09-02-13

VLAAMS BELANG PERMANENT IN CARNAVALSSFEER

Pen VB-Brussel.jpgHet Vlaams Belang heeft naar vijftig scholen in Brussel balpennen gestuurd met een uitrolbare strook waarop de geschiedenis van Brussel op Vlaams-Belangwijze wordt uitgelegd (foto).

 

De balpennen werden gestuurd naar vijfentwintig Nederlandstalige én vijfentwintig Franstalige scholen in Brussel. Op de in de pen verwerkte cartoon, die zichtbaar wordt bij het uitrollen, zijn “de opeenvolgende invasies en bezettingen die de Brusselaar sinds 1577 heeft moeten trotseren” afgebeeld. Een Brussels figuurtje schopt achtereenvolgens een Spaanse, een Franse, een Nederlandse en een Duitse soldaat buiten… vooraleer zelf door een moslim buitengeschopt te worden. In een begeleidende brief gericht aan de leerkrachten spreekt het Vlaams Belang over “lesmateriaal, waarvan de didactische waarde even groot is als de ludieke”.

 

Volgens het Vlaams Belang kan men met deze cartoon “het historisch perspectief van de Brusselse leerlingen verbeteren”. Maar dan moet een en ander wel in het juiste perspectief geplaatst worden. Radio Plasky zet een en ander recht met op het einde een knipoog. Alvast de Brusselse gemeenschapsscholen zijn niet te spreken over het initiatief. “Dit getuigt van een ranzigheid die we niet kunnen tolereren”, zegt directeur Jacky Goris.

 

Vlaams Belang’er Frédéric Erens neemt intussen wat gas terug. “Het gaat om materiaal waarmee we het debat op gang willen brengen, los van het feit of je het er nu mee eens bent of niet.” Zou het Vlaams Belang met evenveel begrip reageren als anderen beeltenissen van Che Guevara of van homo’s zouden uitdelen aan de schoolpoorten “om een debat op gang te brengen, los van het feit of je het er mee eens bent of niet”?

 

Een ander argument van Frédéric Erens is: “Het is een ludieke actie in de carnavalssfeer.” Gelijkaardige pennen werden vorig jaar reeds door het Vlaams Belang verdeeld, met de Vlaams-Belanginterpretatie van de actualiteit in Antwerpen (1, 2) en Gent. Toen werd niet geschermd met de uitleg dat het “een ludieke actie in de carnavalssfeer” is. Maar na de uitleg van Fédéric Erens kunnen we niet anders dan besluiten dat het Vlaams Belang permanent in carnavalssfeer is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, erens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.