW. Tevens is het geen kerntaak van het OCMW om een sociale kruidenierswinkel uit te baten. Daarom zoeken we hiervoor samenwerking met het middenveld. In plaats van verder in een parallel circuit te investeren, wenst de stad te werken met cheques die geldig zijn bij zowel sociale restaurants als bij reguliere handelaars en zelfstandigen (…).” Een wezenlijk verschil is er niet.

 

Ook op het vlak van discriminatiebestrijding is er geen wezenlijk verschil met de formateursnota, en dus een ruim onvoldoende. Het uitgangspunt “aandacht voor antidiscriminatie en racismebestrijding” wordt vermeld maar nergens concreet uitgewerkt. Bij de organisatie van de stadsadministratie wordt nu wel vermeld: “De stad aanvaardt geen enkele vorm van discriminatie op de werkvloer”. Maar een hoofddoek is nog altijd een onoverkomelijk probleem voor loketbedienden. Hoe er nu werk gemaakt gaat worden van discriminatie bij de politie (waar autochtone politieagenten al vaak niet willen optrekken met allochtone collega’s, om nog maar te zwijgen over hun optreden tegenover allochtone jongeren) wordt niet verteld. Hoe acties ondersteund worden tegen discriminaties bij de particuliere arbeidsmarkt en huisvesting komt evenmin aan bod. Terwijl wél groot belang wordt gehecht aan de tewerkstelling van sociaal zwakkeren als middel om een uitkering te vermijden. En er grote verwachtingen zijn naar de particuliere woningmarkt, vermits men zelf niet verder wil investeren in sociale huisvesting.

 

Sociaal kunnen we het bestuursakkoord niet noemen. Het is eerder blaming the victim, het slachtoffer de schuld geven. Het is niet omdat het Vlaams Belang het bestuursakkoord "wollig en onduidelijk", "een gemiste kans" en "van een echt kordaat rechts beleid is geen sprake" noemt, dat we dit bestuursakkoord wél kunnen aanvaarden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, van peel |  Facebook | | |  Print

10-12-12

VLAAMS BELANG: “AANVANKELIJK UIT DE HAND GELOPEN GRAP”

Artikels over Bart De Wever zijn ook hier populairder dan artikels over Gerolf Annemans, maar omwille van de geschiedschrijving willen we toch nog even terugkijken naar het interview met Gerolf Annemans dat het voorbije weekend in De Standaard verscheen. Enkele fragmenten.

 

Als geen ander verpersoonlijkt Gerolf Annemans (54 j.) het ancien régime bij Vlaams Belang. Toch gaf de partijraad hem een mandaat om als opvolger van voorzitter Bruno Valkeniers dat bewind op te kuisen en de vernieuwing voor te bereiden. Gerolf Annemans: “Er komt echt een nieuw regime. De teamvorming met de jongeren Barbara Pas en Chris Janssens symboliseert dat zeer goed. Het is echt de bedoeling dat ze vanaf 2014 kunnen overnemen. Als mijn fractie even meewil, wordt Pas straks al de nieuwe fractieleider. Ik heb een mandaat voor vier jaar. Maar als ik hier in 2016 nog zit, ben ik mislukt. (…) We staan een goed jaar voor de verkiezingen. Er valt heel wat werk te verzetten: de lijstvorming, het hertekenen van het imago, nieuwe thematieken, nieuwe structuren... Het moet allemaal snel en doortastend gaan.”

 

Filip Dewinter hanteert de voorhamer, Gerolf Annemans het scalpel. Gerolf Annemans: “Ik vergelijk het liever met een zwaard en een floret. Jarenlang ging het om een wonderformule. Zo spraken we niet alleen radicale kiezers maar ook de middengroepen aan. Het leverde veertien opeenvolgende overwinningen op. Misschien kan deze formule in de toekomst opnieuw renderen. Maar eerst moeten we het evenwicht herstellen. Dat is weggezakt. Bij de publieke opinie leeft de overtuiging dat de radicalen het hebben overgenomen. Mijn ambitie luidt: plus est en nous. (…) We moeten af van de indruk dat we dat cordon (sanitaire, nvdr.) koesteren. Dit laat immers de tegenstander toe om de rollen om te draaien, om te laten uitschijnen dat we zelf om dat cordon hebben gevraagd. Iedereen die over dat cordon begint moet voortaan belachelijk worden gemaakt. Nu is dat niet zo. En dat is onze schuld.”

