30-01-13

VLAAMS BELANG WIL MENSENRECHTEN-SPANDOEK WEG

Hoe de N-VA zich gedraagt in Borgerhout kon je hier al lezen. En hoe is het met het kleinere Vlaams-nationalistisch broertje in Borgerhout, het Vlaams Belang?

 

Het Vlaams Belang zakte in Borgerhout van acht naar twee districtsraadleden. Voormalig VNJ-verbondsleidster Ledy Broeckx zetelt niet langer in de Borgerhoutse districtsraad. Ze was nochtans lijsttrekster voor het VB in Borgerhout en is niet elders verkozen, zodat het geen kwestie is van niet twee mandaten willen combineren. Fractieleider is Marc De Meyer die al te graag het Keltisch kruis aan zijn halsketting toont. Enige fractiegenote is Maria Balemans die er mee voor zorgde dat de gemiddelde leeftijd van de Vlaams Belang-kandidaten in Borgerhout op 14 oktober de hoogste van alle Vlaams Belang-lijsten was. Bij de eerste gelegenheid daartoe, in de districtsraadszitting van vorige week maandag 22 januari, vroeg Maria Balemans de spandoek Borgerhout steunt de mensenrechten. En jij?, met ook nog het logo van Amnesty International, uit de hall van het districtshuis te verwijderen (foto 1, grotere versie). Maria Balemans pleitte voor een politiek neutraal districtshuis.

 

Districts’burgemeester’ Marij Preneel noemde het erg dat 64 jaar na de goedkeuring van het Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die rechten nog altijd niet gerespecteerd worden. Die rechten zijn zó belangrijk, ze overstijgen trouwens een organisatie als Amnesty International. De gewraakte spandoek zal niet verdwijnen vóór de afgesproken termijn (tot einde deze maand, morgen dus, nvdr.) en desgevallend zullen er nog acties komen om bijvoorbeeld het recht op onderwijs of op water voor iedereen te ondersteunen. Maria Balemans, die ingevolge het huishoudelijk reglement het laatste woord kreeg, vroeg zich toch nog bezorgd af wat er nog allemaal aan spandoeken opgehangen zou worden in en aan het districtshuis.

 

Maria Balemans heeft anders wel de leeftijd om te weten dat het Vlaams Blok/Belang niet vies is van spandoeken aan het Borgerhoutse districtshuis. De aanleiding was een betoging die het Vlaams Blok op 23 februari 1991 in Borgerhout wilde houden. Burgemeester Bob Cools verbood die betoging, maar gaf het Vlaams Blok wel de kans om in het centrum van Antwerpen te betogen. Wat het VB dan ook deed. Enkele dagen vóór de betoging bezetten een veertigtal Vlaams Blokkers enkele uren het districtshuis van Borgerhout. Op foto 2 zie je Filip Dewinter (l.), Wim Verreycken (m.) en Jurgen Ceder (r., intussen N-VA)  tijdens de actie waarbij een Vlaams Blok-spandoek aan het balkon op de eerste verdieping van het districtshuis opgehangen werd en affiches met een fotomontage van Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid Paula D’hondt aan de ramen van het districtshuis aangeplakt werden.

 

Bij het zien van een spandoek voor mensenrechten pleiten voor een ‘politiek neutraal’ districtshuis, en zelf partijspandoeken en -affiches  ophangen aan datzelfde districtshuis. Is dan niet wat tegenstrijdig? En is sensibiliseren voor mensenrechten geen beter idee dan opkomen voor een racistische partij?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.