27-01-13

VB-PARLEMENTSLID RIJDT DRONKEN DOOR ROOD LICHT

Het politieke pad van Wim Wienen (foto) liep de voorbije jaren niet over rozen. Een dieptepunt was het moment dat Wienen, de mediaspecialist van het VB, op heterdaad betrapt werd toen hij door een rood licht reed. Bij een alcoholcontrole achteraf bleek het Antwerps parlementslid ook teveel gedronken te hebben. Het leverde hem de bijnaam ‘Wankele Wim’ op. Bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 was Wim Wienen slechts de 41ste qua voorkeurstemmen bij de VB’ers in de provincie Antwerpen, maar door zijn goede plaats op de opvolgerslijst werd hij op slag Vlaams Parlementslid.

 

Het dronken rijden van Vlaams parlementslid Flor Koninckx haalde in 2008 uitgebreid de kranten. Dat Flor Koninckx bekend was van de Kijk Uit!-verkeerstips op televisie maakte de zaak natuurlijk extra pikant. Flor Koninckx was door  Steve Stevaert bij de SP.A binnengeloodst en zetelde voor die partij als verkeersdeskundige in het Vlaams parlement. Het leedvermaak bij het Vlaams Belang was groot. Een jaar later herinnerde het Vlaams Belang nog eens aan de zaak: de inleiding die je hierboven kan lezen is niets anders dan een tekst op de website van het Vlaams Belang waarbij we de naam van Flor Koninckx vervangen hebben door die van Wim Wienen, ‘verkeersdeskundige’ vervangen hebben door ‘mediadeskundige’, enzomeer. Want jawel, Antwerps VB-parlementslid en gewezen gemeenteraadslid Wim Wienen is betrapt op dronken door een rood licht rijden.

 

Anders dan met Flor Koninckx staat het bericht over Wim Wienen dit weeekend enkel in De Standaard en Het Nieuwsblad, niet in alle kranten. Waar en wanneer het dronken door een rood licht rijden is gebeurd, staat er niet bij. Wel vernemen we dat de politie Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) uit zijn bed belde met de vraag of ze de toestemming nodig hadden om de alcoholtest af te nemen. Je zal maar uit je bed gebeld worden met de vraag of een dronken VB’er aan een alcoholtest mag onderworpen worden! Wim Wienen stelde voor een minnelijke schikking te regelen, maar het parket-generaal achtte de feiten te ernstig en richtte een verzoek aan het Vlaams parlement om Wienens parlementaire onschendbaarheid op te heffen, zodat Wienen vervolgd kan worden voor de politierechtbank.

 

De Commissie voor de Vervolgingen buigt zich woensdag over het verzoek. Wim Wienen verzet zich niet tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid. “Ik druk mijn spijt uit over wat gebeurd is en buig deemoedig het hoofd”, zegt Wim Wienen intussen. Na de beraadslaging in de Commissie voor Vervolgingen neemt de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de eindbeslissing. Collega-parlementsleden verdedigen die publieke procedure. “Parlementsleden hebben een voorbeeldfunctie en moeten in dit soort gevallen maar op de blaren zitten”, klinkt het. Aangezien Wienen op heterdaad werd betrapt, is het strikt genomen niet nodig om de opheffing van zijn onschendbaarheid te vragen. Dat staat zelfs letterlijk in de grondwet, maar in de praktijk neemt het parket-generaal wel eens meer het zekere voor het onzekere.

 

De straf die Wim Wienen kan oplopen? Als de politierechter oordeelt dat Wienen door het rood licht reed omdat hij dronken was, ligt de minimumstraf op 1.200 euro, aangevuld met een 250 euro voor allerlei kosten. Doorgaans wordt daar ook een rijverbod aan gekoppeld. Is de rechter van oordeel dat het om twee verschillende verkeersovertredingen gaat, komt er nog een boete voor door het rood rijden bij van een 180 euro. Wim Wienen is niet het enige VB-parlementslid die dronken rijden wordt aangewreven. In 2007 signaleerde La Dernière Heure dat een auto-ongeval in Brussel veroorzaakt was door een dronken Frank Creyelman, VB-parlementslid uit Mechelen. En het is niet enkel bij het VB dat men wel eens in de fout gaat. Recenter verloor het Brugse parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) haar onschendbaarheid omdat ze (ook al) het rood licht negeerde.

 

De laatste keer dat Wim Wienen uitgebreid de kranten haalde was toen hij in als Vlaams parlementslid aan minister voor Media Ingrid Lieten vroeg waarom in de VRT-soap Thuis aan de toiletdeuren van café Zus en Zo de bordjes Hommes en Femmes hangen. Franstalige bordjes!

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wienen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.