 

Die kiezer liep over naar de N-VA. “Dat is nu eenmaal de loop van de geschiedenis. Zo werden de inwoners van Antwerpen even afgeleid. Plots ging het enkel over het buitengooien van de sossen. Onze campagne over veiligheid sloeg helemaal niet aan, het ging godbetert over parkeerplaatsen. Vroeg of laat staan onze thema's echter weer bovenaan. (…) Dat keurslijf van de drie v's – veiligheid, Vlaanderen en vreemdelingen – moeten we openbreken. Laten we bijvoorbeeld over Europa, over ons socio-economisch programma of over vrijheid praten. Onlangs was Salman Rushdie in Brussel. Hij praatte met veel humor over de islam. We kunnen de islam vanuit het aspect vrijheid bekampen, niet vanuit het aspect godsdienstbeleving. Zelfs agnosten willen niet dat de vrijheid van godsdienst ter discussie wordt gesteld. We moeten af van het etiket dat we godsdienstwaanzinnigen zouden zijn.”

 

“De geschiedenis heeft haar loop gehad. Soms draagt de partij daar geen enkele verantwoordelijkheid voor. Enkele jaren geleden hadden we contacten met het middenveld. Die akker is door toedoen van de N-VA helemaal ondergelopen. Niet dat wij een Voka-partij waren, maar tegenwoordig zijn ze helemaal een met de N-VA. Geen slecht woord over de ondernemers hoor, maar als politieke overlopers slaan ze in Vlaanderen alle records. (…) Vlaams-nationalisme mag best ook sociale accenten hebben, in tegenstelling tot wat de N-VA suggereert. Daar maken we toch het verschil. Vlaanderen moet meer zijn dan een regio met lage belastingen. De fiscale druk houdt een sociale zekerheidsysteem in stand, iets wat Europa uniek maakt. Daarom moeten we naar een totale hervorming, op Vlaamse leest geschoeid. Wij vinden niet dat een werkwillige 50-plusser zo maar uit de werkloosheid moet worden gegooid. Die man heeft zoiets niet verdiend.”

 

“De Wevers Calimerogedrag blijft ondertussen ongezien. Plots spreekt hij over Antwerpen als een verdeelde stad. Dat kan je toch enkel aan zijn vermoeidheid of aan zijn amateurisme als historicus toeschrijven? Er was ocharme een debatje in Terzake met Kristien Hemmerechts over dat voorstel om het Pieter De Coninckplein om te dopen naar de gestorven dichter Herman De Coninck. Wat hebben wij niet allemaal meegemaakt? Grote affiches die ons vergeleken met de kuisploeg van Adolf Hitler, de gestrekte arm incluis. Of dat groot concert op de Zuiderdokken in 2006 met hoe heet hij ook weer... (Tom Barman, nvdr.).

 

Intussen bestrijdt Gerolf Annemans zowat alles wat hij gezegd heeft. Zijn partij ‘Minder grimmig, meer grappig’ maken zoals bijvoorbeeld Het Nieuwsblad titelde? Gerolf Annemans: “(geïrriteerd) Ach, dat is weer zo’n reductio.” Het Vlaams Belang moet vuil genoeg blijven voor het volk?, zoals Annemans in De Standaard zei. “Nog zo’n citaat dat me haast tien jaar achtervolgt. Het Vlaams Belang zal proper genoeg zijn om van de partij opnieuw een winnaar te maken. Ik sluit echt niks uit, zelfs een big bang niet.” Wanneer de interviewer hierna ironisch opmerkt dat de partij misschien nog van naam verandert, antwoordt Gerolf Annemans: “Waarom niet?” Het enige wat Annemans uitsluit is functioneren in een partij die niet de onafhankelijkheid van Vlaanderen als doel heeft.

