12-03-13

DISCRIMINATIE EN RACISME LOKAAL AANPAKKEN

Kerkwerk Multicultureel Samenleven nodigt iedereen uit die gelijke kansen genegen is, om aan de hand van concreet uitgevoerde beleidsmaatregelen, discriminatie en racisme terug te dringen. Op haar eenentwintigste netwerkdag wordt volgende week gefocust op wat op lokaal vlak kan gebeuren.

 

Stad- en gemeentebesturen, die nu volop bezig zijn de bestuursakkoorden in concrete plannen uit te werken, hebben meerdere mogelijkheden om racisme en discriminatie op lokaal niveau aan te pakken. Via het stedelijk of gemeentelijk onderwijs, de meldpunten discriminatie, het aanwervingsbeleid voor de eigen diensten, preventiecampagnes… Op een netwerkdag volgende week, donderdag 21 maart, worden voorbeelden uit de praktijk gegeven en besproken.

 

Virginie Coëz, schepen voor de strijd tegen discriminatie in Reims, komt de aanpak van haar stad toelichten. Reims, gelegen in Noord-Frankrijk, ontwikkelde de voorbije vier jaren een gecoördineerd beleid rond discriminatie en racisme. (Foto 1: Fragment uit een flyer die je op de website van de stad Reims vindt en aanspoort om discriminatie te melden). De uiteenzetting is in het Frans, maar er wordt vertaling voorzien. Overigens is in Reims ook een militante antifascistische werking opgezet. Op foto 2 de affiche van hun jongste filmfestival.

 

Marco Van Haegenborgh (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, CGKR) zet in een tweede werkgroep de visie van het CGKR uiteen over de actiemogelijkheden van steden en gemeenten inzake racisme en discriminatie. Mohammed Lahlali van het Minderhedenforum spreekt in een derde werkgroep over het belang van sensibilisatie, slachtofferbegeleiding, monitoring en het sanctioneren van discriminatie. Hij licht ook de meerwaarde toe van samenwerking tussen gemeenten en zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden.

 

De studiedag vindt plaats op 10 minuten stappen van het Centraal Station van Antwerpen. Voor meer info: klik hier. Dit is eigenlijk een studiedag die de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) had kunnen/moeten organiseren. Maar als zij het niet doen, moet een ander het doen.

 

  • Nagekomen bericht: Wegens ziekte kan Virginie Coëz, schepen voor de strijd tegen discriminatie in het Reims, niet naar de netwerkdag op 21 maart komen. Gezien de grote belangstelling voor haar bijdrage is de netwerkdag om die reden geannulleerd. Er wordt nu navraag gedaan of Virginie Coëz haar uiteenzetting op 17 mei in Brussel, op een forumdag van Kerkwerk Multicultureel Samenleven, kan geven. 

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.