03-02-13

BARTJE OP HET STADHUIS (6)

Bartje zit nu een maand in de burgemeestersstoel en voor een paar Antwerpse kranten is dat de gelegenheid om terug te blikken op één maand Bart De Wever op het Antwerps stadhuis.

 

Wat hebben Bart De Wever en zijn N-VA-schepenen als persoonlijke voorwerp meegenomen naar hun stadhuisbureau, wilde CittA, het magazine bij Gazet van Antwerpen, weten. Liesbeth Homans heeft de Zwarte Pieten die haar twee kinderen maakten meegenomen naar haar bureau op de eerste verdieping van het Antwerps stadhuis, Bartje de zilveren presse-papier die hij kreeg van de Antwerpse diamantsector. Bartje had zo’n presse-papier laten maken om als geschenk te geven toen Bartje, in september vorig jaar, eindelijk de flamboyante conservatieve Londense burgemeester Boris Johnson kon ontmoeten. Enkele weken later, na zijn verkiezingssucces in Antwerpen, kreeg Bartje zelf ook zo’n presse-papier met bovenop viermaal de letter A een diamantje. In CittA toont Bartje fier zijn presse-papier (foto 1), waarna hij prompt een lofzang aanheft over de Antwerpse diamantsector. Waarom heb je nog een schepen voor diamant, Ludo Van Campenhout, nodig als je Bartje al hebt?

 

En hoe verliep Bartjes eerste maand? Het begon moeizaam. De eerste twee dagen stond zijn dienstwagen in panne. Bart De Wever in Gazet van Antwerpen: “De planton van de politietoren op de Oudaan keek raar op toen ik daar om startkabels kwam vragen. Ik zag hem zoeken naar de verborgen camera.” Intussen is de nieuwe burgemeester op kruissnelheid. Bartje: “Eindelijk is het democratische spel terug in Antwerpen. Dat waren we niet meer gewend. Vroeger had je een meerderheid en daarnaast het Vlaams Belang, met zijn plaat vol evergreens die we al talloze malen hadden gehoord. Ik moest daaraan denken toen Anke Van dermeersch deze week tijdens de gemeenteraad haar betoog tegen de hoofddoek hield en vergelijkingen maakte met hakenkruizen en kappen van Ku Klux Klan. Ogen dicht en wachten tot het voorbij is, dacht ik. Maar afgezien daarvan hebben we nu een gemeenteraad met vier oppositiepartijen die de uitvoerende macht uitdagen. Daar is voor mij niks mis mee.”

 

De Nieuwe Gazet, de Antwerpse variant van Het Laatste Nieuws, interviewde marketingspecialist Jan Callebaut en politicoloog Dave Sinardet over één maand Bart De Wever. De eerste wijst erop dat Bartje gewoon de kiescampagne verder zet, met het naar de prullenmand verwijzen van de slogan ’t Stad is van iedereen enzomeer; de tweede wijst erop dat Bartjes positie als Antwerps burgemeester én N-VA-voorzitter zijn grootste handicap is.

 

Bart Brinckman denkt er in De Standaard ook zo over.  Bart Brinckman over het tekort aan geld voor scholenbouw: “Zo getuigde zijn (= De Wevers, nvdr.) beschuldiging aan het adres van coalitiegenoot (in de Vlaamse regering, nvdr.) Pascal Smet (SP.A) van perfiditeit. De burgemeester suggereerde ongevraagd dat de onderwijsminister geld achterhield omdat de SP.A plaatselijk in de oppositie zit. ‘Ik hoop echt dat dit geen politiek cynisme is (…). Ik kan haast niet geloven dat het ooit zo ver zou gaan.’ De Wever weet heel goed dat hij mee verantwoordelijk is voor het krappe budget. Als N-VA-voorzitter eiste hij een begroting in evenwicht, besparingen op het departement onderwijs zelf moesten maar de nodige middelen opbrengen om de onderschatte nataliteit op te vangen. Als de burgemeester echt vindt dat Antwerpen te weinig middelen krijgt, dan heeft de voorzitter de macht om dat te verhelpen. Wellicht moet de Vlaamse regering dan pijnlijke keuzes maken in plaats van vast te houden aan enkele taboes. Doen alsof anderen verantwoordelijk waren, was al te doorzichtig. Ooit heeft ook de kiezer door dat de N-VA in Vlaanderen mee aan de knoppen zit.”

 

In afwachting van het oplossen van reële problemen, creëert Bartje dan maar problemen die hij vervolgens te lijf gaat. In De Standaard zegt Bart De Wever dit weekend: “Ik wil (…) niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie (sic) is toegedaan. En andere mensen herkennen dat. (…) Heb ik iets tegen homo’s? Integendeel. Ik heb zeer gewaardeerde partijgenoten die homoseksueel zijn. Maar vind ik dat je met zo’n T-shirt achter een loket kunt zitten? Nee. Ik wil bescheiden uitingen van individuele identiteit door de vingers zien, maar een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homoseksuele islamiet is die voor het Vlaams Belang stemt.” Het leidde meteen tot druk verkeer op Twitter, Facebook en andere sociale media, en krijgt maandag ongetwijfeld nog een vervolg op de opinie- en andere pagina’s van de kranten.

 

Wat Bart De Wever zegt is in feite niet meer dan wat Patrick Janssens invoerde: een verbod voor loketambtenaren om via uiterlijke kentekenen te laten blijken dat… In die zin is er niets nieuw. Maar waarom die nota van een paar jaren geleden nu plots oprakelen? En in die bewoordingen? Is er bij de stadsdiensten in Antwerpen (foto 2) een probleem met een loketbediende, homoseksueel, islamiet én Vlaams Belang-stemmer die dat wil uiten via zijn kledij? Wie ons zo'n loketbediende kan aanwijzen, die krijgt van ons een etentje cadeau in Bink. Een Antwerps restaurant met lekker eten aan een schappelijke prijs, uitgebaat door twee schattige Nederlandse homo’s. En neen, je moet niet afkomen met gewoon maar homo’s bij het Antwerps stadspersoneel. Die zijn er, en die haal je eruit zonder regenboog- of andere T-shirt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever, holebi |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.