25-02-13

BART DE WEVER NIET NAAR HET VLAAMS NATIONAAL ZANGFEEST

Vandaag wordt in café Den Bengel in Antwerpen een persconferentie gegeven om het 76ste Vlaams Nationaal Zangfeest volgende zondag in het Antwerpse Lotto Arena voor te stellen (foto 1).

 

In de uitnodiging voor de persconferentie luidt het: “Voorzitter Erik Stoffelen en regisseur Paul Cordy geven toelichting bij het programma en het motto van het Vlaams Nationaal Zangfeest. Op zondag 3 maart zullen opnieuw duizenden Vlamingen naar Antwerpen afzakken om in een tot de nok gevulde Lotto Arena in een unieke sfeer van samenhorigheid liederen te zingen en zich complexloos te uiten als Vlaming.” Vroeger was het Sportpaleis tot in de nok gevuld voor het Vlaams Nationaal Zangfeest. Een paar jaar geleden is men verhuisd naar de ernaast gelegen veel kleinere Lotto Arena, om zo toch nog een tot de nok gevulde zaal te krijgen. Dit jaar zal er echter een vaste bezoeker afwezig zijn, en niet van de minste.

 

Tot grote consternatie in de Vlaamse beweging zal Bart De Wever niet aanwezig zijn. Hij gaat nochtans van jongsaf aan naar het Vlaams Nationaal Zangfeest, en is niet te beroerd daar voor uit te komen. “Ik zal hier nooit wegblijven. Ik zing graag die Vlaamse liedjes en daar is niks mis mee”, zei Bart De Wever twee jaar geleden nog (foto 2: Bart De Wever bij het Vlaams Nationaal Zangfeest in 2011). Zeg echter nooit ‘nooit’, want zie: aanstaande zondag zal Bart De Wever niet op het Vlaams Nationaal Zangfeest zijn. De middenstandersorganisatie Unizo organiseert op hetzelfde ogenblik in Antwerpen een ‘OndernemersParlement’ waarbij een aantal Unizo-eisen (geen belastingverhoging, loonkosten verlagen, meer arbeidsflexibiliteit…) voorgelegd worden aan de Vlaamse partijvoorzitters, en Bart De Wever wil zich daar tonen als de beste van de klas.

 

In de Vlaamse beweging betreurt men de afwezigheid van Bart De Wever. “De burgemeester op het Zangfeest, het zou een mooi ‘statement’ geweest zijn naar de Vlaamse achterban én naar de linkse culturo’s”, schreef ’t Pallieterke twee weken geleden. Men vindt de afwezigheid van Bart De Wever om nog twee redenen spijtig: “Het Zangfeest kan best een steuntje in de rug gebruiken”, en: “Er wegblijven als Vlaams leider is een verkeerd signaal”. Anders dan sommigen denken is Bart De Wever God niet, en kan hij bijgevolg niet overal tegelijk aanwezig zijn. En als Bart De Wever een keuze moet maken, is het blijkbaar 1. Voka en Unizo, en pas 2. De Vlaamse beweging.

 

Hadden sociale organisaties als het ACW en het ABVV zondag een dag rond sociale rechten ingericht, met aansluitend een debat met de Vlaamse partijvoorzitters. Zou Bart De Wever het Vlaams Nationaal Zangfeest dan ook gelaten hebben voor wat het waard is? Allicht niet. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen was er één belangrijk debat waar Bart De Wever voor afhaakte: het debat ingericht door sociale organisaties in een tot de nok gevulde zaal De Roma. Bart De Wever gaf er de voorkeur aan om uitgerekend die maandagavond wat quality time met zijn kinderen door te brengen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.