 

Gerolf Annemans: “Ik ben altijd radicaal geweest. Daarom koos ik van meet af aan voor het Vlaams Belang, zelfs al ging het aanvankelijk om een uit de hand gelopen grap. Mijn enige obsessie blijft de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Ik kan niet functioneren in een partij die zich neerlegt bij een hervormd België. Al dat confederalisme. Waar slaat dat allemaal op? Vlaanderen verdient independencia.” In afwachting weten we nu dus hoe het Vlaams Blok/Belang is ontstaan. Ons vermoeden werd bevestigd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans |  Facebook | | |  Print

09-12-12

TE GEK VOOR WOORDEN

N-VA, CD&V, Open VLD en het VB hebben kritiek op het progressieve bestuursakkoord in Borgerhout en de samenstelling van de nieuwe bestuursploeg (met onder andere PVDA'ster Zohra Othman als schepen voor Jeugd, Diversiteit, Samenlevingsopbouw, Tewerkstelling en economie, Markten en foren), en dan kan Rob Verreycken (links op de foto) niet achterblijven. Ex-Borgerhoutenaar, nu wonend in Sint-Niklaas waar hij zich zo onmogelijk maakte dat hij er niet op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen mocht staan.

 

Bij RechtsActueel somt Rob Verreycken alle mogelijke zonden op van de PVDA, om vervolgens nog eens terug te komen op de dood van Ludo Hannes. Rob Verreycken: “Als we verder in het verleden teruggaan was er het doodslaan van de bejaarde Vlaming Ludo Hannes bij een aanval van AFF-knokploegen op een VB-activiteit.  Bij die betoging waren het bekende PVDA’ers die de jonge Marokkanen tot de moord aanzetten…” Ter herinnering: de feiten over het incident waarmee de 80-jarige Ludo Hannes in 1990 het leven verloor.  Zaak die begin dit jaar nog eens opgerakeld werd door een andere vuilspuiter. Er waren echter helemaal geen "AFF-knokploegen", laat staan dat die ook nog een "VB-activteit" verstoorden. Er was wel een incident met dodelijke afloop tussen drie Marokkaanse jongeren en een bejaarde Vlaming. Drie uren na de VB- en AFF-manifestatie. Dat "bekende PVDA'ers", of zelfs maar "PVDA'ers", jonge Marokkanen tot moord zouden aangezet hebben, is volkomen uit de lucht gegrepen. Te gek voor woorden, maar niet te gek voor Rob Verreycken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, verreycken |  Facebook | | |  Print

08-12-12

ZWAK ANTWOORD OP KRITIEK VAN WEERSTANDERS

De voorbije week botste Bart De Wever hard met de mensen die een idee opperden over Herman De Coninck en het De Coninckplein in Antwerpen. Op een reactie van weerstanders twee weken geleden reageerde Bart De Wever  met een schouderophalen en het vermoeden uiten dat er een politieke agenda achter zit. Veel empathie met zij die tegen de nazi's en de collaborateurs streden was er niet bij. 

Lieven Sioen sprak voor dS Weekblad vorige zaterdag met weerstanders. "In Limburg, Mechelen en het Antwerpse. In kleine rijhuisjes, appartementen, langs steenwegen. Ongelofelijke gruwelverhalen heb ik aanhoord, achter de anonimiteit van onze Vlaamse gevels. De aanleiding voor die gesprekken was een meewarige monkellach van mezelf. Mijn excuses daarvoor trouwens. Een collega had een brief ontvangen van De Vaderlandse Verenigingen van Antwerpen en Omgeving. De patriotten kondigden aan dat ze niet naar vaderlandse plechtigheden en dodenherdenkingen zouden gaan waar ook N-VA-schepenen of -burgemeesters aanwezig zouden zijn, want die partij wil ‘het einde van ons dierbaar België’. Vaderlandsliefde, dierbaar België… Toch een beetje pathetisch, nietwaar. En het is ook allemaal zolang geleden. Is collaboratie in 2012 niet een heel zwak argument tegen de N-VA? Tot ik me de vraag stelde waaróm dit alles nog zo gevoelig ligt bij die politieke gevangenen.”

