05-02-13

EENTONIG OF VEELKLEURIG ANTWERPEN ?

Als een krant een schouder is om op uit te huilen dan zijn Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws de schouders waarop Bart De Wever kan uithuilen. De eerste is de meest gelezen krant in Antwerpen, de tweede de meest verkochte krant in Vlaanderen.

 

Na de terechte verontwaardiging, en de onvermijdelijke grappen en grollen, moest Bart De Wever zo nodig zijn beklag doen. “Ik moet nog anderhalf jaar door de hel”, luidt het op de voorpagina van Gazet van Antwerpen (foto 1). Binnenin de krant gaat het verder. “Dit is het laagste wat ik ooit heb meegemaakt”, alweer over de volle breedte van de krant. Bij Het Laatste Nieuws is het: “Wat ik ook zeg, het is ambras”. Maar de uitspraken van Bart De Wever en de reactie van de politieke wereld zijn ook the talk of the town. Zondagmorgen, op de bus van Antwerpen naar Herentals, bijvoorbeeld hoorden we een oudere man zijn echtgenote uitleggen wat er allemaal aan de hand is. Zijn conclusie: “Hij is niet goed bezig.”

 

Nieuw is deze keer dat Bart De Wever nu ook kritiek krijgt van zijn coalitiegenoten in Antwerpen. Werden vorige incidenten met de mantel der liefde toegedekt, deze keer was het anders. Schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD): “ Bij de eerstvolgende gelegenheid zullen we hierover moeten praten. Alle schepenen hebben nog veel werk op de plank, dus dit leek me absoluut niet nodig.” Zijn collega schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V): “Er is geen regenboogprobleem. We vragen als stad een zekere neutraliteit, ja.” Maar… “Wanneer is iets aanstootgevend? Ik draag zelf graag kleurrijke outfits, dus ik vind een regenboog-T-shirt niet aanstootgevend.”

 

Bart De Wever verkettert nu de oplossing die Yasmine Kherbache (SP.A) aanreikt: in plaats van regelneverij functiekledij. Voor een probleem dat er niet is – nog altijd is geen loketbediende in regenboog-T-shirt gezien – uniforme kledij voor een grote groep ambtenaren opleggen? Voor bepaalde functies kan je een zekere kledij verwachten, bijvoorbeeld de ambtenaren die samen met de schepen de huwelijksplechtigheden op de districtshuizen voltrekken. Maar daarvoor moeten ze toch niet allemaal hetzelfde uniform aantrekken? Nu strijdt zijn perswoordvoerder het af, maar de eerste die kwam aandragen met een uniform voor het stadspersoneel was overigens Bart De Wever. Het wordt ingewikkeld in Antwerpen. 

 

Intussen wordt links en rechts Martijn Van Esbroeck (foto 2) geciteerd, Antwerps N-VA-gemeenteraadslid én openlijk homo. Helaas begrijpt de man de commotie niet. Maar allez, fijn dat politici zich bij de N-VA toch nog kunnen uiten als homo. Bij het Vlaams Blok/Belang mag het niet. Daar is een goede homo een homo die niet publiek toont dat hij homo is. Voor het Vlaams Belang was het spraakmakend tegenover zich op de gemeenteraadsbanken een N-VA'er én openlijk homo te zien.

 

Na de installatievergadering van de Antwerpse gemeenteraad op 2 januari postte VB-gemeenteraadslid Wim Van Osselaer op Facebook: “Gisteren de eed afgelegd in de Antwerpse gemeenteraad. De 23 N-VA-verkozenen tooiden zich met de stralende =A=-pin, ooit nog het symbool van de ploeg van Janssens. Eén N-VA-verkozene had echter nog een andere pin opgespeld. Vanaf mijn zitplaats (een viertal meters verder) leek het me een oranje-blanje-beu-vlaggetje te zijn. Misschien was de man wel groot-Nederlander? Verkeerd gedacht… Het sympathieke N-VA-raadslid legde me uit: ‘Het is de regenboogvlag. Ik denk dat ik het eerste Antwerpse gemeenteraadslid ben dat zich zo uit als homo.’ Ieder zijn prioriteiten. :-/”

 

Dat soort :-/ reacties wordt gelukkig marginaal. Nu nog bij Bart De Wever laten doordringen dat homo zijn geen “obediëntie” is;  hij beter echte problemen aanpakt dan gefantaseerde; en bij het Antwerps stadspersoneel sympathieke en behulpzame homo’s werken, en waarom zou de burger dat niet mogen merken? Het zou Antwerpen meer vooruit helpen dan dat iedereen in een Mao-pakje wordt gestopt of een lookalike van Bart De Wever moet zijn.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, holebi, antwerpen, van osselaer |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.