13-03-13

N-VA IN DE CLINCH MET ANTWERPSE ACTIEGROEPEN

Vorig weekend werd in Antwerpen actie gevoerd voor meer groen en andere mobiliteit. Schepen voor Stads-ontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA, ex-LDD) is woedend.

 

Eerste plaats van actie was het Moorkensplein, aan het Borgerhouts districtshuis. De voorbije jaren is uitvoerig gepraat met de buurtbewoners. Het plein aan het districtshuis zou heraangelegd worden en in het verlengde zou een parkje gecreëerd worden. Er is immers een grote behoefte aan groen in Borgerhout. Volgens een Vlaamse norm zou er per inwoner veertig vierkante meter groen moeten zijn. In Borgerhout is er maar één vierkante meter groen per inwoner. In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen werden de plannen voor heraanleg gedwarsboomd door een discussie over het verkeer aan het Moorkensplein. Moeten er nog altijd auto’s voorbij kunnen rijden, moet het volledig verkeersvrij, of zou er wél nog plaats voor de bussen van De Lijn moeten zijn? Met de N-VA sinds begin dit jaar heer en meester van het Antwerps stadhuis geraakten de plannen helemaal in het slop.

 

“Het huidige stadsbestuur is niet overtuigd van het nut van een park aan het Moorkensplein”, zei N-VA-schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (foto 1) aan De Standaard/Het Nieuwsblad. “Wij zien op die locatie liever gemeenschapsvoorzieningen”, zei Rob Van de Velde nog zonder te preciseren welke “gemeenschapsvoorzieningen” dat dan wel zouden zijn. De buurt liet horen dat ze absoluut een park wil. Na overleg tussen het linkse districtsbestuur en het rechtse stadsbestuur werden alle opties open gelaten. Op het stadhuis zou men andere plannen uitbroeden, en het district wil afwachten wat dat dan wel zou worden. Het plaatselijk actiecomité liet zich niet in slaap sussen en plande voorbije vrijdag een boomplanting. Buurtbewoner Pieter Embrechts (foto 2) las de eisen van de buurtbewoners voor, met een zowel ernstige als grappige tekst.

 

Schepen Rob Van de Velde was samen met de plaatselijke N-VA-kern aanwezig en haalde achteraf fors uit naar Pieter Embrechts. Rob Van de Velde in De Standaard/Het Nieuwsblad: “Ik vond het stuitend hoe een halve BV het nodig vindt om het volk op te ruien voor een Reuzenpark en verkeerde informatie verspreidde. Hij zei dat het stadsbestuur de heraanleg van het plein in vraag stelt en dat er 8.000 vierkante meter park moet komen. Embrechts heeft geen contact opgenomen met mij om te checken of wat hij zou zeggen wel strookt met de waarheid. Ofwel is dat slechte wil, ofwel is dat politiek gestuurd. (…) Afhankelijk van het mobiliteitsscenario wordt maximaal 500 meter van het plein in vraag gesteld. (…) Het park zou trouwens ook geen 8.000 vierkante meter groot worden.” Hallo? Eerst zegt Van de Velde niet overtuigd te zijn van het nut van een park, en dan noemt hij het verkeerd voorgesteld dat hij tegen het park zou zijn?!

 

’s Anderendaags werd actie gevoerd aan de te heraanleggen Generaal Lemanstraat in Berchem en Antwerpen waar het nieuwe stadsbestuur de door het vorige stadsbestuur voorziene fietspaden geschrapt heeft. Enkele tientallen actievoerders fietsten zaterdag tweemaal over en weer de Generaal Lemanstraat en kregen de Antwerpse politie op hun dak, omdat de manifestatie niet was aangevraagd en het autoverkeer zou hinderen. Twee dagen later is Rob Van de Velde nog altijd niet uitgeraasd. “Het is absoluut noodzakelijk dat de stad steun zoekt en vindt bij de burger voor haar beleid. Daarvoor wil ik de informatie die burgers krijgen verbeteren zodat de manipulators niet meer wegkomen met halve waarheden. (…) Als de burger in kwestie er niet in slaagt om een minimum aan inhoudelijke kwaliteit te halen, zal ik dat ook publiek maken. (…) Bewust liegen om een project te kelderen gaat te ver. Mensen mogen best gewezen worden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

 

In plaats van af te geven op mensen die opkomen voor een leefbare buurt en “manipulators” (met de N-VA terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw als Paul Van den Boeynants klaagde over ‘beroepsagitatoren', nvdr.), zou Rob Van de Velde beter voor eigen deur keren. Het enige wat hij gedaan heeft is de plannen rond het Moorkensplein on hold zetten, maar daarover gaan praten met de buurtbewoners was er niet bij. Dat moest het districtsbestuur maar doen, zonder dat het districtsbestuur kon zeggen waar de schepen dan wél aan denkt. Voor het afschaffen van de fietspaden aan de Generaal Lemanstraat vond Rob Van de Velde het evenmin nodig met de buurt te gaan praten. En intussen besliste het nieuwe Antwerps stadsbestuur om de papieren versie van haar alom gewaardeerd stadsmagazine De Nieuwe Antwerpenaar af te schaffen. Antwerpenaren moeten voortaan de broodnodige informatie maar zoeken op het internet, in plaats van dat ze het in hun brievenbus vinden.

 

Van de weeromstuit is nu protest gerezen tegen de afschaffing van de papieren versie van De Nieuwe Antwerpenaar. Hoe meer N-VA-beleid zichtbaar wordt, hoe meer dit actie oproept. De maagzweer die Rob Van de Velde riskeert, dreigt alsmaar groter te worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, borgerhout, van de velde, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.