“De zwarten hebben me gedwongen om de Belgische vlag te vertrappelen, terwijl de Vlaamse Leeuw wapperde”, vertelde Sieske Vliexs (87 j.) in dS Weekblad. “Als ik weigerde sloegen ze. De collaborateurs waren nog erger dan de Duitsers. Het waren landgenoten die ons het zwaarst mishandelden.” Voor Sieske Vliexs blijft de Vlaamse Leeuw het symbool van de zwarten, en het Vlaams-nationalisme de erfgenaam van de collaboratie. Ze kan goed begrijpen dat weerstanders weigeren om naar herdenkingsplechtigheden te gaan waarop N-VA-politici aanwezig zijn. Een verwijzing naar de hierboven geciteerde brief. Brief die bij Bart De Wever op schouderophalen onthaald werd. Twee zussen van Sieske Vliexs werden in de bossen van Limburg standrechtelijk geëxecuteerd voor hun medewerking aan het verzet. Sieske zelf werd door de Zwarte Brigade gearresteerd en niet veel later op transport naar Ravensbrück gezet. Acht maanden later werd ze bevrijd door de Russen, maar tegen dan was ze al een wandelend lijk. Ze moest lang recupereren in een Duits ziekenhuis, en daarna nog eens twee jaar lang naar een Zwitsers sanatorium voor de behandeling van haar longen.

Lieske Vossen (foto 1, 88 j.) is een andere getuige. En Evrard Voorpijls (89 j.). En Philippe Vlaes (89 j.). En Paul Baeten (86 j.). Het is niet omdat ze hoogbejaard zijn, en hun levenseinde allicht dichter bij is dan we willen, dat hun afschuw minder gegrond is. Lieske Vossen: “Er waren Duitsers gelegerd in Neeroeteren, maar zij spraken de taal niet en kenden de streek noch de mensen. Zonder de ogen en oren van de Zwarte Brigade en de Vlaamse SS wisten ze niets.” Lieske ziet ze nog staan, de twee buurjongens in hun zwarte uniformen van de Sicherheitsdienst, toen de Gestapo Lieske, haar broer en vader van bed kwamen lichten. “Hun ouders waren zo fier op het uniform van de zonen.” Ja, ja. “De Vlamingen speelden het vuilste spel. De Vlaamse Wacht was ingeburgerd in het huis van de oorlogsburgemeester. Zij waren veel gevaarlijker dan de bezetter.” Lieskes broer en vader hebben de concentratiekampen niet overleefd.

“De oud-strijders vergissen zich van vijand”, zei N-VA’er André Gantman (foto 2) vorige week aan Gazet van Antwerpen. Uitgerekend bij de onthulling van een gedenkplaat over de betrokkenheid van het Antwerpse stadsbestuur en de Antwerpse politie bij de razzia’s op Joden in de jaren veertig. André Gantman is voormalig Antwerps VLD-schepen, man die Bart De Wever aan contacten in het Joodse milieu helpt en vanaf januari N-VA-gemeenteraadslid. André Gantman: “Ik heb alle respect voor de oud-strijders. Mijn moeder is gered door de weerstand. Maar ze vergissen zich van vijand. Artikel 1 van onze partijstatuten verwijst expliciet naar de mensenrechten en naar de fundamentele vrijheden. En ook de formatienota van Bart De Wever heeft het uitdrukkelijk over een harmonieuze stad, waarin iedereen aan bod komt, ongeacht huidskleur, nationaliteit, geloof, seksuele voorkeur of wat dan ook. Je moet de N-VA beoordelen op waar de partij nu voor staat. Je wrijft Patrick Janssens toch ook niet aan dat de socialist Hendrik de Man een collaborateur was? Of Marc Van Peel dat de oorlogsburgemeester Delwaide mee de razzia’s tegen de Antwerpse Joden organiseerde?”

