02-01-13

CORDON SANITAIRE ROND RACISTISCHE PARTIJ MOET BLIJVEN

Als het brandt, moet er geblust worden. De eerste week van januari is in principe een week waarin de redactie van AFF/Verzet verlof neemt, terwijl intussen de nieuwjaarsgroeten en het jaaroverzicht van het voorbije jaar gepubliceerd worden. Maar CD&V-senator en professor kerkelijk recht Rik Torfs besliste er anders over.

 

Bij een ochtendbabbel op de RTBF-radio zei Rik Torfs (foto) dat hij het cordon sanitaire lange tijd verdedigd heeft, maar moest vaststellen dat er twee erg negatieve gevolgen uit voortvloeien. Zo heeft het cordon geleid tot heel wat frustraties van de nationalisten in Vlaanderen. Ze werden uitgesloten en dat verklaart deels het gigantisch succes van Bart De Wever, aldus Torfs. Bovendien heeft het geleid tot een volledig status quo binnen de traditionele Vlaamse partijen. Volgens Torfs kan De Wever dan ook worden beschouwd als een kind van het cordon sanitaire. “Zonder het cordon sanitaire, zou hij nooit hebben gestaan waar hij nu staat, omdat de nationalisten beter vertegenwoordigd zouden zijn en omdat de traditionele partijen als gevolg zich beter hadden moeten organiseren” Torfs bepleit het geleidelijk afschaffen van het cordon sanitaire. “Het moet stap voor stap worden vergeten, omdat het een groot deel van de Vlamingen stigmatiseert.” Het leidde meteen tot een aantal instemmende tweets van Vlaams Belang’ers. Wat het Belga-bericht dat de online kranten en andere media haalde niet vermeldde, is dat Rik Torfs ook zei (zie onze link hierboven bij ‘ochtenbabbel op de RTBF-radio’): “Dit gezegd zijnde, ik ben helemaal geen aanhanger van samenwerking met het Vlaams Belang.” Een belangrijke toevoeging om verkeerde besluiten te vermijden.

 

In zijn analyse van de gemeenteraadsverkiezingen verwees politicoloog Marc Swyngedouw ook al naar het cordon sanitaire: “In zekere zin is de Stadslijst het slachtoffer geworden van het succesvolle cordon sanitaire. N-VA bood immers een alternatief naast het Vlaams Belang dat ongehinderd door het cordon sanitaire maar toch voldoende het anti-immigrantenregister bespeelde. Het eens zo trouw Vlaams-Belang electoraat wisselde blijkbaar zonder al te veel moeite van partijjas. Daarenboven kan het haast niet anders of een deel van de centrum-rechtse kiezers die in 2006 de kant van Janssens kozen tegen Dewinter, in 2012 naar De Wever en N-VA zijn overgestapt.” Met die analyse hebben we niet de minste moeite. Dat lijkt ons de nagel op de kop slaan. Anders is het als Rik Torfs over het cordon sanitaire begint. Dat heeft wel eens meer tot begripsvervuiling geleid. Zaterdag 27 augustus 2011 kopte Gazet van Antwerpen breeduit N-VA heeft het cordon doorbroken. Er was toen nog geen sprake van situaties zoals in Denderleeuw nu waar N-VA en CD&V stiekem rekenen op steun van het Vlaams Belang. Neen, de kop in Gazet van Antwerpen in 2011 had enkel te maken met een uitspraak van Rik Torfs niet gehinderd door kennis van zaken.

 

We zullen het hier dan nog maar eens herhalen: het cordon sanitaire is een engagement om geen politieke samenwerking op te zetten met het Vlaams Blok/Belang. Omdat het Vlaams Blok/Belang mensen wil uitstoten, de veelzijdigheid van de samenleving wil reduceren tot het ‘eigen volk’. Dat het cordon sanitaire het Vlaams Blok/Belang groot heeft gemaakt, maar nu ook de reden is waarom het Vlaams Belang afkalft, wordt door zowat iedereen binnen die partij beaamt. Dat door het cordon sanitaire een partij als de SP.A al eens meer aan de macht is geweest dan zonder cordon sanitaire rond het Vlaams Blok/Belang, wordt bewezen door de actualiteit waarbij de groot geworden N-VA waar mogelijk de SP.A buiten kiepert. Maar het cordon sanitaire is bovenal een ethische opstelling om niet samen met extreem-rechts (versta: een racistische partij) te besturen, het cordon sanitaire mag niet gereduceerd worden tot een politiek-strategische maatregel. Discussies over het cordon sanitaire moeten dan ook de vraag centraal stellen of het ethisch verantwoord is om samen te werken met extreem-rechtse partij, in casu een partij waarvan het zeventigpuntenplan als racistisch werd ingeschat en later het hele doen en laten van de partij als racistisch veroordeeld werd door de rechtbank.

 

Dat de N-VA zoveel succes heeft, wordt door een aantal mensen als niet plezant ervaren. Wij vinden dat niet plezant, en een aantal politici blijkbaar nog minder. Maar tot nader order is de N-VA nog altijd een democratische partij. Typisch enerzijds, anderzijds bepleit Rik Torfs (zie hoger) het geleidelijk afschaffen van het cordon sanitaire, maar is hij (zie ook hoger) geen voorstander van samenwerking met het Vlaams Belang. Mag er even duidelijkheid komen in de politiek? En: Er zijn betere argumenten om de N-VA te bekampen dan het oprakelen van het cordon sanitaire rond een voor racisme veroordeelde partij.

17:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire, torfs |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.