24-01-13

N-VA BORGERHOUT BEKRITISEERT WAT BART DE WEVER DOET

Maandag zijn in Antwerpen de laatste drie districtsraden geïnstalleerd. Die van Hoboken, Wilrijk en Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Met telkens een N-VA’er als districts’burgemeester’. Onder Patrick Janssens mocht de Eerste Burger in een district zich nog districtsburgemeester noemen. Onder Bart De Wever mag dat niet meer. Nu moet hij of zij ‘voorzitter districtscollege’ genoemd worden. Een weinig tot de verbeelding sprekende titel, en dat is blijkbaar de bedoeling van de nieuwe heersers op ’t stadhuis.

 

Ook maandag was er in Borgerhout de eerste districtsraadsvergadering na de installatie van de districtsraad. Met vier verschillende partijen in de oppositie (Open VLD, 1 zetel; CD&V, 1 zetel; VB, 2 zetels: N-VA, 7 zetels) belooft het een harde oppositie te worden, want geen oppositiepartij wil onder doen voor een andere. Er was de voorbije weken even heisa omdat Zohra Othman (PVDA+) in een interview zei desgevallend de Borgerhoutse bevolking te mobiliseren, maar de Borgerhoutse oppositiepartijen zwaaiden maandag al met de mobilisatie van Borgerhoutenaren: de resultaten van een wijkvergadering hier, de handtekeningen op een petitie daar. De N-VA-oppositie wordt daarenboven ondersteund door de N-VA-kabinetten op het Antwerps stadhuis, met de iPad binnen handbereik live tijdens de districtsraadsvergadering. Alleen is het voor de N-VA nog zoeken naar een geloofwaardige oppositierol.

 

N-VA-fractieleider Alain Herremans (rechts op de foto, naast Bart De Wever) nam tot tweemaal toe de Borgerhoutse progressieve meerderheid op de korrel met… wat De Grote Leider op het Antwerps stadhuis zelf doet. Herremans besloot zijn tussenkomst over het Borgerhouts bestuursakkoord met de klacht dat het ongehoord is dat het bestuursakkoord al op de districtswebsite staat nog voor het districtsbestuursakkoord is goedgekeurd in de districtsraad. Maar wat deed Bart De Wever toen hij op een persconferentie in ’t MAS de nieuwe stadsbestuursploeg voorstelde? Hij wimpelde bijna alle vragen over het bestuursakkoord af door te verwijzen naar de website van de stad Antwerpen waar op hetzelfde ogenblik het stadsbestuursakkoord door iedereen kon gelezen worden. Uiteraard was dat toen niet goedgekeurd door de gemeenteraad. Nu trouwens ook nog niet.

 

Een tweede maal ging de N-VA-fractieleider uit de bocht toen hij districts’burgemeester’ Marij Preneel (Groen) bekritiseerde omwille van haar commentaar bij het door Bart De Wever uitgevaardigd samenscholingsverbod op 12 januari. Preneel had moeten zwijgen, want veiligheid behoort niet tot de bevoegdheid van het district. Tevoren had de verzamelde oppositie wel geëmmerd dat het bestuursakkoord van Borgerhout te weinig aandacht heeft voor veiligheid. En Preneel had de kans gemist om te tonen dat ze wil samenwerken met het stadsbestuur. Bart De Wever heeft anders ook geen contact opgenomen met het Borgerhoutse districtsbestuur, vooraf noch achteraf. En had de districts’burgemeester’ moeten zwijgen? Marij Preneel: “Ik handel niet anders dan Bart De Wever. Wanneer een hogere overheid iets zegt over Antwerpen, reageert hij ook meteen. Wanneer iemand een beslissing neemt die een impact heeft op Borgerhout is het mijn plicht om te reageren.”

 

Het is niet alleen de SP.A in de Antwerpse gemeenteraad die moet uitkijken nu niet bij Bart De Wever te bekritiseren wat in feite beleid van Patrick Janssens is. Wil de N-VA geloofwaardig zijn, kan de partij in Borgerhout niet aanklagen wat de partij en haar kopstukken elders in Antwerpen zelf ook doen. Maandag zondigde de N-VA in Borgerhout al twee keer tegen dit principe.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, antwerpen, herremans, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.