Dat laatste is waar, al kunnen we ook de emotionele reactie van de weerstanders begrijpen. Maar voor het overige is de verdediging van Gantman zwak. Een verwijzing naar de mensenrechten in de statuten van de N-VA? Elke partij verwijst ernaar in haar statuten, zelfs het Vlaams Belang. Anders riskeert men geen partijsubsidiëring te krijgen. Overigens staat de verwijzing naar de mensenrechten bij de N-VA slechts onder punt 1.3. van de statuten. Als punt 1.1. staat er nog altijd dat de N-VA streeft naar de onafhankelijke republiek Vlaanderen. De formatienota van Bart De Wever die pleit voor een harmonieuze stad? Het zou er nog aan mankeren dat dat pleidooi er niet in staat. Maar in zijn eerste toespraak op 14 oktober zei Bart De Wever wel, en bepaald heftig, “Antwerpen is vanavond toch vooral van ons”. Veel mededogen zoals Patrick Janssens zes jaar eerder had voor de CD&V/N-VA en Open VLD was er niet bij. En als Antwerpen echt een stad zonder discriminatie moet zijn, moet bijvoorbeeld de lippendienst aan de bestrijding van racisme toch wel concreter uitgewerkt worden, en bijvoorbeeld de aandacht voor armoedebestrijding uitgebreider en anders ingevuld worden.

Een fraaie volzin in de statuten of een formatienota van de N-VA volstaat niet om de bezorgdheid weg te nemen van zij die hun leven op het spel hebben gezet om ons te bevrijden van de nazi’s en de collaborateurs. Zoals ook niet met een "Zij zochten ruzie" de uithaal naar de culturele sector goed te praten is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, n-va |  Facebook | | |  Print

07-12-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Bart De Wever was vorige maandag weer volledig zichzelf, maar we hebben in deze rubriek ook aandacht voor de ‘islamisering’ van ons land, zweefvliegen (foto), de wissel aan de top van het Vlaams Belang, de SP.A die een linksere koers wil varen, nog een schepen voor Vlaamse Zaken en de betekenis van ‘links zijn’.

 

“In de Belgische restaurants van fastfoodketen Quick zullen geen halalproducten aangeboden worden. Uit een studie bleek dat er onvoldoende behoefte aan is. Quick biedt in 23 restaurants in Frankrijk wel halal producten aan. Daar werd onderzoek gedaan naar de verkoop van de King Fish (een hamburger met vis) en die van de Big Bacon (met varkensvlees). (…) Uit eenzelfde onderzoek in België kwam geen enkel restaurant met een voldoende halal profiel naar voren.” Het valt dus wel mee met de door het Vlaams Belang aangeklaagde islamisering van ons land. (Meerdere kranten, 1 december 2012)

 

“‘Ken je zweefvliegen? Zwart en geel gestreepte vliegen die op bijen of wespen lijken, tenzij je echt goed kijkt. Er zijn veel vogels die die beestjes niet opeten, vogels die geen wespen of bijen kunnen verteren, maar geen tijd hebben om telkens een hele checklist te overlopen om te determineren of ze nu een wesp, een bij of een lekkere zweefvlieg voor hun neus hebben en dus niks opeten dat geel met zwart is.” Een bijkomende reden waarom we instinctief niet houden van de kleurencombinatie geel - zwart. Filosoof Ruben Mersch verzamelde wetenswaardigheden voor zijn boek Oogkleppen. (De Standaard, 1 december 2012)  

 

“We gaan dus voor vergrijzing, niet voor verjonging.” Liliane Ilands, VB-gemeenteraadslid in Leuven, nadat de VB-partijraad Gerolf Annemans voordroeg als volgende partijvoorzitter. (Facebook, 1 december 2012)

 

 “Ook SP.A heeft blijkbaar begrepen dat Vlaanderen nood heeft aan een heldere linkse stem. (…) Al wordt het wachten op hun effectieve daden. In 18 Vlaamse gemeenten ondersteunt de SP.A een N-VA-burgemeester. Het kaviaarsocialisme is niet dood, daarom zullen kiezers blijven stemmen op PVDA+” Peter Mertens verheugt zich erover dat de SP.A aankondigt een linksere koers te gaan varen, al blijft hij sceptisch als hij ziet hoeveel N-VA-burgemeesters door de SP.A ondersteund worden. (De Morgen, 3 december 2012)

 

