10-02-13

"GROTESK EN BELACHELIJK DAT BART DE WEVER ZOIETS ZEGT"

Het interview met Bart De Wever in De Standaard zindert nog na. Een interview dat Bart De Wever vooraf nagelezen heeft, waarbij hij enkele tekstaanpassingen vroeg en kreeg. Als Bart De Wever neutraliteit achter een loket uitbreidt van overtuiging naar seksuele identiteit, is het gepast dat een krant dit uitlicht en dat de goegemeente daarop reageert.

 

Nog kwalijker dan de gecontesteerde homo-uitspraak is hoe Bart De Wever reageerde op de kritiek en grappen (foto 2). Bart De Wever die zich vergelijkt met Pim Fortuyn (foto 1), en wie Bart De Wever verantwoordelijk houdt als hem hetzelfde overkomt... Het is er helemaal over. Het zou betekenen dat Bart De Wever à volonté provocerende en grensverleggende uitspraken mag doen, maar dat je er vervolgens niet negatief op mag reageren. Want het zou anders wel eens kunnen dat… Bart De Wever criminaliseert daarmee iedereen die zich keert tegen de mening van De Grote Leider. De “vermoorde onschuld van ’t Schoon Verdiep”, zoals Paul Goossens hem dit weekend in De Standaard noemt. Overigens in een heel andere context: in een column over de fiscale druk, de overheid en het welzijn van mensen.

 

Gazet van Antwerpen vroeg Marten Fortuyn, broer van de 11 jaar geleden vermoorde Pim Fortuyn en beheerder van het nalatenschap van Pim Fortuyn, wat hij denkt over de vergelijking die Bart De Wever in Terzake maakte. Daar zei Bart De Wever: “Ik begin echt te vrezen voor een Pim Fortuyn-scenario. Als ik de nieuwe Hitler ben in de ogen van zoveel mensen, wat heeft een of andere gek dan nog nodig om het recht in eigen handen te nemen?” Als de krant Marten Fortuyn opzoekt ligt op zijn tafel een artikel over de Antwerpse burgemeester die met het schepencollege in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Zilte ging tafelen. Marten Fortuyn: “Op dat vlak kan je hem vergelijken met Pim. Mijn broer was een arme professor die op grote voet leefde. De Wever is een arme burgemeester van een arme stad, maar ook hij laat het op gezette tijden breed hangen. Vroeger was hij Bartje Patat, vandaag loopt hij in dure maatpakken en eet hij in klasserestaurants.”

 

Wat vond hij van Bart De Wevers Pim Fortuyn-uitspraak? Marten Fortuyn: “Grotesk en belachelijk. Als ik in Antwerpen iemand corrigerend toespreek, loop ik net zoveel risico op een knal voor m’n kop als hij op dit moment. (…) Wat ik hem vooral kwalijk neem, is dat hij zichzelf met die uitspraak op een voetstuk plaatst. Hij profileert zich als de politieke martelaar die het risico loopt om vermoord te worden omwille van zijn overtuigingen. Dat vind ik verwerpelijk.” In Reyers Laat verklaarde De Wever dat hij die Fortuyn-uitspraak had gedaan nadat er die dag dingen waren gebeurd in zijn persoonlijk leven. Lees: bedreigingen. Gebeurde dat bij zijn broer ook? Marten Fortuyn: “Ik heb de mailbox van Pim achteraf bekeken en dat viel best mee. De rol van de media en andere politici was veel schadelijker. Hij werd vergeleken met Mussolini en afgebeeld met een Hitler-snorretje. Maar hoeveel mensen weten nog wie Hitler of Mussolini waren? We moeten daar elk jaar opnieuw over praten, anders vergeten we het.”

 

Marten Fortuyn: “Enkele weken voor zijn dood kreeg hij (= Pim Fortuyn, nvdr.) een smerige taart in zijn gezicht. Dat was pure stront, pis en smurrie. Hij voelde zich tot op het bot vernederd. In het openbaar tilde hij er niet zwaar aan, maar dat sneed diep in hem. Er werd toen geroepen: ‘Nu is het een taart, volgende keer een kogel.’ Ik kan me niet herinneren dat Bart De Wever al lijfelijk is aangevallen.” Toch wel. Tijdens de Ten Miles-loopwedstrijd vorig jaar kreeg Bart De Wever een bekertje… water naar het hoofd gesmeten. De dader heeft zich intussen bekendgemaakt toen hij bij de nieuwjaarsreceptie van het Antwerps stadsbestuur Bart De Wever een hand ging geven. De man vroeg of hij met Bart De Wever eens een gesprek kon hebben over armoede. Hij heeft intussen nog altijd geen uitnodiging voor een gesprek gekregen.

 

Bart De Wever heeft het gevoel dat hij echt niks meer kan zeggen zonder dat het ‘ambras’ is. Het kleinste zinnetje leidt tot een polemiek van een week. Marten Fortuyn: “Ik vind het zo flauw dat hij nu roept dat er een cordon sanitaire tegen de N-VA in de maak is. Hij is burgemeester van Antwerpen en zijn partij zit in de Vlaamse regering. Dat is toch geen cordon sanitaire? Alleen federaal heeft hij zich buitenspel gezet. Daar wil hij niet mee besturen omdat hij dan te veel met de billen bloot moet. Ik vind ook dat De Wever soms kansen mist om te zwijgen. Hij zou beter niet op alles reageren. Waarom moest hij als burgemeester per se zijn mening geven over de naam van dat De Coninckpleintje in Antwerpen? Alsof er geen grotere problemen bestaan in zijn stad. Hij is bestuurder en heeft zijn handen vol. Wel, bestuur dan.”

 

Zijn er nog andere gelijkenissen tussen Bart De Wever en Pim Fortuyn? Marten Fortuyn: “Ze werden in korte tijd heel populair. Bij Pim ging dat sneller dan bij De Wever. En net als Pim bedreigt De Wever de macht van de traditionele partijen. Hij is een gevaar voor de gevestigde orde. Maar hij niet alleen. De maatschappij staat op een enorm keerpunt door de crisis. Mensen realiseren zich dat bankiers oplichters zijn, die gespeeld hebben met hún geld, om hun megabonussen uit de brand te slepen. Ze pikken het niet meer. De Wever is maar een onderdeel in de totale maatschappelijke omwenteling van dit moment, want politiek wordt steeds minder bepalend. Meer en meer mensen krijgen in de gaten dat de grote bedrijven en banken machtiger zijn.”

 

Marten Fortuyn, hij is de domste niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, nederland |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.