04-03-13

DRUK IN LEUVEN

Aanstaande donderdag 7 maart wordt in Leuven betoogd door respectievelijk de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en de antifascistische actiegroep Blokbuster. Het wordt weer druk in Leuven.

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de NSV een betoging om de spieren wat los te gooien na de lange winteravonden. Afwisselend in Leuven, Gent en Antwerpen. Vorig jaar zou de betoging in Leuven doorgaan, maar wegens het busongeval in het Zwitserse Sierre, waarbij ook leerlingen van een Leuvense school betrokken waren, werd de betoging afgelast. En had men de betoging toch willen laten doorgaan, Louis Tobback zou ze verboden hebben. De Leuvense burgemeester had met het busongeval in Sierre al genoeg muizenissen aan zijn hoofd, en zijn stad verwachtte ingetogenheid in plaats van een bende studenten en anderen die de stad onveilig zouden maken.

 

“Wij met NSV! zijn tegen het Europa van fanatici als Guy Verhofstadt, die van de soevereiniteit van de lidstaten af willen, de identiteit van de lidstaten bij het vuilnis willen zetten, en één grote Europese éénheidsworst willen creëren”, luidt het bij de NSV. “Daarom zijn wij, in tegenstelling tot sommige naties in Europa niet zo dwaas om voor onafhankelijkheid te strijden, maar daarna meteen die onafhankelijkheid op te geven aan de EU.” Een sneer dus naar de N-VA die op termijn de Vlaamse onafhankelijkheid beoogt met een aantal Belgische bevoegdheden die in Europese handen komen. De NSV heeft het niet altijd verkeerd voor: “Vandaag de dag is er een groot democratisch deficit in de Europese Unie.” Maar meer democratische rechten moet je niet verwachten met de NSV. In één adem klaagt de NSV ook: “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doet uitspraken op basis van (politieke) interpretaties van de rechten uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, waardoor landen hun eigen beleid niet meer kunnen bepalen.”

 

Met het volk dat de NSV op haar betoging verwacht is niet de hoop gewettigd op meer democratische rechten in het onafhankelijke Vlaanderen. Naast NSV’ers en andere studenten hebben zich al gemeld: VB-parlementsleden (Tanguy Veys, Johan Deckmyn…), VB-personeelsleden (Sandy Neel, Koen Spitaels…), Vlaams Belang Jongeren (Tom Van Grieken, Reccino Van Lommel…), Voorpost’ers (Luc Vermeulen, Björn Roose…), Autonome Nationalisten (Christian Berteryan, Joachim Tanghe…), N-SA’ers (Eddy Hermy, Ruben Rosiers…), Nederlanders (Roy Matthijsse, Nationaal-Syndicalistisch Platform…) en ander rauw volk (Kevin De Graeve, Chantal Meerkens…). Verenigingsvlaggen en spandoeken moeten voorgelegd worden aan de NSV, en mogen niet meegedragen worden als het niet met goedkeuring is van de NSV. Benieuwd – al maken we ons daarover geen begoochelingen – of de spandoek van de Autonome Nationalisten mag meegedragen worden. De toespraak op hun betoging in Brugge was pure nazistische praat.

 

De NSV betoogt het ene jaar voor dit, het andere jaar voor dat. Bij Blokbuster zijn thema’s als ‘jobs, geen racisme’, ‘organiseer het verzet tegen het rechtse en asociale beleid’ en ‘stop de erkenning van de NSV’ vaste waarden. Wat niet betekent dat de actualiteit uit het oog wordt verloren. Ruim drie jaar al wordt Europa in een neoliberale wurggreep gehouden”, klinkt het bij Blokbuster. “Onder het voorwendsel om de staatsschuld onder controle te krijgen, wordt de Europese jongeren en werkenden een zwaar besparingsbeleid door de strot geramd. In Griekenland gaan die maatregelen, opgelegd door de Trojka, het verst. De gevolgen zijn desastreus. Volgens Eurostat leefden begin 2012 68 % van de Grieken onder de armoedegrens, een verdriedubbeling tegenover 2010. De werkloosheid onder jongeren liep op tot 55 % en levensnoodzakelijke geneesmiddelen zijn niet meer verkrijgbaar. (…) Het was tegen deze achtergrond van sociaal verval dat de neonazi partij Gouden Dageraad in de verkiezingen doorbrak met 7% van de stemmen. Gouden Dageraad kan best beschreven worden als een bende criminelen en krapuul. Voorzitter Nikolaos Michaloliakos heeft een strafblad, onder meer voor het plaatsen van bommen in bioscopen die linkse films vertoonden en hij blijkt mede-eigenaar te zijn van een bordeel. Ook andere vooraanstaande leden worden vervolgd voor criminele feiten. Er zijn rechtszaken lopende tegen vier van de eenëntwintig parlementsleden.”

 

“(…) Na afloop van de anti-NSV campagne vorig jaar in Leuven vroeg het Leuvense studentenblad Veto zich af of de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) nog wel extreemrechts en gevaarlijk was. De NSV schepte daar zelf duidelijkheid over. Op 27 maart 2012 nodigde de NSV Udo Voigt, voorzitter van de Duitse neofascistische partij NPD, uit op een meeting in Antwerpen. De NSV was met het uitnodigen van zulke ‘aangebrande’ figuren niet aan haar proefstuk toe (…). Daarnaast laat de NSV zich al eens radicaler uit dan het Vlaams Belang (waarvan ze de officieuze studentenorganisatie is). Toen Filip Dewinter in De Zevende Dag Gouden Dageraad en de (Duitse, nvdr.) NPD als karikatuurpartijen omschreef, kwam daar onmiddellijk reactie op vanuit NSV-kringen. Stijn Van Boebel, praeses van NSV-Antwerpen, schreef in een opiniestuk op de blog RechtsActueel dat het fout is om de methoden van dergelijke partijen te veroordelen. Voor hem zijn de terroristische en criminele methoden van de neonazi’s in Griekenland geen probleem en de NPD omschrijft hij als ‘brothers in arms’.”

 

De Blokbuster-betoging vertrekt om 20 uur aan het Martelarenplein (= aan het treinstation) in Leuven. De NSV-betoging vertrekt op hetzelfde uur aan het kleinere Hooverplein. AFF/Verzet vernam uit zeer goede bron dat het de bedoeling is van een aantal deelnemers aan de NSV-betoging om na de betoging wat te gaan drinken en daarna “op jacht te gaan naar antifa’s”. Na de vorige NSV-betoging in Leuven werd zo een hogeschoolstudent het ziekenhuis in geslagen. De Leuvense politie blijft dus maar best waakzaam, ook en vooral na de NSV-betoging.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.