“‘Het zich eigen maken van wetten en gewoontes is een belangrijke voorwaarde voor een snelle integratie. Nederlands leren is hierbij een cruciale hefboom. Daarom wil ik het Vlaams karakter van onze stad bewaren.’ Hoe Greta dat concreet zal aanpakken wordt nog bekeken.” N-VA’ster Gerda Vanermen wordt schepen van Integratie en Vlaams karakter in Landen, maar weet nog niet hoe ze de zaken zal aanpakken. (Het Laatste Nieuws, 3 december 2012)

 

“De oorsprong van ‘links’ ligt in Frankrijk. Tijdens een bijeenkomst van grondwetgevende vergadering op 28 augustus 1789 ontstond een polemiek over het veto-recht van de koning in het toekomstig parlement. Na lange discussie waarbij weinigen elkaar overtuigden kwam het tot een stemming. Om de telling te vergemakkelijken gingen alle tegenstanders van het veto-recht van de koning links staan. Volgens de gangmakers ter linkerzijde mocht de volkssoevereiniteit niet betutteld worden of afhankelijk zijn van de goede wil van een niet verkozen persoon. Volgens de rechterzijde ging de koning zorgen voor compromisvorming en vermijden dat het land zich zou verdelen. Links haalde het nipt niet en de republiek zou nog een eeuw nodig hebben om zich te voltrekken. Deze historische anekdote heeft volgens Stephen Bouquin een hoge actualiteitswaarde. Links betekent democratie boven alles. De lijst van niet verkozen machten die vandaag een vetorecht uitoefenen naast de instellingen van de verkozenen is indrukwekkend: de financiële markten, de Europese Commissie, patronale organisaties zoals VOKA en VBO… “Links zijn betekent dat je ervan uitgaat dat wetten en regels haaks mogen staan op particuliere belangen, ook die van VOKA. Als we het particulier belang van beleggers en ondernemers als leidraad nemen draait de economie trouwens vierkant. De lonen zouden dalen tot op het peil dat niemand nog goederen of diensten kan kopen. De overheid zou de middelen ontberen om zelfs voor een kleine minderheid nog efficiënt onderwijs in te richten.”(Knack online, 4 december 2012)

 

“Vlammenwerper in de hand, holle hoonlach in de mond.” Tom Naegels typeert Bart De Wever. (Facebook, 4 december 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, islam, annemans, nationalisme, actie, de wever |  Facebook | | |  Print

06-12-12

SINTERKLAASTIP VOOR GEROLF ANNEMANS

De kans is klein dat ze er bij het Vlaams Belang om kunnen lachen, maar voorbije dinsdag werden in de Antwerpse wijk Kiel de traditionele rollen omgedraaid en kregen de senioren er het bezoek van een zwarte Sint en een witte Piet (foto).

 

De Sint is de voorbije dagen veel op pad geweest. Zelfs tot bij het Vlaams Belang. “Met echte Zwarte Pieten”, twitterde Filip Dewinter. En als we dat niet geloven, maakt hij ons iets anders wijs. Samenlevingsopbouw Antwerpen besloot de zaak ludieker aan te pakken. Voor een buurtmaaltijd voorbije dinsdag, waar vooral senioren op afkomen, werden de rollen omgedraaid. Bruno Verheyden, die zondag nog een traditionele Zwarte Piet was op een kinderfeest, werd een Witte Piet. Wijkbewoner Hamidou Ouédraogo, afkomstig uit Burkina Faso, speelde met veel plezier de rol van hulpsint. De senioren hadden er veel plezier in. Hoewel het om een ludieke actie ging, wilden Bruno Verheyden en Hamidou Ouédraogo ook wel een signaal uitzenden, vertelden ze aan Gazet van Antwerpen. “Het was de verrassing die zo’n ontwapenend effect had op de aanwezigen. Het was ook een statement om niet te veel blijven hangen in de traditionele verwachtingspatroon.”

 

Als Gerolf Annemans het Vlaams Belang "minder grimmig en wel eens grappig” wil maken, volgend jaar bij het Vlaams Belang ook een Zwarte Sint en Witte Pieten?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, annemans |  Facebook | | |  Print