28-02-13

N-VA: “DANIËL TERMONT HANDELT ALS HITLER EN POL POT”

Na de kerstboodschap van koning Albert II haalde Bart De Wever loeihard uit naar de vorst omwille van diens waarschuwing voor een herhaling van de jaren dertig, met populisme dat de weg baande naar een onzalige periode. Een vergelijking die geen taboe mag zijn, want we kunnen er veel uit leren, schreef deze week nog professor Jef Verschueren (Universiteit Antwerpen).

 

Maakte Albert II nog maar een vergelijking met de jaren dertig, die aanleiding gaven tot het fascisme in de jaren veertig, in Gent werd de socialistische burgemeester Daniël Termont (foto 1) tijdens de gemeenteraadszitting vorige maandag door N-VA-fractieleidster Isabelle De Clercq (foto 2) vergeleken met Adolf Hitler en Pol Pot. Aanleiding was het in de communicatie schrappen van het woord ‘allochtoon’, een idee waar wij zelf ook niet warm voor lopen – maar dat doet nu niet terzake. “U lost hiermee de problemen niet op”, zei Isabelle De Clercq niet onterecht. Maar dan: “U probeert uw werkelijkheid als dé werkelijkheid te verkopen. Maar door woorden te verbieden, doet u eigenlijk wat dictaturen in de geschiedenis ook probeerden. Napoleon deed het, Hitler deed het, en Pol Pot deed het.”

 

Stel je voor dat iemand in de Antwerpse gemeenteraad Bart De Wever zou vergelijken met Hitler of Pol Pot, het land zou te klein zijn voor de verontwaardiging over die vergelijking. Maar nu, geen verontwaardiging. Geen terechtwijzingen. Geen opiniebijdragen over het uit de bocht gaan van de N-VA. Niet dat het moet, maar het verschil met hoe door de N-VA en anderen gereageerd werd met de vergelijking met de jaren dertig, nog niet het fascisme zelve, is immens. In de Gentse gemeenteraad reageerde de meerderheid met hoongelach, and that was it. Is Isabelle De Clercq overigens zelf op het idee gekomen voor die vergelijking met Hitler en Pol Pot? Of liet ze zich inspireren door het Vlaams Belang?

 

Feit is dat Johan Sanctorum, ’t Pallieterke-medewerker en tekstschrijver voor Bruno Valkeniers, vorige week donderdag op zijn blog een lang epistel plaatste onder de kop Politieke correctheid en taalepuratie: het mysterie van de verdwenen allochtoon. Johan Sanctorum wees hierin op “het belang dat de (Rode) Khmers (van Pol Pot) in hun ijver hechtten aan een juist taalgebruik. Daartoe moest er grote schoonmaak gehouden worden, niet alleen in de politieke terminologie. Woorden als vader of moeder waren taboe wegens niet conform de communistische gemeenschapszin, naast een hele resem andere vervuilde woorden uit de omgangstaal. Deze opkuis vereenvoudigde het leven aanzienlijk, en zou leiden tot de ideale maatschappij, zo meenden de Khmers”.

 

In het artikel van Johan Sanctorum passeren ook nog de revue: Jozef Stalin, George Orwell, Steve Stevaert, “nu actief als havenbaas in Vietnam”, en Daniël Termont Het artikel is geïllustreerd met een verwijzing naar George Orwells Animal Farm, een foto van Daniël Termont, en een foto van een vrouw in een blauwe boerka… naast een blauwe vuilniszak. Filip Dewinter was niet de eerste met zijn zondagse tweet. Was de Gentse N-VA-fractieleidster N-VA-fractieleidster Isabelle De Clercq ook niet bijster origineel door zich voor haar tussenkomst in de Gentse gemeenteraad te laten inspireren door een schrijfsel van Johan Sanctorum? Of kwam ze tot haar vergelijking met Hitler en Pol Pot door eigen ‘Godsvrucht en vermogen’. Wat is het ergste?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.